גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ותודה למדינת ישראל שהביאה אותנו עד ל-IPO: דירוג ההנפקות הראשוניות הגדולות בבורסה בת"א

מחלקת המחקר בבורסה אספה עבור "גלובס" את 40 ההנפקות הראשוניות הגדולות של שלושת העשורים האחרונים ● מי מההנפקות הגדולות הסתיימה בתספורת ומי בקריסה מהדהדת, איך כבשו החברות הממשלתיות את צמרת ההנפקות ומי המתברגת החדשה לעשיריה הראשונה

IPO / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
IPO / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

באפריל השנה הצטרפה לבורסה לניירות ערך בתל אביב חברה גדולה שהמשקיעים חיכו לה וציפו לבואה - חברת כרטיסי האשראי ישראכרט. זו הונפקה בשווי של 2.7 מיליארד שקל במסגרת הנפקה ראשונית, שהייתה השלישית בהיקפה מכל ההנפקות הראשוניות בבורסה מאז 1990, ומניותיה נמכרו לציבור בעקבות רפורמה שהמדינה הכתיבה לשני הבנקים הגדולים.

בית ישראכרט, תל אביב / צילום: איל יצהר

ההנפקה הראשונית של מניות ישראכרט התרחשה קצת יותר משנה לאחר שרשת המלונאות פתאל שלדוד פתאל הגיעה לבורסה לפי שווי גבוה אף יותר של כ-3.75 מיליארד שקל. שתי ההנפקות האלה, ואחרות כגון גלוברנדס ופרשמרקט, היוו נקודת מפנה עבור אותן חברות שהפכו מפרטיות לציבוריות, וגם זריקת עידוד לשוק ההון המקומי ולמשקיעים בו, שמחפשים אחר הזדמנויות השקעה טובות.

הנפקה ראשונית לציבור (IPO) היא בדרך כלל הפעם הראשונה שחברה פותחת את שעריה וספריה החשבונאיים ומציעה את מניותיה לציבור. מדובר כמעט תמיד בהתפתחות מרגשת שמרכזת עניין בבורסה, במקרה שלנו בזו של תל אביב, ושמזכירה למעשה מהו תפקידה העיקרי של הבורסה: להשיג מימון לחברות באמצעות מפגש עם המשקיעים, שמבקשים לגוון את אפשרויות ההשקעה שלהם.

מעניין לחזור ולהיזכר מיהן החברות שיצרו הכי הרבה עניין כשהגיעו לראשונה לבורסה המקומית.

מנתוני ההנפקות הראשוניות הבולטות בין השנים 1990 ל-2019, כפי שעולה מנתונים שאספה מחלקת המחקר בבורסה בתל אביב עבור "גלובס", מתברר כי חלק משמעותי מההנפקות הראשוניות הגדולות בבורסה בכמעט שלושים השנים האחרונות היו, באופן לא מפתיע אולי, של חברות שהמדינה הפריטה. למעשה, 5 מתוך 10 ההנפקות הראשוניות הגדולות בשלושת העשורים היו כאלו: בתי זיקוק (בז"ן) וכיל מצד אחד, והבנקים מזרחי טפחות, לאומי והפועלים מהצד השני.

 

המצע להנפקות הגדולות של הבנקים נוצר עוד בשנות השמונים של המאה הקודמת, כשכמעט כל המערכת הבנקאית בישראל קרסה ברעש גדול בעקבות משבר ויסות מניות הבנקים.

היום זה נשמע מופרך, אבל עוד בשנות ה-60 החלה התקופה של ויסות מניות הבנקים למשך שנים, עד לסיומה במשבר גדול בשנת 1983, שכלל את סגירת הבורסה לשבועיים והלאמת הבנקים בישראל. במסגרת הפרשה הזרימו הבנקים ביקושים מלאכותיים למניותיהם, ושווקו ללקוחות כהשקעה סולידית ובטוחה, שהניבה אף יותר מהאג"ח הצמודות שהנפיקה הממשלה. זה התחיל בבנק הפועלים ועם הזמן התפשט הוויסות גם לשאר הבנקים כמו לאומי, אגוד, דיסקונט, המזרחי, מימון וסחר וכללי - למעט הבינלאומי.

אם מסתכלים על 20 ההנפקות הראשוניות הגדולות ביותר, נמצאות שם עוד שלוש חברות שהופרטו - בזק, בנק דיסקונט והשקם, שהונפקה ב-1993 והפכה שנה לאחר מכן לחברה בשליטתו של גרשון זלקינד, והיא כבר מזמן לא חלק מהנוף בבורסה.

בכל אופן, החברה שגייסה בהיקף הגדול ביותר מאז תחילת שנות התשעים - בעידן שלאחר תוכנית הייצוב וקריסת הבנקים וההפיכה של ישראל למשק מפותח עם שוק הון אמיתי, היא חברת בתי זיקוק. בזן גייסה 6.43 מיליארד שקל בהנפקתה הראשונית בחודש פברואר שנת 2007, ובמונחי מחיר של היום מדובר על היקף של 7.7 מיליארד שקל.

בתי הזיקוק בחיפה. ההנפקה הראשונית הגדולה ביותר / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

בכך השלימה אז מדינת ישראל את הפרטת בתי הזיקוק שברשותה - המרכזי שבחיפה וזה הצעיר שבאשדוד, וכל זאת בעיתוי מוצלח מבחינתה - טרם משבר הסאבפריים בארה"ב ובשעה שמרווחי הזיקוק היו גבוהים. במועד הקובע פוצלה פעילותה באופן שבית הזיקוק באשדוד נמכר לחברת בת של החברה, חברת פז נפט, שנסחרת היום כחברה ציבורית, והונפקה בהצלחה על ידי צדיק בינו, שכבר הספיק להיפרד מהשליטה בה.

עוד מצמרת המגייסות הכבדות בהנפקות ראשוניות נזכיר את קבוצת הנדל"ן עזריאלי, שנסחרת כיום לפי שווי של כ-27 מיליארד שקל, ושגייסה בהצלחה רבה ביוני 2010 קצת יותר מ-2 מיליארד שקל מהציבור. בכלל, מגזר הנדל"ן הוא סקטור משמעותי מאוד בכלכלה הישראלית, וככזה הוא שלח 10 נציגות לרשימת 40 ההנפקות הראשוניות הגדולות ביותר בבורסה המקומית מאז 1990. בין אלו ניתן להזכיר את אשטרום ואמות, וגם חברות שהנחילו הרבה עוגמת נפש למשקיעים.

לצד הבנקים שהוזכרו והנדל"ן, גם מגזר התעשייה מוביל בהיקפי הגיוס בהנפקות ראשוניות לציבור, עם נציגות לתעשייה המסורתית בדמות שפיר הנדסה ואינרום, ולתעשיית הביומד כגון ביוליין וכלל ביוטכנולוגיה. גם תחום המסחר והשירותים בולט ברשימה, וכולל בין היתר את הנפקת המניות של בזק, דור אלון, גרנית הכרמל ומלונות אפריקה.

גייסו בגדול וקרסו בענק

הרשימה המכובדת של המגייסות המובילות בהנפקות ראשוניות לציבור, כוללת בתוכה שמונה חברות שכבר נמחקו מהמסחר. בין אלו נמצאות אי.די.בי אחזקות, שגייסה 510 מיליון שקל בנובמבר 1992 בהצעת מכר, וברבות השנים הייתה לקונצרן הגדול במשק, עד שהפכה לאחת מהקריסות העסקיות המהדהדות שהתרחשו כאן, עם הסדר החוב הענקי של בעל השליטה בה דאז, נוחי דנקנר.

ואי.די.בי כאמור אינה לבד, היא חלק מרשימה של מנפיקות גדולות ומוצלחות בבורסה בתל אביב שברבות השנים נמחקו לאחר משבר או "סתם" הידרדרות.

בין אלו שהציגו סיפור עגום וגם עלו לציבור המשקיעים כסף רב, הבולטת ביותר היא דלק נדל"ן של יצחק תשובה, שנקלעה להסדר חוב בצל משבר הנדל"ן במזרח אירופה, ו"זיכתה" את משקיעי האג"ח שלה בתספורת חריגה מאוד של 65% מהחוב. דלק נדל"ן, בניהולו של ערן מיטל, נקלעה למשבר קשה בסוף 2008, זמן לא רב לאחר שכבר נגעה בשווי מרשים של כ-4.6 מיליארד שקל, וכעבור מספר חודשים בעלת השליטה בה, קבוצת דלק, נפטרה ממנה כשחילקה את מניותיה בדלק נדל"ן כדיבידנד בעין לבעלי המניות, ובראשם תשובה.

יצחק תשובה/ צילום: גדעון לוין

כזה היה גם בית ההשקעות כלל פיננסים, שנחשב בזמנו לאחד המובילים בשוק המקומי, הונפק במרץ 2007 לפי שווי מפולפל מאוד של כ-1.35 מיליארד שקל. עם השנים בית ההשקעות הוכרע תחת מבנה החוב שלו וקשיים בהתנהלות, והבעלים שלו, קבוצת כלל ביטוח, מחקה אותו מהמסחר לפי שווי נמוך בהרבה, של פחות מ-540 מיליון שקל.

עוד נציין את אפריקה נכסים, שכבר לא נסחרת בבורסה כתוצאה מהנפילה האדירה של הקבוצה האם שלה, אפריקה ישראל, שבעבר הייתה מאריות הבורסה והעמידה את בעליה, לב לבייב, בשורה הראשונה של אנשי העסקים בישראל. אותה אפריקה ישראל  נחלה כשלונות עסקיים, בעיקר בפעילותה ברוסיה, ועברה שני הסדרי חוב מהגדולים במשק.

ההבטחות התאדו בעשן

כמובן שלא מעט מהחברות שברשימה הסבו קורת רוח רבה למשקיעים, כשהן נמנות גם היום עם צמרת המשק המקומי. אבל, לצידן יש גם חברות שאמנם לא נמחקו ממסחר, אך רחוקות מלממש את ההבטחה שהייתה טמונה בהן ערב ההנפקה הראשונית של מניותיהן. דוגמה טובה לכך היא חברת גלוברנדס, שהונפקה במאי אשתקד לפי שווי חברה של כ-680 מיליון שקל, לאחר שנאלצה לקצץ עשרות אחוזים מהשווי אליו כיוונה במקור - כמיליארד שקל. מאז שהחלה להיסחר בבורסה צנחה מניית גלוברנדס ביותר מ-30%, ושוויה של החברה הצטמק לכ-380 מיליון שקל, בצל הרעה בתנאי חוזה שחידשה עם ספק מרכזי שלה, ג'פאן טבקו, שצפויה לגרום לירידה ניכרת ברווחיה בשנים הקרובות.

עמוס מתן / צילום: איל יצהר

מאכזבת נוספת היא אירונאוטיקס, שגייסה בהנפקה ראשונית לציבור ביוני 2017 כ-457 מילון שקל לפי שווי של קצת פחות ממיליארד שקל. באפריל האחרון דווח כי החברה מגיעה לסוף דרכה בבורסה בתל אביב ומניותיה יימחקו מהמסחר, בעקבות מיזוגה לחברה פרטית בבעלותם של החברה הממשלתית רפאל ואיש העסקים אביחי סטולרו. זה עדיין לא התרחש, ואירונאוטיקס נסחרת כיום בכ-690 מיליון שקל, הרבה מתחת לשווי שלפיו הציבור שילם לבעלי המניות בה קודם להנפקה. 

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?