גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אחרי שורה של תחקירים: הספקית הסינית של ענקיות הטכנולוגיה ממשיכה לנצל עובדים

דוח חדש מעלה כי חברת פוקסקון הסינית מעסיקה בני נוער בתנאים קשים במפעל שאחראי על ייצור מכשירי אמזון ● אמזון: "נחקור את הנושא וננקוט צעדים"

פוקסקון / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
פוקסקון / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

חברת פוקסקון הסינית, יצרנית רכיבים אלקטרונית ענקית שעובדת עם חברות כמו אפל, וואווי ודל, שוב מסתבכת בהקשר לתנאי ההעסקה של עובדי המפעלים שלה. הפעם, דוח של הארגון הניו יורקי China Labor Watch שפורסם בסוף השבוע מצא כי החברה מעסיקה 1,500 נערים בתנאים קשים ולא חוקיים, על מנת לייצר את הרמקולים החכמים ממותג "אקו" של הענקית האמריקאית אמזון.

מדובר במפעל בעיר הנגיאנג שמייצר את מכשירי אמזון, הכוללים גם את קורא הספרים קינדל וטאבלטים. רק בשנה שעברה China Labor Watch פרסם דוח נוסף אודות תנאי העבודה במפעל, בו נטען כי שעות העבודה של העובדים ארוכות ביותר ושכרם נמוך, וכי המפעל מסתמך בעיקר על עובדים זמניים ונערים מתמחים ומעביד אותם שעות נוספות בניגוד לחוק הסיני. הארגון האשים אז את אמזון בכך שרווחיה באו על חשבון עובדים שאין להם ברירה אלא לעבוד בתנאים המתוארים. בפוקסקון ואמזון התחייבו בשנה שעברה לפעול לשיפור התנאים בעקבות הדוח, אלא שהדוח החדש מצא שלמרות ההבטחות התנאים רק הידרדרו - בין היתר, המשכורות לעובדים ירדו ב-16%.

הדוח התמקד בנערים העובדים בארגון בתור מתמחים. גובה שכרם ירד באותו שיעור: ב-2018 שילמה פוקסקון 276 דולר לחודש למתמחים, וכעת החברה משלמת להם שכר של 1.42 דולר לשעה או 248 דולר לחודש. הם כבר לא מקבלים את מלגת המחיה שאותה קיבלו בעבר, ונאלצים לעבוד שעות נוספות באופן שעובר על החוק הסיני הנוגע למתמחים - הם עובדים 60 שעות בשבוע (עשר שעות במשך שישה ימים), גם במשמרות לילה.

לפי הדוח, המתמחים היוו 20% מכוח העבודה במפעל - כפול מהרמה המותרת על פי החוק הסיני. מדובר בנערים בגילאי 16-18, שלומדים בבתי ספר מקצועיים. לפי הדוח, בתי הספר מקבלים תמורה כספית עבור התמחות הנערים, והם מגיעים בליווי מוריהם למפעל. המורים מפעילים עליהם לחץ לעבוד שעות נוספות באופן לא חוקי, ואם הם עדיין מסרבים - מוריהם מפטרים אותם. עלו אף עדויות על התעללות פיזית ומילולית של המורים במתמחים. חלק מהעובדים חזו במורים ש"משכו באופן אגרסיבי באוזנם של מתמחים, לא נתנו להם לצאת מהעבודה וגערו בהם".

תלמידה בת 17 בשם שיאו פנג תיארה כי תפקידה היה לשים סרט מגן על 3,000 מוצרים ביום. היא העידה על עבודה מעייפת במפעל חם מאוד, וכשלא רצתה לעבוד שעות נוספות, המורה שלה איימה עליה שלא תוכל להתמחות בפוקסקון - מה שישפיע על יכולתה לסיים את לימודיה ועל בקשותיה למלגות.

הדוח גם מצא כי בנוסף למתמחים, בפוקסון הסתמכו על עובדים זמניים שלא מקבלים תשלום על ימי מחלה וחופשה: לפי חוקי סין, עובדים כאלה יכולים להוות 10% מכוח העבודה במפעלים, אך במפעל פוקסקון בהנגיאנג הם מהווים 34% מעובדי המפעל. הסיבה להעסקתם בשיעורים כה גבוהים היא המכסים שטראמפ הטיל על סחורות סיניות, שפגעו בדרישה למוצרים אלקטרוניים, כך לפי הדוח. עובדים זמניים היו דרך לקצץ בעלויות, יחד עם הקיצוץ בתגמול על שעות נוספות, בגובה משכורת הבסיס ובאי מתן דמי מחיה.

כאמור, זו אינה הפעם הראשונה בה שמה של פוקסקון נקשר בתנאי עבודה קשים במפעליה: מדובר בספקית הגדולה ביותר של אייפונים עבור הענקית אפל, וב-2017 פורסם שסטודנטים עבדו שעות ארוכות בניגוד לחוק במפעל של פוקסקון שייצר מכשירי אייפון X. במקרה מפורסם מ-2010, במפעל החברה בשנזן שייצר מוצרים עבור אפל, דל וחברות נוספות, היה גל של התאבדויות וניסיונות התאבדות של עובדים - ובעקבותיו פוקסקון ואפל התחייבו לשנות את תנאי העבודה.

אמזון הגיבה לדוח בהצהרה לעיתונות בה התחייבה כי תחקור את הטענות שעלו ממנו, כי שלחה צוותים לשטח וכי תבצע בדיקות שבועיות. "אין לנו סובלנות כלפי הפרה של קוד ההתנהגות שלנו על ידי ספקים. אנחנו מעריכים באופן קבוע את הספקים שלנו באמצעות בוחנים עצמאיים ואם אנחנו מוצאים הפרות, אנחנו נוקטים בצעדים מתאימים, כולל בקשה לפעולה מתקנת מיידית", הצהירה ענקית הטכנולוגיה.

פוקסקון האשימה בתגובה לדוח מנהלים מקומיים במפעל, ואמרה כי תגביר את הפיקוח על התוכנית בה היא משתפת פעולה עם בתי ספר. לפי אתר "בלומברג", החברה אף הצהירה כי כבר פיטרה את מנהל המפעל ואת ראש תחום משאבי האנוש, וכי הענישה מנהלים ישירים של בני הנוער. היא הבטיחה שתבחן את המשכורות ותדאג כי אחוז המתמחים במפעל יעמוד בדרישות החוק, וכי המתמחים לא יעבדו שעות נוספות או לילות. 

עוד כתבות

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

הסכם הממון קבע חלוקת רכוש שוויונית, אז מדוע האישה קיבלה רק שליש מהבית?

ביהמ"ש קבע כי מסמך שערכו בני זוג בכתב־יד, המעניק לאישה שליש בלבד משווי בית המגורים, גובר על הסכם ממון קודם שאושר בביהמ"ש ומחלק את הרכוש בחלקים שווים ● נקבע כי לא כל הסכם בין בני זוג הוא "הסכם ממון" המחייב את אישור ביהמ"ש

המשפחות השכולות מפנות את גבן לשר שקלי / צילום: מועצת אוקטובר

"ועדת טיוח": התגובות הקשות לוועדת החקירה הפוליטית

מליאת הכנסת אישרה את ההצעה להקים ועדת חקירה פוליטית לאירועי 7 באוקטובר בקריאה טרומית ● קצין נפצע מפיצוץ מטען ברפיח ובלשכת רה"מ זעמו: "חמאס ממשיך להפר את הפסקת האש, ישראל תפעל בהתאם" ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת המטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

הפרויקט הצבאי הבא של ארדואן: הקמת נושאת מטוסים באורך 300 מטרים

אחרי ההצלחה בעולם המל"טים, נשיא טורקיה ארדואן מכוון לליגת–העל, עם הכרזה על נושאת מטוסים מהגדולות ביותר בנאט"ו ● בעוד שישראל שומרת על עליונות טכנולוגית במטוסים, אנקרה מצמצמת פערים בטבלאות היצוא הביטחוני העולמיות ומתבססת כמעצמת מספנות

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלווייתן ותמר לקפריסין, למורת רוחה של טורקיה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

רשות התחרות סיימה את הבדיקה: האם אל על תיקנס בגלל מחירי הטיסות?

רשות התחרות סיימה בדיקה כלכלית ומשפטית שנועדה לקבוע האם אל על ניצלה את מעמדה כמונופול בקווי טיסה מסוימים בתקופת המלחמה ● עפ"י המסתמן, על החברה יוטל עיצום כספי שגובהו טרם נקבע, ושעשוי להגיע עד כ-118 מיליון שקל

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאספת בעלי מניות

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

"למי שמאמין במשק הישראלי": הבכיר שממליץ על הסקטור שטס ב-140% בשנתיים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך כי מבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

מזג אויר חורפי ברד ירושלים / צילום: איל יצהר

האם השיא של השפעת כבר מאחורינו ולמה כדאי להתחסן?

משרד הבריאות מרחיב היערכות ורוכש מאות אלפי חיסונים על רקע גל שפעת שהגיע מוקדם מהרגיל ● באיזה זן אנחנו חולים השנה, האם החיסונים פחות יעילים ומה עם הקורונה? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה חיובית בוול סטריט; S&P 500 שבר שיא בפעם ה-39 השנה

S&P 500 עלה ב-0.3% ונאסד"ק הוסיף ● מניית נייקי קפצה לאחר שמנכ"ל אפל רכש מניות בחברה ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● בארה"ב נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר זה שנתיים, ובבלומברג צופים ביצועי יתר של מניות ערך ב-2026 • לא רק הזהב - גם הנחושת בשיא ● ערב חג המולד, המסחר באירופה ובוול סטריט ננעל מוקדם

האם אלטשולר עומדים לאבד בקרוב את הבכורה בשוק הגמל? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

במיטב מגייסים לקוחות בדרך לתואר היוקרתי. ומי מאבדים לקוחות?

מיטב, אנליסט ומור גייסו כל אחד יותר ממיליארד שקל בחודש נובמבר, והם גם שיאני הגיוסים מתחילת השנה ● מנגד, באלטשולר שחם ממשיכים לאבד כספים בקצב גבוה - 2 מיליארד שקל בחודש - והם בדרך לאבד את תואר "חברת הגמל הגדולה ביותר" ● ילין לפידות רשם שיא חודשי של פידיונות, ומה עשו חברות הביטוח?

קמפיין מכבי שיצר מקאן ת''א / צילום: צילום מסך מיוטיוב

קופ"ח מכבי יוצאת למכרז פרסום, בענף סבורים שהוא "שערורייה"

היקף התקציב העומד ככל הידוע על כ-25 מיליון שקל יוצא למכרז חדש ● המכרז הוא לחמש שנים, עם אופציה להארכה כפולה של שלוש שנים בכל פעם - כלומר 11 שנים ברצף ● קופת חולים מכבי בתגובה: "המכרז מנוהל באופן מקצועי תחת פיקוח של ועדת המכרזים של מכבי"

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

"הנפקה היא לא מטרה בפני עצמה": מאחורי הקלעים של האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם

חברת התוכנה ServiceNow הודיעה אתמול על רכישת חברת הסייבר ארמיס בכ־8 מיליארד דולר - האקזיט הרביעי בגודלו שנרשם בישראל אי פעם ● יבגני דיברוב, מנכ"ל ומייסד־שותף של ארמיס, ופבלו שטרן, סגן נשיא בכיר ומנהל חטיבת תהליכים טכנולוגיים ב־ServiceNow, חושפים בראיון לגלובס איך נסגרה העסקה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

צ'ארלי ג'ביס

סוכריות גומי במאות דולרים: איך זינק שכר־הטרחה של היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל־7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

לקראת שביתה של עובדי צים? הוועד הכריז על סכסוך עבודה ודורש לעצור את מכירת החברה לידיים זרות

על רקע המהלכים למכירת החברה, הודיע ועד עובדי צים על סכסוך עבודה ● בין השאר מעלה הוועד את נושא הרציפות של אספקה ימית לישראל בשעת חירום ● יו"ר ועד עובדי צים: "זהו תחילתו של מאבק, ונחריף את הצעדים ככל שיידרש"

מרכז שיטור קהילתי חיפה / צילום: בר - אל

מאות שקלים בשנה: המס העירוני החדש שישלמו תושבי חיפה

לראשונה יתווסף לחשבונות הארנונה בחיפה "היטל שמירה", שנועד למימון כוח שיטור עירוני חדש ● התעריף עומד על 2.32 שקל למ"ר, בדומה למקובל ברשויות נוספות כמו תל אביב ורעננה, לצד התייקרות הארנונה הכללית ב־1.626%

אילוסטרציה: Shutterstock

הרשות לאיסור הלבנת הון מזהירה: אלה הדגלים האדומים לזיהוי הונאות קריפטו

הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור מפרסמת מסמך מקיף המתריע מפני התרחבות ההונאות, מתקפות הכופרה ומימון טרור דרך נכסים וירטואליים ● המסמך מופץ על רקע שנת שיא בהיקף הפעילות הפלילית ומפרט אינדיקציות לזיהוי פעילות חשודה בזירות מסחר, ארנקים וכספומטים לקריפטו

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב