גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד התקשורת – אל תתערבו בסלולר

החשש לצרכנים לכאורה והנפנוף בהם לא מציאותי בשוק הסלולר ● השוק יגיע, אם יגיע, לשיווי-משקל אחר עם פחות מתחרים, בלי שמשרד התקשורת, משרד האוצר או רשות התחרות ינסו להתערב כדי "לתקן" אותו ● פרשנות

נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת / צילום: איל יצהר
נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת / צילום: איל יצהר

1.

מניות קורסות, תסריטים על חברות קורסות שמשרד התקשורת נבהל ומנסה להרגיע - זה המצב בשוק הסלולר. נניח, רק נניח, שאחת מחברות הסלולר אכן תקרוס. שהאפשרות הזו, שמרחפת כעת באוויר בעקבות נפילת המניות המתמשכת והמלחמה לחיים ולמוות בשוק הסלולר בפרט ובשוק התקשורת בכלל, אכן תקרום עור וגידים.

זה לא שאני מייחל לקריסת אחת מחברות הסלולר, אבל מה יילד יום אם אכן אחת מחברות הסלולר תגיע למצב של חדלות פירעון - תסריט שלפחות כרגע, בטווח הקצר, נראה לי לא ריאלי. אבל רק לשם הדיון התאורטי, נניח שאחת החברות לא תוכל לשרת את חובותיה - מה כבר יקרה אז? הצרכנים ישלמו את המחיר, כפי שנוהגים לומר? לא נראה לי. סביר להניח שאותה חברה, מי שלא תהיה, תזדקק להסדר חוב בחסותו של בית המשפט. סביר גם להניח שהיא, במקביל, תעבור ידיים מבחינת הבעלות.

מה עם הצרכנים בתסריט? הם יכולים להיות רגועים. יהיו כאלה שיעזבו לחברות אחרות, ויהיו כאלה שיישארו - דרמה צרכנית לא תהיה פה ולא יכולה להיות פה - אותה חברה תמשיך לתפקד כעסק חי. זה לא בנק עם פיקדונות, זו בסך-הכול חברת סלולר. אבל הדרמה האמיתית תתחיל כשהצעות לרכישתה יתחילו לזרום. מה יקרה אם אחת המתחרות תבקש לרכוש אותה? מה תהיה עמדת הרגולטורים - משרד התקשורת, משרד האוצר ורשות התחרות? האם הם יאפשרו תנועה בכיוון ההפוך בשוק הסלולר? כלומר, הפחתת מספר המתחרים ולא הוספה, כפי שקרה בשנים האחרונות?

2.

אחרי כמה כותרות בתקשורת, כאמור, משרד התקשורת החליט להוציא הודעה בזו הלשון: "המשרד עוקב מקרוב לאורך השנה ובפרט בשבוע האחרון אחר איתנותן הפיננסית של חברות הסלולר. לאור ההתפתחויות האחרונות, הורה מנכ"ל משרד התקשורת, נתי כהן, על הקמת צוות מיוחד לבחינת מצב שוק הסלולר. הצוות יבחן כלים אפשריים לייצוב השוק לקראת השקעות בדור החמישי, במטרה ליצור שוק המציע לצרכנים מוצרים איכותיים ומגוונים במחירים הוגנים, בו פועלות חברות תקשורת אשר מכניסות למשקיעיהן רווחים סבירים".

אני ממש לא מצליח להבין את ההודעה הזו. אני מבין את הדאגה להשקעות, כי חברות שלא מרוויחות לא יכולות להשקיע - וחלק מהאחריות של משרד התקשורת זה פיתוח תשתיות. זה מובן. אבל למה בדיוק משרד התקשורת צריך לעקוב אחרי איתנותן הפיננסית של חברות הסלולר? הוא אחראי לבריאותן? הרי מדי רבעון יכולים כלכלני משרד התקשורת להציץ בדוחות הכספיים של חברות הסלולר (במיוחד פרטנר וסלקום, בפלאפון אין דוחות מלאים) ולהבין את מצבן הפיננסי, שידוע, פחות או יותר, כבר שנים.

בשביל מה להוציא על כך הודעה לתקשורת? הרי לפי ההגדרה הרשמית של משרד התקשורת, הוא "אחראי לקביעת המדיניות, פתיחת שוק התקשורת לתחרות ופיתוח תשתיות התקשורת. המשרד מופקד על פיקוח ורישוי ספקי תקשורת (השחקנים בשוק)". כלומר, כל אלה לא קשורים ישירות, אלא רק בעקיפין לאיתנות הפיננסית של חברות הסלולר.

ובכלל, איפה היה בדיוק משרד התקשורת כשחברות הסלולר, במיוחד סלקום, משכו דיבידנדים ענקיים, השאירו מבנה הון רזה והתמנפו יתר על המידה? למה אז לא קפצו במשרד התקשורת והוציאו הודעה חריגה שהם עוקבים בדאגה אחרי איתנות חברות הסלולר בהתחשב בשינויים בשוק? ובכלל, משרד התקשורת לא אמור לקחת אחריות על טעויות שעושים בעלים של חברה, שממנפים אותה יתר על המידה ומושכים ממנה יותר מדי דיבידנדים בזמנים טובים.

3.

חברות הסלולר "סובלות" כבר כ-7 שנים, החל מ-2012, אז נכנסה גולן טלקום לתחרות. הן סובלות, הצרכנים נהנים מאוד. בניגוד לתחזיות האפוקליפטיות, שום חברה לא קרסה. אכן, המניות צללו, ההכנסות ירדו, הרווחים צנחו, ואף יש מעבר להפסדים, והתזרימים מפעילות שוטפת ירדו (אם כי, עדיין חיוביים).

במקביל, מספר המתחרים בשוק לא ירד - נהפוך הוא. גולן טלקום, מחוללת התחרות, הייתה קרובה להיבלע על-ידי סלקום בעסקה מאוד מנופחת, אבל כל הרגולטורים הציגו חזית אחידה: לא למיזוג, זה יפגע בצרכנים. העסקה בוטלה, וגולן טלקום נרכשה בסופו של דבר במחיר הרבה יותר זול על-ידי אלקטרה צריכה, אחרי שהסכסוך בינה לבין סלקום התגלגל לבית המשפט.

מצד שני, נוסף מתחרה - אקספון, חברת הסלולר של חזי בצלאל עם כניסה אגרסיבית לשוק עם המותג החדש שלו. ומי זוכר היום את מיכאל גולן, שנישא על כפיים כמי שהצית את התחרות, אבל ניסה לחתוך קופון מהיר וגם להתחמק ממחויבויותיו הרגולטוריות? לכולנו יש הרי זיכרון קצר.

כך או אחרת, חברות הסלולר נקלעו למצב הקלאסי: תחרות גוברת, ירידה חדה ברווחיות, היחלשות התזרים וחוב שנערם בתקופות הטובות, לרוב בגיוסי אג"ח. ואז נשאלת השאלה הטריוואילית - הן יוכלו לשרת את החובות שלהן? בולטת לרעה היא סלקום (ראו טבלה), שמצבת החובות שלה ומצבה התזרימי יותר גרוע מפרטנר, ובהתאם שווי השוק שלהן - פרטנר שווה פי 2 לערך מסלקום. תוסיפו את התחרות בשוק הטלוויזיה, שסלקום ופרטנר נכנסו אליהן באגרסיביות, כשהן הפעם בצד של המתחרים החדשים שחותכים מחירים וגורמות צרות לדואופול של הוט ושל yes.

תמונת המצב הן בשוק הסלולר והן בשוק הטלוויזיה: הצרכנים נהנים מאוד, והחברות מתקשות להרוויח (לבד מהחטיבה הנייחת של בזק, שזה סיפור נפרד לחלוטין). 

מצבת החובות של חברות הסלולר הגדולות

הרגולטורים ובהם משרד התקשורת אינם יכולים לאחוז את החבל לעד משני קצותיו: מצד אחד, לרצות שהמחירים לצרכנים ימשיכו להיות נמוכים, ושמלחמת המחירים בשוק הסלולר תימשך לעולמי עד בלי שייווצר מתישהו שיווי-משקל חדש; ומצד שני - היא לא יכולה לתמוך בהשקעות בתשתיות עם רמת מחירים כזו, רק מתוך "דאגה" לאיתנות חברות הסלולר.

יש לי הצעה למשרד התקשורת: אל תתערבו, השוק הרבה יותר חכם מכל רגולטור, במיוחד בשוק כמו הסלולר. ובכלל, המחשבה הבלתי נסבלת שרגולטור או משפטן יכול להשתמש בכוח שלו כדי לקבוע תוצאה עסקית שנראית לו נוחה, היא לא מעשית. החשש לצרכנים לכאורה והנפנוף בהם הוא גם לא מציאותי בשוק הסלולר.

השוק יגיע, אם יגיע, לשיווי-משקל אחר עם פחות מתחרים, בלי שמשרד התקשורת, משרד האוצר או רשות התחרות ינסו להתערב כדי "לתקן" אותו. לכן אין מה למשרד התקשורת לחשוש אם השוק יגרום לקריסת אחת מחברות הסלולר. זה חלק מכללי המשחק התחרותיים וחלק טבעי ממהלך העסקים. הניסיון להנשים חברות שחטאו בעבר בהתנהלות עסקית לא נכונה אינו מתפקידו של משרד התקשורת, כיוון שההיבט הצרכני פה הוא שולי, וקריסה לא ממש תפגע בצרכנים.

המבחן של הרגולטורים יהיה במיזוגים בעתיד בשוק הסלולר - תסריט שהוא בהחלט אפשרי לאור התנאים התחרותיים בשוק הסלולר. אם זה יקרה, גם זה חלק מכללי המשחק בכל שוק, וספק אם הרגולטורים יוכלו למנוע אותו לאורך זמן, כמו שמנעו את מיזוג סלקום-גולן.

צריך גם לזכור שההתערבות בשוק הסלולר בזמנו על-ידי משה כחלון בהכנסת מתחרים (במיוחד גולן) לא הייתה ממש "התערבות", אלא תיקון למצב לא בריא שבו משרד התקשורת בעצמו היה חסם לכניסת שחקנים חדשים במשך יותר מדי זמן.

4.

כישרון של מנהלים נבחן בתקופות קשות, בתנאי שוק תחרותיים מאוד, ולא כשהם נחים על זרי הדפנה עם תנאים תחרותיים נוחים. מנהלי חברות הסלולר בתקופות הטובות נהנו מכל העולמות: שוק נוח לחברות, הרבה פחות נוח לצרכנים ומאוד נוח לכיסם האישי. 

זמנים טובים עבודת ניהול קלה ושכר בשמיים - שכר מנהלי סלולר

בטבלה המצורפת אתם יכולים לראות את עשרות המיליונים ויותר שזרמו לחבורה מצומצמת של מנהלים בזמנים הטובים שבהן חברות הסלולר הרוויחו מיליארדים. המנהלים הנוכחיים רק יכולים לחלום על חבילות שכר כאלה, למרות שמבחינה ניהולית המלאכה שלהם הרבה יותר מורכבת ומאתגרת.

זה רק אומר שני דברים מאוד פשוטים: יש ערך לניהול ולכישרון ניהולי, אבל בהרבה פעמים אין שום קשר בין אותו כישרון, אם בכלל, לרמת הרווחיות של החברה. בזמנים הטובים של חברות הסלולר - אפשר להניח שגם בובה בכיסא המנהל הייתה מצליחה להביא את אותם רווחים. בזמנים הרעים של חברות הסלולר - כפי שהם כיום - ניהול טוב יכול להוציא את החברות ממצב של "קריסה", כפי שהם כבר מאיימים שזה יקרה מזה זמן רב. 

עוד כתבות

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל