גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת טלגראס: כתב אישום נגד ארז שמואלי בגין הלבנת הון באמצעות מטבעות קריפטו

לטענת הפרקליטות, מדובר באחד מכתבי האישום הבודדים המייחסים הלבנת הון באמצעות מטבעות דיגיטליים, והראשון המוגש בגין עיסוק בהלבנת הון "מקצועית", במסגרת עסק המעניק שירותי קנייה ומכירה של מטבעות קריפטו ● עורכי דינו של שמואלי: "הוא רומה, לא הייתה לו כל יכולת לדעת שמדובר בכספים אסורים"

עסקאות המבוצעות באמצעות מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
עסקאות המבוצעות באמצעות מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

הבוקר (ד') הוגש כתב אישום לבית המשפט המחוזי בתל-אביב נגד ארז שמואלי, תושב גבעתיים בן 33, בגין עבירות של הלבנת הון ושימוש בעורמה, מרמה ותחבולה בכוונה להתחמק ממס, במסגרת "פרשת טלגראס". 

לפי פרקליטות המדינה, מדובר באחד מכתבי האישום הבודדים המייחסים הלבנת הון באמצעות מטבעות דיגיטליים (ביטקוין וריפל), והראשון המוגש בגין עיסוק בהלבנת הון "מקצועית", במסגרת עסק המעניק שירותי קנייה ומכירה של מטבעות וירטואליים.

כתב האישום, שהוגש על-ידי עורכות הדין שירי רום ויעלה הראל ממחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, מייחס לשמואלי שני אישומים: לפי האישום הראשון, החל במאי 2018, לכל המוקדם, ועד למועד מעצרו ב-12 במרץ 2019, ניהל שמואלי עסק למסחר במטבעות דיגיטליים. נטען כי לצורך הקמת העסק וניהולו רכש שמואלי לכאורה ביטקוין וריפל, על מנת שישמש אותו בעתיד לצורך מכירה לרוכשים פוטנציאליים שיפנו אליו כדי שימכור להם מטבעות אלה, וזאת במסגרת העסק.

לפי כתב האישום, שמואלי החזיק בביתו בארנק Ledger ייעודי לטובת העסק, מסוג "multi-address wallet" - ארנק שבאופן אוטומטי מסווה את כתובתו בעת העברת מטבע ביטקוין אליו או מתוכו, כך שברישום הטרנזקציה במערכת הבלוקצ'יין תירשם כתובת ארנק פיקטיבית שונה בכל טרנזקציה ולא כתובתו של הארנק.

במסגרת העסק הפיק שמואלי, לפי כתב האישום נגדו, הכנסות של לפחות 2,690,000 שקל, תוך שהוא נוקט עורמה ותחבולה במזיד ובכוונה להשתמט ממס, בכך שהסתיר מרשויות המס את כל פעילותו בעסק לקנייה ולמכירה של מטבעות קריפטוגרפיים (לכאורה).

האישום השני, כמו גם האישום הראשון, נוגעים כאמור לפרשה שזכתה לכינוי "פרשת טלגראס", שבה נעצרו בשורת מעצרים דרג הניהול הבכיר של קבוצת הטלגרם "טלגראס" - קבוצת מכירת המריחואנה שפועלת באפליקציית טלגרם. באפריל האחרון הוגשו נגד רבים מהם כתב אישום.

באישום הנוגע לפרשה זו מואשם שמואלי בכך שבמספר רב של הזדמנויות מכר לאחד ממנהלי טלגראס, רן בוגנים, מטבעות ביטקוין בסכום כולל של כ-900 אלף שקל והעבירו לכתובות של ארנקים דיגיטליים שמסר לו בוגנים.

לפי האישומים, הנאשם ובוגנים התכתבו ביניהם בנוגע להמרת הכסף משקלים חדשים לביטקוין באמצעות שימוש ייעודי בטלגרם, והשתמשו לצורך כך בשמות בדויים. זאת, כדי לסייע בהסתרת הרכוש, מיקומו ובעלי הזכויות בו (לכאורה).

לפי האישום, כשמנהל או עובד בארגון ביקש לקבל את שכרו בביטקוין, היה הנאשם מעביר את פרטי ארנק הביטקוין שלו לבוגנים או לגורם ממונה אחראי מטעם הארגון, ובהמשך לכך היה בוגנים פונה לנאשם, מעביר לו סכום כסף במזומן במסירה אישית, וכנגד סכום זה היה הנאשם מעביר ביטקוין, מתוך ארנק לדג'ר ששימש אותו לצורכי העסק, לארנק דיגיטלי שאת פרטיו היה בוגנים מעביר לידי הנאשם. הנאשם ובוגנים לא ערכו רישום כלשהו על קבלת סכומי הכסף ועל העברת הביטקוין לבוגנים.

יצוין כי עם הגשת כתב האישום הוגשה בקשה לקביעת תנאים מגבילים, וכן הוגשה בקשה למתן סעדים זמניים לצורך החזקת הרכוש שנתפס לצורך חילוטו בתום ההליך, אם יורשע הנאשם בעבירות המיוחסות לו. בתוך כך, בית המשפט התבקש לאשר ליחידת החילוט באגף האפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי במשרד המשפטים למכור את המטבעות הדיגיטליים ולהמירם לשקלים חדשים, כדי למנוע מצב של ירידת ערך פתאומית בשעריהם של מטבעות אלה.

החקירה נוהלה על-ידי היחידה הארצית לחקירות הונאה ויחידת הסייבר בלהב 433 ויחידת יהלום ברשות המסים.

עורכי דינו של שמואלי: "הוא רומה"  

עו"ד ד"ר איתן פינקלשטיין ועו"ד ירון לונדון, המייצגים את ארז שמואלי, מסרו בתגובה כי "מחומר החקירה עולה בצורה ברורה ומפורשת כי ארז שמואלי רומה על-ידי רן בוגנים, חבר בארגון טלגראס, שהציג את עצמו בכזב כמתווך תמים בעסקאות ביטקוין. הפרקליטות קיבלה באופן חלקי את עמדתנו בשימוע, והחליטה שלא לכלול את ארז כחלק מארגון הפשיעה טלגראס, ועל כן הוגש נגדו כתב אישום נפרד, ללא קשר לארגון הפשיעה.

"אנו בטוחים כי לאחר שבית המשפט ייחשף למכלול הראיות, הוא יקבע כי ארז שמואלי רומה, ולא הייתה לו כל יכולת לדעת שמדובר בכספים אסורים. באשר לעבירות המס, הסכום ששמואלי הרוויח מכל נושא המסחר בביטקוין הוא פערי שערים של עשרות אלפי שקלים לכל היותר, שגם ביחס אליהם יוכח כי לא בוצעה כל עבירה". 

*** חזקת החפות: ארז שמואלי הוא בגדר נאשם במעשים המיוחסים לו בכתב האישום, וכל עוד לא הורשע בדין, עומדת לו חזקת החפות. 

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 90% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם