גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטבעת מתהדקת סביב דירות Airbnb בתל-אביב

באחרונה הודיעה עיריית תל-אביב לבעלי דירות Airbnb כי תכפיל את תעריפי הארנונה שלהם • האם תלך צעד נוסף ותגביל, כמו פריז, את מספר הימים בשנה שבהם יוכלו להשכיר את הדירות?

דירות Airbnb דירות/צילום: מיכל רז חיימוביץ'
דירות Airbnb דירות/צילום: מיכל רז חיימוביץ'

האם עיריית תל-אביב בדרך לצעד ראשון בהגבלת דירות ה-Airbnb בעיר? מכתב שצורף לחשבון הארנונה האחרון שקיבלו תושבי העיר בישר למשכירי דירות לטווח קצר, דירות Airbnb, כי הם ישלמו יותר. כמה יותר? כמעט פי 2.5 מתעריף הארנונה הממוצע למגורים בתל-אביב-יפו: במקום 52.2 שקל למ"ר, ישלמו בעלי הדירות המושכרות לטווח קצר 124.01 שקל למ"ר לשנה.

לא מדובר בשינוי שייכנס לתוקף באופן מיידי; מועצת העיר אישרה את השינוי, אלא שכדי שהוא יקבל תוקף, נדרש אישור של שרי הפנים והאוצר. אישור כזה צפוי להתקבל בתוך כחודש בכל הנוגע ל-2019 - השרים צריכים לתת החלטתם עד 18 באוגוסט. עד סוף 2019 הם יידרשו להחליט על ייקור תעריפי השנה הבאה.

בעירייה מסבירים כי תעריף הארנונה הממוצע למגורים בתל-אביב-יפו לשנת 2019 עומד על 52.20 שקל למ"ר לשנה, והוא מהנמוכים מבין הערים הגדולות. לנוכח העלייה החדה במספר הדירות המושכרות באופן מסחרי והפגיעה הנגרמת עקב כך לאורח החיים של התושבים בפרט ולמחירי הדיור בשוק השכירות בכלל, נקבע תעריף אחיד של 124.01 שקל למ"ר לשנה. מועצת עיריית תל-אביב-יפו אישרה סעיף זה בצווי הארנונה לשנים 2019 ו-2020, אך טרם התקבל אישור שרי הפנים והאוצר".

המספרים בעיר הלבנה אכן מחייבים התערבות, וייתכן כי העירייה לא תעצור רק בארנונה המוגדלת אלא שגם תגביל את משך השכירות של הדירות לצורכי נופש ל-90 יום בשנה - הגבלה קשוחה שכבר יושמה בערים שונות בעולם, למשל בפריז (120 יום). בברצלונה הגבילה העירייה את מספר הרישיונות שהיא מעניקה לפעילות דירות אלה, שהפכו למטרד של ממש ותרמו להתגברות התנועות נגד תיירים Over Tourism. לתושבים נמאס לא רק מהמוני האנשים שנמצאים בכל מקום במרחב הציבורי שלהם, אלא גם מהתיירים שהם פוגשים בחדר המדרגות.

באירופה דורשים לבלום את Airbnb

אבל גם המגבלות של העיריות אינן מספיקות כדי להרגיע את התושבים הזועמים. במאמר שפרסם מגזין התיירות "Skift" בשבוע שעבר, הוא הגדיר את הדירות המושכרות באמצעות Airbnb כקוץ בישבן של יותר מדי ערים באירופה, שדורשות להגביר את המגבלות הרגולטוריות על מה שהתחיל כמיזם מוצלח של כלכלה שיתופית והפך למפלצת אירוח, שרומסת בדרך לא רק את התעשייה המלונאית, אלא את החופש של התושבים לחיות בשגרת יומם.

רשימה מכובדת של ערים באירופה - בהן אמסטרדם, ברצלונה, ברלין, בורדו, בריסל, קרקוב, מינכן, וינה, ולנסיה ופריז - פנו לאיחוד האירופי בבקשה שיפעל בדחיפות בנושא. במכתב מבקשות העיריות לבלום את הגידול המשתולל של ענקית השכרת הדירות Airbnb, שנהנית מ"carte blanche", כלומר כרטיס מעבר חופשי ברחבי אירופה.

הדרישה לבלום את ההתפשטות של שוק השכרת הדירות לתיירים נובעת מחשש שדירות אלה באות על חשבון דירות המגורים המגורים של התושבים בעיר בהיקף מדאיג.

הערים מבקשות לקבל גיבוי ושיתוף-פעולה מהפרלמנט החדש באיחוד האירופי בדרישה להחמיר את המגבלות. במכתב מופנית אצבע מאשימה ל-Airbnb בכל הנוגע לשיתוף מידע ממאגריה בעניין השוכרים. בעניין זה דווקא התקבלה ב-2018 תביעתם של האתרים Airbnb ו-HomeAway נגד עיריית ניו יורק, בטענה כי דרישתה לקבל מידע על משכירי הדירות מנוגדת לחוקה האמריקאית. הערים האירופיות טוענות כי חוסר השקיפות מונע את אכיפת החוקים והתקנות דוגמת הגבלת מספר הימים המותרים להשכרה בשנה.

Airbnb הגיבה לכתבה שפורסמה ב-Skif כך: "חוות-הדעת המובאת במכתב מספקת סקירה על הכללים החלים על פלטפורמות של כלכלה שיתופית דוגמת Airbnb וכיצד הכללים הללו מאפשרים לנו ליצור הזדמנויות עבור צרכנים. אנחנו שואפים להיות שותפים טובים לערים ועד כה כבר עבדנו עם יותר מ-500 ממשלות ברחבי העולם, כשגיבשנו יחד צעדים המסייעים למארחים להשכיר את נכסיהם בהתאם לחוקים, לרבות תשלומי מס. ככל שאנחנו צועדים קדימה, השאיפה שלנו היא לעבוד בשיתוף-פעולה עם כולם ולשים את התושבים המקומיים במרכז התיירות בת-הקיימא במאה ה-21".

הכאוס של הכלכלה השיתופית

בחזרה לתל-אביב: לפי נתוני העירייה, אל מול 10.5 אלף חדרים בבתי מלון עומד מספר עצום של 17 אלף חדרים בדירות להשכרה לטווח קצר. 81% מהם - דירות שלמות, המושכרות במחיר 186 דולר בממוצע ללילה. רוב הדירות ממוקמות במרכז תל-אביב.

לפי תחשיב שערכה העירייה, היחס בין מספר התושבים בעיר, כ-439 אלף, למספר הדירות המושכרות לתיירים, עומד על 25.4 תושבים לכל דירה. ברומא, לשם השוואה, גרים 2.86 מיליון תושבים, והיצע הדירות להשכרה לתיירים שעומד על 25 אלף מספק יחס של נכס/תושב של 113.4 תושבים לדירה. באמסטרדם מתגוררים 851 אלף תושבים, והיצע הדירות עומד על כ-19 אלף, יחס של 45.1.

191 אנשים מחזיקים ב-3087 דירות

במילים אחרות - תל-אביב נמצאת במצב גרוע, וגרוע מכך שכ-70% מהנכסים הללו נמצאים בידי קבוצה מצומצמת של בעלי נכסים (ראו טבלה). לשאלה כיצד תאתר העירייה את בעלי הנכסים, הושב כי "ככל שסעיף זה יאושר על-ידי השרים, יאותרו הנכסים הללו על-ידי העירייה באמצעים העומדים לרשותה ויחויבו בהתאם".

כלכלה שיתופית במהותה היא רעיון נהדר. אנשים ממדינות שונות שמחליפים ביניהם בתים וחוסכים בחופשה ומקבלים חוויה אותנטית על הדרך, אנשים מסיעים במכונית הפרטית שלהם אנשים אחרים וכלי תחבורה מושכרים לפי שימוש לכל דורש. יש משהו רומנטי ויפה בעקרונות הכלכלה השיתופית, אלא שגם הם הופרו כשהפלטפורמות ששולטות בהן הפכו למפלצות ענק ששוות מיליארדים רבים, ויתרה מכך שבמקום שאנשים ישכירו או ימסרו את דירותיהם לחברים כשהם טסים לשבוע ליוון בקיץ, נכנסו כרישי נדל"ן והשתלטו על השוק.

את התוצאה אפשר היה לראות היטב בתחקיר שפרסמה השבוע עמליה דואק בחדשות 12 - "מסחרה" חסרת מעצורים על דירה במרכז תל-אביב שעומדת להשכרה: עשרות שוכרים פוטנציאליים שצובאים על דלת הדירה ורבים מהם שמציעים לדיירת הנוכחית אלפי שקלים רק כדי שתעביר את פרטיהם לבעל הנכס.

וזה מצב שרק ילך ויחמיר: גם הקורקינטים שהגיעו לתל-אביב לפני שנה מספקים שיעור בכלכלה שיתופית. הרעיון בבסיסו נהדר, במקום לנסוע במכונית נוסעים בכלי לא מזהם ונגיש. התוצאה: כאוס של אלפי כלים פזורים בעיר, עלייה בתאונות ותושבים שלא במקרה הופכים להיות עוינים לרעיון. את אובר ישראל בלמה עוד לפני שהיא סיימה את הפיילוט שלה.

אז מה המסר? כלכלה שיתופית על היבטיה היא דבר נפלא, אבל הביצה צריכה לבוא לפני התרנגולת, או להפך - קודם מסדירים את הענף וקובעים את גבולותיו החוקיים תוך דגש על אכיפה אמיתית, ואחרי כן מכניסים לשוק שחקנים שיכולים להיטיב עם כולם, עם התיירים ועם התושבים וגם עם העיריות. ואם זה לא נעשה? מוטב מאוחר מאשר אף פעם.

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים