גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההחלטה שלא להאשים את שרה נתניהו חוזרת אל הפרקליטות כבומרנג

ללא האשמת שרה נתניהו, זאב רובינשטיין יכול לטעון כי לכל היותר היה ה"מקף" בין ההון לאשת רה"מ

1. החלטת היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, שלא להעמיד לדין את אשת ראש הממשלה שרה נתניהו בתיק 4000, אף שנתניהו הייתה לכאורה מעורבת מאוד, שלא לומר הובילה, את הדרישות לסיקור אוהד באתר וואלה, חוזרת עכשיו אל הפרקליטות כבומרנג. ההחלטה, שהייתה ועודנה שנויה במחלוקת בצמרת הפרקליטות, צפויה להקל על ההגנה של חשודים נוספים בתיק.

לנוכח ההחלטה שלא להאשים את שרה נתניהו, אין להתפלא על כך שאחד הטיעונים המרכזיים שהציגו סנגוריו של זאב רובינשטיין, החשוד בתיווך בשוחד בין ראש הממשלה לאלוביץ', בשימוע בעניינו, היה שרובינשטיין כלל לא היה בקשר עם ראש הממשלה אלא רק עם שרה נתניהו. הסנגורים, עורכי הדין פנינת ינאי ומיכה פטמן, חזרו והדגישו, בחוכמה, כי החלק המכריע של ההתכתבויות בין רובינשטיין, אלוביץ' ומנכ"ל וואלה אילן ישועה, היו רק בעקבות פניות אליו של אשת ראש הממשלה, ומבלי שראש הממשלה עצמו היה מעורב בכך.

המסקנה המשפטית של הטיעון הזה, לפחות מבחינת הסנגורים, היא ברורה: אם רובינשטיין היה כל העת בקשר עם שרה נתניהו, שבעצמה אינה אשת ציבור ולא הואשמה לדין בקבלת שוחד או בשותפות לקבלת שוחד - אי-אפשר להאשים את רובינשטיין בתיווך בשוחד.

ובמילים אחרות, סיפור תיק 4000 הוא סיפור על השחיתות ביחסים בין ראש ממשלה מכהן ובין אחד מבעלי ההון החזקים ביותר במדינה, סיפור על יחסי תן וקח של הון-שלטון. זאב רובינשטיין הוא לשיטת הפרקליטות המקף שבין ההון לשלטון. אבל לשיטת סנגוריו, רובינשטיין לא היה המקף בין ההון לשלטון, אלא לכל היותר המקף בין ההון לאשת ראש הממשלה.

בנובמבר 2018 חשפנו ב"גלובס" כי המשנה ליועמ"ש (פלילי), עו"ד עמית מררי, ועוד שני פרקליטים, עורכי הדין יונתן קרמר ורעות גורדון, צורפו על-ידי היועמ"ש לצוות בפרקליטות שבוחן ומכריע בתיקים 1000, 2000 ו-4000. ההחלטה התקבלה בביקורת שגרסה כי צירוף "צוות מררי" על-ידי היועמ"ש הוא מיותר, שכן התיקים כבר מטופלים באופן צמוד על-ידי עו"ד ליאת בן-ארי ופרקליטים בכירים נוספים. היו מי שחשדו שצירוף מררי, קרמר וגורדון יביא לריכוך המסקנות כלפי ראש הממשלה.

במבחן התוצאה, זה לא קרה. מררי הייתה שותפה לעמדה שיש להעמיד לדין את נתניהו בגין שוחד בתיק. יתר על כן, גם בתיק 2000 מררי הייתה שותפה לעמדה שיש להעמיד את נתניהו לדין בגין קבלת שוחד. עמדה זו נדחתה כזכור על-ידי היועמ"ש, שהחליט לזמן את נתניהו לשימוע בחשד למרמה והפרת אמונים "בלבד".

בהחלטה על אי-העמדתה לדין של שרה נתניהו, לעומת זאת, עו"ד מררי היא דמות מפתח. מנדלבליט מעריך אותה מאוד, אולי אף יותר משהוא מעריך את עמדתם של פרקליטים אחרים, ולכן הוא קיבל את עמדתה.

המחלוקת בצמרת הפרקליטות בשאלת האחריות שיש להטיל על שרה נתניהו בתיק 4000 הייתה קשה. בתום הדיונים של בכירי הפרקליטות שנמשכו שבועות, הייתה תמימות-דעים בין כל המשתתפים שממצאי חקירת תיק 4000 מלמדים כי מערכת היחסים בין נתניהו לשאול אלוביץ' ורעייתו איריס אלוביץ' מגבשת עבירת שוחד.

כולם - מהיועמ"ש אביחי מנדלבליט, דרך פרקליט המדינה שי ניצן ועד אחרון עורכי הדין הצעירים ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה - הסכימו גם כי יש די ראיות להוכיח כי טובות ההנאה ניתנו לנתניהו בידי הזוג אלוביץ' בתמורה לפעולות שעשה במסגרת תפקידו. לפיכך הוחלט כי יש לשקול להעמיד את שניהם לדין בגין שוחד, בכפוף לשימוע. כל הפרקליטים הסכימו כי נתניהו הייתה מעורבת מאוד בדרישות הסיקור שהופנו לוואלה, אם באופן ישיר ואם באמצעות מתווכים.

ואולם כאמור, ביחס לאפשרות העמדתה לדין של רעיית ראש הממשלה בגין עבירת שוחד, נחלקו הדעות.
פרקליט המדינה שי ניצן ופרקליטת מיסוי וכלכלה ליאת בן-ארי חשבו כי יש די ראיות גם להעמדתה לדין של שרה נתניהו בעבירת השוחד, כמבצעת בצוותא עם נתניהו. גם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (ניהול ותפקידים מיוחדים) רז נזרי, המשנה לפרקליט המדינה (תפקידים מיוחדים) נורית ליטמן ומנהל המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה ג'ואי אש - הצטרפו לעמדת בן-ארי וניצן כי יש להאשים את גברת נתניהו בשוחד.

את עמדת המיעוט שאותה אימץ היועמ"ש מנדלבליט והפך אותה לעמדה הקובעת, לסגור את התיק נגד שרה נתניהו, הובילו שלושה: עו"ד עמית מררי; המשנה לפרקליט המדינה (פלילי), עו"ד שלמה (מומי) למברגר; ופרקליט מחוז חיפה (פלילי), עו"ד עמית אייסמן.

ההחלטה של מררי, למברגר, אייסמן ולבסוף מנדלבליט, לסגור את התיק נגד שרה נתניהו למרות המעורבות הגדולה שלה בדרישות לסיקור אוהד, נומקה כך: "אין סיכוי סביר להרשעת גברת נתניהו, על רקע חוסר בראיות לגבי מידת מודעותה לפעולות הרגולטוריות (שקידם נתניהו לטובת אלוביץ', ח"מ) ובשל חסר ראייתי להוכחת שותפות עם מר נתניהו בתוכנית הפעולה בכללותה".

2. מדינת ישראל - החכמה, החזקה, הבוטחת בעצמה - פשוט לא מצליחה להתמודד עם אחד, ברק כהן, עורך דין, פעיל חברתי, מורשע בפלילים, זמר ים-תיכוני ופילוסוף לעת מצוא. פעם אחר פעם כהן מותח את גבולות המחאה שהוא מוביל למחוזות שהמשטרה והפרקליטות מתקשים מאוד לטפל בהם. ההליכה שלו על הקצה שבין המותר לאסור במדינה דמוקרטית והמתיחה של גבולות חופש הביטוי והמחאה מבלבלות את הרשויות. בכל פעם שכהן יוצא לאחת מפעולות המחאה שלו, הוא חושף את ערוותן.

לאחרונה החל כהן לטפל (או "להיטפל") בבני משפחת נתניהו. בשבוע שעבר הוא הגיע למסעדה בתל-אביב שבה סעד אבנר נתניהו עם חברים והחל לצעוק עליו, לקלל אותו ולטעון כי אביו ראש הממשלה הוא גנב. נתניהו הבן הנבוך מיהר להסתלק מהמקום ואחר-כך הגיש תלונה במשטרה נגד כהן. לא חלפו ימים רבים, וכהן זומן לחקירה במשטרה. עכשיו, שיהיה ברור - ההתנפלות של כהן על אבנר נתניהו, שכל "חטאו" שהוא בנו של ראש הממשלה, היא בעיניי דבר בזוי.

אבל האם היא מצדיקה חקירה בחשד לפלילים? והאם צעקות בעוצמה דומה ברחוב של פלוני על אלמוני היו מביאות את פלוני למשרדי המשטרה לחקירה? התשובות לשתי השאלות הללו הן ברורות. עצם זימונו לחקירה של כהן בגלל הצעקות על אבנר נתניהו הוא פגיעה בחופש הביטוי והחלטה שאינה עומדת בעיקרון השוויון בפני החוק. 

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים הפליליים בעניינם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאול ואיריס אלוביץ, זאב רובינשטיין וארנון מוזס עודם בראשיתם. כל החשודים מכחישים את המיוחס להם על-ידי הפרקליטות, ועומדת לזכותם חזקת החפות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"