גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מספיק אטרקטיבי? מה צריך לעשות כדי לעודד את קרנות הריט למגורים בישראל

בניגוד למה שקורה בארה"ב, שם קרנות הריט למגורים הן שחקן משמעותי בשוק - בישראל יש קרן ריט אחת שפועלת בתחום השכרת דירות מגורים, מגוריט • ארז רוזנבוך, יו"ר הקרן: "צריך להעניק לענף 'הגנת ינוקא', למשל ערבות מדינה לאשראי שלנו, שהוא בסיכון מאוד מאוד נמוך"

זה אמור היה להיות מסלול השקעה חדש ואטרקטיבי, שגם יגדיל את היצע הדירות להשכרה. אבל שלוש שנים חלפו מאז עבר התיקון לחוק שהרחיב את האפשרות להקמת קרנות הריט (קרנות השקעה בנדל"ן, Real Estate Investment Trust) מנכסים מניבים לתחום המגורים - ומי שציפה לגל של קרנות חדשות התאכזב.

המסלול אמור היה להיות אטרקטיבי למשקיעים, בין היתר בזכות הצמדת ההשקעה למחירי הדירות ומחויבות לחלוקת דיבידנד לבעלי המניות בגובה 90% מההכנסה החייבת במס.

מהצד של השוכרים, מדובר ביתרונות של שכירות לטווח ארוך, בחוזה אחיד, בעלייה מוסכמת וידועה מראש של שכר הדירה, ובבעל בית עם גב רחב, שלא יחליט פתאום למכור את הדירה או לפנות את הדיירים מסיבה אחרת.

אבל בפועל, מתוך ארבע קרנות ריט הקיימות כיום ונסחרות בבורסה בתל-אביב, שלוש עוסקות רק בנדל"ן מניב - ריט 1 , סלע קפיטל  ומניבים , ורק אחת פנתה לעסוק בנדל"ן למגורים - מגוריט .

לארז רוזנבוך, יו"ר מגוריט, יש בטן מלאה על התנהלות המדינה בשוק השכירות: "יש הזנחה מוחלטת של התחום, מול אוכלוסייה שגדלה בקצב מהיר של 2% לשנה", הוא אומר. "אם לפני שלוש שנים היו בארץ כ-600 אלף דירות להשכרה, כיום זה יורד בקצב של קרוב ל-10,000 דירות בשנה. כתוצאה ממכירות של משקיעים שהחליטו לממש, או שנבהלו ממס דירה שלישית, או שמסייעים לילדיהם".

ארז רוזנבוך/  צילום: עמית חכמוב

מגוריט מחזיקה בסך-הכול ב-760 יחידות דיור, חלקן עדיין בבנייה, בתל-אביב, רמת גן, גבעת שמואל, ירושלים, באר יעקב, רמלה, הרצליה, ראשון-לציון וחולון. תקופת השכירות הממוצעת היא 3.7 שנים, החוזים הם לחמש שנים, ושכר הדירה צמוד למדד המחירים לצרכן ועולה בהדרגה - אחרי שנתיים ב-3.5% לשנה ולאחר מכן בעוד 1% לשנה, ובסך-הכול בשנה החמישית ב-7%. בחלק מהפרויקטים שותפה חברת מנרב. עד היום הושקעו בהון המניות של מגוריט כ-330 מיליון שקל.

בפרויקט מידטאון בתל-אביב, הבולט בנכסיה, מגוריט רכשה 34 דירות מתוך 340 הדירות בפרויקט, ומשכירה דירות שלושה חדרים ב-5,040 שקל לחודש ודמי ניהול של 400 שקל, בלי זכות שימוש בבריכה. זול יחסית לדירות שלושה חדרים בתל-אביב.

"בשלוש השנים האחרונות ירדנו בכ-25 אלף דירות להשכרה, והפער המצטבר גרם בשנתיים האחרונות לעליית שכר הדירה, ובתקופת חידוש החוזים הנוכחיים ביולי-אוגוסט נראה עלייה בשכר הדירה, שעלולה להשפיע על המדד הכללי".

הממשלה הקודמת, וגם זו שלפניה, דיברה על בניית מאסות של דירות להשכרה.
"בתקופתו של יאיר לפיד כשר האוצר דיברו על 15 אלף דירות חדשות בשנה לשכירות לתקופה של 10 שנים, וגם שר האוצר הנוכחי משה כחלון דיבר ערב הבחירות על 65 אלף דירות במהלך הקדנציה, שזה בערך אותו דבר. אי אפשר לבנות 15 אלף דירות להשכרה בשנה וזה חסר קשר למציאות.

"החברה הממשלתית דירה להשכיר הוציאה לשוק כ-1,000 דירות בחמש שנים ועוד 3,000 בשלבי שיווק, וגם זה חסר השפעה. הדבר היחידי שיכול למנוע עלייה של מחירי הדירות זה אם המשקיעים ימכרו דירות, ומי שיסבלו מכך הן אוכלוסיות חלשות שיעמדו מול היצע נמוך ולא מספק של דירות להשכרה. אני לא רואה פתרון לבעיה בטווח הקצר ולדעתי אנחנו בתחילתה של מצוקה אמיתית".

בכירי קרנות הריט מדברים על תשואה מקסימלית למשקיע של 4% המהווה חסם מפני כניסה לענף, אבל במצגת של מגוריט התשואה על פני 25 שנים, תחת שורה של הנחות עבודה, היא 10%־11% לשנה. איך זה ייתכן?
"ראשית, מס הרכישה על הדירות הוא רק 0.5%. שנית, כשרוכשים מקבץ דירות יש הנחות משמעותיות מאוד, של 10% ומעלה ממחיר הדירות, כמו שרכשנו למשל ברמלה. המימון בשיעור 80% בריבית מאוד נמוכה סביב 1% צמוד, ועליית המחירים הפרמננטית לטווח ארוך היא של 3% לשנה. כל זה מייצר תשואה של כ-10% לשנה לטווח ארוך".

שאר מנהלי הריטים לא מכירים את החשבון הזה בריטים למגורים?
"הם לא מכירים בסעיף של עליית ערך הדירות לטווחים ארוכים. בנוסף, נכסים מניבים טעונים תחזוקה תמידית הרבה יותר מאשר דיור למגורים".

הבעיה: תמריצים לא מספיק אטרקטיביים

הסיבה העיקרית לכך שאנחנו לא רואים עוד קרנות ריט קמות היא כרגיל סוגיית התשואה.

עופר אברהם, מנכ"ל קרן הריט מניבים , אומר כי "בישראל, בניגוד למצב בצפון אמריקה, שם מדובר בעסק רווחי, התשואות למגורים לא מספיק גבוהות, למרות כמה פעולות חיוביות שנעשו בישראל, כמו הגדלת המינוף המותר מ-60% ל-80%. חלק מהפעילים רוכשים את הדירות במחיר נמוך ממחיר השוק ונהנים מהקלה במס הרכישה, אבל עדיין התשואות מגיעות ל-3.5%-4%, נמוך משמעותית מהטווח של 6.5%-7% בנדל"ן המניב העסקי".

משה אשר, מי שהיה מנהל רשות המסים (2013-2018) ואחד התומכים הבולטים בתיקון לחוק הריטים, אומר כי "ההסתכלות על דיור להשכרה ודיור בכלל צריכה להיות כוללנית, בכל המישורים, כזו שתתמוך ותתמרץ את ענף הבנייה בכלל ואת ענף הבנייה להשכרה לטווח ארוך בפרט. כך למשל, יש לתמרץ יותר את תחום ההתחדשות העירונית ואת הבנייה להשכרה למגורים לטווח ארוך, באמצעות החוק לעידוד השקעות הון.

משה אשר / צלם: איל יצהר

"בכל הנוגע להגדלת ההיצע באמצעות ריטים להשכרה למגורים, הבעיה היא שתשואה הנמוכה יחסית. כשאתה מקבל תשואה של 3% לשנה וצריך לשלם מס שולי על הרווח, זה לא משאיר מספיק רווח נטו למשקיע. ואז, למה להיכנס לריטים אם אפשר לקנות דירה ולהשכיר אותה במס סופי של 10%?".

הפתרונות: ערבות מדינה לאשראי

רוזנבוך מספר כי "דיור להשכרה לטווח ארוך מוציא את האנשים מההיסטריה של רכישת דירות. צריך למצוא דרך לעודד כניסת עוד כמה קרנות ריט למגורים ולא רק ה-760 דירות שלנו, אלא 4,000 או 5,000 דירות כאלה. זה אמנם לא היה פותר את כל הבעיה, אבל זה היה עוזר".

מהם, אם כך, התנאים שישפרו את הסיכוי של קרנות הריט למגורים להתפתח?
"ראשית, צריך לשקול להעניק לענף מה שקרוי ‘הגנת ינוקא’, למשל ערבות מדינה לאשראי שלנו, ומדובר בערבות בסיכון מאוד מאוד נמוך, כי הבטוחות הן מלאי הדירות.

"שנית, אם המדינה תאפשר שיחלוף נכסים בתום 10 שנים לפרויקט ולא רק בתום 20 שנה, זה היה משפר את המודל הפיננסי. עצם האפשרות להכיר באופציה כזו משפרת את המודל הפיננסי.

"שלישית, צריך להגדיל בצורה משמעותית את השיווקים של חברת דירה להשכיר, בעיקר באזורי הביקוש, כמקור לדירות לריטים. ואחרון, כדאי לקחת דוגמה מעיריית תל-אביב, שמאפשרת תוספת זכויות בנייה והקלות בנייה, אם היזם מקדיש חלק משמעותי מתוספות הבנייה האלה לטובת דיור בר השגה".

משה אשר מוסיף כי "פתרון באמצעות הריטים למגורים יכול להצליח אם יתמרצו את הריטים להיכנס לשוק בקנה מידה גדול. למשל, בהקצאת קרקעות מדינה במכרזים שבהם יתחרו בתמורה נמוכה במיוחד.

"במכרזים כאלה יידרש שהדירות תושכרנה לתקופות ארוכות במיוחד וזה ממילא ב-DNA של ענף קרנות הריט". 

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?