גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חרוצה מדי: העליון פסל את "השופטת הממהרת" אחרי חשיפת "גלובס"

נשיאת העליון אסתר חיות קיבלה את הבקשה לפסול את השופטת ניצה מימון-שעשוע מלהמשיך ולדון בתיק שבו פרסמה פסק דין מפורט בטרם הוגשו סיכומי הצדדים ● עם זאת, חיות קיבלה את עמדת השופטת שלפיה מדובר בטעות אנוש, ושיבחה אותה על "חריצותה" ● הנהלת בתי המשפט: אין מקום להליך משמעתי נגד השופטת

השופטת ניצה מימון-שעשוע / צילום: כרמית שי
השופטת ניצה מימון-שעשוע / צילום: כרמית שי

השופטת הבכירה מבית משפט השלום בפתח-תקווה, ניצה מימון-שעשוע, לא תוכל להמשיך לדון בתיק שבו פרסמה פסק דין מנומק ומפורט עוד בטרם הוגשו לעיונה סיכומי הצדדים - כך קבעה נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, שהורתה להעביר את הטיפול בתיק לשופט אחר.

המקרה שנחשף ב"גלובס" נוגע לתיק בסדר דין מהיר שהתנהל בפני מימון-שעשוע. לאחר דיון ההוכחות בתיק, הורתה השופטת לצדדים להגיש את סיכומיהם, שרק לאחריהם הייתה אמורה להינתן הכרעת הדין. אלא שמימון-שעשוע לא המתינה לסיכומי הצדדים והעלתה למערכת "נט המשפט" (המערכת האלקטרונית של בתי המשפט) את פסק דינה המלא, כשהוא חתום הן גרפית והן אלקטרונית, כולל הסכום המדויק שבו חויב הנתבע, יוסף קלימי, ואף את סכום ההוצאות שעליו לשלם.

לאחר שמימון-שעשוע פרסמה את פסק הדין, הגיש קלימי לבית המשפט בקשה שהשופטת תפסול את עצמה. מימון-שעשוע סירבה לעשות זאת ודחתה את בקשת הפסלות, תוך שהיא קובעת כי "אין בכתיבת הטיוטה לאחר דיון ההוכחות, או בפרסומה שנעשה עקב טעות טכנית, כדי להוות עילת פסלות". ואם לא די בכך, השופטת גם השיתה על קלימי הוצאות בסך 1,000 שקל. 

קלימי הגיש ערעור על ההחלטה, וכעת ניתנה החלטתה של נשיאת בית המשפט העליון, שהורתה לפסול את מימון-שעשוע מלדון בתיק. "אין זה רצוי ואין זה מקובל כי שופט יורה לבעלי דין לסכם את טענותיהם כדי להתרשם מדבריהם ולהיות פתוח לשכנוע, ובד-בבד יחליט בעניין העומד לדיון על-פי התרשמותו שלו בלבד מחומר הראיות, וללא כל הסתמכות על סיכומי הצדדים", קבעה חיות בהחלטתה.

"הכנת טיוטה אינה עילה לפסילה"

חיות התייחסה בפסק דינה לנימוק המרכזי בהחלטתה של מימון-שעשוע שלא לפסול את עצמה, שם קבעה שופטת השלום הוותיקה כי המסמך שפורסם אינו פסק דין סופי אלא רק טיוטה. "הכנת טיוטת פסק דין לא מהווה, כשלעצמה, עילה לפסילה", ציינה חיות, אך בה-בעת הדגישה כי המקרה הנוכחי שונה ממקרי עבר שהגיעו לפתחו של העליון, שכן "תוכנו של המסמך שפורסם בענייננו מעיד עליו כי נחזה להיות פסק דין מוגמר ושלם, הכולל מסקנה משפטית ברורה, תוצאה אופרטיבית חד-משמעית ואף חיוב בהוצאות".

חיות ציינה כי על אף שלדעתה השופטת מימון-שעשוע, בתור שופטת מקצועית, "תוכל לקרוא ולבחון מחדש את הכרעתה לאחר קבלת הסיכומים", עדיין "בנסיבות המקרה, ובשל מראית פני הצדק - מן הראוי שההכרעה בהליך זה תועבר לשופט אחר". 

אסתר חיות / צלם: תמר מצפי

למרות פסילתה, חיות ביקשה גם לשבח את מימון-שעשוע על חריצותה. "החריצות תכונה מבורכת היא, ומתן פסקי דין בתוך זמן סביר מיום שבו תם הדיון הוא יעד מערכתי חשוב. על כן, השופטים השוקדים להגשימו ראויים להערכה", כתבה חיות, שגם בחרה להביא מדבריו של רבי שלמה אבן גבירול, שלפיהם "החריצות שהיא מביאה אל המהירות והקלות מגונה, וצריך המשכיל להיזהר ממנה".

חיות שיבחה את השופטת: "אין ספק בלבי כי השגגה שאירעה בהוצאת המסמך שפורסם טרם הגשת סיכומי מי מהצדדים, אינה אלא טעות אנוש של שופטת יעילה וחרוצה, שביקשה להביא לסיום בהקדם תיק פשוט יחסית שנשמע בפניה ולא לעכבו".

מי שפחות הרעיף שבחים על מימון-שעשוע הוא נציב התלונות על השופטים, שופט בית המשפט העליון בדימוס אורי שהם, שקבע כבר לפני יותר מחודש שהתלונה שהוגשה אליו בקשר למקרה - מוצדקת. בהחלטתו מתח שהם ביקורת נוקבת על התנהלותה של מימון-שעשוע ודחה את כל הסבריה, ובכלל זה את טענתה כי מדובר בטיוטה שעלתה למערכת "נט המשפט" בשל "טעות קולמוס בלבד", ואת הסברה, שלפיו "כך נוהג בית המשפט לעשות בתיקים רבים". מקריאת החלטתו של שהם, לא בטוח שקביעתה של חיות שלפיה מדובר ב"טעות אנוש של שופטת יעילה וחרוצה" הייתה מקובלת עליו. "בהכנת טיוטה מלאה ומפורטת של פסק הדין, טרם שהושלם ההליך המשפטי, יש טעם רב לפגם", קבע שהם.

הנציב לא הסתפק בקביעה חמורה זו ודחה גם את ניסיונה של מימון-שעשוע להצדיק את הכנת המסמך מבעוד מועד, בכך שמדובר בטיוטה ראשונית בלבד.

"ב'פסק הדין' ששוחרר אין מדובר ב'שימור זיכרון' בלבד, כדברי השופטת, אלא במסמך הנחזה להיות פסק דין של ממש, בהיותו מנומק, מפורט וכולל הכרעה קונקרטית בתיק, לרבות קביעת ההוצאות", ציין הנציב בהחלטתו. 

אורי שהם / צילום: ליאור מזרחי

"תלונה נקודתית שאינה משקפת את המערכת"

בהמשך החלטתו התייחס שהם לטענתה של השופטת כי מדובר בשגגה טכנית בלבד, ודחה גם אותה לחלוטין. שהם ציין כי "אין צורך לומר כי מתן פסק דין או החלטה במסגרת הליך שיפוטי אינו דבר של מה בכך", והוסיף: "חובת זהירות מוגברת רובצת על כתפי השופט, ועליו לפעול תוך שימת לב מרובה".

החלטתו של הנציב שהם ניתנה כבר לפני למעלה מחודש. לפני כ-10 ימים, משנודע ל"גלובס" על הביקורת הנוקבת שמתח שהם על מימון-שעשוע, נשאלה הנהלת בתי המשפט האם לשיטתה יש מקום לנקוט הליכים משמעתיים נגד השופטת מימון-שעשוע. מדוברות בתי המשפט השיבו כי "החלטת הנציב התקבלה אצלנו אך לאחרונה, ומשמעותיה נלמדות".

היום (ב') נמסר מדוברות בתי המשפט כי אין כל כוונה לנקוט הליכים משמעתיים נגד השופטת. "כעולה מהחלטת הנציב, התקלה מושא התלונה היא נקודתית למקרה זה ואינה משקפת התנהלות כלל מערכתית", מסרו מדוברות הנהלת בתי המשפט.

עוד נמסר כי גם נשיאת העליון חיות קבעה כי מדובר ב"טעות אנוש של שופטת יעילה וחרוצה שביקשה להביא לסיום בהקדם תיק פשוט יחסית שנשמע בפניה". לדברי הנהלת בתי המשפט, "המקרה דנן אינו מצדיק נקיטת אמצעים משמעתיים בנוסף להחלטה בערעור הפסלות הנ"ל". 

לא בעיה של נראות אלא של מהות | פרשנות, מתן ברניר

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, אומנם פסלה את שופטת השלום ניצה מימון-שעשוע מלהמשיך ולדון בתיק שבו פרסמה פסק דין "בשגגה" עוד בטרם הוגשו סיכומי הצדדים; אולם חיות בחרה להכניס לתוך פסק דינה מספר אמירות, שייתכן שמעידות כי גם היא, ממש כמו שופטת השלום הוותיקה, לא מבינה עד הסוף "על מה כל הרעש".

חיות ציינה כי היא מקבלת את הבקשה לפסול את מימון-שעשוע בשל "מראית פני הצדק". כלומר, הסיבה נוגעת במידה רבה ל"מה יחשבו" בעלי הדין ואלה המסתכלים על מערכת המשפט מבחוץ. אך היא, כשלעצמה, לא מצאה עילת פסלות ממשית אחרת שהולמת את המקרה. אולי אם היה אפשר לסגור את כל הפרשה המוזרה הזו בין נשיאת העליון לשופטת השלום, חיות לא הייתה פוסלת את מימון-שעשוע.

בהתאם, חיות ציינה גם שהיא לא מפקפקת ביכולת של מימון-שעשוע "לקרוא ולבחון מחדש את הכרעתה לאחר קבלת הסיכומים". בכך מבקשת חיות להעניק למימון-שעשוע תכונה המשדרגת כל אדם תבוני וחושב לדרגה כמעט על-אנושית.

גם השופטת מימון-שעשוע, שרבים ממי שהתדיינו מולה מספרים כי מדובר בשופטת מוערכת ומוכשרת, היא רק אדם בשר ודם. וגם לה, כמו לכולנו, קשה לנטרל דעות קדומות ואת השפעתו של הרושם הראשוני על החלטותיה. מדובר במשימה קשה, שלה נדרש כל שופט בכל עת, וקיומה של היכולת הזו הוא חלק ממה שהופך שופט טוב לשופט מצוין.

גם אם מימון-שעשוע באמת ניחנה בתכונה הנדירה הזאת, נדמה כי לצפות ממנה שתקרא את סיכומי הצדדים באופן אובייקטיבי לגמרי, ותדע להפוך או אפילו לשנות רק במעט את דעתה אחרי שכבר הביעה אותה בכתב באופן מנומק במסגרת פסק דין מפורט - זה אומר לצפות ממנה ליותר מדי.

דוגמה לכך היא שגם "בקשות לעיון חוזר", במסגרתן מבקש בעל דין משופט לשקול שוב את החלטתו שכבר ניתנה לאור עובדות חדשות שהתגלו לו, כמעט שלא מתקבלות.

כנראה לא רק חיות סבורה כך. אלא גם רבים ממקורביה של השופטת, בהם עורכי דין בכירים ומשפטנים בכירים נוספים שיצרו קשר עם "גלובס" מאז כתבנו על המקרה. הם לא בטוחים שהם מבינים מדוע המקרה עורר סערה גדולה בציבור.

רבים מאלה שאינם מבינים על מה כל הרעש, מתמקדים בפן הטכני ומסבירים כי השופטת לא התכוונה לפרסם את פסק הדין בטרם הוגשו לה הסיכומים. אבל זו בכלל לא הבעיה. עצם כתיבתו של פסק הדין - שגם לשיטתם של חיות ונציב התלונות על השופטים אורי שהם הוא הרבה מעבר לטיוטה (תראו לי שופט אחד שהיה מקבל לידיו מסמך חתום וקובע שמדובר בטיוטה) - הוא העניין המרכזי.

אחרים מסבירים כי מדובר בפרקטיקה מקובלת. לטענתם, המקרה שעמד לפניה היה קל שבקלים.

שופטי מחוזי בדימוס שעימם שוחחנו, הכחישו נמרצות כי מדובר בפרקטיקה מקובלת, והסתייגו ממנה לחלוטין. לכתוב הערות, ראשי פרקים ואפילו טיוטת פסק דין - כן. להכריע באופן סופי כולל סכום ההוצאות שבו צריך לשאת הצד המפסיד - ממש לא.

ייתכן כי אותם שופטים בדימוס שדיברו עם "גלובס" שוגים, וייתכן כי בשל הזמן שעבר מאז כיהנו כשופטים בערכאות נמוכות, הם לא מודעים לפרקטיקה הנוהגת. אם זה המצב, ובאמת לא מדובר באיזה מקרה חריג אלא בדבר המתרחש כעניין שבשגרה, לא סביר שהמסקנה תהיה כי צריך להשלים עם הפרקטיקה הנוהגת.

ברור שיש לשנותה. גם אם עורכי דין ושופטים לא מבינים את זה - הציבור הרחב, שאותו בעיקר נועדה המערכת הזאת לשרת, מבין זאת היטב. 

עוד כתבות

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● תרחיש של פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת