גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התנהלות נתניהו מול סנגוריו היא תעלומה. האם יכול להיות שרה"מ פוגע במו-ידיו בסיכוייו בשימוע?

המינוי של אמיר אוחנה, הומוסקסואל מוצהר, לשר המשפטים הוא בעל משמעות היסטורית, אבל גם הוא חלק משאיפתו של רה"מ לצמצם את עוצמתה של מערכת המשפט כדי למלט את עצמו מאימת הדין ● האם מנדלבליט יעמוד בפרץ לנוכח הבקשות הנוספות שהוא צפוי לקבל מנתניהו לדחייה בשימוע? פרשנות

רה"מ בנימין נתניהו והיועמ"ש אביחי מנדלבליט /  צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
רה"מ בנימין נתניהו והיועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

"ירח הדבש בין הרשות השופטת לרשות המבצעת התחלף בתחושת תסכול נוכח פעולות הממשלה. פשטה תחושה שיותר מקורטוב של עריצות וחוסר סובלנות דבק באמונים על הנהגת המדינה. היו מספר הסברים לתופעה זו: הלהט להגשים את החלום הציוני, הרצון להיטיב עם הכלל, אולי הסחרחורת של מי שהיו תולעת יעקב ועתה תפארת ישראל, אולי האמונה המסנוורת בצדקת הקריאה להקרבה עצמית למען המולדת. וכל ההסברים חברו לחתור תחת רעיון הסובלנות. אך יהיה הדבר אשר יהיה, ואפילו היו הכוונות טהורות, נוצר בישראל אקלים שערער את יסודות הציונות האוטופית. הגיעה השעה לתקן את המאזניים שכרעו תחת כובד משקלו של הקולקטיב והותירו את הפרט חשוף ופגיע".

הדברים הללו, שנראה כאילו הם מתארים את המאבק בין ממשלתו של בנימין נתניהו ובין בית המשפט העליון של הנשיאה אסתר חיות, נכתבו על מערכת היחסים בין ממשלת דוד בן-גוריון ובין בית המשפט העליון בימי השופט שמעון אגרנט, בתחילת שנות ה-50 (מתוך: "ישראל במשפט" - שמעון אגרנט והמאה הציונית. מאת: פנינה להב). הדברים יכולים להכניס אותנו לפרופורציה, להזכיר לנו שמאבקי הסמכויות בין הממשלה ובין בית המשפט היו כאן כמעט תמיד, ושהדמוקרטיה הישראלית שרדה בגבורה. וגם שעצם קיומו של קונפליקט מתמיד בין הרשויות הוא תנאי לקיומה של דמוקרטיה חיה ונושמת.

ובכל זאת, ישנם לפחות שני הבדלים משמעותיים ומהותיים בין מאבק הרשויות של 1950 לעימות בין הרשויות של 2019, שחשוב להצביע עליהם. מהצד של בית המשפט, אגרנט, כשופט בית המשפט העליון (בהמשך כנשיא), רצה לנהל את הדיון בזכויות ללא שמץ של אבק פוליטי. הוא ניסה להקנות לדיון בזכויות צורה של מדע משפטי טהור באמצעות השימוש במודל הזכויות של המשפטן האמריקאי הופלד, המוכר לכל סטודנט למשפטים.

בית המשפט של היום, לעומת זאת, דן בזכויות בדרך הרבה פחות "מדעית" והרבה יותר אידאולוגית, תוך שימוש במושגים כ"סבירות" ו"מידתיות", שהם יחסיים ונתונים לפרשנות רחבה.

ההבדל הגדול מהפן של הממשלה הוא שבימי בן-גוריון המאבק של הממשלה ברשות השופטת נבע, כפי שהגדירה זאת להב בספרה, בעיקר מ"הלהט להגשים את החלום הציוני", בלי שכמה שופטים בבית המשפט העליון יפריעו לבן-גוריון לקדם את מדינת ישראל הצעירה שלחמה על קיומה - דבר שהצדיק, לגישת ממשלות בן-גוריון, גם פגיעה בזכויות הפרט.

את הפגיעה ראינו באותם ימים כמעט בכל דבר: גירוש הערבים ודחיקתם מהמדינה, היחס לילדי היהודים התימנים, היחס לעולים מצפון אפריקה. מעשה הקמתה וכינונה של המדינה היהודית בארץ ישראל הצדיק צורות רבות ומגוונות של פגיעה בפרט, למרות המילים היפות על שוויון במגילת העצמאות.

בימינו, לעומת זאת, המניעים של ראש הממשלה לפגיעה במערכת המשפט הם, איך לומר זאת, קצת יותר אנוכיים. נתניהו, כך עולה מהשינוי ביחסו למערכת המשפט שחל די לאחרונה, שואף לצמצם את עוצמתה בעיקר כדי למלט את עצמו מאימת הדין. וכבר כתבנו על כך רבות בעבר, ואין טעם שנחזור על כך.

גם מינויו הטרי של חבר הכנסת אמיר אוחנה לשר המשפטים החדש נראה כמונע יותר מהטעמים הללו של ראש הממשלה, מאשר מרצון לקדם ולחזק את מעמד מערכת המשפט ואת שלטון החוק. המינוי של אמיר אוחנה הוא בעל משמעות היסטורית, שכן הוא השר הראשון בתולדות המדינה שהוא הומוסקסואל מוצהר ומחוץ לארון, שחי עם בן זוג וגם מגדל עמו ילדים משותפים.

המינוי גם נושא עמו ניחוח סימבולי, הואיל והוא קרה בפתח אירועי חודש הגאווה בישראל, וזה מאוד משמח. חבל רק שאוחנה תומך ביוזמות חקיקה כפסקת ההתגברות, שתכליתן להחליש את בג"ץ.

ביום חמישי האחרון התקיים מצעד הגאווה בירושלים. חבר הכנסת ושר המשפטים הטרי, אמיר אוחנה, צעד יחד עם אלפי הצועדים מגן הפעמון לגן העצמאות בירושלים. אולי כדאי להזכיר לשר המשפטים אוחנה שלאורך השנים תרם בג"ץ, יותר מכל גוף אחר במדינה, למתן שוויון זכויות להומוסקסואלים. בג"ץ ומערכת המשפט בכללותה קידמו שוויון ללהט"בים במקומות העבודה, הכירו בזוגות חד-מיניים שאימצו ילדים בחו"ל כהורים מאמצים גם בארץ, הכירו בזכותו של גבר לרשת את נכסיו של בן זוגו המנוח, התירו לבנות זוג לסביות לאמץ כל אחת את ילדיה הביולוגיים של בת זוגה, פסקו כי על המדינה לרשום כנשואים זוגות חד-מיניים שנישאו בקנדה, מנעו אפליה בתקצוב גופים שפעלו לקידום זכויות להט"בים, ועוד ועוד.


האם מנדלבליט יעמוד בפרץ לנוכח הבקשות הנוספות שהוא צפוי לקבל מנתניהו לדחייה בשימוע

לאחר שהתברר בדצמבר 2018 כי הממשלה החליטה להקדים את הבחירות ל-9 באפריל 2019, נמסר מטעמו של היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, כי "תהליך העבודה על תיקי החקירה הנוגעים לראש הממשלה נמשך כמתוכנן. מדובר בתהליך עבודה סדור ומקצועי, שאיננו תלוי באירועים פוליטיים".

התגובה הזאת העידה הרבה יותר על התקווה של מנדלבליט להמשיך לעבוד כאילו הכול כרגיל, מאשר על המציאות שבפניה ניצב אז היועמ"ש. האירוע הפוליטי של הקדמת הבחירות (האחרונות) השפיע על תהליך העבודה על תיקי נתניהו. ולראיה, למשל, בשל הקדמת הבחירות לאפריל, דחה היועמ"ש את העברת חומרי החקירה לסנגורו של נתניהו לקראת השימוע בשבועות רבים.

והנה, עכשיו אנחנו ניצבים בפני בחירות נוספות, ושוב מנסה ראש הממשלה לנצל את הסיטואציה שאליה נקלע בעל-כורחו, ואולי לא כל-כך בעל-כורחו, כדי לעכב את ההליך המשפטי הפלילי נגדו. ושוב יאמר היועמ"ש כי תהליך העבודה על תיקי נתניהו אינו תלוי באירועים הפוליטיים, ושוב זה לא יהיה ממש נכון.

בשבוע שעבר דחה מנדלבליט את בקשתו של נתניהו לדחייה נוספת בשימוע - לאחר שכבר נדחה בשלושה חודשים מיולי לתחילת אוקטובר - אבל כבר עכשיו ברור שנתניהו לא יוותר ויבקש דחיות נוספות במועד השימוע, בטענה כי מערכת הבחירות תגזול את מרב זמנו ומרצו ולא תאפשר לו ולסנגוריו להתכונן לשימוע כראוי.

השאלה היא האם מנדלבליט יעמוד בפרץ. מנדלבליט של החודשים האחרונים - שמאפשר לראש הממשלה לפטר ולמנות שרים כאוות נפשו בתקופת מעבר בין בחירות לבחירות, ששולח נציגים להתדפק על דלת סנגורי ראש הממשלה בתחינה כי ייקחו לידיהם את חומרי החקירה, שיוצא בלשון רפה בלבד נגד יוזמות חקיקה מסוכנות - נראה כמעט אובד עצות נוכח תככי ראש הממשלה. קשה לחזות איך הוא יתנהל בחודשים הקרובים, כשבקשות הדחייה ייערמו בזו אחר זו במשרדו ברחוב צלאח א-דין בירושלים.

ובינתיים, אין לו לנתניהו מי שיגן עליו בהליך השימוע, מלבד עו"ד עמית חדד. התנהלות נתניהו בנושא הזה היא תעלומה של ממש. הוא ממאן לשלם לעורכי הדין הנוספים ששכר - נבות תל-צור, פנחס רובין וטל שפירא - ובכך פוגע במו-ידיו באופן משמעותי בסיכוי שלו לשפר את מצבו המשפטי באמצעות השימוע. בשלב זה גם לא ברור האם ומתי יסגור נתניהו את הסדרי שכר-הטרחה עם תל-צור וצוותו.

בתוך כך נזרקים לחלל האוויר שמות של עורכי דין אחרים בתחום הצווארון הלבן שאולי יחליפו את עו"ד תל-צור ואנשיו: ירון קוסטליץ', גיורא אדרת, אורי קורב, בעז בן-צור - הם רק כמה שמות שנלחשו באוזניי בהקשר לייצוג של נתניהו לאחרונה. עורך דין אחד בולט, דורי קלגסבלד, כבר השיב בשלילה לבקשתו של נתניהו כי ייצג אותו. זה קרה אחרי פטירתו של עו"ד יעקב וינרוט, שליווה את נתניהו שנים רבות. כמה שנתניהו מתגעגע היום לוינרוט.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה