גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מפתיע: החבלה במכליות במפרץ – “ דבר שולי ביותר"

ההתבטאות מנוגדת למאמצים של משרדי החוץ וההגנה לספק הוכחות שמבצעי הפיגועים היו איראניים ● אך בראיון למגזין "טיים" אומר טראמפ כי הוא יהיה מוכן לנקוט פעולה צבאית נגד איראן כדי למנוע ממנה השגת נשק גרעיני

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

דונלד טראמפ הפתיע אתמול (ג') את ממשלו - ואת העולם כולו - בהכרזה שהחבלות בשתי אוניות מכל יפניות במפרץ עומאן ב-13 ביוני היו אירוע "שולי ביותר". טראמפ אמר זאת בעיצומם של מאמצי ממשלו לספק הוכחות שמבצעי הפיגועים היו איראנים, ופחות מיום לאחר שהפנטגון הודיע על שיגור 1,000 חיילים אמריקאים נוספים לאזור המפרץ הפרסי בעקבות החבלה במכליות.

בראיון למגזין "טיים" אמר טראמפ כי ההתקפות על המכליות והתקפות אחרות שממשלו מייחס לאיראנים הן בעלות אופי מוגבל. "עד עתה (ההתקפות האלה) היו שוליות ביותר", אמר הנשיא.

טראמפ הצהיר, עם זאת: "אני בהחלט אלך (על פעולה צבאית נגד איראן) במאמץ למנוע השגת נשק גרעיני. לגבי (התגובה על) פעולות אחרות - אני אשאיר זאת תחת סימן שאלה".

במילים אחרות: טראמפ הודיע כי הוא יהיה מוכן להפעיל צבא כדי לסכל הצטיידות טהראן בנשק גרעיני, אך הותיר ספק האם הוא ינקוט פעולה צבאית לפתיחת נתיבי-ים בינלאומיים לשינוע משלוחי נפט.

בראיון אמר טראמפ כי מפרץ עומאן פחות משמעותי עתה לארה"ב מכפי שהוא היה בעבר, אם כי יפן וסין עדיין נשענות על המפרץ כנתיב לאספקת חלק גדול מצריכת הנפט שלהן. "מדינות אחרות מעבירות כמויות עצומות של נפט דרך המפרץ; הכמויות שאנו מעבירים קטנות מאוד", הוא אמר. "רשמנו התקדמות אדירה בתחום האנרגיה בשנתיים וחצי שחלפו. כאשר יונחו צינורות הנפט (כנראה מקנדה) נהיה יצואני אנרגיה. ובכן, אנו לא במצב שבו היינו במזה"ת בעבר... היו אנשים שאמרו שנמצאנו שם בגלל הנפט".

האם אתה שוקל פעולה צבאית נגד איראן? - נשאל טראמפ. "לא הייתי אומר זאת; בהחלט לא הייתי אומר זאת", הוא ענה.

הנשיא ציין כי הוא מסכים עם הערכתה של קהיליית המודיעין האמריקאית שאיראן אחראית להתקפות על אוניות המכל במפרץ עומאן: "אני לא מאמין שהרבה אנשים מטילים ספק בכך". אבל טראמפ המעיט בחומרת התוקפנות האיראנית וטען שטהראן אימצה עמדה פחות עוינת כלפי ארה"ב מאז שהוא נכנס לבית הלבן ב-2016.

"אם תבחן את הרטוריקה של האיראנים עכשיו בהשוואה לזו שהם השמיעו בתקופה סביב החתימה על ההסכם הגרעיני (2015), תראה שאז הם צרחו 'מוות לאמריקה', 'מוות לאמריקה', 'אנו נשמיד את אמריקה', 'אנו נחסל את אמריקה'. עכשיו אני לא שומע זאת יותר מדי, ואני לא מצפה לשמוע".

למען האמת, טראמפ מעולם לא הסתיר את סלידתו מהסתבכות צבאית של ארה"ב במדינות זרות, אך יועציו הבכירים למדיניות חוץ - שר-החוץ מייקל פומפיאו והיועץ לביטחון לאומי, ג'ון בולטון - מצטיירים כניצים הרבה יותר גדולים בהשוואה לבוס שלהם.

"הנשיא יבחן כל דבר שאנו צריכים לעשות... ומה הוא אמר? אנו לא רוצים שאיראן תשיג נשק גרעיני", אמר בתחילת השבוע פומפיאו.

אבל נראה שאיראן מצליחה לקלוט שהניציות של יועצי טראמפ אינה מצליחה לחדור ללשכה הסגלגלה. סגן יו"ר המטות המשולבים של צבא ארה"ב, גנרל פול סלווה, אמר אתמול לכתבים בפנטגון כי יש ראיות ש"האיראנים מאמינים שאנו לא נגיב אם נותקף".

"זו הסיבה לכך שאנו מבהירים היטב במסרים שלנו שאם האיראנים יתעמתו ישירות עם כוחות אמריקאים, או שינסו לפגוע באזרחים אמריקאים או באינטרסים אמריקאים באזור, אנו נגיב", אמר הגנרל. "אך למען ההגינות צריך לציין שבמהלך ההיסטוריה שלנו במזה"ת היו מקרים שבהם איימנו להגיב אך לא עשינו זאת. אבל האיראנים יעשו טעות גדלה אם יבחרו להאמין שננהג כך גם בעתיד".

עוד כתבות

מימין: חזי שטרנליכט, חגי שרייבר, עמי בם / צילום: שלומי יוסף

מנהל ההשקעות הראשי בהפניקס: "בועות לא מתפוצצות כשהתקשורת מבשרת על כך"

בפאנל בהנחיית חזי שטרנליכט בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, שוחחו חגי שרייבר, משנה למנכ"ל קבוצת הפניקס ומנהל ההשקעות הראשי, ועמי בם, יו"ר בריינסוויי ויו"ר גילת רשתות לווין, על נורות האזהרה בשוק ההון, על אסטרטגיות השקעות ועל אסטרטגיות ניהול ● ומהו הפרמטר החמקמק שלא תמיד נכנס למודלים האסטרטגיים?

''כסף על הרצפה'' / צילום: Shutterstock

"כסף על הרצפה": האם גל ההנפקות של תל אביב בדרך להפוך לצונאמי?

אחרי שלוש שנות בצורת, שוק ההנפקות של ת"א התעורר לחיים עם קרוב ל–20 חברות חדשות שהצטרפו לבורסה ● מה השתנה, האם הגל הנוכחי יהפוך לצונאמי, וגם: למה כולם רוצים להחזיק פתאום בחברת חיתום ● גלובס צולל למהפכה של הבורסה: "לא נגיע ל־100 הנפקות כמו ב־2021, אבל יהיו כמה עשרות חברות גדולות שינפיקו"

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

אלונה בר און בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "גלובס, כמו הכלכלה הישראלית, הוא סיפור של חוסן מול האתגרים"

מו"ל גלובס אלונה בר און דיברה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על ימיו הראשונים של העיתון ב-1983 זמן קצר לאחר קריסת הבורסה, על האתגרים במציאות שמשתנה ללא הרף ועל ההתמקדות בסיקור מקצועי ואמין ● "הכלכלה הישראלית חשובה לנו מאוד, וזו גם התמה של גלובס", אמרה

אל''מ במיל' ניצן אלון בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

"שנתיים של סערת רגשות": האלוף ניצן אלון מדבר לראשונה על מפקדת השבויים והנעדרים

ראש מפקדת השבויים והנעדרים סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על מאמצי שחרור החטופים בשנתיים האחרונות, המתיחות מול הדרג המדיני והתוכניות שלו להתחלה החדשה באזרחות ● "למדינת ישראל יש אחריות לתקן את מה שאפשר. אנחנו נמצאים בתחילתו של ריפוי ושיקום שממנו אפשר לצמוח"

קורנליוס קורנליו בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

שגריר קפריסין: "הביקורת על ישראל עצומה, אבל רק כאן מבינים את המציאות של המדינה"

שגריר קפריסין בישראל, קורנליוס קורנליו, אומר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי היחסים הכלכליים בין המדינות רחוקים ממיצוי - לא רק תיירות ונדל"ן אלא גם הייטק ואנרגיה ● עוד אמר: "אל תשכחו שיש לכם חברים באיחוד האירופי, חשוב לא לסגור דלת לאיחוד"

רכב ותחבורה / צילום: יח''צ

התערוכה בגואנגג'ואו החלה: הדגמים הסיניים והמערביים שעשויים להיות להיטים מקומיים

יצרני הרכב מציגים השבוע קצב התפתחות המהיר ואת התרחבותם לפלחי שוק מרכזיים בתערוכה בגואנגג’ואו, סין ● במרכז הבמה: דגמים חשמליים והיברידיים חדשים המכוונים גם לשוק בישראל ובאירופה, בעלי טכנולוגיות חדישות ובמחירים תחרותיים ● השבוע בענף הרכב 

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

הצהרת רה"מ נתניהו על חיסול רמטכ"ל חיזבאללה: "לא נאפשר לחיזבאללה להוות איום על מדינת ישראל"

צה"ל תקף מהאוויר את המחבל עלי טבטבאי, רמטכ"ל חיזבאללה בפועל • לשכת רה"מ: "ישראל נחושה לפעול להשגת מטרותיה בכל מקום ובכל זמן" ● האחריות למחדל 7 באוקטובר: ראש אמ"ן שלומי בינדר יסיים את תפקידו לבקשתו, ובנוסף, האלופים עודד בסיוק, אהרון חליוה וירון פינקלמן הודחו • גם מפקד 8200 לשעבר יוסי שריאל וקמ"ן אוגדת עזה במלחמה סא"ל א' יודחו ● עדכונים שוטפים

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

חשש מהרווח בטווח הקצר: מניית וויקס איבדה חצי מהשווי בתוך חודשיים

דוחות Wix שפורסמו בשבוע שעבר שעבר עקפו את התחזיות, והחברה גם העלתה מעט את התחזית שלה להמשך השנה ● עם זאת, המשקיעים שמו דגש על הגידול בהשקעות שלוחץ על שולי הרווח, והמניה נפלה בשלושת ימי המסחר האחרונים ב-25%

מימין: אסף זגריזק, יודפת אפק-ארזי, ינקי קוינט ורועי כחלון בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

רועי כחלון: "עובדים מסביב לשעון על הנפקת התעשייה האווירית"

במסגרת פאנל "תשתיות לישראל" בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנהל רמ"י ינקי קוינט אמר כי "מחירי הדירות יכולים להגיע לרמה שזוג צעיר יוכל לרכוש דירה בעלות סבירה" ● יו"ר נת"ע, יודפת אפק-ארזי: "פרויקט המטרו זה גיים צ'יינג'ר עשורים קדימה"

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

בנקים בישראל

הבנקים חילקו דיבידנד של 5 מיליארד שקל לציבור – אז מדוע בשוק לא מתלהבים?

הרווח של הבנקים צמח, התשואה על ההון רשמה נתונים מרשימים, וגם בחלוקת הדיבידנדים חלה עלייה חדה ● אך למרות זאת, בשוק מתריעים משינוי המגמה: "יש להיות ערים לשחיקה באיכות הנכסים ולתוצאות חלשות יותר בהמשך" ● ואיך דווקא דעיכת המלחמה עלולה לייצר קשיים כלכליים לבנקים?

אולם התצוגה החדש של טסלה בקריית אתא / צילום: יח''צ טסלה

הנתונים מגלים: הישראלים קונים פחות מכוניות חשמליות

הרכב החשמלי הוא הסגמנט החסכוני והירוק בשוק, אך ב־2025 נרשמה ירידה במכירות שלו ● הסיבות: שחיקת הטבות מיסוי והפופולריות של רכבי הפלאג־אין, בעיקר עבור ציי רכב ● למרות המגמה, בטסלה מרחיבים את ההשקעות בישראל, ורק לאחרונה חנכו אולם מכירות חדש בתל אביב ומרכז בקריית אתא

מנכ''ל דוראל, יוני חנציס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת דוראל: "כל מתקן אנרגיה מתחדשת שנכנס לפעולה מוריד לכולם את חשבון החשמל"

יוני חנציס שוחח במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס על החשיבות של תחום האנרגיה המתחדשת למשק החשמל וכן על פעילותה של דוראל בארץ ובעולם ● "שוק החשמל העולמי חייב אגירה לשעות שאחרי שהשמש שוקעת. בלי זה, לא נוכל לוותר על התלות באנרגיה קונבנציונלית"

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית אחרי קרוב לשנתיים. לאן הולכים מכאן?

בשוק צופים בהסתברות כמעט מוחלטת שבנק ישראל יפחית בהחלטה הקרובה את הריבית בשיעור סולידי של 25 נקודות בסיס - לרמה של 4.25% ● הפעם האחרונה שבה הריבית ירדה בשיעור זהה הייתה בינואר 2024 ● עם זאת, מי שמצפה לרצף הפחתות ריבית עשוי להתבדות

מימין: הילה ויסברג, ענבל קרייס, פרופ' אסנת לב ציון קורח, קרן כהן חזן / צילום: כדיה לוי

"הגיים צ'יינג'ר לעתיד": שלוש בכירות מדברות על מנועי הצמיחה של התעשייה

בפאנל "תעשייה, חדשנות ובריאות - האבנים הגדולות של כלכלת ישראל", שהתקיים במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס, דיברו שלוש בכירות בתעשייה הישראלית על הצלחה והמנוע להוביל, על מהפכת ה-AI ויישומה, ועל תחזיות לעתיד ● וגם: מה ישמור על העליונות הטכנולוגית שלנו?

יונתן לבנדר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

"האמנות האמיתית היא AI, וזה ישנה את עולם הבריאות"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, הציג סגן השותף המנהל וראש מערך הייעוץ של KPMG, את האופן שבו הטכנולוגיות החדשות, ובעיקר ה-AI, משנים ועתידים לשנות את חוקי המשחק ● לדבריו, ישראל מובילה באימוץ אך מעוכבת בידי רגולציה

מנכ''ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר: "הצריכה בישראל חזקה, אבל אין מספיק שטחי מסחר"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, צביקה שווימר, כי הוא קרא לקובעי המדיניות להאיץ פיתוח אזורי - בפרט בצפון ● "הצעתי להפוך את קריית שמונה לשלוש שנים ל'עיר ללא מע"מ', כמו אילת. זה היה מצית את המסחר ומחזיר חיים לאזור. בינתיים זה לא מתקדם"

חיילי צה''ל בגבול לבנון לצד דגל ישראל / צילום: ap, Leo Correa

בישראל ערוכים לתגובה חריפה בלבנון - אם חיזבאללה יתקוף

לאחר שאמש חיזבאללה אישר רשמית כי חוסל רמטכ"ל הארגון, עלי טבטבאי, בישראל כבר קיימות תוכניות פעולה למקרה שתגיע תגובה לחיסול מצד ארגון הטרור ● עם זאת, ההערכות הן שהחיסול לא יביא להסלמה ● נתניהו: "ידיו מגואלות בדם של רבים, אני מודה לצה"ל ולכוחות הביטחון על פעולה מדויקת ומוצלחת" ● עדכונים שוטפים