גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנפצים את המיתוסים שמאחורי הליגה העשירה בעולם

פגרת הקיץ הארוכה - בלי מונדיאל או אליפות אירופה - תגיע אל קיצה בסוף השבוע, כשבאנגליה תישמע שריקת הפתיחה ● האם הכסף הגדול שזורם לממלכה מוביל להצלחות, מי משלמת הכי הרבה ובכמה קפצו מחירי הכרטיסים בתוך שלושה עשורים ● "גלובס" מנפץ כמה מיתוסים

שחקני מנצ'סטר סיטי חוגגים השבוע את הזכייה במגן הקהילה/ צילום: רויטרס David Klein
שחקני מנצ'סטר סיטי חוגגים השבוע את הזכייה במגן הקהילה/ צילום: רויטרס David Klein

איזו ליגת כדורגל היא הטובה בעולם? זהו ויכוח עתיק שמתוחזק בעיקר על ידי זכייני השידור בארץ ובעולם. צ’רלטון, הזכיינית הישראלית של הליגה האנגלית, משווקת אותה כ"ליגה הטובה בעולם". לעומתה, ONE שמחזיקה בזכויות השידור של הליגה הספרדית, כמו גם ערוץ הספורט שהחזיק בזכויות בעבר, משווקים אותה כליגה הטובה בתבל. ומה עם הליגה הגרמנית? לה הרי יש את ממוצע הקהל הגבוה ביבשת כבר יותר מעשור, מה שיכול אולי להיחשב למדד אובייקטיבי לאטרקטיביות.

בכל מקרה, על דבר אחד אין מחלוקת - הליגה האנגלית שנפתחת בסוף השבוע היא מרתקת וזוכה לפופולריות הגדולה ביותר בעולם. ואין כמו פתיחת העונה כדי לבחון כמה אמירות שרווחות בציבור בהקשר של הפרמיירליג.

"הקבוצות האנגליות הן הכי עשירות ביבשת"

אין ספק שהאמירה הזאת נכונה. המדד הטוב ביותר להשתמש בו הוא "ליגת הכסף" של דלויט, המדד השנתי של פירמת החשבונאות שמסווג את המועדונים לפי דירוג העושר שנקבע על פי ההכנסות שלהם. המדד הזה פורסם לראשונה ב-1996, פחות או יותר השנים שבהן התחיל לזרום כסף גדול לכדורגל האירופי בעקבות הקמת הפרמיירליג האנגלית כמה שנים לפני כן.

לפני עשור וחצי דורגו רק ארבע קבוצות אנגליות בין עשרת המועדונים המכניסים ביבשת. אלו היו השנים הגדולות באירופה של הקבוצות האיטלקיות, בעיקר של מילאן, בתקופת ברלוסקוני. מחוץ לעשירייה הראשונה אפשר היה למצוא מועדונים מסקוטלנד, פורטוגל, הולנד.

עם הזמן הם הלכו ונעלמו, הכדורגל האיטלקי הלך והתפורר - וברשימת "ליגת הכסף" של 2019 ניכרת השתלטות מוחלטת של הקבוצות האנגליות. בדירוג האחרון כבר ניצבות שש קבוצות פרמיירליג בעשירייה הראשונה - מנצ’סטר יונייטד (מקום 3), מנצ’סטר סיטי (5), ליברפול (7), צ’לסי (8), ארסנל (9) וטוטנהאם (10). אם מותחים את הרשימה אל 30 הקבוצות העשירות בעולם - היא כוללת 13 קבוצות אנגליות, כולל מועדונים כברייטון, לסטר וסאות’המפטון.

הכסף שזרם לפרמיירליג משך בעלים שרכשו קבוצות וכמובן שחקנים גדולים. אבל הוא משפיע גם על היסודות והתשתיות - שבע קבוצות שישחקו השנה בפרמיירליג האנגלית בנו אצטדיונים חדשים מאז שנת 2000. באיטליה נפתחו מאז תחילת המילניום רק שני אצטדיונים של קבוצות מהליגה הראשונה, בספרד שלושה.

"בפריימרליג משלמים הרבה יותר לשחקנים"

בהתחלה לא הכול היה ורוד. עם הקמת הפרמיירליג ב-1992/93, לא היה לה הכוח הכלכלי למשוך את הכוכבים היקרים של היבשת. שחקנים גדולים ויקרים העדיפו את איטליה וספרד, שם שילמו את סכומי ההעברה הגדולים ביותר ושם גם נרשמו משכורות עתק. אבל זה השתנה מהר מאוד בחסות הכסף שדחף טייקון התקשורת רופרט מרדוק, לליגה דרך רכישת זכויות שידור.

בשנת ההקמה, עמד השכר השבועי הממוצע ששולם לשחקני הליגה על 1,482 ליש"ט, כך לפי בדיקה של portingintelligence.com. בעונת 2017/18 הוא חצה לראשונה רף של 50 אלף ליש"ט בממוצע בשבוע, כולל שחקנים שנהנים משכר שבועי של חצי מיליון ליש"ט. ובזמן שבאנגליה עלה השכר הממוצע במשק מאז 1992 בערך ב-90%, בפרמיירליג הוא זינק ב-3,200%.

וגם מול אירופה הפערים ברורים. השכר הממוצע בפרמיירליג גבוה ב-57% מזה שמשולם בספרד, 73% יותר מזה שמשולם בבונדסליגה הגרמנית, 117% יותר מאשר באיטליה ו-155% יותר מזה שמשולם בליגה הצרפתית. לא פלא שכולם רוצים לשחק בפרמיירליג.

אבל האמירה הזאת לא לגמרי נכונה, כי ממוצעים לא תמיד מספרים את הסיפור האמיתי: ברמה הגבוהה ביותר של השכר לא נמצאת קבוצה אנגלית - שני המועדונים הכי מפנקים מבחינת היקף שכר הם דווקא ברצלונה וריאל מדריד מספרד.

"הכסף הגדול הוא מתכון בטוח להצלחה במגרש"

בעידן שבו הכסף מכתיר אלופות וקובע מעברי שחקנים, אפשר היה לצפות ליותר הצלחות אנגליות על המגרש. אבל זה לא המצב. התחושה היא שהעושר גורר תשלומים מנופחים עבור רכש. כלומר, הפרמיה שנאלצת קבוצה אנגלית לשלם בדמי העברה ובשכר גבוה יותר מזה שתשלם קבוצה אחרת ביבשת.
למרות הגמר הכול-אנגלי בליגת האלופות (ליברפול-טוטנהאם) ובליגה האירופית (ארסנל-צ’לסי) בעונה החולפת, במונחים אירופיים התארים מתרחקים מהאי הבריטי ונוחתים דווקא בספרד. מאז תחילת המילניום זכו הקבוצות הספרדיות ב-18 תארים אירופיים, לעומת שמונה בלבד של הנציגות האנגליות.

והשליטה הטוטאלית נמשכת גם במפגשים ראש בראש: ידן של הספרדיות הייתה על העליונה ב-17 מתוך 22 המפגשים האחרונים מול קבוצות אנגליות בשלבי הנוקאאוט.

"העומס על השחקנים הוא הגדול ביותר"

מאמן ליברפול יורגן קלופ יצא השבוע שוב בקמפיין שנועד להוריד את העומס מהקבוצות האנגליות. "תנו לנו חמישה-שישה שבועות של הכנות בתחילת העונה, והכדורגל יהיה הרבה יותר מעניין. במקום זה, יש לנו חמישה ימי אימון". קלופ התלונן על כך שהליגה האנגלית מתחילה שבועיים לפני הליגה הספרדית למשל.

הדברים הללו חוזרים על עצמם גם סביב חג המולד, זמן שבו אירופה שובתת מפעילות אך בליגה האנגלית מגבירים עומס. האם העומס הוא שפוגע באנגליות ומונע מהן הצלחות?

צריך לזכור כי המועדונים האנגליים כופים את זה על עצמם. הם מתרוצצים במהלך הקיץ במסעות שיווק מוקדמים ברחבי העולם בגלל רצון להרוויח כסף.באופן כללי, הטענות לגבי עומס גדול יותר לא מדויקות - בדיקה מקיפה שנעשתה בעונת 2013/14 בקרב קבוצות הצמרת בליגות הבכירות הראתה, כי היו שתי קבוצות בלבד באירופה ששיחקו 60 משחקים או יותר בעונה, ושתיהן מהליגה הספרדית - אתלטיקו מדריד, ששיחקה באותה עונה 63 משחקים וריאל מדריד ששיחקה 60 משחקים.

נציגות הליגה האנגלית ששיחקו הכי הרבה משחקים היו צ’לסי, ארסנל ומנצ’סטר סיטי עם 56 משחקים כל אחת. בדיקה מקיפה יותר שבחנה ארבע עונות משחקים (2011/12-2014/15) מצאה, כי בשלוש מתוכן קבוצות הליגה הספרדית שיחקו בממוצע הכי הרבה משחקים בעונה ורק בעונה אחת שיחקו האנגליות יותר. הבדיקה מצאה כי בגרמניה משחקים משמעותית פחות - כ-10 משחקים פחות לקבוצה בעונה.

"האוהדים המקומיים משלמים את המחיר"

האוהדים האנגלים נאלצים לשלם את המחיר כדי לממן את ההצגה הגדולה הזו. כרטיס למשחק פרמיירליג הוא בילוי יקר ביחס לליגות אחרות באירופה.

בדיקה שכללה את חמש הליגות הגדולות ביבשת (אנגליה, צרפת, איטליה, גרמניה וספרד) מראה, כי המחיר הממוצע של הכרטיס הזול ביותר בפרמיירליג עמד בעונה שעברה על 28.5 ליש"ט - הגבוה בין כל הליגות. בספרד המחיר הממוצע היה 13 ליש"ט ובצרפת 9 ליש"ט בלבד.
גם מחירי המנויים גבוהים יותר באנגליה. בעונה החולפת עמד המחיר הממוצע של המינויים הזולים ביותר בפרמיירליג על 516 ליש"ט, לעומת 229 ליש"ט באיטליה, 205 ליש"ט בליגה הספרדית ורק 159 ליש"ט בגרמניה.

בתוך קצת פחות משלושה עשורים המריאו מחירי הכרטיסים בפרמיירליג ביותר מ-1,000%. בעונת 1989/90, מעט לפני הקמת הפרמיירליג עמד מחיר הכרטיס הזול ביותר למשחק של מנצ’סטר יונייטד על 3.5 ליש"ט. העונה הוא עומד על 36 ליש"ט, עלייה של 930%. בליברפול מחיר המינוי הכי הזול באותה תקופה זינק ביותר מ-1,000%.

מי יכול להאמין שעד לפני לא המון זמן היה צריך להיפרד מ-60 ליש"ט בלבד כדי להיות מנוי ביציעי אנפילד. 

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים