גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק על שדה דב: רה"מ נפגש עם חולדאי ויצחק הלוי

היום בשעות אחר הצהריים התכנסו ראש עיריית אילת מאיר יצחק הלוי, ראש עיריית תל אביב רון חולדאי יחד עם ראש השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין חיים ביבס עם נתניהו בניסיון להשיג דחייה של מועד סגירת השדה ● לא התקבלה החלטה אופרטיבית, אך נראה כי ראש הממשלה נחוש למצוא פתרון למשבר ● מנהלי הגוש הגדול: "אם יופסקו הטיסות ולא יחל הפינוי מיד, נראה בכך הפרה יסודית ובוטה לכל דבר ועניין אשר תג המחיר שבצידה ברור"

שדה דב / צילום: תמר מצפי
שדה דב / צילום: תמר מצפי

היום בשעות אחר הצהריים התכנסו ראש עיריית אילת מאיר יצחק הלוי, ראש עיריית תל אביב רון חולדאי וראש השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין חיים ביבס עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בניסיון להשיג את מבוקשם בעניין שדה דב: דחייה של מועד סגירת השדה מה-1 ביולי, לפחות בחצי שנה. לא התקבלה החלטה אופרטיבית אולם רוח הדברים היא שראש הממשלה מנסה למצוא פתרון משפטי ופוליטי כדי לצאת מהפולנטר של שדה דב.

נכון לעכשיו, כאמור, אין הסכם. במסגרת המאבק מתוכננת לצאת ביום שני הפגנה המונית מול משכנו של ראש הממשלה בירושלים, מהלך עליו הכריזו מוקדם יותר השבוע, כאשר ראשי הערים יחד עם מלונאים בכירים בישראל והתאחדות המלונות כינסו מסיבת עיתונאים נוספת בה הם קראו, בגיבוי יו"ר ההסתדרות שהכריז על תמיכתו במאבק, לפחות לדחות את סגירת השדה ולהתחיל בבנייה בשלבים. כלומר, הקמה של כ-4,800 יחידות דיור בשנים הקרובות והשארה של מסלול אחד. באותה מסיבת עיתונאים הכריז ראש עיריית אילת מאיר יצחק הלוי על פרישתו מתנועת הליכוד עמה הוא מזוהה בגלל סגירת שדה דב. ראש העיר תל אביב-יפו רון חולדאי שב והדגיש כי מדובר באיוולת וכי ראייתו היא האינטרס של העירייה, שלכאורה אמורה לברך על סגירת השדה, אלא כאזרח המדינה שנלחם באי סגירה של תשתיות תעופה.

בינתיים, מנהלי הגוש הגדול, שמייצגים כ-1,900 בעלי הקרקעות שמחכים לממש את זכותם על הקרקע אותם רכשו בתחלית שנות ה-90, לא נחים על זרי הדפנה. הם העלו קמפיין הסברתי ארצי ומקיף למשמעויות של אי סגירת השדה במועד והערב הם מוסרים כי: "אי עמידה של המדינה בהתחייבותה לפינוי השדה ביום 1.7.19 ואיחור כלשהו של הפינוי ולו קל שבקלים, משמעו החזרת הסכומים שלעיל לבעלי הקרקע והפסד הכנסות של כ-12 מליארד שקל למדינה". החזרת הסכומים עליהם הם מדברים מתייחסים למיליארדי שקלים שבכוונתם לתבוע מהמדינה רטרוקאטיבית על השימוש בקרקע (זאת אחרי שחתמו על הסכם ויתור של 50% משווי הקרקע במסגרת ההתדיינות המשפטית וארוכת השנים).

מנהלי הגוש הגדול מסרו כי: "בשעה זו מנסים ראשי הערים להפעיל לחץ פוליטי על ראש הממשלה במסגרת פגישה פוליטית שהם מקיימים עמו. אנחנו, ממקום של אחריות, אומרים כי אם יתפתו לדחייה קלה, הדבר יוביל לסכסוך משפטי עם משמעויות כספיות שכולם, ובעיקר המדינה, יפסידו ממנו. אחרי שהסתבר כי חולי אילת יטופלו לפחות כפי שטופלו קודם, התיירות תמשיך לדשדש כפי שהינה מדשדת עתה כששדה דב פעיל, ואי הנוחות שיצרה אילת כשהוציאה את השדה מהעיר פוגע בה מאוד, עברו מובילי הספין מטעמה להפעלת לחצים בלתי סבירים לדחיית הפינוי 'במספר חודשים'. התרגיל הזה לא יעבוד. המדינה קיבלה מבעלי הקרקע 4 מיליארד שקל בזכויות בנייה ופטור מתשלום דמי שימוש של למעלה ממיליארד שקל נוספים. זאת תמורת התחייבותה לפנות את שדה דב תוך זמן סביר והתחייבותה הנוספת כי הטיסות האזרחיות משדה זה תיפסקנה לפני הפסקת הטיסות הצבאיות. הזמן הסביר חלף זה מכבר. אין זה סביר כי בתקופה של עלייה בגירעון, קיצוצים רוחביים והעדר תקציבים לחינוך, בריאות, ורווחה והצורך בפתרונות דיור אלה יהיו סדרי העדיפות של הממשלה.

"הובא לידיעתנו כי מועלה רעיון חדש - הפסקת הטיסות, אך ללא שתעשה כל עבודה במסלול ובתשתיות שבו בהמתנה 3 חודשים כביכול כדי לראות אם נתב"ג נותן מענה ראוי. אנו מבקשים להבהיר ולחדד כי אם יופסקו הטיסות ולא יחל הפינוי מיד לצורך הקמת התשתיות והקו הירוק בכללם, עבודות אמורות להתחיל כבר ב 2.7.2019, נראה בכך הפרה יסודית ובוטה לכל דבר ועניין אשר תג המחיר שבצידה ברור".

בתגובה לפניית "גלובס", נמסר ממטה המאבק נגד סגירת השדה: "אכן רה"מ נתניהו זימן היום את ראש העיר אילת ונוספים לפגישה. עלו מספר אפשרויות אך לא הושג בנתיים שום סיכום אופרטיבי. אנו נערכים במלוא המרץ להמשך המאבק הציבורי והעצמתו ומתכוננים להפגנת אלפים ביום שני מול בית ראש הממשלה בכותרת: ״נתניהו אתה מוכר את אילת ואת תושביה עבור בצע נדלני לבעלי ההון".

עוד כתבות

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים