גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניסיון הגמילה מהתלות בתמריצים נחל כישלון חרוץ ומדאיג

טוב יעשו בחברות אם יקצו משאבים ניהוליים לגידור החשיפה המטבעית שנכפתה, לנוכח העובדה שהכתובת של שקל חזק עודה רשומה על הקיר באותיות קידוש לבנה, ולבנק ישראל יש יכולת מוגבלת לשנות מגמה זו, וגם זאת לפרקי זמן לא ארוכים ● פרשנות

פעיל בשוק צופה ביו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאואל / צילום: רויטרס, BRENDAN MCDERMID
פעיל בשוק צופה ביו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאואל / צילום: רויטרס, BRENDAN MCDERMID

החששות ממיתון גלובלי קיבלו בשבוע החולף חותמת של הבנק המרכזי האמריקאי, בדמות הפחתת ריבית הפד לראשונה מזה עשור בארה"ב. באוגוסט 2019 ניתן לומר בפה מלא כי הניסיון לגמול את הכלכלה הגלובלית מן התלות המוחלטת בתמריצים מוניטריים ופיסקאליים, נחל כישלון חרוץ ומדאיג.

בשנים 2017 ו-2018 היה זה הפדרל ריזרב אשר הוביל בנחישות, ויש יאמרו בעקשנות, את המאמץ לנרמול ריבית הבסיס בארה"ב, ובמקביל פעל אשתקד להקטנת המאזנים עמוסי האג"ח שנרכשו במהלך ההרחבות הכמותיות, מתוך הערכה כי האינפלציה שם בדרך לנורמליזציה. הפחתת הריבית בארה"ב בשבוע שעבר, המבשרת על הפחתות נוספות בחודשים הבאים, מלמדת על חזרה מהירה מהצפוי למדיניות התמריצים המוניטריים בארה"ב.

הבנק המרכזי של ארה"ב אינו היחיד שקרא את התמונה הכלכלית באופן שגוי. בתחילת דצמבר 2018 החליט הבנק המרכזי של אירופה, כי בשלו התנאים הכלכליים בגוש האירו המאפשרים לו לחדול מההרחבה הכמותית במסגרתה רכש איגרות חוב בהיקף מצטבר של 2.6 טריליון אירו, ואותת כי פניו להעלאת ריבית לקראת סוף שנת 2020. לא חלפה שנה, ובחודש שעבר אותת הבנק האירופי כי לא רק שהריבית בגוש האירו לא תעלה בעתיד הנראה לעין, אלא שבחודשים הקרובים הוא צפוי לשוב ולהפחיתה לטריטוריות שליליות שכמותן לא נראו בעבר, ואף לחדש את ההרחבה הכמותית.

ביפן התמריצים הממשלתיים צפויים להימשך בשנים הבאות, והבנק המרכזי אף הכריז לאחרונה כי לא יהסס להגדילם אם יעד האינפלציה יתרחק. מדובר בבנק מרכזי המחזיק ריבית שלילית של 0.1%, רוכש אג"ח ריבוניות כדי להבטיח עלות מימון אפסית לטווחים ארוכים, ומנהיג עוד שורה של צעדים מוניטריים דמיוניים במשך שנים ארוכות במטרה למנוע אינפלציה שלילית והתכווצות התוצר הלאומי.

חידוש התמריצים המוניטריים אינה תופעה כלכלית שהיא נחלת השווקים המפותחים בלבד, ואלו צפויים להתפשט לסין בקרוב כתרופה למלחמת הסחר המתעצמת.

האסקלציה במערכת יחסי הסחר מול ארה"ב הופכת את סוגיית הגדלת התמריצים המוניטריים והפיסקאליים בסין לעובדה מוגמרת. הממשל הסיני יידרש בקרוב לתמוך בצריכה הפרטית המקומית באמצעות תמריצים גדולים חדשים, על מנת לאזן את הפגיעה החזויה משחיקת היצוא ופגיעה בהשקעות.

בנק ישראל לא יוכל להישאר מאחור

בעולם שכזה, שבו בשווקים המפותחים ובמרבית המתפתחים מחברים את הכלכלות שוב למכונת התמריצים, גם בנק ישראל הקטן ועמוס יתרות המט"ח מסיבובי התערבות קודמים ומתמשכים בשוק המטבע הזר, נאלץ לבצע התאמות מוניטריות חיוניות ולוותר על השאיפה לנרמול הריבית, על מנת למנוע ייסוף פראי נוסף בשער החליפין של השקל מול מטבעות הסחר, אשר יאיים קשות על התחרותיות של היצוא הישראלי ויביא לפגיעה בצמיחת המשק.

הייסוף האלים של השקל אל מול מטבעות הסחר בשנים האחרונות, מחייב את בנק ישראל להותיר את ריבית הבסיס ברמה אפסית, בהתאם למסורת הקלוקלת שהורישו לנגיד הנוכחי קודמיו. ההתחייבות לאחרונה של נגיד בנק ישראל להותיר את הריבית ברמתה הנוכחית צפויה לגרור לניפוח מחודש של בועת מחירי הדיור בישראל, ובמקביל מתדלקת את הצמא לאשראי צרכני בריביות מוזלות. בהיעדר תוכנית להגדלת היצע הדיור במשק, ובהינתן ריביות שפל בשוק האג"ח, הרי שקיבוע הריבית במשק ברמה אפסית מהווה הזמנה מחודשת להשקיע בנדל"ן.

מניות הנדל"ן המקומיות הממריאות לשיאים חדשים בשבועות ובימים האחרונים, מיטיבות לבטא את העובדה שריבית בנק ישראל צפויה להיוותר ברמתה הנוכחית תקופה ארוכה, וכי הנדל"ן המקומי לסוגיו הופך בפעם המי יודע כמה לאלטרנטיבת השקעה אטרקטיבית בעולם של ריבית אפסית, צמיחה כלכלית נאה ועלויות מימון דועכות.

הריבית האפסית תומכת באופן מובהק בשוק הנדל"ן המקומי, אך באותה הנשימה חובה להפנות את תשומת הלב לנזקים הכלכליים שכבר גורם הייסוף החד בשקל לפירמות ישראליות אשר להן נכסים ריאליים גדולים ומהותיים בלתי מגודרים מעבר לים. חברות ישראליות מהשורה הראשונה רכשו בחו"ל נדל"ן בהיקפים ניכרים, אחרות, דוגמת חברות הבדים הלא ארוגים, השקיעו הון רב בהרחבת פסי ייצור במדינות זרות, ואפילו האטרקטיביות של המודלים הכלכליים של תעשיית האנרגיה והגז המקומית מאותגרים כפועל יוצא מייסוף השקל.

השחיקה המתהווה בשווי הנכסים הריאליים במונחים שקליים של חברות אלו היא דרמטית, ולהבנתנו צפויה להימשך בעתיד הנראה לעין. מדובר בפגיעה כלכלית מהותית שלא מרבים לדון בה, שכן ניתוח התוצאות של החברות הללו מתמקד לרוב בהשפעות הפיחות על דוח הרווח והפסד ובמדדי ביצוע שוטפים, ומקדיש פרק קטן בלבד לשחיקה הכלכלית בשווי הנכסים כפועל יוצא מהייסוף הדרמטי.

במציאות זו של שקל חזק ומתחזק, השקעות רבות המניבות לכאורה תשואות נאות במטבע חוץ עשויות להתברר כמאכזבות במונחים שקליים, ויש להן השפעה שלילית מצטברת על היחסים הפיננסיים של פירמות רבות. טוב יעשו בחברות הללו אם יקצו משאבים ניהוליים לגידור החשיפה המטבעית שנכפתה עליהן, לנוכח העובדה שהכתובת של שקל חזק עודה רשומה על הקיר באותיות קידוש לבנה, ולבנק ישראל יש יכולת מוגבלת לשנות מגמה זו, וגם זאת לפרקי זמן לא ארוכים. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בניירות הערך המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אחד. 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה