גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך התנתק פרויקט האנליזות של הבורסה מהמציאות ושווי החברות המסוקרות קרס

כשלוש שנים לאחר השקת פרויקט האנליזות של בורסת ת"א, הכיוון ברור: קריסה של עשרות אחוזים בשווי מרבית המניות המסוקרות ● למרות זאת, הבורסה, שכנראה שבעת-רצון מהפרויקט, החליטה באחרונה להאריך אותו

הבורסה בתל-אביב / צילום: איל יצהר
הבורסה בתל-אביב / צילום: איל יצהר

"האנליזות הן פרויקט חשוב ולא מצליח" - כך סיכם בתמציתיות באחרונה פעיל שוק ההון הוותיק צחי סולטן, יו"ר דיסקונט קפיטל, את פרויקט האנליזה של הבורסה לניירות ערך בתל-אביב, במסגרת פאנל שבו השתתף, בתחום של חברות מדעי החיים. 

ואכן, לתחושה של סולטן שותפים, ככל הידוע, לא מעט פעילים בשוק, שרואים ניתוק מוחלט בין התחזיות הסופר-אופטימיות המוצגות באנליזות הנכללות במסגרת הפרויקט, שבדרך-כלל שמות דגש על אפשרויות הפריצה והפוטנציאל הגלום בפעילותן של החברות המסוקרות, אל מול הביצועים הדלים של החברות בפועל ותשואות המניות השליליות בדרך-כלל.

מדובר בפרויקט שבמסגרתו התקשרה הבורסה עם שתי חברות מחקר זרות - אדיסון ופרוסט אנד סאליבן - במטרה שיספקו במשך שנתיים אנליזות מקצועיות על חברות טכנולוגיה וביומד, כדי לחשוף ולהנגיש את אותן חברות למשקיעים המוסדיים, שרובם אינם מתמחים באותם תחומי פעילות ולא מסקרים את אותם תחומים, וכך גם הציבור הרחב.

לביצועי מרבית המניות במסגרת פרויקט האנליזה של הבורסה - לחץ כאן

מחירי יעד גבוהים ממחירי השוק

במסגרת הפרויקט נקבע כי חברת האנליזה תספק "ניתוח פיננסי וניתוח מדעי של החברה המסוקרת, כולל טווח מחיר יעד למניות החברה", במשך שנתיים לכל חברה, שבמהלכן מתפרסמים שמונה ניתוחים (ארבעה כל שנה), ועדכון לניתוחים במקרה שבו החברה המסוקרת מפרסם דיווח על אירוע מהותי הקשור למהלך עסקיה.

מאז שהושק הפרויקט לפני כשלוש שנים, קרוב ל-30 חברות הצטרפו אליו, והתשואות שמציגות מניותיהן בתקופת הסיקור מעידות על פגיעה כספית רוחבית, כבדה ומשמעותית, למי שהחליט להשקיע באותן חברות על סמך האנליזות, המעניקות לחברות מחירי יעד גבוהים בעשרות אחוזים (ולעתים אף יותר) ממחירי השוק, בעוד מחירי המניות בדרך-כלל עושים את הכיוון ההפוך.

בעבר, נזכיר, נמתחה ביקורת על דרך ההתקשרות בין הצדדים בפרויקט, בשל העובדה כי החברות המסוקרות מספקות את עיקר התשלום לחברות האנליזה - מה שלפי פעילים בשוק, יצר מצב שבו ככלל, התחזיות הניתנות באנליזות הן חיוביות ומציגות את המציאות בעיקר מצד החברה.

המקרה של וונטייז כדוגמה לבעייתיות

דוגמה לניתוק של הסיקור האנליטי ממצבן של החברות בפועל, העשויה לשקף את בעייתיות הפרויקט, הגיעה בימים האחרונים מכיוונה של חברת הטכנולוגיה וונטייז. בלב הסערה שהתעוררה בין וונטייז לבין מחזיקי האג"ח, בעקבות הודעת החברה על כך שחסר לה כסף לתשלום הריבית עבור האג"ח, היא עדכנה על סיום הסיקור שלה על ידי חברת פרוסט אנד סאליבן. זאת, עם תום מועד הסיקור, שנקבע כאמור לתקופה של שנתיים לכל חברה שהחליטה להצטרף אליו.

בעדכון האחרון שפרסמה פרוסט אנד סאליבן על וונטייז, בחודש אפריל, היא העניקה למנייתה מחיר יעד של כ-80 אגורות - גבוה ביותר מפי שניים משוויה באותה עת, תוך שהדגישה, בין השאר, את תהליך ההתייעלות שבו נמצאת וונטייז, "שכבר הראה אותותיו ברבעון הרביעי של 2018", ואת הניסיונות להגדלת ההכנסות והציפייה לצמיחה.

שבועות ספורים בלבד לאחר מכן, ציינו רואי החשבון של וונטייז בדוחותיה הכספיים לרבעון הראשון של 2019 כי "לאור ההרעה המהותית בעסקי החברה, קיים חשש ממשי שהחברה לא תוכל לפרוע את איגרות החוב במועדי הפירעונות החזויים שלהם", ומכאן ועד להודעת החברה בדבר מצוקת המזומנים שלה הדרך הייתה קצרה.

ביצועי מנייתה של וונטייז בשנתיים שבמהלכן סוקרה החברה במסגרת פרויקט האנליזה, הן מהבולטות לשלילה בפרויקט, עם צלילה של כ-85% בשוויה, כשבתקופה זו ירד מחיר היעד שהעניקה פרוסט אנד סאליבן למניה בכמעט 60%, מ-1.9 שקלים עם תחילת הסיקור - מחיר שהיה גבוה בכ-90% משווי המניה באותה עת - עם ירידה הדרגתית עד לעדכון האחרון, כאמור.

ירידות דו-ספרתיות בתשואות המניות

ואולם, וונטייז אינה לבד. כמגמה, התשואות שמציגות המניות המסוקרות במסגרת פרויקט האנליזה גרועות למדי, ומסתכמות במרבים המקרים בירידות דו-ספרתיות משמעותיות. בין אלה, בולטת בתקופת הסיקור קריסה של כמעט מלוא שוויה (כ-95%) של מניית סייפ-טי גרופ, שהסיקור עליה כבר הסתיים. אחריה ניצבות מניות ביוליין, ננו דיימנשן, כלל ביוטכנולוגיה, אורמד, די.אן.איי ביומד ורדהיל, חלקן עדיין תחת סיקור, עם צלילות בטווח של 45%-75% בתקופת הסיקור.

עוד בצד השלילי נמצאות מניית אלביט טכנולוגיות, שעדיין מסוקרת, ואיבדה כ-35% מאז שהצטרפה לפרויקט לפני קצת יותר משנה (יוני 2018); ופלוריסטם, שהסיקור עליה הסתיים בנובמבר 2018, ובשנתיים שבהן הייתה במסגרת הפרויקט מנייתה צללה ביותר מ-30%.

מנגד, בצד החיובי ניצבות כמה מניות בודדות המהוות נקודות אור, ובראשן אחד הלהיטים של הבורסה בתקופה האחרונה, מניית אלקטריאון, שמאז שהצטרפה לפרויקט בתחילת 2019 קפצה בכ-350%, תוך שמחיר היעד שלה עלה פי ארבעה, מ-25 שקל תחילה ל-101 שקל כיום - גבוה כמעט ב-30% משוויה הנוכחי של המניה.

מי שכבר יכולה לסכם את הפרויקט לשביעות-רצונה בכל הנוגע לתשואת מנייתה, היא חברת האנרגיה הירוקה אנרג'יקס, בעלת שווי שוק גבוה באופן ניכר משאר החברות בפרויקט, שאת השנתיים של סיקורה סיכמה בתשואה נאה של כ-150%; ואילו מניית פוינטר סיכמה את הפרויקט בעלייה של קרוב ל-40%.

תוכנית להמשך פרויקט האנליזות

למרות מצב התשואות העגום, יש לציין כי מטרות הפרויקט היו רחבות יותר, וכללו בעיקר את הנגשת המידע הרלוונטי למשקיעים והגדלת מחזורי המסחר בבורסה. 

יש לציין גם כי הפרויקט מתבצע ללא סינון, וסיקור מוענק לכל חברה שמעוניינת להיכלל בו (אם תחומי פעילותה רלוונטיים), וכן כי מרבית החברות המסוקרות במסגרת הפרויקט הן חברות צעירות הפועלות בסביבת אי-ודאות גדולה ותנודתית, ועם אתגרי צמיחה לא מעטים.

חברות היעד של הבורסה לפרויקט הן בדרך-כלל חברות בינוניות עד קטנות, ללא סיקור קודם - ובסך הכל, מאז שהושק הפרויקט, כמחצית מ-50 חברות פוטנציאליות שסומנו על ידי הבורסה, החליטו להצטרף אליו.

מכאן ניתן להבין כי למרות ביצועי המניות הגרועים, בבורסה ככל הנראה מרוצים מהפרויקט - ולראיה, כעת נודע כי היא סיכמה מול פורסט אנד סאליבן על תוכנית המשך. בימים אלה התחילה פנייה לחברות הרלוונטיות בהצעה להצטרף לפרויקט או להמשיך את הסיקור.

ככל הידוע, בעוד שעד היום שילמו החברות תשלום שנתי של 20 אלף דולר כדי לקחת חלק בפרויקט, ואילו הבורסה והמדען הראשי השלימו סכום נוסף בטווח שנתי של 18-30 אלף דולר, בתוכנית ההמשך התשלומים יתבצעו על ידי החברות בלבד, בסכום שנתי בטווח של 20-33 אלף דולר.

כאמור, בניטרול התשואות הגרועות, מטרותיה של תוכנית האנליזה כללו הצפת ידע לגופים המוסדיים וגם לציבור, עם אנליזות רחבות יחסית, המספקות רקע על פעילות החברה המסוקרת ועל ענף פעילותה, ובכך יכול הפרויקט לסמן לעצמו הצלחה.

עוד בצד החיובי של הפרויקט, ככל הידוע, אצל החברות המסוקרות נרשמה עלייה מסוימת במחזורי המסחר, ביחס לחברות מקבילות שלא לקחו חלק בפרויקט. אותן חברות מסוקרות הצליחו לגייס יותר הון מהמקבילות, ובחלקן גם נרשמה עלייה בהחזקות הגופים המוסדיים.

העבודות הנעשות במסגרת פרויקט האנליזה מפורסמות באנגלית עם תמצית בעברית, ומופצות באתרי אינטרנט שונים, ובהם אתר המאיה של הבורסה, אתר רשות ניירות ערך, אתרי חברות המחקר ואתרים פיננסיים מובילים כמו בלומברג ורויטרס. מטרת ההפצה הנרחבת, לפי הבורסה, היא חשיפת פעילותן של החברות בפני מגוון רחב של משקיעים בישראל ובעולם, העשויה לתרום לסחירות של אותן חברות.

ואולם, כל אלה רחוקים מלהרשים את מי שהחליט להשקיע באותן חברות על בסיס הנתונים שסיפקו אותן אנליזות, ובינתיים אותם משקיעים סופרים הפסדים כבדים. 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות