גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר הפכה למלחמת מטבעות והשווקים חזרו "לרגע המסוכן של העשור"

ההחלטה הסינית להפסיק לתמוך במטבע המקומי ובכך לצמצם את האפקטיביות של המכסים שהטיל טראמפ, גררה את השווקים לסערה ואת הפרשנים הבכירים לתרחישי אימה, שכוללים דז'ה-וו למשבר הגדול של 2009 ואפילו זה של 1929 ● פול קרוגמן: "ההידרדרות הייתה מהירה משצפיתי"; פרופ' נתן זוסמן: "הסינים הכריזו תמות נפשי עם פלישתים" ● ניתוח "גלובס"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: רויטרס

המהלך הסיני לפיחות בשער היואן לא עבר בשקט, כצפוי. המסכים בשווקי העולם נצבעו אדום. את מירב תשומת-הלב תפסה התגובה של משרד האוצר האמריקאי לפיחות החד בשער המטבע הסיני - ההכרזה על סין כמניפולטורית מטבע. 

כך נראית האבולוציה שיצרה את מערכה החדשה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין - מלחמת המטבעות. מערכה שהחלה בעקבות האיום האחרון של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להטיל מכס של 10% על סחורות ומוצרים סיניים, בהיקף 300 מיליארד דולר.

כמה שאלות מרכזיות עולות בעקבות ההתפתחות האחרונה בגזרת ארה"ב-סין, אבל העיקרית שבהן היא זאת: האם ניתן לעצור את ההידרדרות ממלחמת סחר עולמית, דוגמת זו שהובילה להתרסקות הכלכלה העולמית בשנות השלושים של המאה הקודמת?

הידרדרות מהירה ומאיימת מהצפוי

להכרזה האמריקאית מאמש אחראית מחלקה במשרד האוצר הפדרלי, שתפקידה לעקוב אחר מדינות המבצעות מניפולציות כאלה במטרה לתמוך בסחר שלהם - אקט הנחשב להפרת כללי המערכת המוניטרית הבינלאומית שנקבעו לאחר מלחמת העולם השנייה.

המשמעות המעשית של הכרזה כזו היא חשיפת סין לסנקציות אמריקאיות בתום תקופת מבחן של כשנה.

בכירי הפרשנים לא מיהרו היום לצדד באמריקאים, וציינו כי טכנית המהלך הסיני היה הפוך מהתערבות: הבנק המרכזי של סין שהיה אחראי בשנים האחרונות לייסוף מלאכותי בשער המטבע הסיני, הפסיק למעשה אתמול את התערבותו ואפשר בכך לשער היואן-דולר לפרוץ את המחסום הסמלי של 7 יואן לדולר - לראשונה מאז 2008, בשיאו של משבר האשראי העולמי.

"ממשל ארה"ב מספק לנו הגדרה חדשה ויצירתית מהי מניפולציית מטבע: לא להתערב בתנועות השוק", צייץ למשל אוליבייה בלנשארד, הכלכלן הראשי לשעבר של קרן המטבע הבינלאומי.

אבל מעבר לסרקזם, ההסלמה של הימים האחרונים במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין מעוררת דאגה אמיתית. "זהו הרגע המסוכן ביותר מאז המשבר העולמי של 2009", הגדיר זאת לארי סאמרס, לשעבר יועצו הכלכלי הבכיר של הנשיא אובאמה. פול קרוגמן, הפרשן הכלכלי הבכיר של הניו יורק טיימס (חתן פרס נובל לכלכלה ומבקר חריף של הנשיא טראמפ), השווה את הנזק הפוטנציאלי לסחר העולמי של ההכרזה האחרונה של טראמפ להתנקשות ביורש העצר האוסטרי פרנץ פרדיננד ב-1914, שהציתה את מלחמת העולם הראשונה. "הזהרתי מפני אסקלציה, אבל ההידרדרות הייתה מהירה מכפי שצפיתי", כתב אתמול בחשבון הטוויטר שלו.

החשש הגדול: חזרה ל-1929

פרופ' נתן זוסמן מהאוניברסיטה העברית, שעמד בראש חטיבת המחקר בבנק ישראל בתקופת הנגידה קרנית פלוג, סבור כי ההשוואה שערך קרוגמן איננה מופרכת. "המהלך הסיני שאיש לא צפה אותו הוא סוג של הכרזת 'תמות נפשי עם פלישתים'", אומר זוסמן. "כמו במלחמת העולם הראשונה, גם הפעם העולם עשוי להידרדר לסיטואציה מיותרת לחלוטין, שאף צד איננו רוצה בה, ושהשלכותיה יהיו הרסניות לכל הצדדים", אמר ל"גלובס" זוסמן.

נתן זוסמן /צילום:תמר מצפי

זוסמן התמחה בחקר משברים פיננסיים במאה ה-19. אבל תרחיש האימים הפעם, לדבריו, הוא חזרה על מה שהתחולל בעולם בשנות השלושים של המאה הקודמת. זה התחיל בקריסה המפורסמת של וול-סטריט ב-1929, שגרמה לנשיא ארה"ב להטיל מכסי מגן על יצוא ב-1930. שנה לאחר מכן הכריזה בריטניה הגדולה על נטישת בסיס הזהב, צעד שחולל פיחות חד בשער הליש"ט ואפקט דומינו בקרב שותפות הסחר של בריטניה, שפתחו במירוץ של פיחותי מטבע (Competitive devaluation).

"כל מדינה ניסתה להגן על החלק שלה בעוגת הסחר העולמי", מסביר זוסמן, "אבל התוצאה של כל הצעדים האלה הייתה הקטנת העוגה. הסחר העולמי התרסק בתוך מספר שנים".

את המירוץ הזה בדיוק נועדה למנוע מערכת הכללים והמוסדות הבינלאומיים שהוקמה לאחר מלחמת העולם השנייה. "מדינה שעושה שימוש ברזרבות המט"ח שלה או מתערבת בדרך אחרת בשער החליפין באופן יזום כדי לקדם את הסחר הבינלאומי שלה - זה ה-Big No-No של הסדר הכלכלי העולמי", אומר זוסמן. "מוסדות בינלאומיים, כמו קרן המטבע וגם הממשל האמריקאי, עסוקים כל הזמן בלבדוק מה עומד מאחורי כל מהלך מוניטרי, האם הוא הגנתי או התקפי".

בנק ישראל, למשל, התערב בשנים האחרונות בשווקי המט"ח כדי למנוע את התחזקות השקל, אך בבנק הקפידו מאוד שהמהלך יתפרש כצעד הגנתי, ככזה שנועד לנטרל תנודות קיצוניות (ספקולטיביות) בשער השקל שאינן קשורות לשינויים במצב הכלכלה הריאלית. גם הסינים טוענים כי ביצעו מהלך הגנתי, וכזה המאפשר לשער המטבע שלהם לשקף את הפגיעה הקשה הצפויה ביצוא הסיני בעקבות הטלת המכסים על-ידי ממשל טראמפ.

לדעת זוסמן, קשה מאוד לראות בפיחות הסיני צעד הגנתי מול מטבעות של מדינות אחרות, שלא נקטו בצעדים כלשהם נגד הסחר עם סין.

המבחן הגדול של קרן המטבע 

מי שחשופים במיוחד לפיחות הסיני, הם האיחוד האירופי ויפן - יכולתם להגן על המטבעות שלהם במלחמת מטבעות היא מוגבלת מאוד, בגלל שאחרי שכבר הפעילו ריבית שלילית וההרחבה כמותית לא נותרה לבנקים המרכזיים שלהם כמעט תחמושת. כל המדינות האלה, מלבד ארה"ב, שומרות בינתיים על שתיקה. אפשר להניח שמאחורי הקלעים הן מנסות למנוע הידרדרות בכל כוחן.

העיניים בעולם מופנות לקרן המטבע הבינלאומית, הגוף שהוקם אחרי מלחמת העולם השנייה בדיוק כדי לשמש מבוגר אחראי ולמנוע את המשך ההידרדרות במלחמת המטבעות. הבעיה היא שקרן המטבע מגיעה לשעת המבחן הגדולה שלה ללא הנהגה - נשיאת הקרן בשנים האחרונות כריסטין לגארד נבחרה לאחרונה לנגידת הבנק המרכזי האירופי, וטרם הסתיים הליך מינוי המחליף או המחליפה (היורשת המסתמנת היא מועמדת האיחוד האירופי כריסטלינה ג'ורג'ייבה).

למרות ההסלמה, יש עדיין הסתברות שתרחיש אופטימי יתממש בכל זאת. בתרחיש הזה, קרן המטבע וגופים אחראים נוספים יצליחו להרגיע את ארה"ב וסין ולעצור את כדור השלג של תגובות ותגובות נגד. גם האמריקאים והסינים מכירים את התקדימים ההיסטוריים ומבינים היטב שאף צד לא ייצא מנצח ממלחמת סחר עולמית.

יש מספיק זמן למהלכים שיעצרו את השעון. המהלכים האמריקאים - גם הטלת המכסים וגם ההכרזה על סין כמניפולטורית מטבע - הם בהתראה מראש של שנה, מה שמשאיר עדיין את האפשרות להשגת הסכם בין ארה"ב לסין שעשוי להחזיר את השפיות והיציבות לכלכלה הגלובלית.

גם המגמה בבורסות עשויה להתהפך במהירות. תחזיות הצמיחה לכלכלה העולמית הונמכו אמנם מספר פעמים, אך הפגיעה בסחר העולמי עדיין איננה בלתי הפיכה: על-פי הנתונים האחרונים, נמשך הגידול בסחר העולמי אם כי מורגש איבוד מומנטום. ברבעון הראשון של השנה נרשם גידול של 2.6% בלבד בסחר העולמי (על פי ארגון הסחר העולמי), לאחר גידול של 3% ב-2018.

לדעת כלכלנים, כמו זוסמן, בהחלט ייתכן שהמשבר הנוכחי הוא רק סימפטום לתהליך עמוק יותר של מאזן כוחות חדש בכלכלה העולמית. גם אם עדיין מוקדם לדבר על מעבר ההגמוניה הכלכלית מארה"ב לסין, ברור שהדומיננטיות של ארה"ב בכלכלה הגלובלית נחלשה במידה ניכרת. השינויים הטקטוניים האלה במאזן הכוחות העולמי יכולים להסביר לא רק את המשבר הנוכחי, אלא גם את האירועים שהובילו למשבר העולמי של 2008-2009. וייתכן שגם רעידות אדמה עתידיות, שימשיכו לזעזע את השווקים בשנים הקרובות. 

כרוניקה של מלחמת הסחר: ששת הקרבות בין ארה"ב לסין

הקרב הראשון: פאנלים סולריים ומכונות כביסה
באוקטובר 2017 מחלקת הסחר הבינלאומית של ארה"ב מזהירה כי בעקבות עליה ביצוא של מכונות כביסה ופנלים סולריים, בעיקר מסין, המפעלים המקומיים נפגעו באופן קשה

הקרב השני: פלדה ואלומיניום
באפריל 2017 מורה הנשיא טראמפ על חקירה שנועדה לבדוק האם יבוא פלדה מחו"ל עלול לפגוע בביטחון הלאומי של ארה"ב

הקרב השלישי: טכנולוגיה ו"נכסים אינטלקטואליים"
באוגוסט 2017 ארה"ב מתחילה לבדוק האם סין "גונבת" מהאמריקאים נכסים אינטלקטואליים, ומכריחה חברות אמריקאיות לחשוף בפניהם יכולות טכנולוגיות

הקרב הרביעי: חברות ההייטק
כחלק מהמאבק על טכנולוגיה ונכסים, נכלל גם הקרב בין שתי המדינות על חלקן בשוק ההייטק העולמי

הקרב החמישי: תעשיית המכוניות
במאי 2018 מורה הנשיא טראמפ לבדוק האם היצוא המוגבר של רכבים גורר תלות ביצוא, ומאיים על יציבות הכלכלית

הקרב השישי: מלחמת מטבעות
באוגוסט 2019 מאפשרת סין פיחות במטבע שלה - היואן, במהלך שמעלה מדרגה את מלחמת הסחר

כל הטלות המכסים במלחמת הסחר

המהלכים של ארה"ב
22.1.2018: ארה"ב מטילה מכסים על יבוא מכונות כביסה ופאנלים סולריים
8.3.2018: ארה"ב מודיעה על הטלת מכסים על יבוא פלדה ואלומיניום
15.6.2018: ארה"ב מודיעה על הטלת מכסים (25%) בסך 50 מיליארד דולר על סחורות
10.5.2019: העלאת המכסים ל-25% (מ-10%) על סחורות בהיקף של 200 מיליארד ד'
1.8.2019: ארה"ב מודיעה על הטלת מכסים בשיעור 10% על סחורות בשווי 300 מיליארד דולר
סה"כ מכסים:
מטילה מכס בשיעור ממוצע של 18.3% על כל המוצרים הסינים; מאיימת להעלות את שיעור המכס הממוצע ל-27.8%. שיעור המכס הכולל הוא על סחורה בשווקי 550 מיליארד דולר


המהלכים של סין
2.4.2018: הכרזה על הטלת מכסים על סחורות בשווי 3 מיליארד דולר
15.6.2018: בתגובה לצעד האמריקאי - הטלת מכסים (25%) על סחורות בשווי 50 מיליארד דולר
13.5.2019: העלאת מכסים (25%) על סחורות נוספות בשווי 60 מיליארד דולר
5.8.2019: סין מאפשרת פיחות בשער המטבע המקומי, היואן, של עד 10%
סה"כ מכסים:
שיעור מכס של 25% על סחורה אמריקאית בשווי 110 מיליארד דולר

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה