גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרוא וכתוב החדשים של עולם העבודה

יכולות שבעבר היו נחלתם של יחידים הופכות לדרישות חוצות תעשיות ומקצועות

הצלחה בקריירה דורשת מצוינות, הישגיות וחדשנות / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הצלחה בקריירה דורשת מצוינות, הישגיות וחדשנות / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

גם כישורים הם עניין שיש בו התפתחות. תחילה הם נחשבים נדירים, אחר כך הם הופכים לייחודיים, שימושיים ולבסוף הם הופכים לאוניברסליים. ראו לדוגמה את היכולת לקרוא ולכתוב או יכולת מתמטית. במאה ה-19 היכולות האלה היו נחלתם של כמרים או מדענים בלבד, והיום מלמדים אותן בבית הספר היסודי. היום אפשר לראות את התהליך הזה מתרחש ביכולות כמו כתיבת קוד ושימוש בטכנולוגיה ובמידע. בתקופה זו ממש היכולות האלה עוזבות את האזור הייחודי ועוברות אל מודעות הדרושים. עד לא מזמן היכולות האלה היו נחלתם של אנשי מקצוע יחידים וכעת הן הופכות להיות כלים בסיסיים.

מחקר שעשתה חברת Burning Glass על 150 מיליון מודעות דרושים ו-56 מיליון מסמכי קורות חיים זיהה 14 יכולות שהופכות כעת לבסיסיות בשוק העבודה. לטענת החוקרים, יכולות הליבה האלה ניצבות בבסיס תפקידים רבים והדרישה להן חוצה תעשיות. כך, לדוגמה, 60%-70% מהמשרות שנדרש בהן ניתוח מידע, ניהול תהליכים או ניהול פרויקטים לא הופיעו במודעות הדרושים של מקצועות מערכות מידע ונתונים.

המחקר חילק את היכולות הבסיסיות החדשות לשלוש קטגוריות: אנושיות, עסקיות ודיגיטליות, כפי שיפורטו בהמשך. מחפשי עבודה צריכים שיהיו להם יכולות משלוש הקבוצות לפי מודעות הדרושים, אבל מסמכי קורות החיים מראים שפחות מחמישית ממחפשי העבודה מציגים יכולות כאלה. אפילו שלוש היכולות הנדרשות ביותר - ניהול תהליכים עסקיים, תקשורת וחשיבה ביקורתית - מצויות רק ברבע מקורות החיים. לא מן הנמנע שלחלק ממחפשי העבודה יש היכולות האלה, אך הם לא מפרטים אותן ואת הניסיון הרלוונטי בקורות החיים שלהם, בגלל חוסר הבנה מה הן הדרישות החדשות.

יכולות אנושיות כוללות חשיבה ביקורתית, יצירתיות, חשיבה אנליטית, תקשורת ושיתוף פעולה. הדבר המאפיין את היכולות האלה הוא שהן עצמן דוחפות את האוטומציה ואת הטכנולוגיה ולא להיפך, מאחר שהן מאפשרות ליישם את היכולות הנובעות מהעולמות החדשים ולבצע את ההתאמות הנדרשות. דווקא במקצועות טכנולוגיים אנחנו מוצאים היום דרישה הולכת וגוברת ליכולות אנושיות, אולי משום שהן הכרחיות להצלחה של צוותים ושיתופי פעולה. האתגר הוא גדול, משום ששוק העבודה עדיין אינו יודע למדוד יכולות אלה וקשה מאוד להפעיל מכשירי גיוס סטנדרטיים כדי לזהותן.

טיפ לקורות החיים: אין טעם לומר שאתם כאלה, אבל אפשר בהחלט להדגים כל אחת מהיכולות כשאתם מתארים את הניסיון שלכם.

יכולות עסקיות כוללות ניהול פרויקטים, קבלת החלטות, הדמיה ויכולת ליצור תקשורת ולספר סיפור מתוך מידע. היכולות האלה מופיעות כדרישה הולכת וגוברת לרוחב משפחות של מקצועות, כנראה משום שהן מאפשרות לאנשים לגשר בין מה שהדיגיטציה מאפשרת לבין המטרות העסקיות הרחבות יותר. אלה יכולות קריטיות לצורך תקשור הערך המתקבל מהטכנולוגיות הדיגיטליות ויישומן בהתאם לצרכים של בעלי העניין. התפקיד הוא לייצר חיבורים ואינטגרציה בעולמות העבודה, והיכולות האלה מאפשרות לאחרות לבוא לידי ביטוי.

טיפ לקורות החיים: לא חשוב מה המקצוע שלכם, סביר להניח שיש לכם ניסיון בתהליכים עסקיים, הובלת פרויקטים, עיבוד מידע ובניית מצגות והובלת תהליכי קבלת החלטות. הדגישו אותו.

יכולות דיגיטליות כוללות ניתוח מידע, ניהול מידע, פיתוח תוכנה, כתיבת קוד וידע בתחומי אבטחת מידע ופרטיות. אלה המרכיבים הבסיסיים בעידן הזה שמאפשרים לכלים הדיגיטליים לתת ערך. הדבר המעניין הוא שהיכולות האלה כבר עזבו את מקצועות הדיגיטל וזלגו למשפחות מקצועות אחרות, כנראה משום שאלה יכולות נדרשות בתחומים של קבלת החלטות מבוססות מידע.

טיפ לקורות החיים: אם הייתם שותפים לתהליכי הגדרה, יישום או אפילו תכנון של מערכות, דיגיטציה, יישום כלים מתקדמים וכדומה, זה הזמן להדגיש זאת.

איש המקצוע המשולב

לטענת המחקר של Burning Glass, הערך של היכולות האלה עולה במיוחד כשמשלבים בין שלוש הקטגוריות. החיבורים בין היכולות יוצרים חיבורים בין עולמות מקצוע שונים. איש המקצוע המשולב יכול לחבר יכולות אנושיות, עסקיות ודיגיטלית עם התחום המקצועי שלו ועם הידע הרלוונטי לתפקיד ולארגון.

היכולות האלה הן הדבק המחבר בין אנשים לרוחב מקצועות ותפקידים, במקומות שבהם העולמות החדשים מפרקים מבנים מסורתיים ודורשים שיתופי פעולה לא מוכרים. תפקידן של היכולות האלה לצמצם פערי ידע ותקשורת בין פונקציות, אנשים, עובדים וצוותים. הן עוזרות לאנשי הפיתוח ללמוד את צורכי השוק והסביבה העסקית ולהיפך; הן מרחיבות את מעגלי ההשפעה של העולם הדיגיטלי אל התהליכים העסקיים ומייצרות את הערך המוסף שמעבר ליישום הטכנולוגי.

הנתונים מראים ששילובים כאלה מעלים את ערך העובד ואת שכרו. לדוגמה, איש פיתוח תוכנה, שכבר יש לו יכולת נדרשת משמעותית כזאת, ישפר את כושר ההשתכרות שלו אם ירכוש יכולות ניהול פרויקטים. כך גם איש כספים שיציג יכולות ניהול פרויקטים לצד יכולת ניתוח ובניית סיפור מנתונים לצורך קבלת החלטות.

מאפיין מרכזי של יכולות הליבה החדשות הוא האפשרות שלהן להתאים את עצמן לתפקידים המשתנים. בסיס יכולות רחב מאפשר לנו לא רק לענות על צורכי המשרות היום, אלא גם לנווט בעולם של תפקידים משתנים, מתייתרים, נוצרים. פעמים רבות מדי אנחנו פונים להשכלה הפורמלית ככלי להתמודד עם השינויים. קיומן של יכולות ליבה חדשות והערך המתקבל משילוב שלהן לרוחב תחומים פותח מרחב אפשרויות חדש עבור מי שמוכן לרכוש יכולות חסרות ובכך לשפר את יכולת התעסוקה שלו.

מאחר שיש גם התפתחות ברמות של היכולות, ניתן לתמוך בהעלאת הערך על ידי מערכות לימוד בתוך הארגונים ומחוץ להם.

דרישות ליכולות בהיקף כזה ישנו את שוק העבודה. עם הזמן, מחפשי העבודה ומערכות ההכשרה יבינו שהמערכות האלה הופכות להכשרה ביכולות ליבה, משפרות את אפשרויות התעסוקה ויכולת ההשתכרות והקידום. בינתיים, מי שיידע להכשיר את עצמו יוכל להפוך סיכונים לסיכויים באופן טוב יותר מאחרים.

הכותבת היא יועצת אסטרטגית, מרצה ובלוגרית בעולם העבודה העתידי, niritcohen.com

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד