גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת השוחד בטבע: מבטחי נושאי המשרה ישלמו 50 מיליון דולר, והתביעה הנגזרת תמחק

בעקבות 519 מיליון הדולר שטבע נאלצה לשלם לרשויות בארה"ב נוכח פרשת השוחד בקופקסון, הוגשה נגד החברה בקשה לעיון במסמכים בטרם הגשת תביעה נגזרת ● בעקבות הבקשה הוקמה בטבע ועדה בלתי תלויה, שקבעה כי סיכויי התביעה נמוכים, אך מוטב להגיע לפשרה ● שכר-הטרחה של מגישי הבקשה: 1.6 מיליון דולר

מפעל של טבע / צילום: איל יצהר
מפעל של טבע / צילום: איל יצהר

שנתיים וחצי אחרי שענקית התרופות טבע  נאלצה להודות בביצוע מעשי שוחד ברוסיה, מקסיקו ואוקראינה בקשר למכירת תרופת הקופקסון, והגיעה עם הרשויות בארה"ב להסדר לפיו תשלם בגין מעשיה אלה קנס בגובה של למעלה מחצי מיליארד דולר; ושנה וחצי אחרי שחתמה על הסדר עם משרד המשפטים הישראלי לפיו תשלם קנס של 75 מיליון שקל בשל אותה פרשה - אמש (ד') הוגש לאישור בית המשפט המחוזי בתל-אביב הסדר פשרה נוסף בנוגע לפרשה. הפעם מדובר בהסדר פשרה אליו הגיעו טבע ובעל מניות בחברה, שלומי טלמור, שהגיש בקשה לעיין במסמכים לפני הגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת נגד החברה בשל מעשי השוחד האמורים.

במסגרת ההסדר, שעדיין כפוף לאישורו של השופט חאלד כבוב, חברות הביטוח של נושאי המשרה שאותם ביקש בעל המניות מהחברה לתבוע, תשלמנה סכום כולל של 50 מיליון דולר. זאת, בתמורה לסילוק סופי ומוחלט של כל עילות התביעה שקיימות לחברה נגד נושאי המשרה והדירקטורים שלה בקשר לפרשת השוחד. בהסדר הפשרה שהוגש לאישורו של כבוב, לא צוין עבור מי מנושאי המשרה שכיהנו בתקופה הרלוונטית תשלמנה המבטחות.

ההסדר לפיו יפצו נושאי המשרה את טבע באמצעות מבטחיהם ב-50 מיליון דולר, הושג בתום משא-ומתן שנוהל בין ועדת תביעת אד-הוק שהקימה טבע לבין המבקש לאשר את התביעה הנגזרת, והוא קיבל את אישור דירקטוריון טבע.

כפי שנהגו חברות ציבוריות נוספות במרוצת השנים האחרונות, לאחר הגשת הבקשה לאישור התביעה הנגזרת הקימה טבע ועדת תביעות בלתי תלויה שתבחן, בין היתר, גם את הטענות שהועלו נגדה בבקשה הנגזרת. לפי החלטת הדירקטוריון החברה, תפקיד הוועדה היה "לבחון האם על טבע לנקוט הליכים משפטיים נגד דירקטורים, נושאי משרה ועובדים מטעמה ומטעם חברו- בת שלה, או כל גורם אחר, בעקבות החתימה על ההסדרים עם הרשויות בארה"ב והמעשים המפורטים בהם".

לפי ועדת התביעות, 50 מיליון דולר הם "סכום ראוי, בהתחשב בסיכונים ובסיכויים הכרוכים בהגשת תביעה על-ידי טבע נגד הדירקטורים ונושאי המשרה, שלפי הערכת הוועדה סיכוייה של טבע לנצח בה רחוקים מלהיות מובהקים".

ועדת התביעות: סיכויי התביעה נמוכים; פשרה היא הדרך העדיפה

בראש הוועדה עמד שופט בית המשפט העליון יוסף אלון, והיו חברים בה גם חמי פרס, דירקטור בלתי תלוי בטבע, ופרופ' גדעון פרחומובסקי מהאוניברסיטה העברית. תחילה היה חבר בוועדה גם שופט ותובע פדרלי אמריקאי, ג'ון גלסון, אך מאוחר יותר הוא פרש מתפקידו, לדבריו בשל היקף ההשקעה אליה נדרש במסגרת עבודת הוועדה.

לפי הבקשה המשותפת שהגישו מגיש הנגזרת וטבע לאישור הסכם הפשרה, הוועדה "פעלה באופן עצמאי ובלתי תלוי, ובכלל זה - הועדה קבעה לעצמה את סדרי עבודתה, מינתה בעצמה את יועציה, קבעה בעצמה את אופן איסוף העובדות ובחינתן על-ידיה, קיימה את כל הדיונים המהותיים שלה במשרדי יועציה המשפטיים החיצוניים". במסגרת זו שכרה הוועדה את שירותיו של עו"ד אהרן מיכאלי ממשרד גולדפרב-זליגמן, את ד"ר אסף אקשטיין מהקריה האקדמית אונו ומשרד עורכי דין אמריקאי.

לאחר שנתיים במהלכן בחנה הוועדה מסמכים שהוצגו לה על-ידי טבע, ושבמהלכן גם הופיעו בפניה דירקטורים ונושאי משרה (כיום ובעבר) בחברה, הגישה הוועדה את מסקנותיה וקבעה כי סיכויי ההצלחה של תביעה אפשרית שתוגש על-ידי טבע נגד נושאי המשרה שלה - אינם גבוהים, וכי ניהולה "אינו לטובת החברה". 

בכל הנוגע להערכת סיכויי תביעה בעילה של הפרת חובת אמונים של נושאי המשרה, הוועדה קבעה כי "לא ניתן לבסס תביעה לפיה הדירקטורים ונושאי המשרה האחרים פעלו מתוך אינטרסים אישיים המנוגדים לאינטרסים של החברה או למען מטרה אישית או זרה". לכן, קבעה הוועדה, "סיכויי תביעה בעילה זו, של הפרת אמונים, נמוכים".

לקביעה זו יש משמעות חשובה גם בפן הביטוחי, שכן אם היה נקבע כי נושאי המשרה בטבע הפרו את חובת האמונים שלהם לחברה - הם היו נאלצים לשלם את הסכום מכיסם.

בכל הקשור לתביעה בעילת הפרת חובת הזהירות נגד הדירקטורים ונושאי המשרה, קבעה הוועדה: "לא ניתן יהיה להגדיר תביעה בעילה זו כמופרכת או כתלושה על פניה". עם זאת, קבעה הוועדה, "מדובר בתביעה קשה ומורכבת, אשר סיכוייה להתקבל נמוכים מסיכוייה להידחות".

מכאן, המלצת הוועדה לטבע הייתה כי "טובת החברה במובנה הרחב מחייבת במצב דברים שכזה לבחון בקפידה אפשרות של הימנעות מפתיחה בהליכים משפטיים מורכבים וסבוכים, וזאת בדרך של חתירה להסדר עם מבטחי האחריות האישית של הדירקטורים ונושאי המשרה האחרים", ונסללה הדרך לניהול המשא-ומתן להשגת הפשרה.

עוד סוכם במסגרת הסדר הפשרה כי תשלום סכום הפשרה ימצה את חובות המבטחים לפי פוליסת הביטוח בכל הקשור לתביעה שתוגש על-ידי החברה או בשמה בכל הנוגע לפרשת השוחד, למעט אם תיפתח חקירה נוספת מחוץ לישראל בקשר לפרשה, או אם יעלו טענות לגבי הפרשה שלא עלו בטרם הגיעו להסכם.

בנוסף, הצדדים הסכימו כי עורכי הדין יוקי שמש ועמית מנור, שהגישו את הבקשה לתביעה נגזרת, יזכו לשכר-טרחה של 1.6 מיליון דולר. מנור ושמש לא היו היחידים שהגישו נגזרת נגד טבע בגין פרשת השוחד, ובמהלך השנתיים האחרונות נאלצו לנהל מספר מאבקים משפטיים גם נגד מגישים נוספים, עד שבית המשפט העליון קבע כי התביעה שהגישו השניים היא התביעה העדיפה ובעלת הסיכויים הטובים ביותר.

הצדדים לבית המשפט: יש לאשר את הפשרה גם מכיוון שהדירקטוריון אישר אותה

יחד עם הסדר הפשרה, הגישו כאמור שני הצדדים גם בקשה לאישורו, ובה פורטו הטעמים שמצדיקים זאת לשיטתם. בין היתר, נטען בבקשה כי יש לאשר את הסכם הפשרה לאור החלטת הדירקטוריון שאישרה אותה.

לטענת שני הצדדים, "על החלטת הדירקטוריון של חברה, אם לאמץ דרישה של בעל מניות כי החברה תיפרע ממי שגרם לה נזק בדרך של הגעה לפשרה עם אותו מזיק לכאורה, חל 'כלל שיקול-הדעת העסקי'. לפי עיקרון זה, כל עוד ההחלטה שהתקבלה על-ידי הגורמים המוסמכים בחברה היא מיודעת, בתום-לב ונקייה מניגוד עניינים - הרי שבית המשפט לא יתערב בה ולא יחליף את שיקול-דעתם של הגורמים המוסמכים בחברה, בשיקול-דעתו".

עוד טענו הצדדים כי ועדת התביעות שמינתה טבע, "בניגוד למקרה הרגיל בו חברה ממנה ועדת תביעות מקרב חברי הדירקטוריון בלבד", היא ועדה חיצונית בלתי תלויה. מכאן טענו כי יש לתת משקל רב ל"תום-ליבה וכנות מאמציה של החברה לבחון את האחריות של הדירקטורים ונושאי המשרה לנזקים אפשריים שנגרמו לחברה בעקבות פרשת השוחד". 

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI), חברה ישראלית שפיתחה מערכת הפעלה לניהול מעבדים גרפיים ולשיפור הניצולת שלהם, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?