גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: על הרשות הפלסטינית לפצות את נפגעי הפיגועים

בפסק דין מקיף ורחב העוסק ב-17 תביעות נזיקין שהוגשו נגד הרשות הפלסטינית, נקבע כי הרשות, אש"ף, ערפאת ומרואן ברגותי נושאים באחריות לנזקיהם של נפגעי האינתיפאדה והפיגועים שבוצעו בישראל ב-1996 ובשנים 2000-2002, ועל כן עליהם לפצות את הנפגעים ● השלב הבא בדיון בתיקים יהיה קביעת היקף הפיצויים

מרואן ברגותי / צילום: רויטרס
מרואן ברגותי / צילום: רויטרס

הרשות הפלסטינית, אש"ף, ערפאת ומרואן ברגותי נושאים באחריות לנזקיהם של נפגעי האינתיפאדה והפיגועים שבוצעו בישראל בשנת 1996 ובשנים 2000-2002, ועל כן יהיה עליהם לפצות את הנפגעים - כך קבע היום (ב') סגן נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים (בדימוס), השופט משה דרורי, בפסק דין מקיף ורחב העוסק ב-17 תביעות נזיקין שהוגשו נגד הרשות הפלסטינית. השלב הבא בדיון בתיקים יהיה קביעת היקף הפיצויים בתיקים בהם נקבע כי קיימת אחריות. 

התביעות סובבות סביב בפיגועים שבהם נרצחו יהודים וישראלים. הראשון שבהם היה במתחם קבר יוסף בשנת 1996; הבולט שבהם היה הלינץ' ברמאללה בשנת 2000; ועוד מספר פיגועים שנחרטו בזיכרון הקולקטיבי, ובהם פיגוע באוטובוס הילדים בכפר דרום שבהם נכרתו רגליהם של הילדים (בשנת 2001); פיגוע המדרחוב ברחוב בן-יהודה בירושלים (בשנת 2001); רצח שני הישראלים המסעדנים בטול כארם (בשנת 2002); פיגוע מכונית התופת בצומת מגידו (בשנת 2002); פיגוע חדירה לבית משפחת גביש באלון מורה בפסח (בשנת 2002); ואחרים.

בפסק הדין הדרמטי שנתן התייחס בית המשפט לארבעה ממדים של אחריות של הרשות הפלסטינית ואש"ף: האידאולוגי, הכספי, המעשי והתקשורתי. ביחס לשלושת הראשונים נקבע כי יש לרשות הפלסטינית ולאש"ף אחריות; ואילו ביחס למישור התקשורתי, הכולל הסתה לאלימות, נקבע כי לא הוכח קשר סיבתי בינה לבין הפיגועים נשוא התיקים.

בית המשפט ביסס את הטלת האחריות גם על פעולות שביצעה הרשות הפלסטינית לאחר ביצוע הפיגועים, ובהם: מימון האסירים ובני משפחותיהם; מימון משפחות השאהידים; הכרה במעמד השאהידים ובמעמד המפגעים בפרסומי הרשות הפלסטינית ובאתרים השונים; עריכת עצרות, כולל כרזות ובהן ראשי אש"ף והרשות הפלסטינית לזכר מבצעי הפיגועים; קריאת שמות רחובות, כיכרות וקבוצות ספורט על שם המחבלים; הכרזות של ראשי הרשות הפלסטינית ואש"ף, לפיהם כל האסירים נשלחו על-ידי הרשות הפלסטינית (לרבות מבצעי פיגועים של החמאס והג'יהאד האיסלמי).

בין היתר צויו בפסק הדין כי אש"ף (הארגון לשחרור פלסטין, שהוקם בשנת 1965) והרשות הפלסטינית (הרשות הפלסטינית, שהוקמה מכוח הסכמי אוסלו בשנת 1993), אשר בראש שני גופים אלה עמד יאסר ערפאת, הכינו תשתית טרור מסועפת ומאורגנת לביצוע פיגועים נגד ישראל; האידאולוגיה שלהם הייתה אידאולוגיית טרור; זרועות שונות של הרשות הפלסטינית ואש"ף היללו את "האינתיפאדה המבורכת" והשתמשו בביטוי האמור תוך הדגשת המילה "מבורכת".

בנוסף לכך, נקבע כי הרשות הפלסטינית ואש"ף היללו ושיבחו את מבצעי פיגועי הטרור, הן בעת ביצוע הפעולות והן לאחריהן, כולל קריאת רחובות, כיכרות וקבוצות כדורגל על שם מחבלים שהרגו יהודים וישראלים; הרשות הפלסטינית ואש"ף, ובראשם יאסר ערפאת, הם אלה ששלחו את המפגעים לביצוע מרבית הפיגועים.

עוד צוין כי בכל מקרה, כאשר בוצעו פיגועים על-ידי גורמים אחרים, ערפאת, הרשות הפלסטינית ואש"ף אישררו בדיעבד את הפיגועים באופנים שונים, ובין היתר בנאומים פומביים אמרו כי כל אחד מהשאהידים נשלח על-ידם, בהוראה לתמוך כלכלית בשאהידים הנמצאים בבתי הכלא ובבני משפחותיהם וכן במשפחות שאהידים שמתו במהלך ביצוע פיגועים ועוד.

עוד קבע השופט כי מהראיות עולה כי אש"ף , הרשות הפלסטינית ובראשם יאסר ערפאת נתנו הוראה ישירה ומפורשת לרכישת אמצעי לחימה לצורך ביצוע פיגועים ורכשו אמצעי לחימה בהיקפי ענק, וזאת כעולה במיוחד מעדותו של האחראי על הרכש ועל הכספים ברשות הפלסטינית, כאשר המקרה הבולט הוא הספינה קארין A.

השופט הוסיף כי אש"ף הרשות הפלסטינית וערפאת תמכו בביצוע פיגועים בכל שטחי מדינת ישראל; מימנו באופן ישיר את מבצעי הפיגועים ואת רכישת אמצעי הלחימה, בידיעה שהם ישמשו לפיגועים, כולל מימון רכישת אמל"ח עבור ארגוני טרור "סרבניים", שלא היו במסגרת אש"ף, כמו חזית המאבק העממית; ולא עשו מאומה כדי למנוע מהחמאס והג'יהאד האסלאמי לבצע פיגועים, למרות שידעו היטב כי ארגונים אלה וחבריהם מבצעים פיגועים, ואף ידעו מראש על כוונות לביצוע פיגועים, אשר אותם לא סיכלו, והם שיתפו פעולה עם חמאס וג'יהאד אסלאמי.

פסק הדין קובע את היקף האחריות ומטיל אותה על הרשות הפלסטינית, אש"ף, ערפאת ומרואן ברגותי (ובכמה תיקים גם הוטלה אחריות על החמאס), אך התיקים לא הסתיימו (פרט לדחיית התובענה כלפי מספר מפגעים, שלגביהם לא הובאו ראיות), וכעת יש להמשיך את הדיון על היקף הנזק והפיצויים שיפסקו לטובת התובעים.

מאחר שסגן הנשיא של בית המשפט המחוזי בירושלים, השופט משה דרורי, פרש לגמלאות, ופסק דין זה ניתן לקראת סיום תקופת שלושת החודשים שבהם הוא רשאי לתת פסקי דין, שלב קביעת גובה הנזק והפיצויים יידון לפני שופט אחר, כפי שיקבע נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים, השופט אהרן פרקש.

בנוסף לקביעת האחריות, בית המשפט המחוזי קבע כי על הרשות הפלסטינית ואש"ף לשלם 1,875,000 שקל שכר-טרחת עורך דין וכן הוצאות משפט בסך 3,670,000 שקל ובסך-הכול 5,545,000 שקל. עלות ההקלטות של עשרות הישיבות של בית המשפט - שבשלב הראשון מומנה על-ידי הנהלת בתי המשפט - הוטלה על הרשות הפלסטינית ואש"ף.

כולם חתרו למטרה: הרג יהודים וישראלים

השופט דרורי סיים את פסק הדין בנימה אישית וכתב כי "מבחינה אישית, מדובר בעומס רגשי של חומר ראיות והיחשפות לתיעוד ולחוות-דעת, אשר מהם עולה - כפי שקבעתי לאחר שמיעת הראיות - כי אש"ף, הרשות הפלסטינית, ערפאת ואבו מאזן וכן בכירים נוספים כמו מרואן ברגותי - כולם חתרו למטרה אחת: הרג יהודים וישראלים ופגיעה במדינת ישראל.

הדרכים לכך היו רבות, הן באידאולוגיה ובתכנון של הפיגועים, כולל: אספקת אמל"ח ותמיכה כספית, והן - ולכך משמעות משפטית לעניין דיני האשרור - בפעולות שנקטו הרשות הפלסטינית, אש"ף ומנהיגיהם, כולל: שיבוץ שמם של המפגעים באתרי שאהידים; עריכת טקסים של הרשות הפלסטינית לזכרם של השאהידים ולשחרורם של האסירים המפגעים; הכרזות של מנהיגי הרשות הפלסטינית (ערפאת ואבו מאזן) כי כל האסירים נשלחו "על-ידינו"; מימון האסירים עד היום; תמיכה במשפחות האסירים; העלאת אסירים בדרגות צבאיות במהלך תקופות המאסר שלהם, כאשר פועל יוצא מכך הוא עלייה משמעותית בשכרם; מתן הטבות כלכליות למשפחות השאהידים; מענקים וסיוע כספי למפגעים שהשתחררו מן המאסר.

לדברי השופט, "כל הנ"ל נעשה על-ידי מוסדות הרשות הפלסטינית ואש"ף למחבלים מכל המינים ומכל הסוגים (גם אנשי חמאס, שכיום הרשות הפלסטינית רואה בחמאס יריבה). לכך יש להוסיף את האמרה של עד ההגנה, שר האסירים עג'רמי: "אין מנהיג פלסטיני בעולם, לא עכשיו ולא בעוד 100 שנים, יכול להפסיק משכורות של משפחות אסירים או משפחות שאהידים".

עוד כתב דרורי: "במקביל לכל אלה, לא יכולתי שלא להעמיד מול עיניי את משפחות הנפגעים, התובעים. אכן, בפניי תביעת נזיקין. כך נהגתי לאורך כל הדיונים ובחנתי כל ראיה וראיה על-פי הדין. אולם לא ניתן להתעלם מכך שמדובר בבעיה אנושית קשה: משפחות שלמות נפגעו באחת עקב הירצחם של יקיריהם או פציעתם הקשה. גם שופט שדן בקור-רוח וביישוב-הדעת בכל טענה וטענה, מנתח אותה ומכריע בה לכאן או לכאן, אינו יכול לשכוח כי מדובר בבני אדם".

במהלך השנים נקבעו בהקשר לתיקים אלה קביעות תקדימיות, בין השאר כי הרשות הפלסטינית אינה מדינה, ואין לה חסינות ריבונית, ועל כן היא ניתנת לתביעה אזרחית בישראל. בשלביו הראשונים של התיק עוקלו כספים בגובה של 64,000,000 שקל שמשרד האוצר מחזיק בידו עבור הרשות הפלסטינית, לטובת משפחת נורז'יץ.

את התביעה ניהל ארגון "שורת הדין" ברשות עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, העוסק בתביעות ענק נגד ארגוני טרור במטרה לפצות קורבנות טרור ומשפחותיהם, ביחד עם עו"ד רועי כוכבי, עו"ד אבי סגל ועו"ד אבי גז.

עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, נשיאת ארגון "שורת הדין", מסרה היום כי "מדובר בניצחון היסטורי. אלה היו התיקים הראשונים שהוגשו נגד הרשות הפלסטינית, והם היו חסרי תקדים. הטענה שלנו הייתה מלכתחילה שהרשות הפלסטינית היא ישות טרור המקדמת ומעודדת פיגועי טרור, ואכן בית המשפט מצא אותה אחראית לפיגועים שבוצעו גם על-ידי ארגוני טרור כמו אש"ף, החמאס והג'יהאד האסלאמי. זה מוכיח שהאינתיפאדה לא הייתה התקוממות עממית אלא מלחמה מתוכננת ומכוונת נגד האוכלוסייה האזרחית בישראל. מה שערפאת לא הצליח להשיג באמצעות הסכמי אוסלו, הוא ניסה להשיג דרך פיגועי התאבדות וירי. המטרה הפלסטינית הייתה רצח עם נגד יהודים בישראל, ועל כך היא תשלם כעת ביוקר".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עליי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה, אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שיגור כטב''ם / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: מוצרי הגלם לבנייה מתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית