גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לגבור על הפופוליזם ולפרוץ את המגבלה

הגיע הזמן להוסיף למנהלים במערכת הפיננסית תגמולים מבוססי ביצועים

לילך אשר-טופילסקי / צילום: תמר מצפי
לילך אשר-טופילסקי / צילום: תמר מצפי

ההודעה של מנכ"לית בנק דיסקונט, לילך אשר-טופילסיקי, על עזיבתה את הבנק והמעבר לקרן פימי, הבליטה את התופעה שזה תקופה לא קצרה כמה מהחברות הפיננסיות המובילות בישראל מחפשות מועמדים לתפקידי הנהלה בכירים ונראה שהן עומדות בפני קושי ממשי בגיוס - מגבלת השכר בגופים הפיננסיים.

המגבלה גורמת למועמדים פוטנציאליים רבים לפסול מראש עבודה בגופים אלה, והמשמעות היא שלא תהיה ברירה - אלא להתפשר על מנהלים מהשורה השנייה, שיהיו אחראים לניהול כספים של הציבור בשווי מצטבר של מאות מיליארדי שקלים.

היום כבר מתחדדת ההבנה אצל רבים, גם בקרב מי שתמך בחוק, שחוק שכר הבכירים הפופוליסטי שעבר בכנסת הקודמת גורם לנזק למערכת הפיננסית הישראלית, ושיש למצוא דרכים לשינוי החוק.

הטענות לפיהן "במבחן התוצאה החקיקה הצליחה", שכן למרות האיומים השכר ירד והמערכת הפיננסית "לא התמוטטה", הן שטחיות. המערכת הפיננסית הישראלית יציבה ולא מתמוטטת בקלות, אך הבעיה העיקרית היא התהליך האיטי של הירידה ברמת המנהלים, התחלופה המהירה שלהם וההשלכות על תשואות העמיתים, הלקוחות ובעלי המניות.

כבר היום אנחנו רואים מעבר הולך וגדל של בכירים מוכשרים שמעדיפים לזנוח את הסקטור הפיננסי לטובת סקטורים בהם אין מגבלות שכר. הטאלנטים המבוקשים בדרך-כלל עובדים כבר היום בשכר גבוה יותר, בגופים שאינם תחת מגבלת השכר, ולא מוכנים לרדת בשכרם לטובת גיוס למערכת הפיננסית, גם אם מדובר במשרה בכירה. מה גם שלצד הירידה בשכר הם צפויים לספוג את השנאה הציבורית לגופים הפיננסיים, שמתודלקת כל העת על ידי חלקים מהתקשורת ומחברי הכנסת.

כך, בתהליך איטי ומתמשך, המדינה פוגעת באחד הסקטורים החשובים ביותר לכלכלה הישראלית, בציבור הרחב ובכספי החיסכון שלו, וכל זאת על המזבח של "הצדק החברתי" והשאיפה לשוויון וצמצום פערים. יש מבין חברי הכנסת, דוגמת שלי יחימוביץ' ואחרים, שמעוניינים להרחיב את חוק הגבלת השכר עוד יותר ולהחילו על כלל החברות הציבוריות, בטענה שאז תיפתר הבעיה מעצמה - למנהלים לא יהיו אלטרנטיבות מחוץ לגופים המפוקחים ומגבלת השכר תחול על כולם באופן מלא.

מדובר בטיעון מופרך, שמתעלם מכך שגם לחברות הציבוריות יש אלטרנטיבות ומספר רב של חברות גדולות מעדיפות כבר היום לגייס כספים בסקטור הפרטי או להימכר לגופים פרטיים, רק כדי לחמוק מהרגולציה החלה על חברות ציבוריות.

בפועל, אם תורחב מגבלת השכר לכלל החברות הציבוריות יהיה זה המסמר האחרון בארון הקבורה של הבורסה הישראלית, שתוביל למחיקה מיידית של עשרות חברות ציבוריות, ולמיגור מוחלט של הסיכוי לכך שאי פעם חברה נוספת תונפק בישראל.

למרות ההבנה בקרב חברי הכנסת המעוניינים בקיומו של שוק הון בישראל, לפיה חייבים לדאוג להמשך התפקוד התקין של המערכת הפיננסית הישראלית ולכן יש לבטל את חוק הגבלת השכר בכללותו, נראה כי יהיה זה קשה עד בלתי אפשרי לסובב את הגלגל לאחור.

למרות שבחדרי חדרים מתוודים חברי הכנסת שחייבים לבטל את החוק, או לפחות לתקנו, לא תצליחו למצוא חבר כנסת או שר שיהיה מוכן לצאת בגלוי נגד מגבלת השכר בגופים הפיננסיים ולהסתכן בהתקפות ארסיות.

פתרון אלגנטי לסוגיית שכר הבכירים בסקטור הפיננסי הוא שינוי של החוק הקיים תוך שמירת תקרת השכר העכשווית, בהתייחס לשכר הבסיס בלבד, תוך מתן אפשרות לחציית מגבלת השכר ככל שהמנהל עמד ביעדים ביצועיים שהוגדרו מראש.

כך, ניתן לאפשר לגופים הפיננסיים לתת לבכירים מענק הוני, כמקובל בחו"ל, כאשר מחיר המימוש לא יפחת ממחיר השוק ביום ההענקה ויהיה מותנה בביצועי החברה. המענק למנהלים יעמוד על שווי 0 ביום הראשון, ויתחיל לצבור שווי רק אם המנהל הצליח לעמוד ביעדים שהוצבו לו, והם השתקפו גם במחירי המניה. כך תיווצר זהות אינטרסים בין המשקיעים מהציבור הרחב, המעוניינים בעליית ערך ההשקעה שלהם, ובין הגופים הפיננסיים, המעוניינים לגייס לשורותיהם את המנהלים המוכשרים ביותר. 

הכותב הוא מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות

עוד כתבות

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו״ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

"אני ממש לא מבינה את ההיגיון הכלכלי בעסקאות הענק. איך יחזירו סכומים כאלה?"

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"