גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרסנים את החילוטים: בעקבות העליון - הערכאות הנמוכות מצמצמות תפיסות רכוש

כחלק מהמגמה שהתווה ביהמ"ש העליון - לקבוע גבולות למדינה בכל הנוגע לתפיסת רכושם של חשודים ונאשמים - שופט שלום בראשל"צ הורה על שחרור מחצית מרכושו של חשוד שנתפס ● "ביהמ"ש נדרש לבחון את פרק הזמן שבו צפוי צו החילוט הזמני לעמוד בתוקף"

השופט גיא אבנון / צילום: דוברות הרשות השופטת
השופט גיא אבנון / צילום: דוברות הרשות השופטת

גוברת המלחמה של בתי המשפט בשימוש הנרחב שעושה המדינה בכלי של תפיסות וחילוטים של רכוש חשודים ונאשמים, עוד בשלבי החקירה ולפני שהוגש כתב אישום ו/או הושגה הרשעה. יומיים בלבד לאחר פסיקת בית המשפט העליון - שבה שוגר שוב מסר לפרקליטות ולמשטרה, שלפיו לא ניתן לחלט רכוש של נאשמים בפלילים לסכום בלתי מוגבל ולזמן לא מוגבל - מיישם בית משפט השלום את ההלכה.

השופט גיא אבנון מבית משפט השלום בראשון-לציון הורה אתמול (ד') על שחרורו של רכוש תפוס בשווי מיליוני שקלים של חשוד בפרשת החשד למרמה, העלמות מס והלבנת הון מהפעלת מזנונים באצטדיונים. זאת, תוך שהשופט מפנה להלכת בית המשפט העליון. "אך לפני יומיים עמדה שופטת העליון ענת ברון על התכליות שעומדות בבסיסו של כלי החילוט, על הצורך בתפיסה זמנית על-מנת להגשים את יכולת החילוט בתום ההליך, ובצד זאת על החובה לערוך איזונים בין האינטרס הציבורי לבין זכות הקניין של הנאשם (החלטה בתפיסה זמנית לאחר הגשת כתב אישום)".

את "האיזון" הנדרש בעניינו של החשוד שהופיע בפניו, מצא השופט אבנון בשחרור של מחצית מהרכוש שתפסו רשות המסים והמשטרה במסגרת החקירה. זאת, תוך שבית המשפט דוחה את בקשת המדינה להאריך את צו תפיסת מלוא הרכוש ב-180 יום נוספים.

מדובר בהחלטה שמהווה את המשך המגמה שהתווה העליון להגביל את "מהפכת התפיסות והחילוטים" ולקבוע גבולות למדינה בעת תפיסת רכושם של חשודים. לאחרונה התקבלו עוד ועוד החלטות בעליון, ובערכאות הנמוכות כתוצאה מכך, המורות על שחרור רכוש שנתפס בחקירה לפרק זמן ממושך או בשווי גבוה מדי, ולעתים גם תוך רמיסת זכויות חשודים.

החשוד שזכה לקבל חלק מרכושו חזרה הוא דורון להב, מבעלי חברת נטו אינווסטמנט, המפעילה קפיטריות בתחנות רכבת, בבתי חולים, באוניברסיטאות ובמכללות וכן באצטדיוני כדורגל - בלומפילד בתל-אביב, המושבה בפתח-תקווה ובעבר גם באצטדיון סמי עופר בחיפה.

בחקירה שמנהלות רשות המסים והמשטרה זה כשנה, חשודים להב ו-13 אחרים כי זכו במכרזים להפעלת מזנונים ציבוריים, כשבפועל מי שהפעילו אותם היו אנשיו של אורי לוזון, המוכר למשטרה כעבריין. לפי החשד, הזכיינים שימשו עבור לוזון כ"קופים" להלבנת כסף שחור. להב והאחרים חשודים בביצוע עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה, הלבנת הון, שיבוש מהלכי חקירה ומשפט ועבירות על חוק מע"מ ועל פקודת מס הכנסה. 

במהלך החקירה הוצאו צווים לתפיסת נכסי החשודים. רכושו של להב, שנתפס לפני כשנה וחודש במסגרת החקירה, כלל דירת מגורים בבעלותו ברחוב ויצמן בתל-אביב, שהוערכה בכ-2 מיליון שקל לאחר קיזוז משכנתא, וזכויותיו (שליש) בדירת מגורים ברחוב ברודצקי בתל-אביב, שהוערכו בכ-840 אלף שקל. בנוסף נתפסו מניות שבהן מחזיק להב בחברת נטו אינווסמנט בשווי של כ-7.5 מיליון שקל. בסך-הכול נתפס רכוש בשווי של כ-10.5 מיליון שקל וכן מכשיר הטלפון של להב.

הלבנת הון

באחרונה הגיעה לשולחנו של השופט אבנון בקשה שנייה של המדינה, להארכת תקופת החזקת הרכוש התפוס של להב למשך 180 ימים. בא-כוח המדינה, רפ"ק דוד דסקל, טען כי שווי העבירות הכולל המיוחסות ללהב עומד על כ-15.7 מיליון שקל, מתוכן קרוב ל-10 מיליון שקל עבירות הלבנת הון, והיתרה בעבירות מס. זאת, כאשר שווי הרכוש לחילוט עומד על כ-10.5 מיליון שקל.

בא-כוח המדינה עתר להותיר את הרכוש כולו תפוס כדי להבטיח אפשרות חילוט עתידי בשווי עבירות הלבנת הון. בנוסף, המדינה התנגדה לשחרור מכשיר הטלפון של להב, בטענה כי הוא מכיל ראיות להוכחת ביצוע עבירות.

סנגוריו של להב, עורכי הדין ציון סהראי וניר לזר, עתרו לבית המשפט בבקשה שיבחן אם עוצמת החשד כיום מצדיקה את המשך תפיסת הרכוש כולו. כן עתרו הסנגורים לבחון את פוטנציאל החילוט, וטענו כי מרגע שהפעילות שאותה ביצע להב היא פעילות לגיטימית של הפעלת דוכני מזון, הרי שהתקבולים של 10 מיליון שקל אינם פירות העבירה לצורך חילוט, ולפיכך גם אם יוגש כתב אישום, ולהב יורשע במלוא החשדות המיוחסים לו, לא ניתן יהיה לחלט אפילו 10% מהסכום. 

עוד טענו הסנגורים כי כתוצאה מהחקירה מסרבים הבנקים להקצות מסגרת אשראי אלא כנגד שיעבוד נכסים, ולפיכך הרכוש התפוס אמור לשמש כצינור חמצן ללהב ולעסקיו.

שחרור חלקי

בתחילת השבוע אחד הסנגורים של להב, עו"ד סהראי, הגיש לבית המשפט הודעה בה הפנה להחלטת העליון בעניין אהוד יפרח וחברת אהוד מאיר שאיבות, העוסקת אף היא בשחרור רכוש תפוס, וניתנה יום אחד קודם לכן. בהחלטה קיבל העליון, באופן חלקי, ערעור שהגישו יפרח וחברת אהוד מאיר שאיבות, שעומדים לדין פלילי בפרשת השוחד ותיאום המחירים בתאגיד "מי אביבים". העליון הפחית את היקף החילוט של הרכוש ששייך להם מ-35 מיליון שקל ל-18 מיליון שקל. זאת, תוך קביעת הלכה בנוגע לאיזון הנדרש בין האינטרס הציבורי שבהבטחת מימוש תכליות החילוט לבין זכויותיהם הקנייניות של החשודים. עו"ד סהראי, שייצג את יפרח בעליון, ציין כי ההכרעה של העליון רלוונטית גם לעניינו של להב.

בהחלטתו, שקיבלה את טענות הסנגור, הורה השופט אבנון לשחרר מתוך הרכוש שנתפס בשווי כולל של 10.5 מיליון שקל, רכוש המוערך בשווי של כ-5 מיליון שקל, הכולל את שתי הדירות בתל-אביב ואת שליש מהמניות שמחזיק החשוד בחברה שבבעלותו. כן הורה השופט על החזרת הטלפון הנייד של להב לידיו, לאחר שכל החומר שהיה עליו הועתק זה מכבר.

מידתיות החילוט

השופט אבנון ציין כי נכון לשלב זה של ההליך "עוצמת החשדות נגד להב שרירה, קיימת ורלוונטית". לדבריו, המדינה אומנם לא הציגה לעיוני חומרי חקירה גולמיים חדשים, אך הוא שוכנע כי היחידה החוקרת לא שקטה על שמריה וניצלה את הזמן כראוי לצורכי חקירה, וכן כי התשתית הראייתית הקיימת מצדיקה הארכה נוספת של תקופת התפיסה. אשר למכשיר הטלפון, ציין השופט, העובדה שהוא מכיל לכאורה ראיות רלוונטיות, אין בה כדי למנוע את השבתו ללהב, לאחר שתוכנו הועתק במלואו.

לאחר קביעות מקדמיות אלה, ניתח השופט את שאלת היקף תפיסת הרכוש הנדרש, וכאן הגיע למסקנות שונות מאלה של המדינה. השופט ציין כי שווי עבירות הלבנת ההון המיוחסות ללהב לא השתנה ועומד בקירוב על כ-10 מיליון שקל, וכי בהחלטה הקודמת מצא לאפשר למדינה להחזיק תפוסים בשווי מלוא עבירות הלבנת הון, תוך שחרור חלק מהתפוסים כדי להגיע לסכום זה. עתה, ציין השופט, יש לשוב ולבחון אם יש הצדקה להאריך את התפיסה בשווי מלוא עבירות הלבנת ההון.

על-מנת להשיב על שאלה זו, פנה השופט להחלטת העליון בעניין אהוד יפרח ולפרק האחרון בהחלטה שהוקדש לנושא המידתיות של תפיסת הרכוש. שופטת העליון ענת ברון פסקה כי "במסגרת בחינת מידתיות החילוט הזמני, נדרש בית המשפט לבחון את פרק הזמן שבו צפוי הצו הזמני לעמוד בתוקף - הן פרק הזמן שחלף, הן צפי הזמנים לסיום ההליך".

השופט אבנון ציין כי בבואו לערוך איזונים בתיק של להב, עליו לבחון גם את משך זמן החקירה וכן את הסיכוי שיאושר חילוט של מלוא הרכוש התפוס במקרה של הרשעה. אבנון מצא כי בנסיבות אלה יש לשחרר מחצית מהרכוש.

אבנון כתב כי ראוי לצמצם משווי התפיסה ולאפשר למדינה להחזיק בשלב זה רכוש בשווי מחצית מעבירות הלבנת ההון המיוחסות ללהב. זאת, "לאור עוצמת החשדות המבוססים על איכות חומרי החקירה; בהתחשב בחלקו של להב בעבירות; במעמדו בתוך הקבוצה העבריינית (איננו מן הבכירים); בחלוף כשנה וחודש ממועד הפיכת החקירה לגלויה; בהינתן קצב התקדמות החקירה; במשך הזמן הצפוי עד תום החקירה; בהתחשב באפשרות להגשת כתב אישום; במשך הזמן הצפוי לניהול ההליך העתידי; בסיכויי ההרשעה; בסיכויי החילוט בתום ההליך  ככל שלהב יורשע במלוא המיוחס לו (על רקע עילות החילוט בהינתן חלקו בעבירות); בנזק המצטבר הנגרם לכאורה ללהב; ובחזקת החפות שכמובן עומדת לו". 

עו"ד ציון סהראי ממשרד עורכי דין סרטל סהראי לזר, המייצג את דורון להב, מסר כי "בית המשפט העליון הדגיש את החובה לשמור על זכותו של אדם על קניינו גם אם הוא חשוד או נאשם, והביא בחשבון את העובדה שהליכי חקירה ומשפט בתיקי צווארון לבן אורכים זמן רב, ויש לתת לעובדה זו משקל של ממש. למעשה, בית המשפט הטה אוזן קשבת לטענה שתפיסת רכוש זמנית לתקופה כל-כך ארוכה לאדם שעומדת לו חזקת החפות, גורמת נזקים שאת חלקם לא ניתן יהיה לתקן, ועל כן שחרר מחצית הרכוש. בית משפט השלום הסתמך בהחלטתו לשחרר מחצית מהרכוש על החלטת בית המשפט העליון, ואימץ את העיקרון שנקבע בבית המשפט העליון".

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?