גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח אחרי המוות: התפוצצות בועת ה-ICO ייבשה את הבאר של תעשיית הבלוקצ'יין

התאוששות הביטקוין בחודשים האחרונים לא עזרה הרבה למשקיעים שהשתתפו בהנפקות של מטבעות דיגיטליים ● מחקר חדש מצא כי לפחות 89% מכל ה-ICO הניבו תשואות שליליות, בשיעור חציוני של 87% ● עתידם של רוב מטבעות הקריפטו, ובהם גם כאלה שהנפיקו חברות בלוקצ'יין ישראליות, אינו נראה ורוד

הגל של גיוסי ICO - הנפקות ראשוניות של מטבעות דיגיטליים - ששטף את העולם ב-2018-2017, כנראה כבר לא יחזור על עצמו. בעוד הביטקוין הצליח להתאושש חלקית מנפילת מחירו בשנה שעברה, וכעת הוא נסחר במחיר הנמוך בכ-40% מהשיא שקבע בדצמבר 2017, רוב המטבעות הדיגיטליים החדשים שהונפקו בשנים האחרונות, לא הצליחו להתאושש מ"החורף" שפקד את שוק הקריפטו בשנה שעברה - ואיבדו כמעט את כל ערכם בזמן שחלף מאז הנפקתם.

מניתוח שערך בשבוע שעבר אתר חדשות הקריפטו האמריקאי TheBlock, עולה מסקנה ברורה ולא מפתיעה: הנפקות המטבע הדיגיטלי היו בועה פיננסית שהתפוצצה. המחקר מצא, בין השאר, כי גיוסי ה-ICO הניבו למשקיעים תשואה שלילית חציונית של 87% במונחים דולריים - והתשואות שלהם ממשיכות לרדת בעקביות.

לדברי לארי סרמק, מנהל המחקר של TheBlock, ניתן להסביר בפשטות את כישלון ה-ICO בחוסר איזון בתמריצים בין מייסדים למשקיעים. בניגוד להון סיכון (VC), המייסדים של חברות הבלוקצ'יין שערכו ICO, גייסו כסף ממשקיעים לא מתוחכמים (רובם קמעוניים) עבור מוצר בשלבים מוקדמים מאוד של פיתוח. משקיעי ה-ICO לא קיבלו כל בעלות על נכסי המיזמים שאת מטבעותיהם רכשו.

תשואה שלילית גם למיזמים מישראל

בעוד שרוב המשקיעים בגיוסי ה-ICO איבדו כמעט את כל השקעתם עם צניחת שווי המטבעות שהונפקו להם, החברות שגייסו הון ב-ICO איבדו חלק גדול משווי ההחזקות שלהן - אותו חלק שהן מחזיקות במטבע שהנפיקו, ושלא המירו לדולרים או לביטקוין. רוב המטבעות האלה, שרבים מהם נסחרו במחירי שיא בתחילת 2018, נסחרים כיום הרבה מתחת לשוויים בהנפקה.

בגזרה הישראלית של חברות הבלוקצ'יין, אפשר למצוא לכך כמה דוגמאות: למשל, המטבע Sirin שהנפיקה חברת סירין לאבס של משה חוגג, שגייס כ-158 מיליון דולר ב-ICO, איבד 98% ממחירו הדולרי מאז ההנפקה שלו בדצמבר 2017, לפי נתוני אתר CoinMarketCap; ואילו המטבע BNT שהנפיקה חברת בנקור, שבראשה המייסדים השותפים אייל הרצוג, יהודה לוי והאחים גליה וגיא בן-ארצי, איבד 90% ממחירו הדולרי מאז ה-ICO ביוני 2017, שבו גויסו 153 מיליון דולר.

ואולם הסטארט-אפים הישראליים אינם יוצאי דופן במובן זה: מבין אלפי גיוסי ה-ICO שבוצעו עד היום בעולם, רובם המוחלט של הגיוסים הניבו תשואות שליליות, שכמעט מחקו את שווי המטבעות שהונפקו בהם. הדבר נכון גם לגיוסים קטנים יחסית, כמו ה-ICO שביצעה חברת Colu הישראלית בפברואר 2019, ובו גייסה כ-19 מיליון דולר בהנפקת המטבע הדיגיטלי CLN. מחירו הדולרי של ה-CLN צנח בכ-70% מאז ההנפקה. 

בתוך כך, כפי שפורסם אתמול (ב') באתר "גלובס", קולו הודיעה כי החליטה לסגור את פרויקט הבלוקצ'יין שלה וכי תציע למחזיקי המטבעות שלה לרכוש אותם בחזרה. לדברי החברה, לאחר השלמת הרכישה החוזרת, שתתחיל באוקטובר ותימשך 90 יום, "תשרוף" קולו את כל מטבעות ה-CLN שתרכוש, כך שיהפכו לחסרי ערך.

כמה גייסו? תלוי את מי שואלים

הסטטיסטיקה של גיוסי ה-ICO מגלה פערים רחבים בין מקורות המידע המדווחים על הנתונים. ברף העליון של ההערכות, על פי אתר ICObench, בוצעו עד היום 5,600 גיוסי ICO, שהסתכמו ב-64.5 מיליארד דולר. לעומת זאת, ברף התחתון, לפי אתר המחקר ICO Drops, הנתונים מצביעים על גיוס כולל של 14 מיליארד דולר בהנפקות של מטבעות דיגיטליים. עם זאת, כל מקורות המידע בתחום תמימי דעים באשר למגמה: קדחת ה-ICO הגיעה לשיאה בדצמבר 2017, ומאז דעכה והלכה.

איסוף המידע על התשואות של גיוסי ה-ICO, כפי שמציינים במחקר של TheBlock, הוא משימה לא פשוטה. ההסבר לכך הוא שרוב הסטארט-אפים שגייסו הון באמצעות ICO, סיימו את דרכם, או שהמטבעות הדיגיטליים שלהם איבדו לחלוטין את נזילותם.

אתר ICO Drops מחזיק כיום במאגר המידע הגדול ביותר על גיוסי ICO או IEO (הנפקות של בורסות קריפטו), הכולל בסך הכל 444 פרויקטים. ההתפלגות של מספר ההנפקות על פי החודש שבו בוצעו, מראה על מגמה כמעט זהה לזו שמראה התפלגות ההיקף הכספי של הגיוסים.

רוב הנפקות המטבע הדיגיטלי הסתיימו עד לינואר 2018. ה-ICO הממוצע, על פי המחקר של ICO Drops, גייס 36.2 מיליון דולר, בעוד שה-ICO החציוני גייס 18 מיליון דולר. בסך הכל, לפי נתונים אלה, גויס בהנפקות אלה סכום כולל של 14 מיליארד דולר.

הגיוסים הגדולים בהנפקות מטבע דיגיטלי

רק 30 גיוסים עם תשואה חיובית

לפי נתוני ICO Drops, רק 10.8% מכל גיוסי ה-ICO שנתוניהם נאספו, מציגים תשואה דולרית חיובית על המטבעות הדיגיטליים שהונפקו בהם. הנתון הזה היה אף נמוך יותר, אם היה מביא בחשבון את כל גיוסי ה-ICO שבוצעו עד היום - רובם של פרויקטים שחדלו מלפעול. התשואה הדולרית החציונית של גיוסים אלה היא בשיעור שלילי של 87%, ורק 11 מבין גיוסי ה-ICO הניבו תשואה בשיעור גבוה מ-1,000%.

נתון חשוב לא פחות על מידת הצלחתם של גיוסי ה-ICO, הוא שרק 30 גיוסים (שיעור של 7.7% מהגיוסים שנתוניהם נאספו) הניבו תשואות חיוביות מול הביטקוין מאז הנפקת המטבעות הדיגיטליים שלהם. ביותר מ-74% מכל גיוסי ה-ICO , המטבעות הדיגיטליים איבדו יותר מ-90% מערכם בהשוואה לשער הביטקוין (BTC). מול הביטקוין, התשואה החציונית של המטבעות שהונפקו ב-ICO היא תשואה שלילית של 91%.

חמשת גיוסי ה-ICO בעלי התשואות הגבוהות ביותר במונחי שער הביטקוין, הם BNB, המטבע שהונפק על ידי בורסת הקריפטו Binance, עם תשואה של 5,902% מאז הנפקתו; IOTA, עם תשואה של 1,744%; את'ריום (Ethereum), עם תשואה של 1,339%; Lambda עם 962%; ו-ChainLink עם 668%.

רק 11% מכל גיוסי ה-ICO הניבו תשואות חיוביות

זרם השקעות אינו נראה באופק

לדברי מנהל המחקר של TheBlock , בהתחשב בכך שלפחות 89% מכל גיוסי ה-ICO הניבו תשואות דולריות שליליות, ושגם גיוסי ה-IEO (שרובם נעשו ב-2019) מתחילים להציג מגמה דומה, ניתן לקבוע בביטחון רב למדי כי הרוב המוחלט של גיוסי ה-ICO אינו נושא ערך לטווח הארוך. מנגד, השיעור הקטן של הנפקות קריפטו שבכל זאת מניב תשואות מוצלחות - עושה זאת בגדול.

תגובה עוקצנית לנתונים שפרסם TheBlock, סיפקה מאיה זהבי, יועצת לחברות בתעשיית הבלוקצ'יין, שצייצה בטוויטר (בתרגום לעברית): "הלוואי שהאנשים שהלכו למכור בטלוויזיה שיטקוינס (shitcoins - כינוי גנאי למטבעות דיגיטליים חסרי ערך; ר"ק) בדצמבר 2017, היו משלמים על כך במוניטין שלהם. במקום זאת, בטעייה המתמדת של הביטקוין, זה נותן להם מעמד של אנשים 'קולים' (OG) ועוקבים. הם זרקו את המטבעות שלהם על משקיעים קמעוניים, ועכשיו יש להם כסף לקנות מדיה, השפעה ופרסום. תעשו תחקיר לפני שאתם מעריצים את רוכלי המטבעות".

מעבר לחשבון הנפש שעשויים לעורר ההפסדים שנגרמו למשקיעים בתעשיית הבלוקצ'יין, המחקר של TheBlock מבהיר שוב כי הנפקות מטבע דיגיטלי הן שיטת גיוס שכנראה מיצתה את עצמה. חברות הבלוקצ'יין, שרבות מהן נהנו מההייפ בשוק הקריפטו בשנים 2018-2017, נדרשות כיום להסתגל למציאות חדשה, שבה הקרנות שגייסו מתכווצות והולכות, בעוד שהעתיד לא נראה ורוד. לפחות בטווח הקרוב, זרם חדש של השקעות אינו נראה באופק - ודאי לא בהיקפים שתעשיית הבלוקצ'יין התרגלה אליהם. 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון