גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש רופאים שחושבים שזה לא כל כך דרמטי להוריד כליה, רק כי לא התרגלו שיש חלופה יותר טובה"

בינואר השנה הפתיעה חברת התרופות יורוג'ן כשמינתה למנכ"לית שחקנית חיזוק בסדר גודל לא רגיל לביומד הישראלי - ליז בארט, מנהלת תחום הסרטן בנוברטיס ● בראיון ל"גלובס" מספרת בארט על המאמצים לשינוי השוק עם מוצר הדגל לשחרור מושהה של תרופות, שאמור לקבל אישור לשיווק בשנה הבאה, ועל השתלבותה בחברה

בינואר האחרון, כאשר מונתה ליז בארט, מנהלת תחום הסרטן בנוברטיס, למנכ"לית חברת התרופות הישראלית יורוג'ן , גבות הורמו בשאלה - איך הצליחה יורוג'ן להשיג מנהלת בסדר גודל כזה לחברה עוד לפני השקת המוצר הראשון שלה?

מניית יורוג'ן, שכמה חודשים לפני כן הגיעה לרמת שיא ששיקפה לחברה שווי של 900 מיליון דולר (אחרי קבלת תוצאות הניסוי הקליני המשמעותי שלה באמצע 2018), זינקה 22% ביום בו נודע דבר מינויה של בארט.

מאז אמנם צללה מניית יורג'ן בעקבות גיוס 150 מיליון דולר לחברה, אבל ההערכה לבארט לא פחתה, והיא עדיין נחשבת למנכ"לית בעלת הסיכוי לנהל את ההשקה על הצד הטוב ביותר. שווי החברה עומד היום על 747 מיליון דולר - אחת מחברות הביומד הישראליות הגדולות בנאסד"ק.

די ברור כי העובדה שהיו"ר הפעיל של יורוג'ן הוא פרופ' אריה בלדגרין, הישראלי-לשעבר בעל מגע הזהב בכל הקשור להקמה ומכירה של חברות פארמה, תרמה לא מעט להחלטתה של בארט להגיע לחברה. בלדגרין היה היזם והמנכ"ל של חברת הטיפול בסרטן קייט פארמה, שנמכרה לחברת התרופות גיליאד ב-12 מיליארד דולר ובעברו עוד שני אקזיטים מוצלחים.

בשיחה עם "גלובס", ראשונה עם התקשורת הישראלית, בארט מאשרת כי כך נוצר הקשר."קיבלתי טלפון ממכרה משותפת לי ולאריה". בתחילה בארט סירבה כלל להיפגש, "כי מעולם לא שמעתי על החברה והיה לי טוב איפה שאני". אחרי הפגישה, זה כבר נראה אחרת לדבריה: "אריה מכיר את תחום האורולוגיה - זו ההכשרה שלו. אם הוא חושב שזו חברה שיכולה להגיע רחוק - טוב, לפחות אסתכל".

יורוג'ן פיתחה שיטה לשחרור מושהה של תרופות: המוצר מוזרק כנוזל ודווקא בחום הגוף הוא מתקשח לג'ל, ולכן נוזלי הגוף לא שוטפים אותו החוצה. המוצר מתאים להוביל תרופות ל"אזורים חמים ורטובים", אומרת בארט, והיישום הראשון הוא להוביל כימותרפיה לדרכי השתן העליונות. היום נהוג לטפל בסרטן באזור זה בכריתת כליה.

בארט אומרת כי התלהבה מן התוצאות הקליניות של החברה. "לא רואים דאטה כמו שראינו כאן. כמות המגיבים, רמת התגובה והעובדה שהיא נשמרת לאורך זמן. והאלטרנטיבה? עבור אנשים מבוגרים הסרת כליה היא ניתוח קשה. ואחר כך תפקוד ללא כליה? זה לא אותו דבר כמו תרומה של כליה על ידי אדם צעיר. יורוג'ן מאפשרת שינוי רדיקלי של פרוטוקול הטיפול (מהסרת כליה, לתרופה). לא רואים חברות כאלה".

"אני אוהבת את גאוות היחידה בחברה"

לגבי המעבר מחברת ענק, אולי אחת המעניינות בתחום הסרטן היום בעולם, לחברה קטנה, היא אומרת: "קשה למצוא משרת מנכ"ל לחברה בשלב הזה, חברה בתחום הסרטן שבה רוב הסיכון הטכנולוגי כבר מאחורינו ואפשר להתכונן בשמחה לשלב החדירה לשוק". מן הבחינה הזו נהנתה בארט מהעובדה שיורוג'ן היא חברה ישראלית: המנכ"ל שקדם לה, רן בנצור, רואה את עצמו מתאים יותר לשלב ההנפקה של חברות בנאסד"ק וניהול ניסויים קליניים לעומת שלב ההשקה, וגם העדיף להישאר בארץ, אחרי שכבר נסע וחזר עם משפחתו כמנהל החברות קריקס ו-XTL.

זה לא "קטן עלייך", אחרי ניהול תחום הסרטן בנוברטיס?

בארט: "זה לא 14 מיליארד דולר ונוכחות בכל מדינה בעולם, אבל כיף לי, כי אני עושה דברים שלא נגעתי בהם הרבה זמן - קשר עם משקיעים, ייצור, ובניה של תרבות ארגונית לחברה וחזון לטווח ארוך יותר. אני מרגישה שיש לי יותר השפעה. הניהול שלי יכול להרים או להפיל את החברה וזה מלהיב".

את מרגישה שיורוג'ן, כחברה ישראלית, שונה מן החברות הבינלאומיות שעבדת בהן בעבר?

"אני דומה יותר לישראלים מאשר שונה מהם. אתם רוצים לגרום לדברים לקרות, וגם אני. אני תמיד מסתדרת עם ישראלים. היום המו"פ של החברה בישראל והוא מאוד יצירתי. הייצור בישראל והוא מאוד איכותי. רבים מן המשקיעים ישראלים, ואני מרגישה שהם רוצים להישאר איתנו לטווח הארוך. אני מאוד אוהבת את גאוות היחידה בחברה. העובדים וגם המשקיעים רואים בהצלחה של החברה גם הצלחה של המותג ישראל".

מהו החזון שהגדרת לחברה עם כניסתך?

"אני רוצה לוודא שטיפלנו בכל שלב ושלב כדי שהמוצר יאומץ. אנחנו חייבים לשכנע את הרופאים שמדובר בצורך לא מסופק. שרופא לא יגיד 'טוב אני פשוט אוריד כליה ליתר ביטחון'. חלק מהרופאים חושבים שזה לא כל כך דרמטי להוריד כליה, אבל זה רק כי לא התרגלו לכך שיש חלופה טובה.

"מבחינת תמריץ כלכלי, כרגע לא בטוח אם הם מפסידים או מרוויחים מהסרת כליה, כי הם צריכים לשכור חדר ניתוח ומרדים. אנחנו מוציאים את הפרוצדורה מחדר הניתוח לקליניקה, והם יקבלו את כל התשלום מן הביטוח עבור הפרוצדורה.

"זמן זה לא יחסוך להם, כי בכל זאת מדובר בשישה טיפולים, אבל אלה טיפולים שהם שולטים בהם ובתזמון שלהם. ישנה תקופה של הכשרה, אבל היא קצרה מאוד - מניסיוננו עד כה, תוך פרוצדורה או שתיים העניין נקלט".

לאורך הדרך, היה משהו שהייתם צריכים לשנות בממשק המשתמש? לפעמים בעיות ממשק כאלה מפילות חברות מכשור רפואי.

"בניסויים הבאנו את המוצר לרופא בגרסה לא מעורבבת כשהוא צריך לערבב אותו במקום. היום ברור לנו שצריך להביא אותו כבר רקוח. מינימום התעסקות. חלק מהקטטרים (שאיתם מחדירים את התרופה לדרכי השתן) נדרשנו לשנות כי הרופאים לא אהבו את המגע שלהם ואופן התמרון".

"בתחום הביטוח אנחנו מרגישים בנוח"

הצעד הבא, היא אומרת, הוא להכניס את החולה לתמונה. "עד היום בכלל לא הייתה פניה לחולה. הוא הגיע לרופא וזה המליץ לו על הניתוח. לא הייתה לחולים עמותה, לא היה להם אתר, לא הייתה להם אפשרות לדבר לגבי הסיכונים האמיתיים בהסרת כליה.

"אז אנחנו השקנו אתר, ונקדם אותו ככל שיאפשרו לנו במסגרת מגבלות המעורבות של חברות תרופות בעמותות חולים. עד היום לא עירבו את החולים בכלל בהחלטה, כי לא הייתה החלטה. עכשיו יכול להיות גם להם קול".

והצלע השלישית של המשולש היא חברות הביטוח.

"שם אנחנו מרגישים ממש בנוח, כי העלות של ניתוח ושל מצב החולה המחמיר בעקבות זאת היא עלות שאנחנו יכולים לכמת. שוק הסרטן בדרכי השתן הוא לא שוק גדול מאוד, ובשווקים קטנים יותר קל יותר לשכנע את החברות הביטוח לשפות מוצר בהסתכלות לחיסכון בטווח הרחוק, כי ההוצאה המיידית לא מאוד גדולה".

ההשקה צפויה במחצית הראשונה של 2020, אחרי הגשת בקשת אישור שיווק עד סוף 2019 וקבלת תשובה במחצית הראשונה של 2020.

אתם מאמינים שהמוצר יגיע לשיא מכירות מהיר, כמו תרופה, או הדרגתי כמו מכשור רפואי?

"להערכתי, תידרש חדירה כמו של מכשור רפואי, כי בכל זאת מדובר בשינוי פרדיגמה, מהסרת כליה לניתוח שמשאיר את הכליה במקום והרופאים צריכים להשתכנע על בסיס המידע שיש לנו, שבחירה בדרך כזו לא מעלה את הסיכון להתפשטות הסרטן. כמו כן מדובר בפרוצדורה שהרופאים צריכים להשקיע בלימוד שלה. לוקח גם זמן לקבל קוד לשיפוי - בערך שנה לקוד קבוע.

"אבל מהניסיון שלנו בניסוי הקליני, הרופאים מאוד אוהבים את הטיפול, וביקשו אותו לחולים נוספים".

יש לכם מוצרים נוספים בצנרת שתורמים לערך השוק שלכם?

"הוולואציה שלנו בשוק היא על המוצר הזה. יש לנו מוצר לטיפול בסרטן בדרכי השתן התחתונות, שתוצאות ניסוי רב מרכזי בו יגיעו בקרוב ויש לנו עוד מוצרים בצנרת לתחום האורולוגי והגניקולוגי".

שיתוף פעולה עם אלרגן בבוטוקס

ליורוג'ן גם הסכם עם חברת אלרגן למוצר משותף להולכת בוטוקס לשלפוחית השתן כדי להרפות אותה במקרה של שלפוחית רגיזה. היום כדי שהבוטוקס יישאר בשלפוחית, מזריקים אותו לדפנות, 40 זריקות כל פעם. הג'ל אמור להחליף את הדקירות לגמרי. בימים אלה אלרגן עצמה נמצאת בתהליך הירכשות על ידי ענקית התרופות Abbvie, כך שכעת לא בטוח כמה מהר פרויקט זה יקודם.

כשהיית בנוברטיס, השקתם את מוצר ה-CAR-T שהוא מהפכני אך מורכב לשימוש.

"היום נותנים את המוצר הזה אחרי שכימותרפיה נכשלת, ובמקרים מסוימים הוא מוביל להארכת חיים של כמה שנים טובות, וחלק מן החולים עדיין חיים ללא סרטן כלל, אחרי שסבלו ממחלה בשלבים מתקדמים. המהפכה תגיע כאשר יתנו אותו כקו ראשון ואולי יחסכו לחולים כליל את הסבל של כימותרפיה. תוכל להיות ממש בריא שוב, במקום או לפני שתהיה שוב ממש חולה. אני הייתי בוחרת את המוצר הזה כקו ראשון למישהו במשפחה שלי או לעצמי". 

המוצר של נוברטיס מתחרה במוצר של קייט שמכר בלדרגין.

"אני לא יכולה להגיד שום דבר על זה! אבל גיליאד היא לא חברת אונקולוגיה, ונוברטיס כן. גיליאד מרוכזת בעיקר בארה"ב, ונוברטיס בכל העולם".

מהי ההתפתחות הכי מלהיבה היום בתחום הסרטן?

"שילוב של אימונו-אונקולוגיה עם תרופות מונחות מטרה. יש הרבה אקשן, אבל יש גם עוד הרבה דרך". 

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

"הרופאים אמרו שאאבד את המוח, את התודעה, שזה וירוס שלא שורדים"

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו