גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מישורים טוענת: בעל השליטה בלוטרייך גרם לחברה נזק של יותר מ-5 מיליון שקל בעסקאות מול אלכס שניידר

ועדה שמינה דירקטוריון חברת הנדל"ן ממליצה לבחון נקיטת הליכים משפטיים מול בלוטרייך, שמצידו דוחה את  מסקנות הוועדה ודורש מינוי מומחה בלתי תלוי שיכריע בין הצדדים

אלכס שניידר וגיל בלוטרייך / צילום: אבי מועלם, איל יצהר
אלכס שניידר וגיל בלוטרייך / צילום: אבי מועלם, איל יצהר

הסכסוך המתמשך בין גיל בלוטרייך ואלכס שניידר, צמד בעלי השליטה בחברת הנדל"ן מישורים, לא נראה קרוב לסיום, והיום נחשף פרק נוסף במסגרתו, הפעם בנוגע לממצאי ועדה מיוחדת שהקימה מישורים , המספקת התייחסויות והמלצות חריפות לגבי בלוטרייך, מייסד החברה, שמצידו יוצא כנגד התנהלות הוועדה.

אותה ועדה קמה במטרה "לבחון את העניינים שעלו בתכתובות בין בעלי השליטה", ובמסגרת מסקנותיה שפורסמו כעת היא ממליצה למישורים, שפעילותה מתרכזת בייזום ונדל"ן מניב בישראל ובארה"ב נוסף לשליטה בחברת סקייליין הפועלת בקנדה, "לפעול למיצוי זכויותיה מול בלוטרייך, ובכלל זאת לנקוט בהליכים משפטיים מולו".

זאת, לפי הוועדה, כדי לקבל מבלוטרייך סכום של יותר מ-5 מיליון שקל, שלדעתה מגיע למישורים בקשר להתנהלותו בהפיכת שניידר לבעל מניות ולשותף בשליטה במישורים, כשנוסף לכך הוועדה ממליצה כי "האורגנים המוסמכים של החברה ישקלו האם בלוטרייך יוכל להמשיך לכהן בתפקידו כאחראי על פיתוח עסקי החברה".

מדובר בבחינה שביצעה הוועדה להליך אישור הקצאת המניות הפרטית של מניות מישורים שנעשתה לשניידר בסוף שנת 2015, ולמכירת נתח ממניותיו של בלוטרייך לשניידר פחות משנה לאחר מכן, מכירה שהפכה את השניים לשותפים בשליטה במישורים.

בוועדה מציינים כי "התנהל מו"מ בין בלוטרייך לשניידר בדבר האפשרות לבצע עסקה כוללת של עסקת ההקצאה ושל עסקה למכירת מניות מבלוטרייך לשניידר, בכמות ובמחיר הזהים לעסקת ההקצאה ולעסקת המכירה שבוצעו, באופן המשקף מחיר משוקלל למניה של 7.48 שקל".

זאת כשעסקת ההקצאה לשניידר, של כ-12% מהונה של מישורים, נעשתה בפועל לפי מחיר מניה של שישה שקלים, ובהשקעה כוללת של כ-39 מיליון שקל, בעוד שמכירת המניות של בלוטרייך לשניידר נעשתה לפי מחיר מניה גבוה בהרבה של 9.5 שקל, ובהשקעה כוללת של כ-45 מיליון שקל - עסקאות שלאחריהן מחזיק כל אחד מהשניים כ-37% מהונה של מישורים.

בלוטרייך הסכים לשלם, ואז הוסיף תנאי

הוועדה סבורה ש"אי-גילוי המידע המהותי לדירקטוריון" על נכונותו של שניידר "לשלם על חבילה הכוללת שליטה מחיר ממוצע של כ-7.5 שקל למניה, הגבוה מהותית מהמחיר למניה המגולם בעסקת ההקצאה, לא איפשר לדירקטוריון למקסם את מחיר ההקצאה". בכך, לפי הוועדה, "נגרם לחברה נזק", ולכן היא מינתה את חברת הייעוץ הכלכלי פרומתאוס שתבחן "האם נגרם לה נזק ואם כן לכמתו, וזאת תחת ההנחה של עסקה כוללת".

בפרומתאוס סבורים כי "התמורה בחסר בגין ההקצאה הפרטית" בהתאם לפרמיית השליטה הראויה למישורים, עומדת על 5.3 מיליון שקל, סכום המינימום מטווח תמורה שקבעה בין 5.3-10.2 מיליון שקל.

לפי הוועדה, במהלך חודש יולי היא כבר סיכמה מול בלוטרייך על תשלום הסכום המוערך, "על אף שלעמדתו לא נפל פגם בהקצאה ולא נגרם לחברה נזק", וזאת תוך שציין כי הסכמתו לתשלום "ניתנה היות שהוא רואה את טובת החברה לנגד עיניו".

אולם, בהמשך העלה בלוטרייך דרישה למינוי מומחה נוסף שיכריע בין חוות הדעת שהציגה הוועדה, לבין אלה שהוא קיבל, שיאמוד את הנזק "ככל שקיים", כתנאי לתוקפו של הסכם התשלום.

מדובר בחוות דעת שקיבל בלוטרייך מחברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי, ממשרד רואי החשבון BDO ומחברת הייעוץ הכלכלי גיזה זינגר אבן, התומכות בגישתו, לגבי שווי העסקאות ומניית מישורים. זאת נוסף לשתי אנליזות של בית ההשקעות ווליו בייס ושל רוסאריו ייעוץ ומחקר, שהעניקו למניית מישורים שווי גבוה בעשרות אחוזים ממחירי העסקאות מול שניידר וממחיר השוק שלה באותה עת וכיום, העומד על כ-7 שקלים.

עוה"ד של בלוטרייך, גיא גיסין ויואל פרייליך ממשרד גיסין ושות', פנו בימים האחרונים במכתב לחברי דירקטוריון מישורים, בו הם מציינים כי "הולכות ומצטברות עוד ראיות אובייקטיביות מזמן אמת, באשר לשווי ההוגן של מניות החברה בשלהי 2016, בסמוך למועד המכירה מבלוטרייך לשניידר".

עוד הם מציינים כי "למיטב ידיעתנו, מדובר בגישה ובנתונים שכלל לא נבדקו על ידי הוועדה", וכי "כמות הממצאים הקיימים בסתירה לדוח הוועדה, מחייבת להורות על מינוי מומחה מכריע בלתי תלוי על-מנת שיכריע בין חוות הדעת הסותרות ולהביא בפניו את כלל הנתונים".

כן הוסיפו במכתב כי "מידת הזהירות, כמו גם טובת החברה, מחייבות אתכם, בנסיבות האלו, לבחינה מחודשת", וכי במקרה בו דרישה זו של בלוטרייך תתקבל, הוא "יעמוד בהתחייבותו (תחת מחאה בכל הנוגע למסקנות הוועדה) לשלם לחברה את סכום התשלום המעודכן שייקבע על ידי המומחה המכריע".

הסכסוך בין בלוטרייך לשניידר נחשף בנובמבר 2018 וזמן קצר לאחר מכן נחשפו גם טענות הדדיות שהפנו אחד כלפי השני. במהלך החודשים האחרונים נעשו כמה ניסיונות לפתרון הסכסוך, באמצעות מתן אופציה לשניידר לרכוש את חלקו של בלוטרייך בחברה בפרמיה משמעותית על מחיר השוק -  אופציה שלאחר שלא התממשה פנה בלוטרייך בדרישה למנות בורר מוסכם שיקבע מנגנון היפרדות מוסכם בין השניים, דרישה שנדחתה על ידי שניידר.

מאז נחשף הסכסוך מתאפיינת מניית מישורים בתנודתיות גבוהה יחסית, ובסיכום תקופה זו לא נרשמו שינויים מהותיים בערכה, והיא משקפת למישורים שווי נוכחי של כ-210 מיליון שקל. 

עו"ד יואל פרייליך, המייצג את גיל בלוטרייך מסר בתגובה: "הועדה קמה על רקע סכסוך בין בעלי השליטה, כוועדה שאינה בלתי תלויה. הועדה ניסחה את מסקנותיה באופן בלתי הוגן למרות שהוכח שעסקת ההקצאה נעשתה כדין, ועל אף חוות דעת חד משמעית של אנטרופי, כמו גם סקירות מזמן אמת של ווליו בייס ורוסאריו שקבעו כי כל העסקאות בוצעו תמורת שווי הוגן וכי לא נגרם נזק. למרות זאת, גיל הפגין אחריות והציע לשלם לחברה תחת מחאה, ובלבד שימונה מעריך שווי מכריע. הצעה זו נדחתה. דוח הוועדה טרם נמסר לידנו עם קבלת החומרים יפעל גיל להגן על זכויותיו כמו גם על החברה שייסד".

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

"מקווה להגיע בשנה הבאה": האמירות, התחזיות והמחליף. כך נראתה האסיפה השנתית של משקיע העל

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר ה'תאוויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור