גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפעם זו פלאפון: מחיקת הענק שצפויה לבזק היא רק סימפטום למצבו העגום של שוק הסלולר

בזק טלטלה את המסחר במגזר התקשורת לאחר שדיווחה על ירידת ערך אפשרית בשווי פלאפון - שעלולה להביא למחיקה של 0.8-1.1 מיליארד שקל - בהמשך למחיקת ענק של כ-1.5 מיליארד שקל שכבר בוצעה ב-yes ● מחלקת המחקר של פסגות: "מגזר הסלולר ממשיך להתכווץ על רקע המשך התחרות האגרסיבית בשוק, וללא התערבות רגולטורית נראה כי ימשיך להתכווץ גם בעתיד"

לאחר מחיקת הענק שרשמה לאחרונה בשווי חברת yes, בקבוצת בזק מזהירים מפני ירידת ערך עצומה נוספת, הפעם בחברה הבת פלאפון. אתמול (ב'), לאחר סיום המסחר בבורסה, פרסמה בזק דיווח, ובו ציינה כי בעקבות דיונים בדירקטוריון פלאפון, ובהתחשב בתזרים המזומנים החזוי, החברה מעריכה כי ישנה אפשרות לירידת ערך בשווייה של פלאפון אל מול השווי הפנקסני בספרי החברה, העלולה להביא למחיקה בספרים בסכום המוערך בטווח של 800 מיליון שקל עד 1.1 מיליארד שקל.

שווייה של פלאפון בספרי בזק עומד כיום על כ-2.9 מיליארד שקל, בעוד שרק לפני שנתיים וחצי הוא היה כ-6.4 מיליארד שקל. בשנים האחרונות צורפו לדוחות בזק הערכות שווי שהפחיתו את שווייה של פלאפון בספרים, אך לא נדרש מהחברה להכיר בהפחתות או מחיקות חשבונאיות, שהיו עלולות לפגוע בתוצאותיה.

בדוחות הרבעון הרביעי של 2018 שווייה של החברה הבת yes נחתך (ולמעשה הפך לשלילי) והוביל את בזק למחיקות עצומות בסך כ-1.5 מיליארד שקל, שהעבירו את החברה להפסד באותה שנה. מבדיקת "גלובס" עולה כי ירידת הערך המצטברת בחברות הבנות העיקריות של בזק בין השנים 2015-2018, לא כולל ההפחתה הנוכחית, עמדה על מעל 6 מיליארד שקל.

הדיווח של בזק מטלטל היום (ג') לא רק את ניירות הערך של החברה ושל החברות המחזיקות בה, אלא גם את אלה של המתחרות. בשעות הבוקר נסחרה מניית בזק  בירידה של כ-5% (משלימה מחיקה של 36% משווי החברה מתחילת 2019). מניית ביקום , ששולטת בבזק, ירדה בכ-4%; ואילו המתחרות סלקום  ופרטנר  ירדו בכ-4% (משלימות צניחה של 55% ו-22%, בהתאמה, מתחילת השנה). במקביל, אג"ח ביקום והחברה שמעליה בפירמידה, אינטרנט זהב, נסחרו בבוקר בירידות, ככל הנראה על רקע חשש מפני פגיעה אפשרית בעסקה למכירת גרעין השליטה בבזק לידי סרצ'לייט - למרות שלפי שעה לא צפוי שינוי דרמטי בהקשר זה.

כך איבדה בזק כ-7 מיליארד שקל משווי החברות הבנות

המיזוגים בסלולר לא יפתרו את המצב

ההודעה בדבר המחיקה הצפויה בחברת פלאפון מבטאת לא פחות מאשר ייאוש ותסכול: מבלי להגיד זאת מפורשות, פלאפון בעצם מכירה בכך שהשוק הסלולרי רחוק מאוד מהתאוששות, וכל מי שנותרה בו ציפייה מועטה לכך שהמצב בשוק ישתפר נדרש לבחון שוב את המגמות, שיבואו לידי ביטוי בדוחות החברות בחודש הבא. אבל יש כאן לא רק אכזבה, אלא גם הבנה של השוק שמיזוגים בענף הסלולר לאו דווקא יפתרו את המצב הנוכחי. נראה שהתובנה הזו מחלחלת עמוק גם לחברות עצמן.

מנכ"ל פלאפון רן גוראון \ צילום: שלומי יוסף

מיזוגים בשוק הסלולר הם דבר שהרגולטורים נערכים לו. משרד התקשורת דיבר על כך, רשות ההגבלים כבר לא "נעמדת על רגליה האחוריות" בכל פעם שמזכירים מיזוג ומשרד האוצר הפנים שאי אפשר לאושש את כל שוק התקשורת ולקדם בו השקעות כפי שהמשק חייב, מבלי שתחול התאוששות במחירים.

אלא שההנחה הזו מותנית - ואת זה מבינים בחברות ובשוק - בכך שאם יהיו מיזוגים בשוק, ככל הנראה יהיה מיזוג אחד בלבד שיאושר. ההבנה הזו גורסת שהמיזוג לא ישנה פה את כללי המשחק בצורה מהותית.

רק לפני מספר חודשים העלתה סלקום מחירים, מהלך שהתקבל בסיפוק רב אצל המתחרות פרטנר, גולן טלקום והוט מובייל - אך נכשל, משום שפלאפון לא הסכימה לקחת בו חלק.

העובדה שפלאפון, שנמנית עם שלוש החברות הגדולות בשוק, סירבה להעלות מחיר, הובילה ל"קריסת הקונספציה". מי ערב לכך שאם יהיה מיזוג בין הוט לפרטנר, למשל, יביא הדבר את פלאפון לשנות את עמדתה ולהעלות מחיר? למה שתעזור למתחרותיה ולמתחרות של החברה האם שלה? את הנקודה הזאת מתחילים להבין כעת בשוק התקשורת. שיווי המשקל בשוק רחוק מאוד.

ולגבי פלאפון ספציפית, דברים שנכתבו ב"גלובס" לאחרונה על כך שהחברה מאבדת מהמיקוד שלה, בעקבות הרפתקת איחוד החברות-בנות של בזק, לא התקבלו בנוחות. גם אם אנחנו מניחים שכל אחד מחברי הנהלת פלאפון שמכהן בהנהלה המאוחדת הוא ברוך כישרונות ויכולות יוצאות דופן, אי אפשר שלא להעלות את השאלה האם שכרה של פלאפון לא יוצא בהפסדה מכל מהלך האיחוד הזה.

אבל פלאפון היא חברה שלא עוסקת בשום דבר אחר חוץ מאשר בסלולר; אין לה "הרפתקאות" של שוק קווי וטלוויזיה, וחשוב יותר - אין לה חוב מעיק כמו למתחרותיה. עם רוח גבית כזאת, אפשר היה לצפות שפלאפון תהיה חברה הרבה יותר חדה וטובה ממתחרותיה.

"הפחתה של שני שלישים מהערכת השווי"

אילנית שרף, מנהלת מחקר בפסגות ניירות ערך, ציינה היום כי מחיקה מההון העצמי גוזרת הפחתה של שני שלישים מהערכת השווי של פלאפון, ושווי פלאפון לאחר ההפחתה צפוי לעמוד על כ-1.1 מיליארד שקל. שרף מוסיפה, כי "לטענת בזק, השווי שפורסם לפלאפון בסוף 2018 לקח בחשבון הערכה לעלייה בהכנסה הממוצעת למנוי, וכרגע החברה אינה צופה עלייה בשנים הקרובות. המשך התחרות האגרסיבית, לדעת החברה, צפוי להמשיך וללחוץ את ההכנסה הממוצעת למנוי, ולהביא ככל הנראה לאיבוד מנויים".

לדבריה, סלקום ופרטנר נסחרות לפי שווי פנימי (EV) של כ-4 מיליארד שקל כל אחת, ורווח החברות נוצר משני מגזרים - מגזר הסלולר המתכווץ, והמגזר הקווי.

"מגזר הסלולר ממשיך להתכווץ על רקע המשך התחרות האגרסיבית בשוק, וללא התערבות רגולטורית נראה כי ימשיך להתכווץ גם בעתיד, כתוצאה מהמשך הירידה במחיר הממוצע למנוי ונטישת המנויים", היא כותבת. "לעומת זאת, המגזר הקווי צפוי לצמוח כתוצאה ממעבר של לקוחות לתשתית הקווית ולטלוויזיה של סלקום ופרטנר, שנכנסו לעולמות האלו כתוצאה מפתיחת השוק לתחרות באמצעות השוק הסיטונאי, וכיום גם פורסות תשתית באופן עצמאי".

שרף מציינת שב-2018 מגזר הסלולר היה אחראי לכ-60% מרווח התפעולי של פרטנר וסלקום והמגזר הקווי היה אחראי לכ-40% מהרווח התפעולי. "בהנחה שהשווי של סלקום ופרטנר נגזר כ-50% מהפעילות הקווית (הצומחת) ו-50% מפעילות הסלולר (שממשיכה לפחות כרגע לדעוך), הערכת השווי החדשה של פלאפון מניחה את הדעת, ונראה שהפחתה של מיליארד שקל היא נגזרת מהמציאות. נוכח התחרות האגרסיבית בסלולר והתפתחות תחרות גם בעולמות האחרים, אין מניעה שבעתיד יירשמו הפחתות ערך נוספות בחברות הבנות של הקבוצה".

לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר באי.בי.אי בית השקעות, כתב בתגובה להודעת בזק אתמול, כי המהלך מסמן את המצב שבו נמצא שוק הסלולר, וכי "המחיקה מגיעה על רקע הערכות מחודשות של החברה על התזרים החזוי לשנים הבאות ואי-מימוש התחזית להתאוששות בשוק".

עם זאת, לובלין מזכיר כי בזק צפויה להכיר בדוחות הרבעון גם ברווח ההון ממכירת מתחם הנדל"ן סקיה שליד צומת מסובים (היקף רווח ההון תלוי בשאלה האם יתקבלו השגות של בזק על גובה היטל ההשבחה, וינוע בין 250-450 מיליון שקל), שיקזז חלק מההפסד.

"המחיקה היא כמובן חשבונאית בלבד, אך תעמיד את ההון העצמי של בזק על קרוב לאפס", כותב לובלין (ברבעון הראשון ההון העצמי היה 747 מיליון שקל). "המשמעות היא שהדיבידנד (למי שעוד מצפה לו) מתרחק, ולא צפוי בשנתיים-שלוש הקרובות", מסכם לובלין. 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן