גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקנטון השווייצרי שהנפיק מטבע משלו, טובל ביין ובשוקולד

חבל פריבורג מספק לקולינריה השווייצרית את העידית שבשני אבות המזון המיתולוגיים: גבינה ושוקולד ● קצת דרומה משם העלילה מסתבכת ומגיעה לזיוף כספים, לרובין הוד השווייצרי ולצבא של חייזרים

 העיירה גרוייר/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
העיירה גרוייר/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

אנחנו צועדים בעקבות אודרי, מדריכת תיירים נמרצת של סאיון, כפר ימי-ביניימי חביב בקנטון ואלה. התלהבותה ממוזיאון השיש, המוקדש לשיש המקומי, אינה מוצאת הד בליבנו, וסאיון בדרך לאבד את מקומו על מפת הדרכים שלנו. אבל לפתע - מהפך! מול פסל ויטראז' בכיכר הכפר מתחילה אודרי להוביל אותנו בעקבות סיפור שלא ייאמן, שהולך ככה: בשנות ה-70 של המאה ה-19 הגיע לכפר נוכל וזייפן מטבעות איטלקי בשם ג'וזף-סמואל פארינט (Farinet), שמצא בסאיון הנידח מקום מסתור יעיל מהמשטרה.

הימים ימי משבר אמון בין תושבי הקנטון והבנק הקנטונאלי. איש אינו משתמש בשטרות כסף אלא במטבעות בלבד. פארינט פורח. הוא מתחיל לזייף בכישרון רב את מטבע הראפן השווייצרי (שערכו מאית פרנק שווייצרי), שעד מהרה גם נקרא על שמו, "פארינטים". עד מהרה מתחילים להישמע סיפורים על פארינט הנדיב, שמחלק כסף לתושביו העניים של החבל, ומתחילים לקשור לו כתרים של רובין הוד מקומי. מניעיו לא היו אלטרואיסטיים טהורים ככל הנראה, אבל הוא זוכה לאהדת התושבים, ויש אומרים הנשים בפרט.

אודרי מובילה אותנו בהתרגשות בין חצרות אחוריות על פני שלטים שאומרים: "כאן התחבא פארינט".
אבל האהדה לא עזרה לו. במהלך אחד המרדפים, בהיותו בן 35, הוא נופל אל מותו בקניון סמוך. במקום לצלול אל תהום הנשייה, מתחילה אגדת פארינט לתפוח. ספר שיוצא לאור ב-1930 ובעקבותיו סרט על עלילותיו, בכיכובו של השחקן הצרפתי ז'אן לואי בארו, הופכים את פארינט רשמית לגיבור. בסאיון צצים כיכר פארינט, מלון פארינט, גשר פארינט, מוזיאון הכסף המזויף של פארינט, מסלול טיול פארינט ועוד. אבל העלילה מובילה למחוזות שלא ישוערו ואנחנו צועדים לשם במו רגלינו.

גשר על שם פארינט, זייפן המטבעות/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

הכרם הקטן בעולם

בקצה השביל המוליך אל גבעה בלב נוף כרמים מצודד, מגיע השלב הבא בחיי הנצח של פארינט: "הכרם הקטן בעולם", ששתלה אגודת "החברים של פארינט", שקמה ב-1980. הכרם הוא לא יותר משלושה שריגי גפן, אבל בכל שנה בוצרים את ענביהם, מערבבים עם ענבים אחרים ומייצרים בקבוקי יין, שמכירתם מכניסה 10 אלפים פרנק שווייצרי, קודש לילדים נזקקים.

משב הרוח החברתי הזה גורם ל"רובין הוד של האלפים" לעלות מדרגה. הכרם הופך לאתר עלייה לרגל לחובבי חופש, שוויון, אהבה ושלום, שמוטמעים עכשיו סופית בדמותו של פארינט. אנחנו צועדים אל "הכרם" לאורך שביל יפה, שעשרות פאנלים צבעוניים עם מסרים מרוממי נפש מכסים את הגדרות התוחמות אותו.

סלבריטיז שונים התגייסו לפרויקט הכרם. אנחנו מוצאים שם את שמותיהם של השחקנית קלאודיה קרדינאלה, הזמרים ליאו פרה וז'ילבר בקו ובשנת 2000 נמסר הכרם לידיו של הדלאי לאמה. היה חסר עוד שלב אחד כדי להדביק טוב את כל התבשיל הזה, וב-1995 זה קרה. אמן הזכוכית המקומי תיאו אימבודן יצר 21 יצירות ויטראז' המוקדשות לפארינט ונטע אותן כתמרורים לאורך המסלול שמוביל מהכפר לכרם. אחד הפאנלים על השביל זועק "חזור, פארינט, חזור!". ונחשו מה. הוא חזר! ובשנה שעברה הנחית את המארס שלו. בקנטון ואלה הושק מטבע מקומי חדש - שטר כסף מקביל בערכו לשטרות הפרנק השווייצרי, לשימוש ב-150 עסקים מקומיים. שמו פארינט.

פרט לכל זה, מדובר בשלושה קילומטרים של מסלול טיול יפה בין הכרמים, הוויטראז'ים והנוף המקסים מלמעלה. אגב, עוד אחד שחי בסאיון הוא הצייר גוסטב קורבה. הוא ישב שם שנתיים, צייר את נופי החבל וזכה בסמטה קטנה על שמו.

ויטראז' של ג'וזף מייהופר / צילום: רוני ערן, גלובס

רק נסו להזיז את הגבינה שלו

כמיליון תיירים פוקדים את העיירה גרוייר מדי שנה, בעיקר כדי לבקר בשני אתרי המגנט המרכזיים של האזור: המגבנה הגדולה של גבינת גרוייר ו-Maison Cailler, מרכז התצוגה של יצרנית השוקולד הגדולה נסטלה-קאייה בעיירה ברו הסמוכה. מה מעניק לגבינת גרוייר את ייחודה ואת פרסומה, והאם יש מקום ליצירתיות? יצאנו לבדוק אצל לוראן פיטון, בעליה של המגבנה-מסעדה-חנות בכפר גרנדווילאר, דור שלישי לגבני גרוייר ואחד מעשרת הגבנים של ועדת הדירוג של גבינות המחוז.

ראשית, זו איכות העשב של הרי גרוייר שאוכלות הפרות, העושה את החלב שלהן למה שהוא. שנית, פחות יצירתיות ויותר הקפדה על תהליך הייצור המסורתי, קלה כבחמורה. חוץ מזה, יש לפיטון את ירושת הבקטריות של אביו - הרכב הבקטריות שמכניסים לגבינה, וכן, יש לו גם את הסודות הקטנים שלו. כל אלה זיכו השנה את הגבינה שלו בפרס ראשון.

אצל פיטון אנחנו למדנו גם כיצד מדורגת איכות הגרוייר. חברי ועדת הדירוג מבקרים בצמדים אצל הגבנים וטועמים. 20 נקודות הוא הציון המקסימלי. קיבלת 20-18 - יש לך גבינה הראויה להיקרא גרוייר. קיבלת 18-16 נקודות - תוכל למכור אותה בסופר כגבינה מגוררת לבישול ולפיצה. פחות מ-15 - תחליף מקצוע.

ייצור של גבינת הגרוייר המקומית/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

Maison Cailler הוא עולם שלם של שוקולד לאורך שעתיים מרתקות וטעימות. המסלול מתחיל עם ההיסטוריה של המצאת השוקולד, ממשיך עם תצוגה מושקעת של חומרי הגלם שאפשר למשש ולהריח, תצוגה אינטראקטיבית של האנשים שמאחורי השוקולד (נסטלה עדיין מתמודדת עם הטענות על העסקת ילדים מתחת לגיל 15 בחוות הקקאו שלה בחוף השנהב), ובסוף חדר הטעימות עם הדבר האמיתי - מגשים-מגשים של כל סוגי הפרלינים, וכמה שאתה רוצה!

אבל שיאו של הביקור הוא סדנת השוקולד (בתשלום נפרד). ג'רלדין מולר-מאראס, Swiss Chocolate Master, מדריכה סדנה לכ-15 מבקרים מזדמנים. עם כישרון בימתי לא מבוטל היא הכניסה אותנו בסוד חומרי הגלם והטימפרור, הדגימה את כל התהליך עד לאריזתה המצודדת של טבלת השוקולד האישית שייצר כל אחד לעצמו, ונתנה טיפים איך להכין בבית. יצאנו עם שוקולד אישי (עם צ'ילי, קרמל ומלח גס) ועם הסינר למזכרת.

 סדנת השוקולד/ צילום: רוני ערן

אל ראש ההר

המולסון, ההר של גרוייר, מציע את כל מה שמציעים האלפים של שווייץ, אבל בגרסה משודרגת. לכל הר שווייצרי יש רכבל יפה-נוף, אבל בעלייה אל פסגת המולסון נפרס נוף רחב במיוחד על כל העמק. בפסגה הוא נפתח ל-360 מעלות של פנורמה נהדרת, וביום בהיר רואים את המון בלאן.

כשכבר מגיעים לפסגה עם המסעדה, כיסאות נוח והשביל שמוביל אותך עוד קצת אל תוך הנוף, מגלים שמעל המסעדה מתרוממת עוד רמפה של שלוש קומות כדי להשקיף על הכול קרוב עוד יותר לעננים.
ההרים מסביב זרועים בנמלים אנושיות, שעולות ויורדות בשבילים. חברים, משפחות, ילדים וזוגות, צועדים, מטפסים, הולכים על חבל (ספורט אקסטרימי שצובר תאוצה) ומשתזפים. הפונדו במסעדה מצטיין בהרכב מקומי מנצח - שילוב של גבינת גרוייר עם גבינת Vacherin Fribourgeois. קוראים לזה Fondue moitie-moitie (פונדו חצי חצי). 24 פרנק לסועד.

את פריבורג היפה, שעל גדות נהר סארין, חצי שעת נסיעה מגרוייר, כדאי להכיר תחילה בסיבוב של שעה ברכבת התיירים הקטנה. היא עוברת על פני חזיתות גותיות מהמאה ה-15 ומקיפה את החלק העתיק היפהפה של העיר סביב גשר Bern.

העיירה פרייבורג/ צילום: רוני ערן

ירדנו בתחנת גשר ברן, הצצנו למוזיאון המריונטות, ראינו את הפסל המקסים של השומרוני הטוב ועלינו על אותה רכבת חזרה למרכז העיר כעבור שעה. בקתדרלת סן ניקולאס מצאנו שכיית חמדה של ממש - את הויטראז'ים שיצר במאה ה-19 הצייר הפולני ג'וזף מייהופר. הם יוצאי דופן ביופיים ונחשבים מהיצירות החשובות של אמנות דתית של אר נובו. לבעלי כושר מומלץ לטפס את 365 המדרגות הלולייניות אל הגג לתצפית המושלמת על העיר. אנחנו הסתפקנו במסלול טיול לאורך הביצורים העתיקים.

נפרדנו מפריבורג במסעדת קפה דו גוטארד - מטבח שווייצרי טעים ומלא מקומיים. הבעלים המקורית של המסעדה הייתה מרי-רוז הולנשטיין, שהייתה בצעירותה המטפלת של ילדי קנדי וחברה קרובה של הפסל ז'אן טינגלי יליד פריבורג. על קירות המסעדה תלויים כמה ציורים שלו ומהתקרה משתלשל פסל קינטי של מכונות תפירה, הומאז' של אמן צעיר לטינגלי. 

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר