גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת הבדיקה של מאוחדת "מיישרת קו" עם המנכ"ל: לא ידע על הגירעון בזמן אמת

בתחילת 2019 התגלה במאוחדת במפתיע גירעון עתק של קרוב לחצי מיליארד שקל ● באפריל מינתה הקופה ועדה בדיקה פנימית, שממצאיה קובעים כי בכירי הקופה פעלו בתום-לב ● גורם במערכת הבריאות: "אם זו תהיה המסקנה הסופית, לא נסתפק בה ונמנה ועדה נוספת"

זאב וורמברנד, מנכ"ל קופת חולים מאוחדת לשעבר / צילום: איל יצהר
זאב וורמברנד, מנכ"ל קופת חולים מאוחדת לשעבר / צילום: איל יצהר

האם קופת חולים מאוחדת הסתירה ממשרדי האוצר והבריאות את גירעון העתק שצברה ב־2018, והגיע לכמעט חצי מיליארד שקל, או שמא פעלה בתום-לב? המסקנות העיקריות העולות מטיוטת דוח ועדת בדיקה שמינתה הקופה לחקר הגירעון, ומופיעות במכתב שהגיע לידי "גלובס", מורות על האפשרות השנייה.

מהמכתב עולה כי הגירעון דווח לאוצר מיד עם גילויו ב־2019 ושהקופה דיווחה לדירקטוריון הקופה ולאוצר על נתוני הגירעון כפי שהיו ידועים לה, לאורך 2018 ובסיומה. עצם קיומו של גירעון העתק - הגדול ביותר שידעה הקופה מעודה - נחשף ב"גלובס" באפריל האחרון.

המשמעות היא שנכון לעת הזו, הוועדה "מיישרת קו" עם טענות מנכ"ל מאוחדת לשעבר, זאב וורמברנד - כי הגירעון הגבוה חרג מהמתוכנן ל־2018. "בפועל, הגירעון היה גבוה בעוד 80 מיליון שקל ממה שחשבנו", אמר וורמברנד ל"גלובס" באפריל. "הפער הזה התגלה רק כאשר סגרו את הדוחות. מרגע שהגירעון החריג התגלה, הוא דווח מיידית לאוצר".

גירעון מאוחדת ב?2018 כחצי מיליארד שקל

הסברים אלה נשמעו תמוהים למשרדי הבריאות והאוצר, שכן רק חודשים קודם לכן, בסוף 2018, מאוחדת התחייבה לאיזון תקציבי וחתמה על הסכמים מול האוצר ("הסכמי ייצוב") לקבלת תמיכות לכיסוי גירעונות ל-2017-2019.

לפי הערכות, ניסיונותיה של מאוחדת ומנכ"לה דאז להדביק פערים מול מכבי וכללית (שלכל אחת מהן בתי חולים משלה), למשל באמצעות רכישת 40% מרשת בתי החולים הפרטית נארא, שהושלמה בפברואר האחרון, והשקעה כספית ניכרת בשיפורים טכנולוגיים - הם שהובילו לגירעון האסטרונומי. עסקת נארא הייתה תלויה בחתימה על הסכמי הייצוב, ובאוצר חושדים שמאוחדת דיווחה על עמידה בהסכמים, אף שידעה על הגירעון, כדי לקבל את ההיתר ולהתקדם עם תוכניותיה. במילים אחרות, באוצר חושדים שוורמברנד הסתיר מהם את הגירעון במכוון.

וורמברנד אמר מנגד באפריל: "מעולם לא חתמתי על הסכם שידעתי ברגע החתימה שלא אוכל לעמוד בו". המנכ"לית הנכנסת, סיגל רגב רוזנברג, אמרה אז ל"גלובס": "כשנכנסתי לתפקיד הייתי בשוק. כעסתי. אני לא מכירה מספרים כאלה. ההנהלה חשבה שתוכל להשתלט על הגירעון, וזה לא קרה. זה לא גירעון של שנה אחת. עכשיו הוא יילך איתי עוד שנים קדימה".

את המכתב, ובו ממצאים עיקריים מדוח ועדת הבדיקה, שלח אתמול (ג') היועץ המשפטי במאוחדת, עו"ד ד"ר תמיר מוריץ, לסגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אלון מסר. הוועדה מונה שלושה חברים: עו"ד רמי תמם, לשעבר חוקר ביחידת להב 433 במשטרה; איריס גינזבורג, בוגרת אגף תקציבים במשרד האוצר וסמנכ"לית הכספים לשעבר במאוחדת; ופרופ' אשר בלס, לשעבר הכלכלן הראשי במחלקת המחקר בבנק ישראל. את הוועדה מינתה באפריל קופת חולים מאוחדת, בהסכמת משרדי הבריאות והאוצר, לצורך כתיבת דוח מקיף על הנסיבות והגורמים שהובילו לגירעון במאוחדת, קופת החולים השלישית בגודלה בישראל, המבטחת כמיליון ו-200 אלף אנשים.

לפי המכתב, טיוטת הדוח שכתבה הוועדה כוללת 84 עמודים, ומוריץ מדגיש שמדובר ב"טיוטה גרידא, אשר טרם הועברה להתייחסות כלשהי ואינה נמצאת בידי גורם כלשהו מלבדי... אין בידי הממצאים שצוינו כדי למצות את טיוטת הדוח".

בעיקרי הממצאים נכתב: "הקופה סיימה את 2018 בגירעון בסך כ-440 מיליון שקל, לעומת תכנון בסך של 200 מיליון שקל (הכוונה כנראה לגירעון אחרי קבלת תמיכות, ה"ו)". הגירעון, אשר לפי הכתוב החמיר דרמטית לאורך השנה, נבע מחריגות בכמה סעיפי הוצאה מרכזיים: תכנון בהוצאות בבתי החולים, בתרופות, בהחזרים לחברים, במכונים רפואיים ובמעבדות". עוד נכתב כי "הוועדה מצאה שהתקיימה הלימה בין הדיווחים לדירקטוריון לדיווחים לאוצר במסגרת המשא ומתן על הסכמי הייצוב ולאחר החתימה ועם גילוי הפער, הדברים נמסרו לאוצר". לפי דוח הפיקוח על קופות החולים שפורסם באחרונה, מאוחדת סיימה את 2018 עם גירעון גבוה יותר מזה שעליו היא מדווחת במכתב, של 490 מיליון שקל.

גורם במערכת הבריאות אומר בתגובה למכתב שאם אכן יעלה מהדוח הסופי ש"ההנהלה והדירקטוריון לא לוקחים על עצמם אחריות לניהול האירוע, שהוא אירוע חמור ביותר - אנחנו בבעיה. אם זו תהיה המסקנה, לא נסתפק בה, וככל הנראה תמונה ועדת בדיקה נוספת".

עוד הוא מבקר את האופן שבו מאוחדת ניהלה את המשבר עד כה, שכן מצד אחד היא טרם העבירה לממשלה דוח מסודר עם מסקנות מבדיקת האירוע, ומצד שני היא מבקשת סיוע כלכלי ממשרדי הבריאות והאוצר. לפי המכתב, הוועדה לא תוכל לסיים את הבדיקה הקיץ אלא רק בתקופת החגים, "בשל היעדרות ממושכת של הגורם המרכזי הנדרש להתייחס לטיוטה". ל"גלובס" נודע שהגורם הוא המנכ"ל לשעבר וורמברנד, השוהה בחו"ל. "איננו יכולים לסיים מול מאוחדת את העבודה, מבלי שישנם ממצאים ברורים על מה שאירע שם".

צעדים נוספים שעליהם סוכם מול מאוחדת להתמודדות עם המשבר, לבד מהקמת ועדת בדיקה, הוא מינוי משקיף מטעם משרד הבריאות לדירקטוריון הקופה והצגת תוכנית התייעלות מטעמה של הקופה, לרבות מכירת נכסים, עד סוף אפריל. לפי הגורם, המשקיף מתרשם עד כה שהדיונים בדירקטוריון מאוחדת אינם מתקיימים באופן מספיק ממצה, וכי תוכנית ההתייעלות מצויה רק בראשיתה.

מקופת חולים מאוחדת נמסר בתגובה: "המסקנה העיקרית העולה מטיוטת הדוח היא שלא הייתה כל הסתרה של הגירעון ושכל הדיווחים הכספיים נמסרו כמתבקש ובזמן אמת הן לדירקטוריון והן למשרדי האוצר והבריאות. כמתחייב בהתייחס לכל טיוטה, זו אינה יכולה להפוך דוח מסוכם בטרם מתקבלות תגובות הנוגעים בעניין. אלא שלצערנו, אחד הגורמים שהתייחסותם לדוח הכרחית, נמצא בחו"ל וללא נגישות לדואר אלקטרוני. לכן עידכן היועץ המשפטי של הקופה, עו"ד ד"ר תמיר מוריץ, את משרדי האוצר והבריאות, כי יחול עיכוב בהתייחסות הגורמים שאותם בחנה ועדת התחקור. צר לנו כי פעילות זו של היועץ המשפטי מנוצלת להדלפות פופוליסטיות. חמור מאוד בעינינו שהתמשכות גיבוש מסקנות הוועדה והתחקור משמשת את משרדי האוצר והבריאות כתירוץ שלא לקדם את הפתרונות הנדרשים לקופה".

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים