גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש פסק פיצויים במיליוני שקלים נגד אלי רייפמן והמעורבים בפרשת אמבלייז

כעשור לאחר התפוצצות התרמית בפרשת המניות, ביהמ"ש קבע כי עוה"ד דורון אפיק ושלומי תורג'מן ישלמו 3.2 מיליון שקל לקרן גידור שנתנה הלוואה לאלי רייפמן ודחה שתי תביעות אחרות שהוגשו נגדם ● רייפמן עצמו ישלם לאפיק ולתורג'מן 8.5 מיליון שקל במסגרת תביעת צד ג' ● גם מזכירת אמבלייז דאז תשלם מיליונים

אלי רייפמן. פרשה שהחלה עם הרשעתו ב-2011 / צילום: תמר מצפי, גלובס
אלי רייפמן. פרשה שהחלה עם הרשעתו ב-2011 / צילום: תמר מצפי, גלובס

לפני יותר מעשור התפוצצה ברעש גדול פרשת "אלי רייפמן וחברת אמבלייז", שכללה טענות לתרגיל עוקץ שביצע  רייפמן בקשר למניות חברת אמבלייז שייסד, הרשעה פלילית מהדהדת והליך פשיטת רגל סוער של מי שנחשב אז לאחד מילדי הפלא של עולם ההייטק הישראלי.

בלב הפרשה עמדה השאלה האם רייפמן החזיק במניות בחברת אמבלייז, אשר שימשו כבטוחות להלוואות-עתק שקיבל - או לא. בתי המשפט שהרשיעו את רייפמן בתרמית והכריזו עליו כפושט רגל ענו חד-משמעית כי לרייפמן לא היו מניות בחברה בשעה שקיבל את ההלוואות.

כעת, עשור מאוחר יותר, ממשיכה הפרשה להדהד בין מסדרונות בתי המשפט. בית המשפט המחוזי בלוד חייב בסוף השבוע את עורכי הדין דורון אפיק ושלומי תורג'מן ואת משרדם לשעבר, שותפות עורכי הדין אפיק-תורג'מן, ששימשו כעורכי הדין של קרן הגידור שהעניקה הלוואה לרייפמן, בפיצוי בהיקף כ-3.2 מיליון שקל, זאת לאחר שקבע כי עורכי הדין לא התרשלו בייצוג הקרן בעסקאות ההלוואה מול רייפמן, אולם כספי נאמנות שוחררו בהתבסס על המסמכים שזויפו.

חברת אמבלייז וכן חגית גל, שכיהנה בתפקיד מזכירת החברה ובהמשך מונתה לכהן כדירקטורית בחברה, חויבו בפיצוי גם לחברת וינטון, בסך כ-6 מיליון שקל אך תביעות וינטון נגד עו"ד אפיק נדחתה.

מנגד, התקבלה תביעתם של עורכי הדין אפיק ותורג'מן נגד אלי רייפמן, והוא חויב לשלם להם כ-8.5 מיליון שקל.

"התנהלות שאיפשרה לרייפמן לבצע זממו"

ההכרעה, הפרוסה על פני 115 עמודים, ניתנה במסגרת שתי תביעות נפרדות. בתביעה הראשונה של קרן דאבל יו טריידינג (Double U trading) ומנכ"לה יצחק ווינהאוס, איש עסקים ישראלי-אמריקאי, שהוגשה באמצעות משרד עורכי הדין גרוס-קלינהנדלר-חודק-הלוי-גרינברג, נטען כי בינואר 2009 התקשרה הקרן בהסכם לרכישת כ-9 מיליון מניות אמבלייז מרייפמן, בתמורה ל-3 מיליון דולר. לטענת הקרן, עו"ד דורון אפיק, שייצג אותה בעסקה, הציג את עצמו כבעל ניסיון רב בעסקאות מסוג זה, והבטיח כי ידאג שהעסקה תעניק לקרן הגנה מלאה ומוחלטת. אולם במסגרת הסכם המכר שערך, שימש עו"ד אפיק גם כנאמן, ומכוח תפקידו העביר את התמורה לרייפמן - בניגוד לכללי הסכם הנאמנות ובטרם הובטחו זכויותיה.

בית המשפט דחה את התביעה של ווינהאוס ודחה את הטענות שעו"ד אפיק התרשל בתפקידו כעורך דין אך קבע שהנאמנות שוחררה למרות שלא התקבלו כל המסמכים.

את התביעה השנייה הגישו חברת וינטון, הרשומה באיי הבתולה, באמצעות עורכי הדין מאיר הלר ואפרת פקר ממשרד עורכי הדין א' לנדוי, ויצחק ווינהאוס, המיוצג על-ידי עו"ד דוד פורר. וינטון הייתה זו שהגישה את התלונה למשטרה נגד רייפמן, שהובילה להרשעתו.

לטענת החברה, בפברואר 2009 נחתם הסכם הלוואה בינה לבין רייפמן, שלפיו החברה תלווה לרייפמן 3 מיליון דולר, כשהבטוחה לפירעונה היה שיעבוד של 9 מיליון מניות שבבעלות רייפמן באמבלייז. לדברי החברה, עו"ד אפיק שימש כנאמן לטובת וינטון, והיה אמור להעביר את כספי ההלוואה רק לאחר קבלת הבטוחות המתאימות. אולם, נטען בתביעה, עו"ד אפיק העביר את כספי ההלוואה, מבלי לוודא כי המניות אכן מוחזקות בידי רייפמן ובלי לקבל את הבטוחות הנדרשות. בית המשפט דחה את התביעה נגד עו"ד אפיק אך קיבל חלקית את התביעה נגד אמבלייז ומזכירת החברה.

התביעות הוגשו גם נגד שותפו לשעבר של עו"ד אפיק, עו"ד שלומי תורג'מן, והשותפות שהייתה בבעלותם, משרד עורכי הדין אפיק-תורג'מן. נתבעים נוספים היו חברת הביטוח הראל, שמבטחת את משרד אפיק-תורג'מן למקרים של רשלנות מקצועית; חברת אמבלייז; ומזכירת החברה חגית גל. כן נתבעו שורת דירקטורים ובעלי תפקידים אחרים, אולם תביעות אלה נדחו ברובן.

המזכירה שלא שאלה שאלות

סגן הנשיאה של בית משפט מרכז, השופט יעקב שינמן, דחה את תביעת הרשלנות של דאבל יו והמנכ"ל ויינהאוס נגד אפיק, שותפו והשותפות שבבעלותם בגין ייצוג רשלני, אך קבע כי התרשלו בכך שהעבירו את הכספים שהיו בחשבון הנאמנות של קרן דאבל יו לאלי רייפמן מבלי שהתקיימו כל דרישות ההסכם. בית המשפט לא קיבל את הטענה שפעולת התרמית שביצע אלי רייפמן היא זו שגרמה לנזק ולא פעולות עורכי הדין.

אולם תביעת וינטון ותביעת ווינהאוס נגד עו"ד אפיק נדחו, לאחר שנקבע שאין לייחס לעו"ד אפיק הצגת מצג-שווא רשלני כלפי וינטון, ואין לחייב את עו"ד אפיק ברשלנות. השופט קבע כי גם אם אירועים מסוימים היו אמורים לעורר את החשד או החשש מצידו של עו"ד אפיק, הם יכלו באותה מידה לעורר את החשד והחשש אצל וינטון ובאי-כוחה שייצגו אותה באותה העסקה.

מבחינת קשר סיבתי בין הנזק שנגרם להתרשלותו של אפיק, נקבע כי "אלמלא היה עו"ד אפיק משחרר את כספי דאבל יו, לא היה נגרם לה הנזק נשוא התביעה". אולם בית המשפט לא קיבל את הטענה שהתרמית בה הורשע רייפמן היא שגרמה לאירועים ולנזק.

ביחס לחגית גל, ששימשה באותה תקופה כמזכירה באמבלייז, נכתב כי היא הייתה זו שאצלה התעורר החשד ביחס לאי-ההתאמות בעניין מניות רייפמן בדיווחי החברה. השופט ציין כי "יש לייחס לחגית גל רשלנות בכך שהיא לא בדקה את הסוגיה עד תום והסתפקה בתשובת של רייפמן ושל עו"ד גיצלטר (היועמ"ש של אמבלייז)".

בשורה התחתונה נקבע כי אפיק, תורג'מן, השותפות בבעלותם וחברת הביטוח הראל, מצד אחד; וחברת אמבלייז וחגית גל, מצד שני - ישלמו לדאבל יו סך כולל של כ-9.7 מיליון שקל, כך שכל אחד מהצדדים יישא בתשלום של כ-4.8 מיליון, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית.

בנוסף, נקבע כי כל הנתבעים יישאו בחלקים שווים בשכר-טרחת עורכי הדין של החברה בהיקף 900 אלף שקל וכן בהוצאות המשפט בסך 300 אלף שקל.

בנוסף, התקבלה תביעת צד ג' של עו"ד אפיק ותורג'מן נגד אמבלייז וחגית גל, שחויבו להחזיר לאפיק ולתורג'מן כ-1.6 מיליון שקל, לאחר שהטעו אותם במסגרת העסקאות המדוברות, וכן לשלם להם שכר-טרחת עורכי דין והוצאות בסך 430 אלף שקל.

גם ההודעה לצד שלישי, שהוגשה נגד אלי רייפמן - התקבלה במלואה, ונקבע כי רייפמן יפצה את עורכי הדין אפיק ותורג'מן בסכום של 8.45 מיליון שקל, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית; וכן יישא בשכר-טרחת עורכי דין ובהוצאות בסך 600 אלף שקל.

בפועל נקבע כי עורכי הדין אפיק ותורג'מן יפוצו מרייפמן במלוא הסכום שנפסק נגדם, אולם לא ברור אם יצליחו לגבות מרייפמן את הכספים.

בתביעת וינטון נקבע כי חברת אמבלייז וחגית גל ישלמו לתובעת כ-5.9 מיליון שקל, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית, וכן יישאו בשכר-טרחת עורכי דין ובהוצאות בסך 810 אלף שקל. 

ההסתבכות של "ילד הפלא" אלי רייפמן

הרקע לתביעות שהוכרעו בסוף השבוע היא הרשעתו של מייסד חברת הטכנולוגיה אמבלייז, אלי רייפמן, בשנת 2011. רייפמן ייסד את אמבלייז, אשר פיתחה טכנולוגיה לווידאו דיגיטלי על גבי תקליטורים, ובעבר נחשב לאחד מילדי הפלא של עולם ההייטק הישראלי.

עם השנים הוא הסתבך בחובות בשוק האפור ובפלילים. ביולי 2011 הורשע רייפמן בבית המשפט המחוזי בתל-אביב בעבירות של זיוף בכוונה לקבל באמצעותו דבר, שימוש במסמך מזויף וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ונידון לארבע שנות מאסר בפועל.

רייפמן הורשע כי הונה חברות באמצעות מצגי-שווא, שלפיהם הוא מחזיק בבעלותו כ-9 מיליון ממניות אמבלייז, למרות שלא היו בבעלותו, ובאופן זה הוציא מהן במרמה 6.3 מיליון דולר.

נגד רייפמן התנהל במקביל גם הליך פשיטת רגל אזרחי, ובמרץ 2009 הוציא בית המשפט צו כינוס נכסים נגדו.

לאחר הוצאת הצו הורתה לרייפמן שופטת המחוזי בתל-אביב, ורדה אלשיך, להעביר את מניותיו באמבלייז לרשותו של המנהל המיוחד של נכסיו, עו"ד איתן ארז, ואולם רייפמן סירב וטען כי הוא אינו יכול לעשות כן, מכיוון שהמניות כבר לא בשליטתו אלא מוחזקות בעבורו על-ידי נאמנים. בעקבות סירובו ישב רייפמן בכלא שלוש פעמים בגין ביזיון בית המשפט.

את מאסרו בעקבות הרשעתו החל רייפמן לרצות בנובמבר 2011, עד שחרורו המוקדם באפריל 2014.

זמן קצר לאחר הרשעתו של רייפמן הוגשו התביעות נגד עורכי הדין שייצגו את הצדדים בהלוואות מול רייפמן, ובהם תביעה נוספת שהגיש שלי נרקיס, מי שכונה בעבר "מלך השוק האפור", בסך 73 מיליון נגד משרד עורכי הדין גולדפרב-זליגמן, בטענה כי המשרד התרשל בייצוגו בעסקת הלוואה אחרת מול רייפמן. 

עוד כתבות

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות - פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

הספארי ברמת גן עובר דירה? לא כל כך מהר

החתימה על הסכם העברת הספארי ברמת גן אומנם מתוכננת להמשך השבוע, אך המעבר לא נראה באופק ● כדי שהמהלך יקרה צריך לשנות את הגבולות המוניציפליים של רמת גן, ועוד יותר חשוב - צריך לבחור מנכ"ל לרמ"י, דבר שבינתיים לא נראה באופק

40 מניות בת''א בתשואה דו־ספרתית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בפחות מחודש: 40 מניות בת"א בתשואה דו־ספרתית

מדד ת"א 125 עקף מתחילת השנה את הרף הסמלי של 4,000 נקודות ● בין מניות המדד יש כיום יותר מ־40 שהניבו ב-2026 תשואות בשיעור דו־ספרתי ● הבולטות: ארית תעשיות, גילת ומגה אור

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו במסיבת עיתונאים: "אם איראן תתקוף את ישראל, נגיב בעוצמה"

דיווח: ההיערכות של טורקיה למקרה שהמשטר האיראני ייפול ● בריטניה עשויה לספק תמיכה צבאית מוגבלת - ויחד עם צרפת גם להגן על מדינת ישראל מפני מתקפה איראנית ● במהלך המבצע הגדול לאיתור גואילי צה"ל השמיד מנהרת חמאס ● שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● דיווחים שוטפים

שוחט שאול ופז אדריאן / צילום: יח''צ

חברת הביומד הישראלית ביופרוטקט במזכר הבנות למכירתה

החברה הוותיקה שפיתחה שתל למניעת נזקים לרקמות בריאות בזמן הקרנות, וממנה נולד הספין אוף אורתוספייס שנמכר ב-220 מיליון דולר, צפויה להימכר בסכום דומה אם העסקה תצא לפועל

מימין: אודי בלום, שאולי לוטן, עוזי לוי / צילום: כדיה לוי

שלושת המנכ"לים שמצטרפים לתחרות בשדה דב: "בעתיד לא יהיה מחיר של 100 אלף שקל למ"ר במרחק 5 דקות מהים"

החברות מבנה, לוינשטין ואלייד נדל"ן קנו יחד מגרש בשדה דב כבר ב־2021, ועכשיו יוצאים לשיווק ● בראיון משותף מספרים המנכ"לים עוזי לוי, שאולי לוטן ואודי בלום על המאמץ לבדל את הפרויקט מכל האחרים ברובע המדובר ("בחרנו לא לבנות מגדלים") ועל המחירים הצפויים ("מתחילים ב־70 אלף שקל למ"ר")

משרד הכלכלה מקצץ בתקציבי התוכנית להכשרות מקצועיות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, AP ,Sutterstock

רוקן ממשאבים: צמצום פרויקט התעסוקה של משרד הכלכלה

לגלובס נודע כי התקציב שמשרד הכלכלה השקיע בפרויקט "מנהלת המעסיקים" צפוי להצטמצם משמעותית ● כמות העובדים תיחתך בחצי, והמנהלת תיאלץ למצוא מימון ממקורות אחרים ● אלו המשמעויות

יגאל לנדאו, מנכ''ל רציו אנרגיות / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל רציו: "המדינה מקבלת 10 מיליארד שקל בשנה מהגז - בלי שהשקיעה אגורה"

מנכ"ל רציו, יגאל לנדאו, שוחח בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על הסכם הגז החדש עם מצרים ועל הרחבת מאגר לווייתן ● הוא הדגיש את החשיבות הגאופוליטית של ההשקעה בהרחבת לווייתן: "ישראל כבר היום מספקת קרוב ל-15% מצריכת הגז של מצרים, וזה יגדל למעל 20% מרגע שהאספקה של ההרחבה תתחיל"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; ה-S&P 500 עלה לשיא חדש

ה-S&P 500 עלה בכ-0.4% ● ענקית ביטוחי הבריאות יונייטד הלת' צללה בכ-20%, יחד עם יתר מניות הסקטור ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● מדד הדולר צלל לשפל של ארבע שנים ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

מבוכה באמזון: מייל פנימי שנשלח בטעות חשף את גל הפיטורים הקרוב

אמזון חשפה בטעות את הקיצוצים המתוכננים בחטיבת הענן במייל שנשלח הלילה לעובדי החברה ● גל הפיטורים הנוכחי, שצפוי לכלול כ-14,000 עד 16,000 עובדים, אכן מתחיל השבוע, אולם המייל הקדים את ההודעות האישיות שהיו אמורות להמסר לעובדים שיושפעו מהמלך

יוני חנציס, מנכ''ל קבוצת דוראל אנרגיה, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל דוראל: "חברות האנרגיה בנקודת שינוי היסטורית"

יוני חנציס, מנכ"ל דוראל, דיבר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על החסמים לייצור חשמל סולארי בישראל, על הפוטנציאל של חברות האנרגיה המתחדשת וגם על התוכניות להנפקה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית

ח''כ עופר כסיף, חד''ש־תע''ל. כיכר הכנסת, ערוץ כנסת, 15.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מה חלקם של הסייענים בפשיעה בחברה הערבית?

מה הביא את האלימות בחברה הערבית לממדים כאלה? עופר כסיף נתן הסבר לא שגרתי, אבל מתברר שהוא ניצב על יסודות רעועים • המשרוקית של גלובס

האקסטרים של השוק / צילום: Shutterstock

ההשקעה שעשויה להניב לכם תשואה של מאות אחוזים או להפסד של רוב הכסף

קרנות נאמנות ממונפות על מדדי השוק הניבו תשואות של מאות אחוזים בשנתיים האחרונות, הרבה מעל המדדים עצמם ● ובכל זאת הן מנהלות "רק" 5.2 מיליארד שקל — בשל הסיכון הגבוה להפסד הכסף ● וגם: אילו דמי ניהול תשלמו בהן, ומה קרה למי שהימר עמן נגד השוק

דורון ארבלי, יו''ר חברת החשמל / צילום: כדיה לוי

יו"ר חברת החשמל: "האינטרס הלאומי והביטחון האנרגטי מחייבים שנמשיך להיות חלק ממערך ייצור החשמל"

דורון ארבלי, יו"ר חברת החשמל, קרא בכנס תשתיות לעתיד של גלובס להסרת המגבלות על פעילות החברה בתחום ייצור החשמל, והציג תוכנית השקעות של כ־50 מיליארד שקל ברשת החשמל עד סוף העשור ● "חברת החשמל היא לא הבעיה של משק האנרגיה, היא הפתרון"