גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החו"ל משתלם: תשואה של עד 7.1% במחצית 2019 לקופות הגמל וקרנות ההשתלמות

כ-29.9% מנכסי הקרנות החדשות המקיפות מושקעים בנכסים בחו"ל ובמט"ח; בביטוחי המנהלים שיעור זה עומד על 31.7% ● ב-12 החודשים האחרונים התשואה עמדה על 5%-5.1%, בדומה לממוצע השנתי בשלוש השנים האחרונות ● הבולטים בתשואות: בתי ההשקעות אנליסט ואלטשולר שחם

איציק שנידובסקי, מנכ"ל אנליסט, ונועם רוקח, סמנכ"ל ההשקעות אנליסט / צילום: איל יצהר, גלובס
איציק שנידובסקי, מנכ"ל אנליסט, ונועם רוקח, סמנכ"ל ההשקעות אנליסט / צילום: איל יצהר, גלובס

בשנים האחרונות גוברים הקולות לפיהם הגופים המוסדיים השקיעו בחו"ל נתח גדול מדי מההשקעות שהם מנהלים עבור הציבור. על פי קולות אלה, המוסדיים שמנהלים את החיסכון לטווח ארוך של הציבור, דרך קופות הגמל, קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים, וגם דרך קרנות ההשתלמות שהינן מכשיר חיסכון שונה, התמודדו עם העובדה ששוק ההון הישראלי "קטן עליהם" באמצעות הוצאת נתחים הולכים וגדלים של כספי הציבור שהם מנהלים לשווקים זרים, בשעה שמוטב היה לכולם אם היו מקצים חלק מהכספים שעברו לחו"ל לפרויקטים ולהשקעות בישראל - דבר אשר היה מקדם את הצמיחה בת הקיימא של המשק המקומי.

בין אם היציאה לחו"ל של המוסדיים מוגזמת או לא, היא עובדה קיימת, ובבסיסה היא הדבר הנכון לעשותו - גם בגלל ששוקי ההון בישראל אכן קטנים מדי על צרכני המוסדיים, ולמשל אין פה מספיק פרויקטים של תשתיות, וגם בגלל הצורך בפיזור סיכונים גיאוגרפי, למשל בשל סכנת המלחמה המאיימת תדיר.

כך או כך, נכון לסוף יוני, 23.4% מנכסי קופות הגמל לתגמולים הם נכסים בחו"ל ובמט"ח (בדומה לשיעור של הנכסים הללו מסך נכסי קרנות ההשתלמות), וזאת לעומת 11.7% בסוף 2007. בשקלים מדובר על סכום נוכחי של כ-56 מיליארד שקל ש"חונים" בנכסים בחו"ל ובמט"ח, וזאת לעומת סך של כ-19.4 מיליארד שקל בלבד בסוף 2007 - גידול אדיר של כמעט פי 3.

בסוף 2018 שיעור הנכסים בחו"ל ובמט"ח היה גבוה יותר מאשר היום ועמד על כמעט 24.1%. ואולם, לאור הגידול בנכסי התיק כולו, בשל התשואות החיוביות, ולנוכח ההפקדות של הכספים החדשים, הרי שבשקלים מדובר מתחילת השנה בגידול. עיבוד נתוני הגמל נט מלמד שהגידול האבסולוטי בתקופה האמורה מסתכם בכמעט 3 מיליארד שקל בנכסים בחו"ל ובמט"ח בקופות הגמל לתגמולים.

בפנסיה החדשה ובביטוחי המנהלים שמנוהלים בשוקי ההון המציאות דומה ואף מובהקת יותר. כך, נכון לסוף יוני השנה כ-29.9% מנכסי הקרנות החדשות המקיפות מושקעים בנכסים בחו"ל ובמט"ח, כשבשקלים מדובר ביותר מ-110 מיליארד שקל. זאת, לעומת שיעור של כ-12.8% בסוף 2007 וסך כספי של כ-6 מיליארד שקל בלבד.

בביטוחי המנהלים היציאה לחו"ל משמעותית אף יותר, כששיעור הנכסים בחו"ל ובמט"ח עומד על 31.7%. בשקלים מדובר על נכסים בחו"ל ובמט"ח בהיקף של כ-109 מיליארד שקל. התיק הכי גדול עדיין בתחום ביטוחי המנהלים הוא הפוליסות המשתתפות ברווחים, שם שיעור הנכסים שמושקעים בנכסים בחו"ל ובמט"ח ממש מוביל את המחנה ועומד על 34.3% - כלומר, יותר משקל מכל שלושה שקלים של המבוטחים שמחזיקים בפוליסה משתתפת ברווחים קשור לחו"ל או למט"ח. אגב, בהסתכלות על חשיפה בפועל במונחי דלתא עולה כי יותר מ-40% מהתיק של הפוליסות המשתתפות ברווחים חשוף לחו"ל.

מבחינת המוסדיים המטרה העליונה שלהם היא להשיא תשואה טובה ככל הניתן עבור המבוטחים והעמיתים בהסתכלות על טווחי זמן ארוכים, תוך התחשבות ברמות סיכון נאותות (הרי חיסכון פנסיוני אינו קרן גידור או השקעה בסיכון גבוה). אחד הכלים המרכזיים שהם רואים לנגד עיניהם בהקשר זה הוא היציאה לחו"ל וזה מעיד על כך שהם כנראה ימשיכו להוציא יותר לחו"ל, וזאת למרות הטענות על יציאה מהירה וגדולה מדי לחו"ל.

תשואות עם רוח גבית משוקי העולם

בכל אופן, היציאה לחו"ל היא לא מטרה כי אם כלי, בדרך להשאת תשואה, ובינתיים נראה שזה עובד. נתוני המחצית הראשונה בשנת 2019 מלמדים כי קופות הגמל לתגמולים רשמו בששת החודשים האחרונים תשואה נומינלית ברוטו של כ-6.7% בממוצע, בעוד שקרנות ההשתלמות הציגו תשואה ממוצעת של 7.1%.

תשואות חיוביות אלה נבעו מגאות בשוקי ההון בארץ ובעולם, והן השכיחו כמעט לגמרי את הנפילות החזקות שהיו באותם השווקים ברבעון האחרון של 2018, ובעיקר בחודש דצמבר. עם זאת, בשקלול התשואות החלשות של הרבעון הרביעי אשתקד, וגם תוצאות הרבעון השלישי אשתקד, הרי שב-12 החודשים האחרונים קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות הציגו תשואות של כמעט 5% ושל כ-5.1%, בהתאמה. מספרים אלה טובים למדי, בטח בעולם של אינפלציה לא גבוהה, והם דומים מאוד לתשואות השנתיות הממוצעות שהשיגו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות בשלוש השנים האחרונות. 

תשואות קרנות ההשתלמות מחצית ראשונה ב-2019

התשואות הממוצעות טובות, אך הן לא מספרות את כל הסיפור. בשוקי הגמל וההשתלמות יש שונות רבה בין השחקנים השונים הפועלים בשווקים אלה, ושנחלקים לקופות וקרנות שפתוחות לכל הציבור ושמנוהלות על ידי בתי השקעות וקבוצות הביטוח, ולקופות וקרנות ענפיות ומפעליות. כך, לצד גופים שרואים את התשואה הממוצעת מלמטה יש כאלה שרואים אותה רק במראה האחורית, ומשיגים תשואה גבוהה יותר עבור עמיתיהם.

בחינת נתוני אתר הגמל-נט שמפעילה רשות שוק ההון מלמדים כי נכון ליוני השנה יש שני גופים שבולטים הרבה יותר מעל היתר בתשואות בגמל ובהשתלמות, וזה נכון לגביהם גם בבחינות לתקופות זמן ארוכות יותר: בתי ההשקעות אנליסט, שבניהול המנכ"ל איציק שנידובסקי ושאת השקעותיה מנהל נועם רוקח, ואלטשולר שחם, שבניהול המנכ"לים המשותפים גילעד אלטשולר ורן שחם, ושאת השקעותיה מנהל לצד אלטשולר גם דני ירדני. לצידם עוד כמה גופים שבולטים לחיוב בדירוגי התשואות בשני מכשירי החיסכון הללו, ובשלל קבוצות הגילאים בקופות לתגמולים, והם הלמן אלדובי, שהשקעותיו מנוהלות על ידי אמיר גיל, כלל ביטוח, שאת השקעותיו מנהל יוסי דורי, וילין לפידות, שבהובלת מייסדיו והמנכ"לים המשותפים דב ילין ויאיר לפידות.

תשואות קופות הגמל לתגמולים מחצית ראשונה ב-2019

אז מיהם הגופים המובילים? בקופות הגמל לתגמולים הכלליות, שהן שריד לעולם שלפני המעבר לניהול חיסכון לטווח ארוך בקבוצות תלויות גיל, מדובר באנליסט גמל ישראל עם תשואה של 6.9% ב-12 החודשים האחרונים, ואחריו הלמן-אלדובי גמל ישראל וקופת בר של כלל ביטוח. במסלולים לגילאי עד 50 מדובר בהובלה של אנליסט, של הלמן-אלדובי ושל אלטשולר שחם, בסדר יורד.

בקבוצות לגילאי 50 עד 60 וגילאי 60 ומעלה ההובלה בתשואות ל-12 החודשים האחרונים נכון לסוף יוני 2019 נמצאת בידי אנליסט ואלטשולר שחם שמחליפים ביניהם את ההובלה והסגנות.

בקרנות ההשתלמות שתי הקרנות המצטיינות הן של אלטשולר שחם, שמוביל את הדירוג לקרנות הגדולות ולקרנות הקטנות יותר. לצידו בולטים לחיוב הקרנות הלמן-אלדובי השתלמות כללי, פסגות שיא השתלמות ישראל, ילין לפידות קרן השתלמות מסלול כללי וכלל השתלמות כללי. 

עוד כתבות

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בנובמבר - 2.4%; מחירי הדירות ירדו חודש שמיני ברצף

האינפלציה ירדה בחודש נובמבר ב-0.5%, בהתאם לצפי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: סעיף הטיסות, סעיף ירקות ופירות טריים וסעיף תרבות ובידור ● מנגד, סעיף המזון רשם עלייה של 0.4% ● יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר של הבורסה: "סביבה נוחה לבנק המרכזי להפחית את הריבית במשק כבר ב-5 בינואר"

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

מגה אור די סי של צחי נחמיאס במגעים להקמת מעבדות אנבידיה במעל למיליארד דולר

כפי שנחשף בעבר בגלובס, אנבידיה בונה חוות שרתים שנייה לשימוש פנימי בפארק התעשייה מבוא כרמל ● כעת נודע כי חברת מגה אור די. סי של צחי נחמיאס היא בין הנושאים ונותנים לבניית המבנה שבו תשוכן החווה, כאשר אנבידיה תהיה אחראית על ציודו והפעלתו של המרכז

הציבור מעדיף פיקדונות על הקרנות הכספיות של רשות ני''ע / אילוסטרציה: Shutterstock

בין פיקדון לקרן כספית: המוצר החדש שאמור היה לייצר תחרות לבנקים, אבל מתקשה לגייס לקוחות

ברשות ני"ע קיוו שהשקת הקרנות הכספיות המתחדשות תסיט אליהן כספים מהפיקדונות, אלא שכחצי שנה לאחר מכן המצב עגום: רק שני בתי השקעות מוכרים את הקרנות, והמשקיעים מדירים את כספם מהמוצר, שמנהל מיליונים בודדים ● בקרנות טוענים: "הבנקים לא משווקים אותנו"

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

עובדי סייארה / צילום: מנש כהן

בהובלת בלאקסטון: סייארה הישראלית מגייסת לפי שווי של 9 מיליארד דולר

חברת הסייבר הישראלית סייארה (Cyera) משלשת את שוויה בתוך שנה, ומגייסת בימים אלה 400 מיליון דולר לפי שווי חברה של 9 מיליארד דולר ● הגיוס נעשה בהובלת קרן ההשקעות בלאקסטון

ירון קיקוז, בעלים ומנכ''ל פריים אנרג'י / צילום: שחר גל

לקראת מאבק שליטה באלומיי? זאת החברה שמאיימת במהלך משפטי

בכוונת פריים אנרג'י לפתוח במאבק משפטי למיצוי זכויותיה, בעקבות הסכם בלעדיות שהיה לה עם אלומיי ● בסביבת החברה טוענים בתוקף כי כבר לפני עשרה ימים הם נאותו לרכוש את החברה ● האם המכירה לעופר ינאי בסכנה?

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים, ויורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: נטי לוי, כדיה לוי

על מה ממליצים בחברת הביטוח שהשיגה לחוסכים את התשואה הכי גבוהה השנה בכל האפיקים

2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח, שמובילות את טבלת התשואות גם בנובמבר, ובראשן מנורה מבטחים וכלל ● החוסכים בישראל בדרך לשנה הטובה ביותר מאז 2009 ● במנורה דוגלים כעת בהשקעות סלקטיביות במניות טכנולוגיה, בעוד שבכלל מציעים להיצמד למדדים

שחר סיני, סמנכ''ל קרנות נאמנות פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"אחרי שנתיים פנומנליות במניות הפיננסים, זה הזמן להוריד רגל מהגז"

שחר סיני, סמנכ"ל קרנות נאמנות בפרופאונד, ממשיך להעדיף את שוק המניות המקומי על פני חו"ל, ומסמן את מניות הטכנולוגיה, התעשיות הביטחוניות והאנרגיה הירוקה לשנה הקרובה ● למרות השיאים בשוק, הוא מציע "לא להפריע לכסף לעבוד, אבל כן אפשר לצמצם סיכון"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה עלתה ב-3% לשיא, סירקל זינקה ב-9%, וויקס ב-5%

מטבעות הקריפטו התאוששו מעט היום, אך האיום המרכזי עליהם נובע מעליית הריבית הצפוייה ביפן ● גילת ירדה בעקבות הנפקת מניות למוסדיים ● בורסת נאסד״ק מבקשת להאריך את שעות המסחר שלה ל־23 שעות ביממה ● מחירי הנפט בארה״ב ירדו היום לשפל מאז מאי, ומסתמנים כשנה הגרועה ביותר שלהם זה שבע שנים ● האבטלה בארה"ב בשיא של כ-4 שנים ● נעילה שלילית באירופה

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

אחרי שלוש שנים חזקות: מה צופים מומחי ההשקעות בוול סטריט לשוק ב־2026?

מומחי השקעות בוול סטריט מנסים להעריך את כיוון השוק ב־2026 ● רובם מעריכים שנה חיובית, גם אם תנודתית, בזמן שאחד מזהיר מסיכון למיתון שידחוף את S&P 500 כלפי מטה ● BDO: "זה לא שוק לבעלי לב חלש. המניות מתומחרות לשלמות ויש אפס מרווח לטעויות"

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

המגבלות וההטבות: ההנחיות החדשות של בנק ישראל במשכנתאות

אחרי ההקלות הזמניות שניתנו במהלך הקורונה ובמלחמת "חרבות ברזל", בפיקוח על הבנקים החליטו לקבע חלק מההקלות שניתנו ללווים שלקחו הלוואות "לכל מטרה" שמגובות בנכסים ● בנוסף, הפיקוח על הבנקים מעלה גם את גובה שווי הנכסים לצורך נטילת הלוואות שנרכשו כחלק מתוכנית מחיר למשתכן

אסדת נפט בטקסס, ארה''ב / צילום: Reuters, Carlos Kosienski

מחירי הנפט בשפל של 4 שנים. אלה הסיבות

עפ"י חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO, "הירידה במחירי הנפט בעולם מגיעה על רקע הערכות על התקדמות השיחות להפסקת המלחמה באוקראינה והאטה בכלכלת סין" ● מניות הגז והנפט הישראליות רושמות ירידות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

רשות ניירות ערך בוחנת מתן הקלות לסוכני ביטוח בייעוץ השקעות

במסגרת המהלך שמקדם משרד האוצר לאיחוד מוצרי החיסכון תחת פלטפורמה אחת, רק סוכני ביטוח שמחזיקים גם ברישיון ייעוץ השקעות יוכלו לשווק קרנות נאמנות ● לגלובס נודע כי על רקע זה רשות ניירות ערך בוחנת אפשרות ליצור מסלול מקוצר לקבלת הרישיון עבור הסוכנים

בית המשפט העליון / צילום: יוסי זמיר

שני פסקי דין סותרים והשאלה בדרך לעליון: מי יממן תביעות ייצוגיות?

שני פסקי דין הפוכים בנוגע לאפשרות מימון תביעה ייצוגית ע"י קרן פרטית ניתנו לאחרונה, והסוגיה תוכרע בעליון ● הראשון קבע כי קרן הפועלת למטרת רווח תנהל את ההליך לא תמיד לטובת התובע, ואילו לפי השני איסור מימון הוא מחסום לתביעות שמצריכות משאבים כלכליים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר חוששים: צה"ל בדרך למיצוי מכסת המילואים לכל 2026

לפי ההסכמות התקציביות בין משרד האוצר למערכת הביטחון, מילואימניקים ישרתו מספר מוגבל של ימים בשנה ● אולם, לוחמים קיבלו צווים לינואר 2026 שעוקפים אותו ● האם התקציב בדרך להיפרץ?

שיגור לוויין איראני בנמל החלל קוסמודרום ווסטוצ'ני ברוסיה (בעיגול: ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה) / צילום: רויטרס - Alexander Kazakov

מרוץ חלל בסיוע פוטין: איראן תשגר שלושה לוויינים ל"מטרות אזרחיות"

ההתקדמות האיראנית בתחום הלוויינים מנסה להדביק את הפער מול ישראל - בחסות רוסית ועם זינוק בתקציב הביטחון ● גרסת האיראנים, לפיה הלוויינים "נועדו לחקלאות, למשאבי טבע ולמעקב סביבתי", מעלה לכל הפחות תהיות ● עם זאת, היתרון האיכותי והכמותי הישראלי נשמר

ראש ממשלת צרפת סבסטיאן לקורנו / צילום: ap, Thomas Samson, Pool

באיחוד כבר חגגו הסכם סחר עם אמריקה הלטינית, ואז צרפת נזכרה בחקלאים שלה

הסכם סחר חופשי רחב־היקף עם מדינות מרקוסור היה אמור להיחתם בימים הקרובים, עם הבטחות להגדיל את היצוא האירופי בעשרות אחוזים ● אלא שהתנגדות צרפתית ברגע האחרון, בטענה לפגיעה בחקלאות, מעכבת את המהלך ומציפה מתחים פנימיים באיחוד האירופי

מנהיגים מאירופה וארה''ב ממתינים לדיונים בלשכת הקנצלר בברלין / צילום: ap, Markus Schreiber

הפסקת האש מתקרבת? הפסגה בברלין שמשרטטת איך תיראה אוקראינה

גרמניה כינסה שורת מנהיגים אירופיים יחד עם זלנסקי והמתווכים האמריקאים במטרה להציג חזית מאוחדת ולהשיב להצעת הבית הלבן ● לראשונה, שורטט מתווה ל"יום שאחרי" באוקראינה: שיקום במימון רוסי, כוח אירופי במדינה וערבויות אמריקאיות ● הכדור שוב במגרש הרוסי

יו''ר ועדת הכלכלה ח''כ דוד ביטן ועדת הכלכלה, 10.12.25 / צילום: איל יצהר

דוד ביטן ניהל דיון על מחיר ביטוח הרכב. האם הוא שולט בנתונים?

בוועדת הכלכלה בכנסת התנהל דיון סוער על התייקרות מחירי ביטוח הרכב ● יו"ר הוועדה דוד ביטן שלף נתונים חריגים, אבל האם הם נכונים? ● המשרוקית של גלובס

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP - ניקולס מדורו

הסלמה משמעותית: טראמפ הגדיר את המשטר בוונצואלה כארגון טרור

בהסלמה משמעותית בין המדינות, נשיא ארה"ב הכריז על משטר מדורו כארגון טרור ● טראמפ גם הודיע כי "ונצואלה מוקפת לחלוטין בצי המלחמה הימי הגדול ביותר שאי פעם נפרס בדרום אמריקה", והוסיף: "מורה על מצור מוחלט ומלא על כל מכליות הנפט הנכנסות לוונצואלה והיוצאות ממנה" ● טראמפ איים: "ההלם שהם יחוו יהיה חסר תקדים" ● בקראקס הגיבו: "דוחים את האיום הגרוטסקי"