גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החו"ל משתלם: תשואה של עד 7.1% במחצית 2019 לקופות הגמל וקרנות ההשתלמות

כ-29.9% מנכסי הקרנות החדשות המקיפות מושקעים בנכסים בחו"ל ובמט"ח; בביטוחי המנהלים שיעור זה עומד על 31.7% ● ב-12 החודשים האחרונים התשואה עמדה על 5%-5.1%, בדומה לממוצע השנתי בשלוש השנים האחרונות ● הבולטים בתשואות: בתי ההשקעות אנליסט ואלטשולר שחם

איציק שנידובסקי, מנכ"ל אנליסט, ונועם רוקח, סמנכ"ל ההשקעות אנליסט / צילום: איל יצהר, גלובס
איציק שנידובסקי, מנכ"ל אנליסט, ונועם רוקח, סמנכ"ל ההשקעות אנליסט / צילום: איל יצהר, גלובס

בשנים האחרונות גוברים הקולות לפיהם הגופים המוסדיים השקיעו בחו"ל נתח גדול מדי מההשקעות שהם מנהלים עבור הציבור. על פי קולות אלה, המוסדיים שמנהלים את החיסכון לטווח ארוך של הציבור, דרך קופות הגמל, קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים, וגם דרך קרנות ההשתלמות שהינן מכשיר חיסכון שונה, התמודדו עם העובדה ששוק ההון הישראלי "קטן עליהם" באמצעות הוצאת נתחים הולכים וגדלים של כספי הציבור שהם מנהלים לשווקים זרים, בשעה שמוטב היה לכולם אם היו מקצים חלק מהכספים שעברו לחו"ל לפרויקטים ולהשקעות בישראל - דבר אשר היה מקדם את הצמיחה בת הקיימא של המשק המקומי.

בין אם היציאה לחו"ל של המוסדיים מוגזמת או לא, היא עובדה קיימת, ובבסיסה היא הדבר הנכון לעשותו - גם בגלל ששוקי ההון בישראל אכן קטנים מדי על צרכני המוסדיים, ולמשל אין פה מספיק פרויקטים של תשתיות, וגם בגלל הצורך בפיזור סיכונים גיאוגרפי, למשל בשל סכנת המלחמה המאיימת תדיר.

כך או כך, נכון לסוף יוני, 23.4% מנכסי קופות הגמל לתגמולים הם נכסים בחו"ל ובמט"ח (בדומה לשיעור של הנכסים הללו מסך נכסי קרנות ההשתלמות), וזאת לעומת 11.7% בסוף 2007. בשקלים מדובר על סכום נוכחי של כ-56 מיליארד שקל ש"חונים" בנכסים בחו"ל ובמט"ח, וזאת לעומת סך של כ-19.4 מיליארד שקל בלבד בסוף 2007 - גידול אדיר של כמעט פי 3.

בסוף 2018 שיעור הנכסים בחו"ל ובמט"ח היה גבוה יותר מאשר היום ועמד על כמעט 24.1%. ואולם, לאור הגידול בנכסי התיק כולו, בשל התשואות החיוביות, ולנוכח ההפקדות של הכספים החדשים, הרי שבשקלים מדובר מתחילת השנה בגידול. עיבוד נתוני הגמל נט מלמד שהגידול האבסולוטי בתקופה האמורה מסתכם בכמעט 3 מיליארד שקל בנכסים בחו"ל ובמט"ח בקופות הגמל לתגמולים.

בפנסיה החדשה ובביטוחי המנהלים שמנוהלים בשוקי ההון המציאות דומה ואף מובהקת יותר. כך, נכון לסוף יוני השנה כ-29.9% מנכסי הקרנות החדשות המקיפות מושקעים בנכסים בחו"ל ובמט"ח, כשבשקלים מדובר ביותר מ-110 מיליארד שקל. זאת, לעומת שיעור של כ-12.8% בסוף 2007 וסך כספי של כ-6 מיליארד שקל בלבד.

בביטוחי המנהלים היציאה לחו"ל משמעותית אף יותר, כששיעור הנכסים בחו"ל ובמט"ח עומד על 31.7%. בשקלים מדובר על נכסים בחו"ל ובמט"ח בהיקף של כ-109 מיליארד שקל. התיק הכי גדול עדיין בתחום ביטוחי המנהלים הוא הפוליסות המשתתפות ברווחים, שם שיעור הנכסים שמושקעים בנכסים בחו"ל ובמט"ח ממש מוביל את המחנה ועומד על 34.3% - כלומר, יותר משקל מכל שלושה שקלים של המבוטחים שמחזיקים בפוליסה משתתפת ברווחים קשור לחו"ל או למט"ח. אגב, בהסתכלות על חשיפה בפועל במונחי דלתא עולה כי יותר מ-40% מהתיק של הפוליסות המשתתפות ברווחים חשוף לחו"ל.

מבחינת המוסדיים המטרה העליונה שלהם היא להשיא תשואה טובה ככל הניתן עבור המבוטחים והעמיתים בהסתכלות על טווחי זמן ארוכים, תוך התחשבות ברמות סיכון נאותות (הרי חיסכון פנסיוני אינו קרן גידור או השקעה בסיכון גבוה). אחד הכלים המרכזיים שהם רואים לנגד עיניהם בהקשר זה הוא היציאה לחו"ל וזה מעיד על כך שהם כנראה ימשיכו להוציא יותר לחו"ל, וזאת למרות הטענות על יציאה מהירה וגדולה מדי לחו"ל.

תשואות עם רוח גבית משוקי העולם

בכל אופן, היציאה לחו"ל היא לא מטרה כי אם כלי, בדרך להשאת תשואה, ובינתיים נראה שזה עובד. נתוני המחצית הראשונה בשנת 2019 מלמדים כי קופות הגמל לתגמולים רשמו בששת החודשים האחרונים תשואה נומינלית ברוטו של כ-6.7% בממוצע, בעוד שקרנות ההשתלמות הציגו תשואה ממוצעת של 7.1%.

תשואות חיוביות אלה נבעו מגאות בשוקי ההון בארץ ובעולם, והן השכיחו כמעט לגמרי את הנפילות החזקות שהיו באותם השווקים ברבעון האחרון של 2018, ובעיקר בחודש דצמבר. עם זאת, בשקלול התשואות החלשות של הרבעון הרביעי אשתקד, וגם תוצאות הרבעון השלישי אשתקד, הרי שב-12 החודשים האחרונים קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות הציגו תשואות של כמעט 5% ושל כ-5.1%, בהתאמה. מספרים אלה טובים למדי, בטח בעולם של אינפלציה לא גבוהה, והם דומים מאוד לתשואות השנתיות הממוצעות שהשיגו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות בשלוש השנים האחרונות. 

תשואות קרנות ההשתלמות מחצית ראשונה ב-2019

התשואות הממוצעות טובות, אך הן לא מספרות את כל הסיפור. בשוקי הגמל וההשתלמות יש שונות רבה בין השחקנים השונים הפועלים בשווקים אלה, ושנחלקים לקופות וקרנות שפתוחות לכל הציבור ושמנוהלות על ידי בתי השקעות וקבוצות הביטוח, ולקופות וקרנות ענפיות ומפעליות. כך, לצד גופים שרואים את התשואה הממוצעת מלמטה יש כאלה שרואים אותה רק במראה האחורית, ומשיגים תשואה גבוהה יותר עבור עמיתיהם.

בחינת נתוני אתר הגמל-נט שמפעילה רשות שוק ההון מלמדים כי נכון ליוני השנה יש שני גופים שבולטים הרבה יותר מעל היתר בתשואות בגמל ובהשתלמות, וזה נכון לגביהם גם בבחינות לתקופות זמן ארוכות יותר: בתי ההשקעות אנליסט, שבניהול המנכ"ל איציק שנידובסקי ושאת השקעותיה מנהל נועם רוקח, ואלטשולר שחם, שבניהול המנכ"לים המשותפים גילעד אלטשולר ורן שחם, ושאת השקעותיה מנהל לצד אלטשולר גם דני ירדני. לצידם עוד כמה גופים שבולטים לחיוב בדירוגי התשואות בשני מכשירי החיסכון הללו, ובשלל קבוצות הגילאים בקופות לתגמולים, והם הלמן אלדובי, שהשקעותיו מנוהלות על ידי אמיר גיל, כלל ביטוח, שאת השקעותיו מנהל יוסי דורי, וילין לפידות, שבהובלת מייסדיו והמנכ"לים המשותפים דב ילין ויאיר לפידות.

תשואות קופות הגמל לתגמולים מחצית ראשונה ב-2019

אז מיהם הגופים המובילים? בקופות הגמל לתגמולים הכלליות, שהן שריד לעולם שלפני המעבר לניהול חיסכון לטווח ארוך בקבוצות תלויות גיל, מדובר באנליסט גמל ישראל עם תשואה של 6.9% ב-12 החודשים האחרונים, ואחריו הלמן-אלדובי גמל ישראל וקופת בר של כלל ביטוח. במסלולים לגילאי עד 50 מדובר בהובלה של אנליסט, של הלמן-אלדובי ושל אלטשולר שחם, בסדר יורד.

בקבוצות לגילאי 50 עד 60 וגילאי 60 ומעלה ההובלה בתשואות ל-12 החודשים האחרונים נכון לסוף יוני 2019 נמצאת בידי אנליסט ואלטשולר שחם שמחליפים ביניהם את ההובלה והסגנות.

בקרנות ההשתלמות שתי הקרנות המצטיינות הן של אלטשולר שחם, שמוביל את הדירוג לקרנות הגדולות ולקרנות הקטנות יותר. לצידו בולטים לחיוב הקרנות הלמן-אלדובי השתלמות כללי, פסגות שיא השתלמות ישראל, ילין לפידות קרן השתלמות מסלול כללי וכלל השתלמות כללי. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?