גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם אוהבים את נטפליקס (חוץ מהמאוימים והמאיימים עליה)

אחרי שנים שגוגל וקוקה־קולה נלחמו ראש בראש על המקום הראשון בדירוג 100 המותגים המובילים של "גלובס", נטפליקס דילגה בקלילות מעל כולם וקטפה את הכתר ● כך ניצח הסטרימינג את הברודקאסט, וצפיית בינג' שינתה את הרגלי צריכת התוכן הטלוויזיוני שלנו ● אזהרת ספוילר: עוד לא ראינו כלום

נטפליקס / צילום: shutterstock
נטפליקס / צילום: shutterstock

כולם אוהבים את נטפליקס. שירות הסטרימינג החדשני שהצליח לשבש את עסקי תעשיית הטלוויזיה המסורתית; שמציע סדרות מגניבות שכולם מדברים עליהן ודוקו על כל נושא בעולם; שכולל תוכן בהיקף אינסופי שאף פעם לא נגמר, תמורת תשלום חודשי קבוע שלא עושה חור בכרטיס האשראי.

כולם אוהבים את נטפליקס. זאת הדרך היחידה להסביר איך קרה שהעלאת המחירים עליה הודיעה החברה בשבועות האחרונים - החבילה המרכזית התייקרה בישראל מ-40 שקל בחודש ל-47 שקל, עלייה לא זניחה של 17.5% - עברה בשקט די מופתי מבחינת דעת הקהל והטוקבקים, שידעו לסעור ולגעוש, בצדק, בכל פעם שהוט ו-yes הוותיקות ביצעו צעדים דומים.

כולם אוהבים את נטפליקס, אבל נטפליקס לא אוהבת לפרסם נתונים, למרות שהיא מאוד אוהבת לאסוף אותם. זאת הסיבה שעל השאלה כמה מנויים יש לחברה בישראל אפשר לקבל הערכות שמשתרעות על פני טווחים עצומים. יש בתעשייה מי שיודע לספר על סקרים שמציגים נתונים שלפיהם מדובר בלא פחות מ-500 אלף איש. לשם השוואה, לסלקום TV ופרטנר TV יחד יש פחות מ-400 אלף מנויים.

מנגד, נדמה שכדי לקבוע חסם תחתון אפשר להיעזר במספרי המנויים שעליהם מדווחת פרטנר לבורסה מדי רבעון. אלה עומדים על-פי הדיווח האחרון מחודש מאי על 152 אלף, ולאור העובדה שתכני נטפליקס מהווים את עיקר התוכן שמציעה פרטנר למנוייה, ורוב מנויי פרטנר הם גם מנויי נטפליקס, אפשר כנראה לקבוע שלענקית הסטרימינג יש בוודאי יותר מ-100 אלף מנויים בארץ הקודש. וזה, מן הסתם, נתון שעוד ילך ויגדל.

ספקיות הטלוויזיה הרב-ערוצית המקומיות אוהבת להסביר שנטפליקס הוא "שירות משלים". דרך יפה לספר לעצמן שהן לא באמת מאוימות מהענקית העולמית כי הצרכנים מתייחסים למנוי על נטפליקס כתוספת לחבילה שהם רוכשים מהן ולא כתחליף. עובדה, כיום גם הוט וסלקום הלכו בעקבות פרטנר וגם הן כבר מציעות למנויים שלהן את נטפליקס כחלק מובנה מהחבילה, עם כפתור ייעודי בשלט והטמעה בתוך הממשק, ותוכניות לסינרגיה שעוד תלך ותגבר. רק yes עדיין לא הרימה את הכפפה.

לא בטוח שגם נטפליקס - גוף עם שאיפות חובקות-עולם ותוכנית עסקית שמבוססת על גידול עתידי משמעותי בזרם ההכנסות - מספרת לעצמה את אותו הסיפור, וממש ממש לא בטוח מה חושבים על התזה הזאת בני דור ה-Y וה-Z, ומה הם עתידים לחשוב עליה בשנים הקרובות.

בארצות-הברית, לעומת זאת - שם, אומנם, מבנה התעשייה שונה מהותית - אף אחד בשוק הטלוויזיה כבר לא מתייחס לנטפליקס בקלות ראש. כדי להבין איך הצליחה החברה הזאת - שנולדה ב-1997 כמתחרה של שירות השכרת קלטות הווידאו בלוקבאסטר - להתגנב מתחת לאף של תעשיית הטלוויזיה הגדולה בעולם, שנשלטה במשך עשורים על-ידי מספר מצומצם של חברות גדולות ולטלטל אותה, או, כמו שמקובל יותר לומר, "לשבש" אותה, צריך לחזור קצת אחורה.

התפלגות שוק הסטרימינג בארה"ב

המילה האחרונה עדיין לא נאמרה

נטפליקס היא בעצם שם נרדף למהפכת הסטרימינג. היא הייתה הראשונה להבין - רק לפני מעט יותר מעשור, ב-2007 - שהאינטרנט מוטט את חסם הכניסה שאיפשר לתאגידי הענק לשלוט בכל שרשרת הערך של שוק הטלוויזיה. עד אז הם היו אלה ששלטו בתשתית הייעודית - כבלים או לוויין - שדרכה עבר התוכן. הם היו אלה ששלטו בממיר הביתי שבאמצעותו הוצג התוכן, והם גם היו אלה ששלטו בסופו של דבר, באמצעות שורה של מיזוגים, בתוכן עצמו - בין שהוא הועבר באחת מרשתות השידור הארציות (ברודקאסט) ובין שהוא הועבר באחד מערוצי הפרימיום (כמו HBO למשל).

הסדרות החדשות שתתמכרו אליהן הקיץ בנטפליקס

אבל מהרגע שכל הפרוצדורה הזאת נעשית דרך האינטרנט, כללי המשחק הפכו שונים לחלוטין. בתחילה נטפליקס הייתה לא יותר ממאגר VOD גדול, עם ממשק מודרני ואלגוריתם חכם של תכנים ישנים שהופקו על-ידי תאגידי המדיה הגדולים. אלה דווקא די שמחו למכור לה תוכן שכבר עשו בו שימוש ולרשום עליו עוד קצת רווח ממקור לא צפוי. לקח לה חמש או שש שנים כדי להבין שהיא חייבת להתחיל להיות גם הבעלים של לפחות חלק מהתוכן שלה, וב-2012 וב-2013 יצאו סדרות המקור הראשונות שלה. שתי הבולטות שבהן - "בית הקלפים" ו"כתום זה השחור החדש" - זכו להצלחה גדולה.

השקת הסדרות הללו היוותה גם הזדמנות כדי לשנות עוד כלל מפתח בתעשיית הטלוויזיה: מי אמר שכדי לצפות בסדרה חדשה צריך להמתין שבוע שלם בין פרק לפרק? למה לא להעלות מיד את כל הפרקים ולתת לכל אחד לצלוח את הסדרה בקצב שלו? כך נכנסו לחיינו צפיית הבינג' (וגם אזהרות הספוילרים), ונטפליקס חיזקה את התדמית שלה כחברה חדשנית ומגניבה, וגם ההעמיקה את השליטה שלה בזמן הפנוי של כולנו. בין לבין היא גם דאגה כל העת לכך שניתן יהיה לצפות בה בכל מכשיר ובכל ממשק אפשרי. כבר ב-2010 ניתן היה להתחבר לשירות באמצעות פלייסטיישן ו-Xbox.

ההצלחה העצומה של נטפליקס עוררה לבסוף את ענקי הטלוויזיה האמריקאים מרבצם, והם נערכים כבר כמה שנים כדי להשיב מלחמה. תחילה היה HULU (הולו), שירות תוכן אינטרנטי שמשותף לכמה מן הרשתות הגדולות, אך הוא מחזיק כיום בנתח קטן יחסית (כ-13%) משוק הסטרימינג בארה"ב. מי שנותן את הפייט היותר משמעותי לנטפליקס היא דווקא "משבשת" גדולה אחרת - אמזון עם שירות "הפריים וידאו" שלה שמחזיק בנתח של כשליש מהשוק.

אבל המילה האחרונה בקרב עדיין לא נאמרה. זוכרים את התכנים הישנים שהחברות הגדולות מכרו בתחילה בשמחה לנטפליקס? ובכן, מתברר שעם כל ההייפ סביב סדרות המקור של ענקית הסטרימינג, בפועל, חלק גדול מהצפייה בשירות מוקדש לאותן סדרות ישנות ואהובות. כמה גדול? אף אחד לא יודע לומר בדיוק בגלל אותה מדיניות של נטפליקס שלא לפרסם נתוני צפייה סדירים (כלומר, לטפטף לעיתונות רק נתונים אנקדוטליים שמשרתים אותה), אבל בדיקה שערכו באתר Recode, באמצעות ניתוח מידע על צפייה בשירות באמצעות דפדפנים באינטרנט, העלתה שרובן המוחלט של הסדרות הנצפות ביותר בשירות הן כאלה שלא נמצאות בבעלותה. המובילות הן סדרות ותיקות כמו "המשרד", "חברים" ו"האנטומיה של גריי".

גם אם הנתונים האלה לא לגמרי מדויקים, אין בכלל ספק שהם מצביעים היטב על המגמה ושבנטפליקס מודעים לה היטב. רק לאחרונה הסכימה החברה לשלם לא פחות מ-100 מיליון דולר עבור הזכות לשדר למשך שנה נוספת אחת בלבד את הסדרה "חברים", כן ההיא עם רוס ורייצ'ל שהפרק האחרון שלה שודר לפני 15 שנה. ומה יקרה בתום השנה הזאת? בוורנר מדיה, הבעלים, כבר הודיעו שלאחר מכן הסדרה תוסר לגמרי מנטפליקס ותשודר רק ב-HBO Max, שירות הסטרימינג החדש שהיא מתכוונת להעלות ב-2020. זה, קרוב לוודאי, יהיה גורלם של כל יתר הלהיטים הוותיקים עם תום החוזים הנוכחיים עליהם.

עשר המדינות שבהן שיעור החדירה של נטפליקס הוא הגבוה ביותר

המאיימות: דיסני ואפל

האיום הגדול ביותר על נטפליקס מהתעשייה המסורתית מגיע מכיוונה של דיסני, שמחזיקה בזכויות על שורה ארוכה-ארוכה של להיטים ומותגי תוכן ומתעתדת לעלות במהלך נובמבר 2019 את שירות הסטרימינג שלה, "דיסני פלוס". בדרך היא גם קנתה בעסקת ענק בהיקף של יותר מ-70 מיליארד דולר (יותר מחצי מהתקציב השנתי של מדינת ישראל) את נכסי הסרטים והסדרות של פוקס המאה ה-21. וזה עוד לפני שהזכרנו את האיום מכיוונה של אפל על קופת המזומנים האינסופית שלה שגם היא מתעתדת להיכנס לתחום.

אבל למה לסיים בנימה פסימית? נכון לנקודת הזמן הנוכחית בנטפליקס יכולים להתבונן בסיפוק עצום במותג שבראו יש מאין בתוך קצת יותר מעשור של שידורי סטרימינג. חצי משוק הסטרימינג בארה"ב שייך לה עם 60 מיליון מינויים, והיא מממשיכה להוסיף לשירותיה מיליוני מנויים מדי שנה. בעולם כולו נטפליקס כבר נוגעת בנתון של 150 מיליון מנויים, ואין כמעט מדינה שבה לא ניתן לצפות בשידוריה.

את ההמחשה הטובה ביותר להצלחה עד כה אפשר לקבל ממבט על מניית החברה שרשמה ב-12 השנים האחרונות תשואה של 15,000%. במילים אחרות: אם הייתם משקיעים בה 100 אלף שקל ב-2007, היום היו לכם 15 מיליון שקל שהיו מאפשרים לכם להתפטר מהעבודה, לשבת רגל על רגל על הכורסה בבית, ולצפות כל היום בסדרות. בנטפליקס, אלא מה. 

הגידול במנויי נטפליקס ברחבי העולם (כולל ארה"ב)

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

תיקון והתנצלות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה