גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביום רביעי: הליכי השימוע בתיקי נתניהו מתחילים; מנדלבליט יהיה נוכח רק בשימוע לרה"מ

השימוע הראשון, לאיש העסקים זאב רובינשטיין החשוד בתיווך בשוחד בתיק 4000, ייערך ביום רביעי הקרוב ● בימים האחרונים דחה היועמ"ש מנדלבליט את בקשת החשודים בתיקי נתניהו להיות נוכח בהליכי השימוע שייערכו להם

רה"מ בנימין נתניהו והיועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילומים: איל יצהר, תמר מצפי
רה"מ בנימין נתניהו והיועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילומים: איל יצהר, תמר מצפי

בזמן שהתקשורת בארץ עסוקה בפרשיית הצעירים בקפריסין ובמערכת הבחירות ההולכת וצוברת תאוצה, ביום רביעי הקרוב, 31 ביולי, ייצאו לדרך הליכי השימוע בתיק 4000 שבו חשוד ראש הממשלה בנימין נתניהו בקבלת שוחד - הליכים שלתוצאה שלהם תהיה השפעה ישירה ועצומה על פניה של הפוליטיקה הישראלית.

השימוע הראשון ייערך לאיש העסקים זאב רובינשטיין, החשוד בתיווך בשוחד בין נתניהו לשאול אלוביץ', בתיק 4000. סנגוריו של רובינשטיין, עורכי הדין פנינת ינאי ומיכה פטמן, צפויים להתייצב בשעות הבוקר של יום רביעי הקרוב במשרדי פרקליטות מיסוי וכלכלה בתל-אביב. בשימוע ינסו הסנגורים לשכנע את עו"ד ליאת בן-ארי, את סגנה, עו"ד יונתן תדמור, ואת שאר פרקליטי צוות תיק 4000 לסגור את התיק נגד רובינשטיין.

להכרעה של הפרקליטות בטענות ההגנה שיעלו סנגוריו של רובינשטיין בשימוע תהיה השלכה על תיק 4000 בכללותו, שכן רובינשטיין נחשב ל"צלע השלישית", למתווך המרכזי ב"מערכת התן וקח" לכאורה שהתגלעה בין ראש הממשלה נתניהו לבין אלוביץ', הבעלים של בזק ושל אתר וואלה. בגלל יחסים אלה החליט היועץ המשפטי לממשלה להעמיד את נתניהו לדין, בכפוף לשימוע, בגין קבלת שוחד, ולהאשים את אלוביץ', בכפוף לשימוע, במתן שוחד לראש הממשלה.

ישיבות השימוע של שאול ואיריס אלוביץ', החשודים במתן שוחד לנתניהו, ושל מו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס, החשוד בניסיון שוחד לנתניהו בתיק 2000, ייערכו החל מ-15 באוגוסט, בעוד כשבועיים.

ישיבות השימוע של נתניהו בנוגע לתיקים 1000, 2000 ו-4000 ייערכו רק אחרי הבחירות, ב-2 וב-3 באוקטובר 2019. במידת הצורך ייקבע יום דיונים נוסף בשבוע שלאחר מכן ולא יאוחר מכך. כמו כן הורה היועמ"ש לסנגורי נתניהו להעביר לידיו את עיקרי הטיעון בכתב לא יאוחר משבועיים לפני 2 באוקטובר.

בתוך כך, ל"גלובס" נודע כי בימים האחרונים דחה היועמ"ש אביחי מנדלבליט את בקשת החשודים בתיקי נתניהו להיות נוכח בהליכי השימוע שייערכו להם. החשוד היחיד ש"יזכה" לכך שהיועמ"ש יהיה נוכח בשימוע שלו הוא נתניהו.

לאחר שיסתיימו הליכי השימוע של יתר ארבעת החשודים, עו"ד בן-ארי וצוותה ימסרו לו את חוות-דעתם על טיעוני ההגנה שלהם, ובתהליך משותף של צוות בן-ארי עם בכירי הפרקליטות יוחלט אם לקבל את הטיעונים או את חלקם - או לדחות אותם כליל.

ב-9 ביולי פרסמנו כי סנגוריו של זאב רובינשטיין, עורכי הדין פנינת ינאי ומיכה פטמן ועורכי הדין ז'ק חן ומיכל רוזן-עוזר, שמייצגים את הזוג אלוביץ', מעוניינים שמנדלבליט יהיה נוכח בהליכי השימוע.

נזכיר כי במהלך ניתוח חומרי החקירה בתיקי נתניהו וגיבוש כתבי החשדות, עו"ד בן-ארי סברה כי יש להעמיד את נתניהו לדין בגין קבלת שוחד בשלושת התיקים, 1000, 2000 ו-4000 - אך מנדלבליט החליט כי נתניהו יועמד לדין בכפוף לשימוע בגין שוחד "רק" בתיק 4000 ובמרמה והפרת אמונים בתיקים 1000 ו-2000.

הסנגורים של אלוביץ' ורובינשטיין חשבו שיש טעם לפגם של ממש בכך שייערך שימוע נפרד ומפוצל לנתניהו משאר החשודים. לפי הסנגורים, קיום השימוע באופן מפוצל עלול להביא להתנהלות הנעדרת שוויון של ממש בהליך השימוע.

במכתב ששלחו עורכי הדין ינאי ופטמן ליועמ"ש שבו ביקשו את נוכחותו בשימוע, הם טענו כי "באופן הזה עלולה להיווצר א-סימטריה מובנית באשר לקבלת החלטות הנוגעות לגורלו של אדם".

ואולם כאמור, בימים האחרונים מנדלבליט דחה את הבקשה והודיע לסנגורים כי הוא לא יהיה נוכח בשימוע שייערך לרובינשטיין ולחשודים האחרים.

ב-28 בפברואר 2019 הודיע היועמ"ש על החלטתו להעמיד לדין, בכפוף לשימוע, את ראש הממשלה בנימין נתניהו בגין קבלת שוחד בתיק 4000 ומרמה והפרת אמונים בתיקים 1000 ו-2000; ואת הזוג שאול ואיריס אלוביץ' בגין מתן שוחד בתיק 4000. כן החליט היועמ"ש להעמיד לדין את ארנון (נוני) מוזס בגין ניסיון שוחד בתיק 2000; ואת זאב רובינשטיין בגין תיווך לשוחד בתיק 4000. 

החשד: זאב רובינשטיין תיווך בין אלוביץ' לראש הממשלה והיה מודע לטובות ההנאה

במרכז תיק 4000 עומד החשד כי ראש הממשלה נתניהו קיבל החלטות רגולטוריות בשווי עתק לטובת קבוצת בזק, בתמורה לכך ששאול אלוביץ', בעל השליטה לשעבר בבזק ובאתר החדשות וואלה, דאג לסיקור אוהד ומוטה לטובת נתניהו ובני משפחתו.

לפי כתב החשדות בתיק 4000, בעשרות מקרים דרש הזוג נתניהו משאול ואיריס אלוביץ' שימנעו סיקור ביקורתי שלילי או שיתערבו כדי להסיר מהאתר סיקור ביקורתי שלילי שכבר פורסם. ממצאי החקירה העלו כי ראש הממשלה פעל בתמורה לקידום ענייניו של אלוביץ' בתחום הרגולציה, ובין היתר בסוגיית מיזוג בזק-yes, תוך כריכת קידום עניינים אלה בסיקור החיובי בוואלה.

זאב רובינשטיין הוא איש עסקים שחי ועובד בניו יורק, והוא מקורב הן לנתניהו והן לאלוביץ'. רובינשטיין מוצג בכתב החשדות בתיק 4000 כמתווך העיקרי בין השניים, והוחלט להעמידו לדין, בכפוף לשימוע, בעבירות של סיוע למתן שוחד לנתניהו על-ידי הזוג אלוביץ'.

לפי כתב החשדות, רובינשטיין לקח חלק בתיווך בין הזוג אלוביץ' לבין הזוג נתניהו, באמצעות העברת דרישות הסיקור של הזוג נתניהו לזוג אלוביץ', ובמקביל העברת מסרים הנוגעים להיענות הזוג אלוביץ' לדרישות אלה לנתניהו.

על-פי המיוחס לו בכתב החשדות, רובינשטיין העביר את המסרים ההדדיים כשהוא מודע לכך שאלוביץ' נותן לנתניהו טובות הנאה בעד פעולות הקשורות לתפקידו הציבורי של נתניהו, ומתוך ציפייה שטובות הנאה אלה יניעו את נתניהו להפעיל את כוחו השלטוני לטובת אלוביץ'. כמו כן, לפי הראיות, רובינשטיין העביר מספר פעמים מסרים לנתניהו באמצעות מקורביו שבהם ביקש להיטיב עם אלוביץ' בענייניו העסקיים. 

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים בעניינים של ראש הממשלה בנימין נתניהו, זאב רובינשטיין, ארנון (נוני) מוזס, שאל אלוביץ' ורעייתו איריס הם בעיצומם. כל החשודים מכחישים בתוקף את המיוחס להם, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"