גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סיום הפיתוח ב'לוויתן' והזרמת גז ראשון ממנו לשוק המקומי בסוף השנה אמורים לשחרר את הקפיץ במניות המאגר"

בסקירה שפרסם על החברות והשותפויות בסקטור הגז הטבעי בארץ טוען לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר באי.בי.אי, כי האירוע המשמעותי ביותר במחצית הראשונה השנה היה סיום הסאגה של צינור EMG, שסולל את הדרך להסכם היצוא המשמעותי של גז מול דולפינוס המצרית ● לכן, לדבריו, הצפת הערך הבאה בלוויתן תהיה מימוש פוטנציאל היצוא למצרים, וכעת מתחדדים סימני השאלה המרחפים מעל הפעילות של תמר

אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס

"הפיתוח של מאגר הגז 'לוויתן' מתקדם במהירות, והיעד לסיום הפיתוח והתחלת הזרמת הגז מהמאגר, שהוצב לרבעון הרביעי של השנה, נמצא מעבר לפינה. הסקפטיות ששוררת סביב הסכם היצוא למצרים, בשילוב עם הלחץ המסחרי כתוצאה ממכירת החזקתה של דלק ב'תמר', לא תורמת לנחת של משקיעי שותפויות הגז", כך טוען לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות אי.בי.אי, בסקירה שפרסם על החברות והשותפויות בסקטור הגז הטבעי בארץ. 

לדברי לובלין, "מהתמחור של אנרג'יאן ניתן ללמוד שהשוק נוטה לתמחר בחסר את סיכון ההקמה, ולתת משקל נמוך לסיכון המסחרי". המחזיקים במאגר לוויתן הם חברת נובל אנרג'י (39.6%), דלק קידוחים (45.4%) ורציו (15%). 

לדעת לובלין, האירוע המשמעותי ביותר שקרה במחצית הראשונה של השנה הוא סיום סאגת צינור EMG, שסולל את הדרך להסכם היצוא המשמעותי של גז מול דולפינוס המצרית, וזאת במקביל לפיזור פורטפוליו ההסכמים של מאגר לוויתן נוכח חתימת ההסכם הקצר למכירת גז לחברת החשמל.

דלק קידוחים, נובל אנרג'י וחברת East Gas המצרית חתמו לפני כעשרה חודשים על הסכמים מחייבים לרכישת 39% ממניות EMG, תמורת 518 מיליון דולר. בבעלות EMG צינור ימי להולכת גז טבעי באורך של כ-90 ק"מ, המחבר בין אשקלון למערכת ההולכה המצרית באזור אל-עריש. לפני כחודש בוצעה בדיקה של תקינות הצינור לקראת תחילת הזרמת גז טבעי למצרים, בתחילה ממאגר תמר ולאחר מכן מלוויתן. החברות והשותפויות המעורבות בשני המאגרים חתמו על עסקת ענק עם חברת דולפינוס המצרית, לאספקת גז בהיקף של 64 BCM (מיליארד מטר מעוקב) במשך עשר שנים החל מ-2019, בהיקף מוערך בכ-15 מיליארד דולר.

מאגר לוויתן אמור להתחיל בהזרמת גז טבעי, כאמור, בעוד מספר חודשים (במהלך הרבעון האחרון של 2019). המאגר צפוי למכור בשלב הראשון כ-10 BCM בשנה, מתוכם 7 BCM ליצוא (NEPCO ודולפינוס) ו-3 BCM נוספים לשוק המקומי (חברת החשמל, כיל, פז, IPM, אדלטק).

"המצב המתואר לעיל הביא את שותפויות לוויתן לבחון אפשרות של הרחבה של השלב הראשון של הפרויקט באמצעות קידוח בארות נוספות והנחת צינור נוסף, כך שקצב ההפקה יעמוד על 16 BCM לעומת 12 BCM בתכנון המקורי, וזאת בעלות זניחה אל מול פיתוח השלב השני, שאמור להביא את המאגר לקצבי הפקה של 24 BCM בשנה. הוצאה לפועל של ההרחבה משמעותה תחרות נוספת על השוק המקומי, או לחלופין מציאת שוקי ייצוא אטרקטיביים שיקלטו את הגז הנוסף", אומר לובלין.

מחירי היעד של לירן לובלין למניות ולשותפויות הגז

סימני השאלה עוברים למאגר "תמר"

כעת, לכן, עוברים לדעתו סימני השאלה העיקריים למאגר תמר, ושלושה נושאים מרכזיים עמדו על הפרק בתקופה האחרונה: הנושא הראשון קשור לאפשרות שלא יהיה יצוא גז מהמאגר. "אמנם ההסתברות נמוכה, אך ברור שבמצב כזה עודף ההיצע ייצור לחץ על המחירים בחוזים בשוק המקומי, ולמאגר תמר יש בעיקר מה להפסיד".

הנושא השני הוא אובדן חלק מחוזה האספקה לחברת החשמל. זאת, לאחר שבית המשפט דחה השבוע את העתירה של השותפות בתמר כנגד ההסכם של השותפות בלוויתן וחח"י, שלפיו יספק המאגר גז טבעי בכמות שנתית של 2 BCM לשנה לחח"י, למשך שנתיים (החל מסוף 2019 ועד לתחילת ההפקה ממאגרי כריש ותנין). לובלין מציין, כי "אמנם המאגר מאבד חלק מחוזה העוגן שלו (כ-2 BCM בשנה), אך בהינתן הסכם היצוא ייתכן שהכמויות שאבדו יוסטו ליצוא, מהלך שייצור תמהיל מכירות מסוכן יותר, אך גם רווחי יותר לתמר".

הנושא השלישי הוא מכירת החזקות קבוצת דלק במאגר. "22% מהמאגר נמצאים על המדף, ואמורים להימכר עד לסוף שנת 2021. האופציה המועדפת על קבוצת דלק היא ספין אוף של הפעילויות שאינן תמר מדלק קידוחים, הנפקתן בחו"ל ומכירת מניות דלק קידוחים בשוק. סך ההיצע הצפוי בנכס עומד על כ-1.2 מיליארד דולר, לפי שווי מאגר של 8 מיליארד דולר, ונראה שלשוק הישראלי לא יהיה פשוט לספוג היקפים כאלו".

במאגר תמר שותפות ישראמקו (28.8%), נובל אנרג'י (25%), דלק קידוחים (22%),  תמר פטרוליום (16.7%), דור גז (4%) ושותפות אוורסט תשתיות (3.5%).

בניגוד לציפיות שלנו, אומר לובלין, התקדמות הפיתוח של מאגר לוויתן לא היטיבה עם המניות ויחידות ההשתתפות הקשורות ללוויתן במחצית הראשונה של השנה, ורציו ודלק קידוחים סוגרות חציון ראשון בתשואות חד-ספרתיות נמוכות. מניות תמר - ישראמקו ותמר פטרוליום - המשיכו להציג ביצועי חסר, והאחרונה צנחה ב-22%.

"נקודת האור בסקטור הייתה אנרג'יאן, שהמשיכה להציג תשואה עודפת ועלתה במעל ל-20% במהלך המחצית הראשונה. להערכתנו התגלית בכריש צפון, הסיכון המסחרי הנמוך שגלום במניה, מחיר הנפט שעלה ועסקת אדיסון (במחצית השנייה של השנה) היוו פקטור משמעותי בהצפת הערך".

כיצד לתמחר את חוסר הוודאות בסקטור?

ומה הלאה? לובלין מעריך כי "סיום הפיתוח והזרמת גז ראשון לשוק מקומי בסוף השנה אמורים לשחרר את הקפיץ במניות לוויתן. הצפת הערך הבאה תהיה מימוש פוטנציאל היצוא למצרים. סוגיות שעלו בדיונים מול רשות התחרות באשר לבעלות על צינור EMG עלולות ליצור מכשולים, המצב הגיאופוליטי המורכב בין שתי המדינות עלול גם הוא להקשות ותגליות מקומיות במצרים עלולות להמשיך לצוץ בהיקפים כאלו ואחרים. נוכח מפת הביקושים המסתמנת אצל השכנה מדרום, אנו סבורים כי יש להביא בחשבון בהסתברות גבוהה את התרחיש שחוזה היצוא שבין שני המאגרים למצרים ייצא אל הפועל בעתיד הנראה לעין".

זמן קצר לפני שהיצע הגז הישראלי מכפיל את עצמו, ופוטנציאל היצוא עומד למבחן משמעותי ראשון, נשאלת השאלה איך נכון לתמחר את חוסר הוודאות שקיים בסקטור כעת, והאם יש אפסייד בחלק ממניות הגז הטבעי?

לדעת לובלין התשובה אינה חד-משמעית, והיא תלויה במספר רב של גורמים, "אך ברור שבצד אחד של המשוואה (בלוויתן) הסיכון נמצא במגמת ירידה, ומנגד, בצדה השני (תמר), הסיכון גדל. תמחור מחדש של הסיכון הגלום בשני המאגרים מביא אותנו להקטין את שיעור ההיוון במאגר לוויתן לרמה של 9%, ולהגדיל את שיעור ההיוון של מאגר תמר ל-8%".

באשר לכוכבת של מחצית השנה הראשונה, אנרג'יאן, אומר לובלין כי "בנקודת הזמן הנוכחית השוק מתמחר סיכון מסחרי נמוך מאוד בכריש ובתנין, וסיכון תפעולי בגין הפיתוח ברמה נמוכה. עם זאת, עסקת אדיסון שצפויה להיסגר בקרוב מהווה פוטנציאל משמעותי להצפת ערך נוספת במניה".

לובלין מציב מחיר יעד של 3.4 שקלים ליחידת ההשתתפות של רציו (אפסייד של 32%), 95 אג' ליחידה של ישראמקו (אפסייד של 33%), ו-13.5 שקל ליחידת ההשתתפות של דלק קידוחים (אפסייד של 37%). מחיר היעד למניית תמר פטרוליום עומד על 13 שקל (אפסייד של 19%) ואילו מניית אנרג'יאן, שזינקה ביותר מ-40% מתחילת השנה, זוכה מלובלין למחיר יעד של 50 שקל (אפסייד של 11%). ההמלצה שלו על כולן היא "תשואת יתר". 

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?