גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תשואת שוק בסיכון גבוה": ההמלצה של בנק פועלים על מניית טבע אחרי הדוחות

בבנק פועלים מספקים הערכה לגבי ההפרשות שטבע תיאלץ להפריש כתוצאה מפרשת משככי הכאבים, ומותירים את ההמלצה למניה על "תשואת שוק" אחרי הדוחות, אם כי בסיכון גבוה ● לגבי מיזוג מיילן ופייזר, האנליסט ירון פרידמן כותב כי מדובר באיתות שלילי לטווח הקצר

קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף
קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף

"קשה מאוד להעריך עד כמה טבע חשופה פיננסית לסיכון המשפטי בפרשות האופיואידים ותאום המחירים. בשוק ההון נעו עד כה הערכות בין 2-6 מיליארד דולר. אנו הערכנו את החשיפה בכ-3 מיליארד דולר, אולם קיים סיכון גבוה מאוד שהקנסות והפיצויים בפועל יהיו שונים באופן משמעותי מהערכה זו", כך כותב האנליסט ירון פרידמן מבנק פועלים בהמלצה שהגיעה לידי "גלובס".

לאחר פרסום דוחות טבע אתמול, והדיווח על ההפרשות של טבע במסגרת הפרשה, כותב פרידמן כי "מדובר בעננה שתלווה את טבע  עוד מספר שנים, משום שאנו מעריכים כי ההליכים הללו יימשכו עוד זמן רב עד להכרעות הסופיות בעניינם".

הדיווח שיצא מוקדם יותר השבוע, לפיו שלוש חברות ההפצה הגדולות בארה"ב הגישו הצעת פשרה בגובה 10 מיליארד דולר ליישוב תביעות במסגרת הפרשה, הפיל את מניית טבע ב-10%.

לאחר שהצעתן נדחתה והוגשה הצעה נגדית בגובה 45 מיליארד דולר, כותב פרידמן כי המשמעות היא ש"פשרה ככל שתהיה בתיקים אלו תנוע בתוך טווח ההצעות". להערכתו, לא ברור מה תהיה ההשפעה על הסטטוס של החברות בשאר המדינות והמחוזות בארה"ב. "ההצעה (שככל הנראה נדחתה) רק מגבירה את מערבולת אי הוודאות שסובבת את טבע בנושא פרשת האופיואידים - מערבולת שתלווה את החברה זמן רב", כותב פרידמן.

נזכיר כי בדוחותיה של טבע לרבעון השני הודיעה החברה על הפרשה של 646 מיליון דולר בגין חשיפה משפטית, הקשורה ברובה לפרשת האופיואידים. בשיחת הוועידה אמרו ראשי החברה, כי הפרשה זו מסתמכת על טווח החשיפה המוערך על ידה, בהתבסס על הפשרה באוקלהומה ועל הטיעונים המשפטיים שלה, שלטענת ההנהלה היא מעריכה אותם כחזקים. לטענת טבע, אין לה אחריות למגיפת האופיואידים, ויש לה טיעונים חזקים שיוצגו בבית המשפט אם יהיה צורך בכך. 

נזכיר, כי לצד פרשת האופיואידים, טבע צפויה להתמודד בשנים הקרובות מול אתגר משפטי נוסף, ומשמעותי ביותר - פרשת תאום מחיריהן של מעל ל-100 תרופות גנריות בארה"ב.

בהמשך לתוצאות הרבעון השני עליהם דיווחה אתמול טבע, ועל רקע הסיכונים, כותב פרידמן כי "טבע סובלת לאחרונה מרצף אירועים שליליים, אשר מקרינים לרעה על מנייתה. אנו מתקשים לראות שינוי מגמה בטווח הנראה לעין, ולכן חרף מחירה של המניה, אנו סבורים כי הסיכון במניה גבוה מאוד ומצדיק את הותרת המלצתנו על המניה ב'תשואת שוק' בסיכון גבוה".

"בלתי אפשרי לתמחר את המניה במודלים המקובלים"

בדומה להערכת מנכ"ל טבע קאר שולץ, בפועלים ממשיכים להחזיק בהערכה כי 2019 תהיה שנת השפל בביצועים העסקיים של טבע, וכי ב-2020 צפוי מפנה מסוים בסייקל העסקי שלה אשר יביא לשיפור בתוצאות הפיננסיות. השאלה היא, האם זה יספיק?

"מלבד התמודדות במציאות עסקית לא פשוטה בלשון המעטה, טבע מתמודדת עם אתגרים עצומים בשני מישורים: במישור הפיננסי - בו היא מתמודדת עם חובות עצומים מחד, ותזרים מתכווץ מאידך, ובמישור המשפטי - בו היא מתמודדת מול גל תביעות ענק בשתי פרשות: תיאום מחירי התרופות הגנריות, ושווק אגרסיבי (מדי) של משככי כאבים אופיואידים", כותב פרידמן.

"שתי החזיתות הללו מתקרבות כעת ל-Money Time שלהן. הצלחה או כישלון של החברה בהתמודדות בשני המישורים הללו בשנים הקרובות הן שתכרענה את עתידה של החברה. מכאן, שהסיכון שהשקעה במניית טבע גבוה מאוד, וימשיך להיות כזה בטווח הנראה לעין", הוסיף פרידמן.

הודעת המיזוג בין מיילן לפעילות הגנרית של פייזר החזירה את הזרקור לפעילות המיזוגים והרכישות בענף הפארמה, והעניקה רוח גבית (קצרת טווח) גם למניית טבע. בשלב זה, פרידמן סבור כי למהלך "השפעה חיובית על טבע, אך גם השפעה שלילית לא מעטה, שכן היא יוצרת לה איום בדמות תחרות מול מתמודדת עיקשת שכעת מצוידת גם בכיסים עמוקים יחסית".

"נוכח צבר האיומים הגדול מולו מתמודדת החברה, ולמרות השפל במנייתה, אנו ממשיכים להעריך כי הסיכון להמשך החולשה במניית טבע עדיין גבוה, וכי התנודתיות החריפה תמשיך ללוות אותה עוד תקופה ארוכה. בשל אי הודאות הקיצונית שמאפיינת את טבע ואת סביבתה בשנים האחרונות, ואשר להערכתנו ישררו עוד זמן רב, אנו עדיין סבורים כי בלתי אפשרי לתמחר את המניה במודלים המקובלים, ולכן ממשיכים להימנע מלהעניק מחיר יעד למניית החברה", הוסיף.

בפועלים ממשיכים לעקוב אחר מספר תהליכים משמעותיים, שטבע צפויה לעבור בשנה הקרובה, בהם: ההתמודדות בזירה המשפטית ואיום הפיצויים והקנסות בהיקף של מיליארדי דולרים; המשך צמצום ופריסה מחדש של החוב הפיננסי הכבד; התנהגות השוק הגנרי בארה"ב בכלל, והפעילות של טבע בפרט; ההתקדמות במכירות המוצרים האינובטיביים שהשיקה טבע בשנתיים האחרונות (Austedo ו-Ajovy) והפיצוי שלהם על השחיקה בקופקסון; והמשך יישום מוצלח של מהלכי ההתייעלות בחברה.

"שיפור בר קיימא בסוגיות הללו עשוי להביא בעתיד לשינוי התפיסה שלנו כלפי מניית החברה", כותב פרידמן. "כרגע, אנחנו עדיין רחוקים מאוד מנקודה זו".

השפעת מיזוג מיילן ופייזר על טבע

לגבי הדיווח על המיזוג בין מיילן לפייזר, שהצית אופטימיות בקרב המשקיעים בטבע, פרידמן כותב כי הוא "מהווה בעיקר איתות שלילי נוסף לטבע בטווח הקצר, שכן בג'ונגל הגנרי נוצרת כעת גורילה חדשה. עם זאת, בטווח הארוך, יתכן שיש בכך איתות חיובי לטבע, אולם ברמת סיכון גבוהה מאוד". 

"בפן השלילי", כותב פרידמן, "היריבות העסקית בין טבע למיילן אינה דבר חדש, והוא כולל ניסיון השתלטות עוין של הראשונה על השנייה לפני מספר שנים, אשר גרר מסכת השמצות אישיות בין הצדדים. מיזוג עם פייזר יעמיק מאוד את כיסיה של מיילן, ויאפשר לה להעצים את התחרות שלה מול שאר השחקניות הגנריות מעמדת כוח משמעותית. בשוק הגנרי לכסף יש השפעה עצומה, שכן הוא מאפשר השקעה מסיבית בשווק ובמו"פ - צינור החמצן של התעשיה, ומרווח נשימה פיננסי מול הגופים המממנים".

"אנו מעריכים, כי מיזוג שכזה יביא לכך שפייזר תעשה שימוש נרחב יותר בגנריקה עצמאית לתרופות מקור שלה שהפטנט עליהן פוקע (כלומר - החברה האינובטיבית משיקה בעצמה גרסה גנרית לתרופת המקור שלה, כדי להנות גם מנתח השוק הגנרי עם פתיחת התחרות על המוצר) - מה שיפגע בפוטנציאל של חברות גנריקה דוגמת טבע במקרים של פקיעת פטנטים על מוצרי מקור.

"בפן החיובי", כתב "רכישה דה פקטו של מיילן על ידי פייזר, בדומה להצעה לרכישת אלרגן על ידי Abbvie עליה הוכרז לאחרונה, מעידות על כך שנושא מיזוגים ורכישות בשוק הפארמה עדיין חי ובועט. מהלך זה מחזק את הערכתנו, כי גם עתידה של טבע כחברה עצמאית מוגבל בזמן, וכי החברה תירכש באופן כזה או אחר (בין אם כמכלול ובין אם במכירת פעילויות, בעיקר הגנריקה) על ידי אחת מענקיות הפארמה.

"עד כה הערכנו כי מהלך כזה ייתכן בטווח הבינוני-ארוך (3-5 שנים), אולם יתכן כי הוא יתרחש עוד קודם לכן. על מנת שזה יקרה, טבע תצטרך למצוא רוכשת פוטנציאלית שלא תירתע מהחוב העצום של טבע (כ-26.5 מיליארד דולר נטו), כששווי השוק הנמוך של החברה כיום (כ-7.7 מיליארד דולר בלבד) מביא לכך שה-EV שלה (כ-34.2 מיליארד דולר) עשוי להביא רוכשות פוטנציאליות. עם זאת. יש לסייג ולומר כי החברה במצב מאתגר במיוחד הן בפן הפיננסי (עם מצבת חובות עצומה כאמור, ותזרים שהולך ומצטמק) והן בפן המשפטי, עם חשיפה לתביעות בסך כולל של מיליארדי דולר בפרשות האופיואידים ותאום המחירים", כתב פרידמן.

***לעורך האנליזה אין עניין אישי בנושא. לבנק הפועלים בע"מ אין עניין אישי בנושא, מתן הייעוץ אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם***

עוד כתבות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; אסתי לאודר מזנקת בטרום המסחר

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי