גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטבעת מתהדקת סביב דירות Airbnb בתל-אביב

באחרונה הודיעה עיריית תל-אביב לבעלי דירות Airbnb כי תכפיל את תעריפי הארנונה שלהם • האם תלך צעד נוסף ותגביל, כמו פריז, את מספר הימים בשנה שבהם יוכלו להשכיר את הדירות?

דירות Airbnb דירות/צילום: מיכל רז חיימוביץ'
דירות Airbnb דירות/צילום: מיכל רז חיימוביץ'

האם עיריית תל-אביב בדרך לצעד ראשון בהגבלת דירות ה-Airbnb בעיר? מכתב שצורף לחשבון הארנונה האחרון שקיבלו תושבי העיר בישר למשכירי דירות לטווח קצר, דירות Airbnb, כי הם ישלמו יותר. כמה יותר? כמעט פי 2.5 מתעריף הארנונה הממוצע למגורים בתל-אביב-יפו: במקום 52.2 שקל למ"ר, ישלמו בעלי הדירות המושכרות לטווח קצר 124.01 שקל למ"ר לשנה.

לא מדובר בשינוי שייכנס לתוקף באופן מיידי; מועצת העיר אישרה את השינוי, אלא שכדי שהוא יקבל תוקף, נדרש אישור של שרי הפנים והאוצר. אישור כזה צפוי להתקבל בתוך כחודש בכל הנוגע ל-2019 - השרים צריכים לתת החלטתם עד 18 באוגוסט. עד סוף 2019 הם יידרשו להחליט על ייקור תעריפי השנה הבאה.

בעירייה מסבירים כי תעריף הארנונה הממוצע למגורים בתל-אביב-יפו לשנת 2019 עומד על 52.20 שקל למ"ר לשנה, והוא מהנמוכים מבין הערים הגדולות. לנוכח העלייה החדה במספר הדירות המושכרות באופן מסחרי והפגיעה הנגרמת עקב כך לאורח החיים של התושבים בפרט ולמחירי הדיור בשוק השכירות בכלל, נקבע תעריף אחיד של 124.01 שקל למ"ר לשנה. מועצת עיריית תל-אביב-יפו אישרה סעיף זה בצווי הארנונה לשנים 2019 ו-2020, אך טרם התקבל אישור שרי הפנים והאוצר".

המספרים בעיר הלבנה אכן מחייבים התערבות, וייתכן כי העירייה לא תעצור רק בארנונה המוגדלת אלא שגם תגביל את משך השכירות של הדירות לצורכי נופש ל-90 יום בשנה - הגבלה קשוחה שכבר יושמה בערים שונות בעולם, למשל בפריז (120 יום). בברצלונה הגבילה העירייה את מספר הרישיונות שהיא מעניקה לפעילות דירות אלה, שהפכו למטרד של ממש ותרמו להתגברות התנועות נגד תיירים Over Tourism. לתושבים נמאס לא רק מהמוני האנשים שנמצאים בכל מקום במרחב הציבורי שלהם, אלא גם מהתיירים שהם פוגשים בחדר המדרגות.

באירופה דורשים לבלום את Airbnb

אבל גם המגבלות של העיריות אינן מספיקות כדי להרגיע את התושבים הזועמים. במאמר שפרסם מגזין התיירות "Skift" בשבוע שעבר, הוא הגדיר את הדירות המושכרות באמצעות Airbnb כקוץ בישבן של יותר מדי ערים באירופה, שדורשות להגביר את המגבלות הרגולטוריות על מה שהתחיל כמיזם מוצלח של כלכלה שיתופית והפך למפלצת אירוח, שרומסת בדרך לא רק את התעשייה המלונאית, אלא את החופש של התושבים לחיות בשגרת יומם.

רשימה מכובדת של ערים באירופה - בהן אמסטרדם, ברצלונה, ברלין, בורדו, בריסל, קרקוב, מינכן, וינה, ולנסיה ופריז - פנו לאיחוד האירופי בבקשה שיפעל בדחיפות בנושא. במכתב מבקשות העיריות לבלום את הגידול המשתולל של ענקית השכרת הדירות Airbnb, שנהנית מ"carte blanche", כלומר כרטיס מעבר חופשי ברחבי אירופה.

הדרישה לבלום את ההתפשטות של שוק השכרת הדירות לתיירים נובעת מחשש שדירות אלה באות על חשבון דירות המגורים המגורים של התושבים בעיר בהיקף מדאיג.

הערים מבקשות לקבל גיבוי ושיתוף-פעולה מהפרלמנט החדש באיחוד האירופי בדרישה להחמיר את המגבלות. במכתב מופנית אצבע מאשימה ל-Airbnb בכל הנוגע לשיתוף מידע ממאגריה בעניין השוכרים. בעניין זה דווקא התקבלה ב-2018 תביעתם של האתרים Airbnb ו-HomeAway נגד עיריית ניו יורק, בטענה כי דרישתה לקבל מידע על משכירי הדירות מנוגדת לחוקה האמריקאית. הערים האירופיות טוענות כי חוסר השקיפות מונע את אכיפת החוקים והתקנות דוגמת הגבלת מספר הימים המותרים להשכרה בשנה.

Airbnb הגיבה לכתבה שפורסמה ב-Skif כך: "חוות-הדעת המובאת במכתב מספקת סקירה על הכללים החלים על פלטפורמות של כלכלה שיתופית דוגמת Airbnb וכיצד הכללים הללו מאפשרים לנו ליצור הזדמנויות עבור צרכנים. אנחנו שואפים להיות שותפים טובים לערים ועד כה כבר עבדנו עם יותר מ-500 ממשלות ברחבי העולם, כשגיבשנו יחד צעדים המסייעים למארחים להשכיר את נכסיהם בהתאם לחוקים, לרבות תשלומי מס. ככל שאנחנו צועדים קדימה, השאיפה שלנו היא לעבוד בשיתוף-פעולה עם כולם ולשים את התושבים המקומיים במרכז התיירות בת-הקיימא במאה ה-21".

הכאוס של הכלכלה השיתופית

בחזרה לתל-אביב: לפי נתוני העירייה, אל מול 10.5 אלף חדרים בבתי מלון עומד מספר עצום של 17 אלף חדרים בדירות להשכרה לטווח קצר. 81% מהם - דירות שלמות, המושכרות במחיר 186 דולר בממוצע ללילה. רוב הדירות ממוקמות במרכז תל-אביב.

לפי תחשיב שערכה העירייה, היחס בין מספר התושבים בעיר, כ-439 אלף, למספר הדירות המושכרות לתיירים, עומד על 25.4 תושבים לכל דירה. ברומא, לשם השוואה, גרים 2.86 מיליון תושבים, והיצע הדירות להשכרה לתיירים שעומד על 25 אלף מספק יחס של נכס/תושב של 113.4 תושבים לדירה. באמסטרדם מתגוררים 851 אלף תושבים, והיצע הדירות עומד על כ-19 אלף, יחס של 45.1.

191 אנשים מחזיקים ב-3087 דירות

במילים אחרות - תל-אביב נמצאת במצב גרוע, וגרוע מכך שכ-70% מהנכסים הללו נמצאים בידי קבוצה מצומצמת של בעלי נכסים (ראו טבלה). לשאלה כיצד תאתר העירייה את בעלי הנכסים, הושב כי "ככל שסעיף זה יאושר על-ידי השרים, יאותרו הנכסים הללו על-ידי העירייה באמצעים העומדים לרשותה ויחויבו בהתאם".

כלכלה שיתופית במהותה היא רעיון נהדר. אנשים ממדינות שונות שמחליפים ביניהם בתים וחוסכים בחופשה ומקבלים חוויה אותנטית על הדרך, אנשים מסיעים במכונית הפרטית שלהם אנשים אחרים וכלי תחבורה מושכרים לפי שימוש לכל דורש. יש משהו רומנטי ויפה בעקרונות הכלכלה השיתופית, אלא שגם הם הופרו כשהפלטפורמות ששולטות בהן הפכו למפלצות ענק ששוות מיליארדים רבים, ויתרה מכך שבמקום שאנשים ישכירו או ימסרו את דירותיהם לחברים כשהם טסים לשבוע ליוון בקיץ, נכנסו כרישי נדל"ן והשתלטו על השוק.

את התוצאה אפשר היה לראות היטב בתחקיר שפרסמה השבוע עמליה דואק בחדשות 12 - "מסחרה" חסרת מעצורים על דירה במרכז תל-אביב שעומדת להשכרה: עשרות שוכרים פוטנציאליים שצובאים על דלת הדירה ורבים מהם שמציעים לדיירת הנוכחית אלפי שקלים רק כדי שתעביר את פרטיהם לבעל הנכס.

וזה מצב שרק ילך ויחמיר: גם הקורקינטים שהגיעו לתל-אביב לפני שנה מספקים שיעור בכלכלה שיתופית. הרעיון בבסיסו נהדר, במקום לנסוע במכונית נוסעים בכלי לא מזהם ונגיש. התוצאה: כאוס של אלפי כלים פזורים בעיר, עלייה בתאונות ותושבים שלא במקרה הופכים להיות עוינים לרעיון. את אובר ישראל בלמה עוד לפני שהיא סיימה את הפיילוט שלה.

אז מה המסר? כלכלה שיתופית על היבטיה היא דבר נפלא, אבל הביצה צריכה לבוא לפני התרנגולת, או להפך - קודם מסדירים את הענף וקובעים את גבולותיו החוקיים תוך דגש על אכיפה אמיתית, ואחרי כן מכניסים לשוק שחקנים שיכולים להיטיב עם כולם, עם התיירים ועם התושבים וגם עם העיריות. ואם זה לא נעשה? מוטב מאוחר מאשר אף פעם.

עוד כתבות

ראש ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

החוב תופח, המטבע נחלש והסחרור בכלכלה הרביעית בגודלה מחריף

כלכלת יפן חווה תקופה מורכבת: המטבע נחלש, התוצר מתכווץ והאינפלציה מתרחקת מהיעד ● בינתיים, הממשלה רק מגבירה את החששות בשווקים עם השקת תוכנית מענקים ותמריצים חדשה ● אם לא די בכך, הסכסוך מול סין מאיים להחריף עוד יותר את המשבר

אריק טראמפ / צילום: ap, Daniel Ceng

מפולת הקריפטו עלתה למשפחת טראמפ מיליארד דולר. הבן אריק: "זו הזדמנות"

לפי בלומברג, קריסת שוק הקריפטו חתכה את ההון של המשפחה ל-6.7 מיליארד דולר בחודשיים ● אבל אלו שהשקיעו בעסקי הקריפטו של המשפחה הפסידו הרבה יותר ● אריק, הבן של הנשיא שמוביל את פעילות הקריפטו, משדר שעסקים כרגיל, "מעולם לא הייתי שורי יותר לגבי שוק הקריפטו"

שכר דירה זינק ב-31% ב-7 שנים / צילום: Shutterstock

השכירות החודשית זינקה, אך השכר הממוצע זינק יותר

בשנים האחרונות הוצאות הדיור עלו בחדות, אך בדיקת מחירי השכירות בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מעלה ממצא מעניין: השכר הממוצע עלה בשיעור חד יותר מהשכירות החודשית ● אלא שלא הכל ורוד, ומומחים מזהירים מפני חוסר האיזון ביחסי הכוחות בין המשכירים לשוכרים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בתל אביב; אלקטרה נדל"ן זינקה בכ-10%, טבע קפצה בכ-3%

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.5% ● עליות נרשמו גם בבורסות העולם ● בנק ישראל הוריד את הריבית ברבע אחוז ● ההסבר של גולדמן סאקס לנפילות בוול סטריט - גידור סיכונים ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה ● במיטב מציעים אלטנטיבות מפתיעות לשוק האמריקאי היקר

גדעון תדמור, מייסד ויו''ר נאוויטס / צילום: דניאל קמינסקי

לאחר הזינוק בשווי: נאוויטס מקפיצה את התגמול למנכ"ל לעד 7.3 מיליון שקל

במסגרת המהלך, שזקוק לאישור אסיפת בעלי המניות, יעלה שכרו הבסיסי של קורנהאוזר, העומד בראש השותפות בארבע השנים האחרונות, ב-50% ל-150 אלף שקל בחודש ● הבקשה מגיעה לנוכח הזינוק המתמשך במחיר יחידות ההשתתפות של נאוויטס, על רקע תחילת הפקת הנפט בפרויקט שננדואה במפרץ אמריקה

לארי אליסון, יו''ר ומייסד אורקל / צילום: ap, Eric Risberg

כמעט 400 מיליארד דולר נמחקו מהשווי שלה. אבל האנליסטים צופים קאמבק פנומנלי

לפני רגע מניית התוכנה הייתה חמה בשוק, והפכה את לארי אליסון לאיש העשיר בעולם ● אבל אז המומנטום התהפך, היא מחקה את העליות והפכה לסמל של הדיון הכי סוער בוול סטריט ● ועדיין, רוב האנליסטים מעריכים: הקאמבק מעבר לפינה

מרכז ביג אילת / צילום: ביג מרכזי קניות

צמיחה של 16%, לא רק בישראל: הרבעון החזק של קבוצת ביג

קבוצת ביג פרסמה דוחות לרבעון השלישי והציגה גידול בהכנסות וברוב הפרמטרים ● בתשעת החודשים הראשונים של השנה ההכנסות צמחו בסך הכל בכ-18% וגם הרווח מאמיר ● "זהו רבעון שיא בתוצאות, אבל אנחנו מאוד רחוקים מהשיא", אומר המנכ"ל חי גאליס

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

וויזאייר נסוגה: מעכבת את התוכנית שלה להקמת בסיס בישראל

במהלך שיחות בין החברה וגורמים בממשלה עלה חשש שהמודל הכלכלי שהיא פיתחה כבר לא רלוונטי ● ברקע נמצאת בקשת החברה ל"חופש תעופה שביעי", וניסיון להעביר את הבסיס לאילת

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

מטא שוקלת להשתמש בשבבים של גוגל. מניית אנבידיה צוללת במסחר המוקדם

אנבידיה יורדת במסחר המוקדם בכ-3.3%, אלפאבית עולה בשיעור דומה ● מדד הדאקס יורד בכ-0.2% ● בורסות שנגחאי והונג קונג טיפסו בכ-0.8% ● התאוששות מרשימה בוול סטריט לאחר ימים של ירידות: הנאסד"ק סיכם את היום הטוב ביותר שלו מאז אמצע מאי ● הביטקוין התאושש מעט אתמול ומחירו נע סביב 87 אלף דולר ● מחירי הנפט יורדים

אמבולנס של הצלב האדום ברצועת עזה

הג'יהאד האיסלאמי: איתרנו גופה של חלל חטוף ישראלי

במקביל לחיסול רמטכ"ל חיזבאללה, צה"ל משלים את בניית התוכניות המבצעיות לגזרות השונות, תוך קביעת קווים אדומים ● הדילמה בלבנון אחרי חיסול טבטבאי: "חיזבאללה בצומת קריטי" ● לוחמי חטיבת כפיר זיהו מחבל שחצה את הקו הצהוב והתקרב לכוחות צה"ל בח'אן יונס ● הצוות לקביעת המנדט של ועדת החקירה הלא ממלכתית למחדל 7.10 מתרחב - גם השרה עידית סילמן והשר שלמה קרעי צורפו ● עדכונים שוטפים

קניות בכרטיס אשראי / צילום: Shutterstock

ממתינים לבלאק פריידי: הישראלים כמעט לא התפתו השבוע למבצעים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה מתונה בענפי האופנה והחשמל, ועל סטטיות בענף הסלולר

בניין הוועד הפועל של ההסתדרות בתל אביב / צילום: עינת לברון

פרשת ההסתדרות: בכיר ברשות מקומית במרכז עוכב לחקירה בנתב״ג

הבכיר חשוד, בין היתר, בשוחד בחירות, מרמה והפרת אמונים ונחקר הבוקר במשטרה ● מעורבותו האפשרית בפרשה עלתה מאז התפוצצות הפרשה, אך הוא שהה בחו״ל ובמשטרה המתינו לחזרתו לישראל כדי לחקור אותו

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

לא יעילה לאלצהיימר: התרופה של נובו נורדיסק אכזבה את המשקיעים

הרכיב הפעיל בתרופה אוזמפיק של נובו נורדיסק לא הצליח להראות יעילות בניסוי לטיפול במחלת האלצהיימר ● למרות שהיא הודיעה מלכתחילה למשקיעים כי מדובר בהימור, מניית החברת צוללת במסחר בדנמרק, ובמסחר המוקדם בוול סטריט

רייצ'ל ריבס, שרת האוצר הבריטית / צילום: ap, Leon Neal

בבריטניה בוחנים: הטלת מס חדש על כל תייר שנכנס ללונדון

בריטניה מתמודדת עם "בור" תקציבי שמוערך ב–30 מיליארד ליש"ט לפחות, ומפלגת הלייבור שבשלטון נאבקת להישאר מחויבת להבטחתה שלא להעלות מסים לציבור ● לפי הדיווחים האחרונים, שרת האוצר רייצ'ל ריבס, תנסה ליצור אוסף של צעדים שיגדילו את הכנסות המדינה ואחד מהם הוא הטלת "מס תיירים" חדש

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלי אאורה / צילום: תמר מצפי

הכנסות אאורה זינקו ב-65% ברבעון. מה קרה למכירות הדירות?

אאורה מסכמת רבעון עם זינוק בהכנסות וברווחים, אך מכירות הדירות מתחילת השנה עדיין רחוקות מהיעד ● בחברה מקווים שמסלול הרכישה החדש, "דירה בביטחון", יסייע להגדיל את המכירות

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פוטין, התמחור וההסכם המצרי: שלושה אירועים שהכבידו על המניות הלוהטות בת"א

מניות הנפט והגז הציגו תשואה פנומנלית בשנה האחרונה, אבל בימים האחרונים סדקים בהסכם הגז עם מצרים, איתות אופטימי מגזרת רוסיה אוקראינה וסקירה מאכזבת של גולדמן זאקס, הביאו לשינוי כיוון ● האם המגמה תימשך, או שמדובר בירידה לצורך עלייה מחודשת?

השר חיים כץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

באופן רשמי: חיים כץ מונה לשר הבריאות והרווחה

חיים כץ מונה רשמית לשר הבריאות והרווחה, נוסף על תיקי התיירות והבינוי, ומחזיק כעת בארבעה תיקים

מנסור יבאש, ראש עיריית אנקרה (מימין), עם הנשיא ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

אחרי שדרש כ־2,000 שנות מאסר ליריבו, ארדואן מסמן את האיום הבא

נשיא טורקיה ממשיך בהכנה לבחירות, שכוללת סילוקם של איומים פוליטיים ● כעת אישר משרד הפנים הטורקי חקירה נגד מנסור יבאש, ראש עיר הבירה ומגדולי יריביו הפוליטיים של הנשיא

אלפרד אקירוב / צילום: בן יוסטר

שתי המניות שסידרו לאלרוב נדל"ן רווח של כמעט מיליארד שקל

האחזקות של אלרוב נדל"ן, בשליטתו של אלפרד אקירוב, במניות כלל ביטוח ובנק לאומי, סידרה לחברה רווח מניירות ערך של 1.1 מיליארד שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה ● כך, רשמה החברה רווח נקי של 925 מיליון שקל - זינוק של פי 30