גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרסנים את החילוטים: בעקבות העליון - הערכאות הנמוכות מצמצמות תפיסות רכוש

כחלק מהמגמה שהתווה ביהמ"ש העליון - לקבוע גבולות למדינה בכל הנוגע לתפיסת רכושם של חשודים ונאשמים - שופט שלום בראשל"צ הורה על שחרור מחצית מרכושו של חשוד שנתפס ● "ביהמ"ש נדרש לבחון את פרק הזמן שבו צפוי צו החילוט הזמני לעמוד בתוקף"

השופט גיא אבנון / צילום: דוברות הרשות השופטת
השופט גיא אבנון / צילום: דוברות הרשות השופטת

גוברת המלחמה של בתי המשפט בשימוש הנרחב שעושה המדינה בכלי של תפיסות וחילוטים של רכוש חשודים ונאשמים, עוד בשלבי החקירה ולפני שהוגש כתב אישום ו/או הושגה הרשעה. יומיים בלבד לאחר פסיקת בית המשפט העליון - שבה שוגר שוב מסר לפרקליטות ולמשטרה, שלפיו לא ניתן לחלט רכוש של נאשמים בפלילים לסכום בלתי מוגבל ולזמן לא מוגבל - מיישם בית משפט השלום את ההלכה.

השופט גיא אבנון מבית משפט השלום בראשון-לציון הורה אתמול (ד') על שחרורו של רכוש תפוס בשווי מיליוני שקלים של חשוד בפרשת החשד למרמה, העלמות מס והלבנת הון מהפעלת מזנונים באצטדיונים. זאת, תוך שהשופט מפנה להלכת בית המשפט העליון. "אך לפני יומיים עמדה שופטת העליון ענת ברון על התכליות שעומדות בבסיסו של כלי החילוט, על הצורך בתפיסה זמנית על-מנת להגשים את יכולת החילוט בתום ההליך, ובצד זאת על החובה לערוך איזונים בין האינטרס הציבורי לבין זכות הקניין של הנאשם (החלטה בתפיסה זמנית לאחר הגשת כתב אישום)".

את "האיזון" הנדרש בעניינו של החשוד שהופיע בפניו, מצא השופט אבנון בשחרור של מחצית מהרכוש שתפסו רשות המסים והמשטרה במסגרת החקירה. זאת, תוך שבית המשפט דוחה את בקשת המדינה להאריך את צו תפיסת מלוא הרכוש ב-180 יום נוספים.

מדובר בהחלטה שמהווה את המשך המגמה שהתווה העליון להגביל את "מהפכת התפיסות והחילוטים" ולקבוע גבולות למדינה בעת תפיסת רכושם של חשודים. לאחרונה התקבלו עוד ועוד החלטות בעליון, ובערכאות הנמוכות כתוצאה מכך, המורות על שחרור רכוש שנתפס בחקירה לפרק זמן ממושך או בשווי גבוה מדי, ולעתים גם תוך רמיסת זכויות חשודים.

החשוד שזכה לקבל חלק מרכושו חזרה הוא דורון להב, מבעלי חברת נטו אינווסטמנט, המפעילה קפיטריות בתחנות רכבת, בבתי חולים, באוניברסיטאות ובמכללות וכן באצטדיוני כדורגל - בלומפילד בתל-אביב, המושבה בפתח-תקווה ובעבר גם באצטדיון סמי עופר בחיפה.

בחקירה שמנהלות רשות המסים והמשטרה זה כשנה, חשודים להב ו-13 אחרים כי זכו במכרזים להפעלת מזנונים ציבוריים, כשבפועל מי שהפעילו אותם היו אנשיו של אורי לוזון, המוכר למשטרה כעבריין. לפי החשד, הזכיינים שימשו עבור לוזון כ"קופים" להלבנת כסף שחור. להב והאחרים חשודים בביצוע עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה, הלבנת הון, שיבוש מהלכי חקירה ומשפט ועבירות על חוק מע"מ ועל פקודת מס הכנסה. 

במהלך החקירה הוצאו צווים לתפיסת נכסי החשודים. רכושו של להב, שנתפס לפני כשנה וחודש במסגרת החקירה, כלל דירת מגורים בבעלותו ברחוב ויצמן בתל-אביב, שהוערכה בכ-2 מיליון שקל לאחר קיזוז משכנתא, וזכויותיו (שליש) בדירת מגורים ברחוב ברודצקי בתל-אביב, שהוערכו בכ-840 אלף שקל. בנוסף נתפסו מניות שבהן מחזיק להב בחברת נטו אינווסמנט בשווי של כ-7.5 מיליון שקל. בסך-הכול נתפס רכוש בשווי של כ-10.5 מיליון שקל וכן מכשיר הטלפון של להב.

הלבנת הון

באחרונה הגיעה לשולחנו של השופט אבנון בקשה שנייה של המדינה, להארכת תקופת החזקת הרכוש התפוס של להב למשך 180 ימים. בא-כוח המדינה, רפ"ק דוד דסקל, טען כי שווי העבירות הכולל המיוחסות ללהב עומד על כ-15.7 מיליון שקל, מתוכן קרוב ל-10 מיליון שקל עבירות הלבנת הון, והיתרה בעבירות מס. זאת, כאשר שווי הרכוש לחילוט עומד על כ-10.5 מיליון שקל.

בא-כוח המדינה עתר להותיר את הרכוש כולו תפוס כדי להבטיח אפשרות חילוט עתידי בשווי עבירות הלבנת הון. בנוסף, המדינה התנגדה לשחרור מכשיר הטלפון של להב, בטענה כי הוא מכיל ראיות להוכחת ביצוע עבירות.

סנגוריו של להב, עורכי הדין ציון סהראי וניר לזר, עתרו לבית המשפט בבקשה שיבחן אם עוצמת החשד כיום מצדיקה את המשך תפיסת הרכוש כולו. כן עתרו הסנגורים לבחון את פוטנציאל החילוט, וטענו כי מרגע שהפעילות שאותה ביצע להב היא פעילות לגיטימית של הפעלת דוכני מזון, הרי שהתקבולים של 10 מיליון שקל אינם פירות העבירה לצורך חילוט, ולפיכך גם אם יוגש כתב אישום, ולהב יורשע במלוא החשדות המיוחסים לו, לא ניתן יהיה לחלט אפילו 10% מהסכום. 

עוד טענו הסנגורים כי כתוצאה מהחקירה מסרבים הבנקים להקצות מסגרת אשראי אלא כנגד שיעבוד נכסים, ולפיכך הרכוש התפוס אמור לשמש כצינור חמצן ללהב ולעסקיו.

שחרור חלקי

בתחילת השבוע אחד הסנגורים של להב, עו"ד סהראי, הגיש לבית המשפט הודעה בה הפנה להחלטת העליון בעניין אהוד יפרח וחברת אהוד מאיר שאיבות, העוסקת אף היא בשחרור רכוש תפוס, וניתנה יום אחד קודם לכן. בהחלטה קיבל העליון, באופן חלקי, ערעור שהגישו יפרח וחברת אהוד מאיר שאיבות, שעומדים לדין פלילי בפרשת השוחד ותיאום המחירים בתאגיד "מי אביבים". העליון הפחית את היקף החילוט של הרכוש ששייך להם מ-35 מיליון שקל ל-18 מיליון שקל. זאת, תוך קביעת הלכה בנוגע לאיזון הנדרש בין האינטרס הציבורי שבהבטחת מימוש תכליות החילוט לבין זכויותיהם הקנייניות של החשודים. עו"ד סהראי, שייצג את יפרח בעליון, ציין כי ההכרעה של העליון רלוונטית גם לעניינו של להב.

בהחלטתו, שקיבלה את טענות הסנגור, הורה השופט אבנון לשחרר מתוך הרכוש שנתפס בשווי כולל של 10.5 מיליון שקל, רכוש המוערך בשווי של כ-5 מיליון שקל, הכולל את שתי הדירות בתל-אביב ואת שליש מהמניות שמחזיק החשוד בחברה שבבעלותו. כן הורה השופט על החזרת הטלפון הנייד של להב לידיו, לאחר שכל החומר שהיה עליו הועתק זה מכבר.

מידתיות החילוט

השופט אבנון ציין כי נכון לשלב זה של ההליך "עוצמת החשדות נגד להב שרירה, קיימת ורלוונטית". לדבריו, המדינה אומנם לא הציגה לעיוני חומרי חקירה גולמיים חדשים, אך הוא שוכנע כי היחידה החוקרת לא שקטה על שמריה וניצלה את הזמן כראוי לצורכי חקירה, וכן כי התשתית הראייתית הקיימת מצדיקה הארכה נוספת של תקופת התפיסה. אשר למכשיר הטלפון, ציין השופט, העובדה שהוא מכיל לכאורה ראיות רלוונטיות, אין בה כדי למנוע את השבתו ללהב, לאחר שתוכנו הועתק במלואו.

לאחר קביעות מקדמיות אלה, ניתח השופט את שאלת היקף תפיסת הרכוש הנדרש, וכאן הגיע למסקנות שונות מאלה של המדינה. השופט ציין כי שווי עבירות הלבנת ההון המיוחסות ללהב לא השתנה ועומד בקירוב על כ-10 מיליון שקל, וכי בהחלטה הקודמת מצא לאפשר למדינה להחזיק תפוסים בשווי מלוא עבירות הלבנת הון, תוך שחרור חלק מהתפוסים כדי להגיע לסכום זה. עתה, ציין השופט, יש לשוב ולבחון אם יש הצדקה להאריך את התפיסה בשווי מלוא עבירות הלבנת ההון.

על-מנת להשיב על שאלה זו, פנה השופט להחלטת העליון בעניין אהוד יפרח ולפרק האחרון בהחלטה שהוקדש לנושא המידתיות של תפיסת הרכוש. שופטת העליון ענת ברון פסקה כי "במסגרת בחינת מידתיות החילוט הזמני, נדרש בית המשפט לבחון את פרק הזמן שבו צפוי הצו הזמני לעמוד בתוקף - הן פרק הזמן שחלף, הן צפי הזמנים לסיום ההליך".

השופט אבנון ציין כי בבואו לערוך איזונים בתיק של להב, עליו לבחון גם את משך זמן החקירה וכן את הסיכוי שיאושר חילוט של מלוא הרכוש התפוס במקרה של הרשעה. אבנון מצא כי בנסיבות אלה יש לשחרר מחצית מהרכוש.

אבנון כתב כי ראוי לצמצם משווי התפיסה ולאפשר למדינה להחזיק בשלב זה רכוש בשווי מחצית מעבירות הלבנת ההון המיוחסות ללהב. זאת, "לאור עוצמת החשדות המבוססים על איכות חומרי החקירה; בהתחשב בחלקו של להב בעבירות; במעמדו בתוך הקבוצה העבריינית (איננו מן הבכירים); בחלוף כשנה וחודש ממועד הפיכת החקירה לגלויה; בהינתן קצב התקדמות החקירה; במשך הזמן הצפוי עד תום החקירה; בהתחשב באפשרות להגשת כתב אישום; במשך הזמן הצפוי לניהול ההליך העתידי; בסיכויי ההרשעה; בסיכויי החילוט בתום ההליך  ככל שלהב יורשע במלוא המיוחס לו (על רקע עילות החילוט בהינתן חלקו בעבירות); בנזק המצטבר הנגרם לכאורה ללהב; ובחזקת החפות שכמובן עומדת לו". 

עו"ד ציון סהראי ממשרד עורכי דין סרטל סהראי לזר, המייצג את דורון להב, מסר כי "בית המשפט העליון הדגיש את החובה לשמור על זכותו של אדם על קניינו גם אם הוא חשוד או נאשם, והביא בחשבון את העובדה שהליכי חקירה ומשפט בתיקי צווארון לבן אורכים זמן רב, ויש לתת לעובדה זו משקל של ממש. למעשה, בית המשפט הטה אוזן קשבת לטענה שתפיסת רכוש זמנית לתקופה כל-כך ארוכה לאדם שעומדת לו חזקת החפות, גורמת נזקים שאת חלקם לא ניתן יהיה לתקן, ועל כן שחרר מחצית הרכוש. בית משפט השלום הסתמך בהחלטתו לשחרר מחצית מהרכוש על החלטת בית המשפט העליון, ואימץ את העיקרון שנקבע בבית המשפט העליון".

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים