גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוזלת הגלישה בחו"ל וביטול ספק האינטרנט: מה משרד התקשורת יכול לעשות בלי לחכות לממשלה הבאה

אומנם בתקופת בחירות אסור למשרדי הממשלה ולשרים האחראים לקבל החלטות מדיניות הרות-גורל, אבל משרד התקשורת יכול לנקוט שורת צעדים טקטיים שיקלו עם הצרכנים ● דמי הקישוריות הארכאיים עדיין כאן למרות שכבר הוחלט לבטלן, השיחות לחו"ל יקרות מדי, וההפרדה המלאכותית בין ספק לתשתית באינטרנט גורמת ללקוחות רבים לשלם כפול ● פרשנות

נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת / צילום: איל יצהר
נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת / צילום: איל יצהר

תקופת הבחירות היא תקופה של שיתוק במערכות הציבוריות והממשלתיות. משרדי הממשלה והשרים מנועים מלקבל החלטות מדיניות מהותיות, והתוצאה למשק לא טובה משום בחינה. אז אולי לא נראה שינויים מהותיים בשוק התקשורת עד להרכבת הממשלה הבאה בעוד מספר חודשים, אבל זה לא אומר שאנשי המשרד האחראי צריכים לשבת בחיבוק ידיים.

ישנן לא מעט החלטות שיכולות לשפר את שירותי התקשורת בישראל ולהקל על כיסם של הצרכנים, שלא חייבות לחכות לאחרי הבחירות. מדובר בהחלטות נקודתיות, שסביר להניח שהיועץ המשפטי לממשלה לא יידרש להתערב בהן. למשל, ביטול תשלום דמי הקישוריות או ביטול ההפרדה המלאכותית בין ספק אינטרנט לתשתית אינטרנט.

אלה החלטות שחלקן כבר התקבלו בעבר, אך משרד התקשורת גרר רגליים בהוצאתן אל הפועל. אחת הסיבות לכך היא חששו של המשרד מקידום נושאים שעשויים לייצר זעזועים בשוק התקשרות המדמם ולפגוע ברווחיותן של החברות הפועלות בו.

1. להוריד את דמי הקישוריות לאפס

אחת ההחלטות המקוממות ביותר בשנים האחרונות היא סוגיית קישור הגומלין בסלולר. משרד התקשורת מתכנן כבר שנים להפחית את התעריפים שמשלמים הצרכנים עבור שימוש ברשת אליה נכנסת השיחה.

קישורי גומלין, או בשמם הנפוץ יותר "דמי הקישוריות", היו בעבר פרה חולבת עבור חברות הסלולר. הן גבו באמצעותם מיליארדי שקלים מהציבור, בכך שכל לקוח שהתקשר לחברה אחרת נאלץ לשלם על כך ביוקר. לפני שמונה שנים החליט משרד התקשורת על מתווה להפחתה הדרגתית של הקישוריות עד לאפס, אלא שזה לא קרה. התעריפים נתקעו סביב 6 אגורות לדקה בסלולר ואגורה אחת לדקה בנייח.

אומנם חבילות הסלולר היום מוצעות במתכונת של "הכול כלול", והצרכן לכאורה לא משלם על שיחות, אבל זה רק לכאורה. בסופו של דבר הצרכנים ממשיכים לשלם סכום מופקע בכל קנה-מידה שנלקח בחשבון במחיר החבילה שלהם. החברות מתחשבנות בינן לבין עצמן, אך התעריף מגולגל בעקיפין לצרכן. אם כל השוק היה עובר לקישוריות אפס, מחירי החבילות אמורים היו לרדת בהתאם.

אז למה זה לא קורה? מסיבה פשוטה - משרד התקשורת לא מיישם את המתווה שהוא עצמו קבע. החברות טוענות בפניו כי ביטול הקישוריות יוביל לירידה נוספת בהכנסותיהן, וזו עלולה לפגוע ביכולתן לשרוד בשוק.

המשרד מצדו מושפע מהלחצים ונמנע מטיפול בסוגיה, זאת למרות העובדה שקברניטיו מבינים את נחיצותו ואת חשיבותו של המהלך בדרך להסדרת שוק הסלולר. דמי הקישוריות הם רגולציה ארכאית שיוצרת עיוותים בשוק ומקשה עליו לצמוח.

העיוות המרכזי מתבטא בכך שהמתכונת הנוכחית מתמרצת את הלקוחות לדבר רק מהסלולרי ולא מהנייח. אומנם זה תהליך טבעי אבולוציוני, ובכל העולם ממעיטים בשימוש בטלפון הקווי, אך אין סיבה שמי שבוחרים לעשות זאת ישלמו תעריפים מופקעים, ושהשוק הנייח יסבסד את השוק הסלולרי.

חבל שמשרד התקשורת מעדיף את טובת החברות ולא את טובת הצרכנים, ונמנע מהסדרת תעריפים שהיא חשובה מאין כמוה לצמיחת הענף.

2. מי צריך הפרדה בין ספק לתשתית

שוק ה-ISP בישראל, מה שמכונה "ספק אינטרנט", הוא שוק מלאכותי. קשה למצוא דוגמאות נוספות למדינות שיוצרות הפרדה בין ספק התשתית לבין ספק האינטרנט.

ישנה תמימות-דעים שהתופעה הזו חייבת להיעלם ושהיא יוצרת פגיעה בצרכנים, שלא תמיד מבינים את ההבדל. מדוע משרד התקשורת נמנע מכך? אחת הסיבות היא הרצון של המשרד להנהיג פיקוח הדוק על בזק, שצפויה להרוויח מהביטול.

בנוסף, החברות בשוק, זולת בזק והוט, דוחקות במשרד לשמור על המצב הקיים - גם במחיר של פגיעה בצרכנים. לטענתן, אסור להקל עם בזק והוט ולאפשר להן להשתלט על נתח שוק גדול עוד יותר. משרד התקשורת בינתיים מקבל את עמדתן ויוצר עיוותים מיותרים בשוק.

3. להפסיק את החיובים הכפולים באינטרנט

אחת מתופעות הלוואי של ההפרדה המלאכותית בין ספק לתשתית, היא שישנם בישראל עשרות אלפי לקוחות, ואולי יותר, שמשלמים חיובים כפולים לספקי אינטרנט.

אפשר וצריך לפתור את הבעיה הזאת בקלות, אבל גם כאן המשרד מודע לתופעה ומתעכב כבר חודשים ארוכים. בפברואר השנה כתבנו על כך שמשרד התקשורת פועל לעצור את התופעה דרך הקמת מאגר נתונים שדרכו כל לקוח יוכל לברר לאילו ספקיות הוא משלם באמצעות הקלדת מספר תעודת זהות בלבד.

הבלבול בשוק התעצם עוד יותר בעקבות רפורמת השוק הסיטונאי, שאפשרה למתחרותיה של בזק לספק חבילת תקשורת מלאה. לקוחות שהתנתקו מספקית מסוימת ועברו לספקית אחרת, לא תמיד השלימו את הניתוק מהספקית הישנה, והתוצאה היא חיובים כפולים בקנה מידה גדול.

צריך לציין לחיוב את איציק בנבנישתי, מנכ"ל פרטנר, שהורה בשנה שעברה על מהלך חריג במחוזותינו - להפסיק תשלומים כפולים של לקוחות.

במשרד התקשורת אומרים כי הנושא עדיין נמצא בבדיקה, ונתונים שנאספו מראים שהתופעה פחות חמורה ממה שחשבו, אך עדיין יש לטפל בה. אנו רק נציע שוב ללקוחות לבדוק את דפי החשבון ולוודא שכאשר עוברים מחברה לחברה, לא ממשיכים לשלם עבור ספק האינטרנט הישן.

4. הסדרת שוק השיחות הבינלאומיות

שוק השיחות הבינלאומיות בישראל, בדומה לשוק ה-ISP, סובל ממחלות כרוניות, שמקורן בפתיחת שוק השיחות הבינלאומיות לתחרות אי-שם בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000.

לפני שחדרו לחיינו תוכנות ואפליקציות כמו סקייפ וואטסאפ וכדומה, שוק השיחות הבינלאומיות נאמד במאות מיליוני שקלים בשנה. בשנים האחרונות, כתוצאה מההתפתחויות הטכנולוגיות, הוא נמצא בדעיכה עקבית שמובילה לאיבוד הכנסות משמעותי לחברות שמציעות את השירותים.

החברות מחפשות כיצד לגשר על ההכנסות האבודות, ולכן הן גובות מחירים אסטרונומיים מלקוחות מזדמנים. כאלה שלא נרשמו אצלן מראש. כלומר, אם לקוח לא ביקש בפירוש להוציא ולקבל את השיחות שלו לחו"ל דרך אחת החברות ולא שייך את הקו שלו אליה, ובטעות חייג לחו"ל - הוא ישלם מחיר מופקע עבור השיחה הזאת.

לקוחות מספרים על סכומים גבוהים מאוד, בסביבות ה-100 שקל לשיחה מזדמנת לחו"ל מקו נייח בת כמה דקות. העסק מסתבך כמובן כאשר מגיעים לשוק הסלולרי, שבו קיימות מחלוקות רבות. למשל, האם הלקוח יכול לבחור דרך איזה מפעיל להוציא שיחה בינלאומית, או שהוא חייב להוציא אותה דרך המפעיל שממנו הוא קנה את החבילה, ומה קורה כאשר האחרון גם העניק לו חבילת שיחות לחו"ל מובנית בחבילה.

5. להוזיל את הגלישה בחו"ל

גם שוק הנדידה, הגלישה דרך הסלולר מחוץ לגבולות ישראל, הוא מכה כואבת לכיס של הצרכן הישראלי. כל מי שצריך לשלם על חבילות סלולר בחו"ל בימים אלה מרגיש זאת על בשרו, בעיקר כשילדים מצטרפים לחופשה ורוצים חבילה משלהם.

כשגלעד ארדן כיהן כשר התקשורת, הוא ניסה להכניס תחרות בשוק, כך שכל לקוח סלולרי יוכל לבחור דרך מי לנדוד בחו"ל ובכך להביא להוזלת מחירים. אלא שמאז ארדן התחלפו כמה וכמה שרים, והיוזמה שלו נקברה. בינתיים לא שמענו עליה וגם לא על פתרון אחר. 

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין