גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שדרוג הרשת של הוט: מהלך חשוב לשוק התקשורת, שאפשר היה לעשות קצת אחרת

אינטרנט במהירות 500 מגה לכל המשתמשים - הכריזה הוט בחודש שעבר, ושלחה זריקת עידוד לשוק התקשורת החבול • הבעיה היא שהוט לא עדכנה מראש את ספקיות האינטרנט ואת משרד התקשורת כמתחייב • כעת המשרד צריך להכריע אם לאפשר לה להמשיך כרגיל או להיכנס לעובי הקורה

לפני מספר שבועות הודיעה חברת הוט על השקת קצב גלישה של 500 מגה בייט לשנייה לכל לקוחותיה - וחוללה מהומה. בשל העובדה שמדובר במהלך אסטרטגי וחשוב מבחינת שוק התקשורת כולו, ומבחינת הוט בפרט, ההודעה זכתה לכיסוי תקשורתי נרחב, לניתוחים ולפרשנויות, ובצדק. שוק התקשורת המקומי סובל הרי ממשבר קשה, ולא בכל יום רואים חברת תקשורת שמשדרגת את מהירות הגלישה ללקוחותיה. לרוב החברות מעדיפות להתמקד בהישרדות יומיומית ולא בהשקעה בתשתיות. בערך חודש חלף מאז ההודעה של הוט, ולכן ניתן היה לצפות שהשירות יעבוד בצורה חלקה למדי.

אלא שמסתבר כי המהלך של הוט עדיין נמצא בבדיקה במשרד התקשורת, והוא עדיין לא עובר חלק. זאת למרות הזמן שחלף מאז ההשקה, ולמרות העובדה שיש בכירים במשרד שאומרים שהשירות הושהה - טענה שהוט דוחה בתקיפות.

שני נושאים נמצאים על שולחנו של המשרד: ראשית, האם השירות החדש יוצר כשל טכנולוגי שפוגע באפשרות של ספקיות האינטרנט פרטנר וסלקום להתחרות בה. שנית, נושא התמחור. כלומר, האם הוט מוכרת לספקיות את השימוש בתשתית שלה במסגרת השוק הסיטונאי במחיר גבוה מהמחיר שהיא בעצמה מוכרת ללקוחותיה באופן ישיר. 

מסתבר כי במשרד התקשורת יש בעיה עם שני הנושאים, והם עדיין לא באו על פתרונם, לפחות עד לסוף השבוע שעבר. למרות זאת, המשרד לא עיכב את השירות, כך טוענת הוט. אז היכן עומדים הדברים היום?

באשר לסוגיה הראשונה, משרד התקשורת נכנס לעובי הקורה ובדק את יכולות הנתבים שיש כיום בידי סלקום ופרטנר. הוא מצא כי הנתבים שיש כיום בידי החברות אינם תומכים במהירות של 500 מגה. ההתפתחות האחרונה היא שהוט שלחה בשבוע שעבר מייל לספקיות האינטרנט, שבו היא הציעה להן לרכוש ממנה נתבים שתומכים בקצב של 500 מגה ביט בשנייה. כיום אין להן כאמור נתבים כאלה, וההצעה של הוט היא לתקופת ביניים עד אשר הן ייערכו ויציעו נתבים משלהן.

ההצעה של הוט לא נובעת מנדיבות יתר. תיקי השירות מחייבים חברת תשתיות להודיע שלושה חודשים מראש על שינוי מהותי ברשת, כדי שהספקיות שעובדות עליה יוכלו להיערך מבעוד מועד. אלא שהוט לא הודיעה על כך ויצרה מצב שבמשרד התקשורת ניסו למנוע - היא יצרה לה עדיפות על פני החברות המתחרות בה.

הלקוחות של הוט עשויים לשלם יותר

מי שהובילה את ההסתייגות מהמהלך של הוט היא פרטנר. מנגד, בסלקום דווקא גילו גמישות וטענו כי הם יכולים להסתדר עם הנתבים הקיימים, גם אם הם לא יספקו את מלוא מהירות הגלישה. בחברה אמרו כי הם יתארגנו תוך כדי תנועה.

מדוע סלקום נוהגת במתינות? ייתכן שזה נובע מכך שרוב מכירותיה מתבצעות על תשתית בזק ולא על תשתית הוט. ההערכות הן שסלקום מכרה על תשתית הוט כמה אלפי חבילות בודדות, וגם זו הערכה אופטימית.

בפרטנר, לעומת זאת, התמונה שונה. על-פי הערכות, יש לה כ-25 אלף לקוחות שמתבססים על תשתית הוט. לכן היא הייתה יותר נחרצת בתביעה שלה ממשרד התקשורת למנוע מהוט לנצל את יתרונה הטכנולוגי.

כך או כך, הבעיה אינה בעיקר הנדסית אלא כלכלית, מה שמוביל אותנו לסוגיה השנייה. השאלה היא האם משרד התקשורת יחייב את הוט לייקר את מחירי האינטרנט שלה רק כדי לשמר את השוק הסיטונאי ולגרום לה למכור למתחרותיה את התשתית שלה במחירים יותר זולים. נחכה ונראה. מהמשרד נמסר כי "הנושא נמצא בבחינה ובשיח מול החברות ומול הוט".

מסדרים את המספרים לפי הצרכים

לאחרונה כתבנו על ההחלטה של משרד התקשורת להקל עם הוט בכל הקשור לפריסה האוניברסלית, שלה היא מחויבת בתנאי הרישיון שלה. הגדרנו את ההחלטה כמקוממת מצד אחד, אך כזו שהתקבלה בלי הרבה ברירות. טוב שהעסק הזה ייגמר כבר אחת ולתמיד. 

עם זאת, מה שמקומם בהחלטה זו האבחנה שעושה המשרד בין בזק להוט. יחי ההבדל הקטן. חוות-הדעת הכלכלית שליוותה את ההחלטה המקלה עם הוט ואשר יצאה לשימוע, תומכת בהחלטה להקל על החברה, אך מצד שני היא מעוררת שאלות. כאילו המשרד חי בשני יקומים מקבילים.

כשהמשרד מדבר על הוט, נקודת המוצא מראה עד כמה מצב האינטרנט בישראל טוב. כך למשל מוצגת סקירה בינלאומית שמראה את מצבה של ישראל מול אירופה. מהסקירה עולה כי שיעור הנגישות לאינטרנט קווי בישראל מתקרב ל-100%, נתון שמאפשר לכאורה ללכת לקראת הוט.

אלא שבמסמך אחר, בקול קורא שפרסם משרד התקשורת ואשר נגע לבזק ולפריסת הסיבים האופטיים, רוח הדברים הייתה מאוד שלילית. מהקול הקורא אפשר היה לחשוב שתשתיות התקשורת בישראל מפגרות, ושנדרש שינוי כדי להאיץ את השקעות בתשתיות. עקביות במדיניות של משרד ממשלתי היא מוצר הכרחי.

אינטרנט סלולרי הוא פתרון חלקי בלבד

משרד התקשורת קיבל החלטה מקוממת במיוחד בחודשים האחרונים. המשרד השתדל מאוד לאורך השנים להקפיד על ניטרליות טכנולוגית. כלומר, לא להתערב בהחלטות של המפעילים לגבי השאלה איזו טכנולוגיה לאמץ. הפרה גסה של הכלל הזה התרחשה כשהמשרד עצר את השדרוג שבזק רצתה לעשות לקצב של 200 מגה בטכנולוגיה הקרויה B35.

על פניו, נראה כי ההחלטה לעצור את בזק נועדה "לשבור אותה" בנושא הסיבים האופטיים. קשה למצוא הסבר אחר לכך שמשרד ממשלתי יעצור שדרוג מהירות, שאינו פוגע בתחרות ואינו פוגע במתחרים. ממה נובעים הבדלי הגישות? בעוד שבמשרד התקשורת מנסים להקל עם הוט, הם מנסים להפעיל לחץ על בזק להגיע ל-80% מבתי-האב בישראל עם סיבים אופטיים. ונראה כי המטרה מקדשת את האמצעים. חשוב לומר כי הוט ובזק פועלות מכוחו של אותו רישיון בדיוק.

בשורה התחתונה, ביד אחת משרד התקשורת מכתיב לבזק באיזו טכנולוגיה להשתמש ובאיזו לא - וביד השנייה הוא מאפשר להוט חופש בחירה. חרף העובדה שהיא מחויבת לפריסה אוניברסלית, משרד התקשורת מאפשר לה להשתמש באמצעים אחרים ולא לפרוס תשתיות יקרות באזורים שבהם אין לה כדאיות כלכלית. הוא מאפשר לה להשתמש בתשתיות בזק, בטכנולוגיה של גלים מילימטריים, באינטרנט סלולרי, ובעצם בכל דרך שבה היא חפצה.

השאלה הבאה שתעלה בפני משרד התקשורת היא כיצד הוא מאפשר להוט לספק גלישה דרך הסלולר במקום תשתיות פיזיות בקרקע. רשת סלולרית, טובה ככל שתהיה, תתקשה לעמוד במהירות הנדרש להפעלת טלוויזיה אינטרנטית למשל. המהירות המקסימלית שלה עומדת על כ-30 מגה לשנייה בלבד.

לא ברור איך המשרד רואה בזה פתרון מספק, ומנגד מונע מבזק שדרוג רשת שגרתי שלא פוגע בתחרות ומשפר את מצבם של הצרכנים. למשרד התקשורת התשובות.   

מקור בכיר במשרד התקשורת מסר: "הקול הקורא מבחינת המשרד הוא תחילתו של תהליך ולא תוצר סופי. במסגרת זו מתקיים שיח בין המשרד לכלל החברות ובהן חברת בזק. כמו כן גובשו מספר צוותי עבודה, ובהמשך יצאו שימועים.

"התוצאה הסופית תוביל לגיבוש מסמך מדיניות שיאושר ויופץ על-ידי השר ויכלול את כלל ההיבטים הנוגעים למדיניות הסיבים, ובתוך זה גם יתייחס לפריסה האוניברסלית ולחבילת החצי ג'יגה של הוט טלקום". 

עוד כתבות

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד