גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות כרטיסי האשראי מציגות: כמה יקר להתנתק מהבעלות ההיסטורית של הבנקים הגדולים

בצל עלייה בהוצאות השיווק והמכירה, הדוחות למחצית הראשונה ב–2019 של ישראכרט, כאל ומקס מראים ירידה ברווחיות אצל שתי החברות שחוו שינוי בעלות השנה, כשכאל מתחילה ליהנות מהחיבור לשופרסל • תיק האשראי החוץ-בנקאי של שלוש החברות גדל ל-16.6 מיליארד שקל ● ניתוח

רון וקסלר, מנכ"ל ישראכרט / צילום: איל יצהר
רון וקסלר, מנכ"ל ישראכרט / צילום: איל יצהר

2019 היא שנה מאתגרת ומיוחדת עבור חברות כרטיסי האשראי בישראל. זאת משתי סיבות עיקריות: הראשונה היא תחום הבעלות על החברות, שחווה שינויים אדירים השנה; והשנייה היא נושא התחרות - בדגש על האיום הפוטנציאלי האדיר שקיים ביחס למיקום האסטרטגי-מסורתי של חברות כרטיסי האשראי כגורם המתווך המרכזי בין בתי העסק ללקוחות הקצה הצרכניים.

נתחיל מהכיוון הראשון: במהלך המחצית הראשונה של השנה הפכה לאומי קארד, חברת כרטיסי האשראי של בנק לאומי (80%) ושל קבוצת עזריאלי (20%) לחברה עצמאית שבשליטת קרן ההשקעות הזרה ורבורג פינקוס ושותפותיה - כלל ביטוח, מנורה מבטחים ואלייד. במקביל ישראכרט הונפקה בבורסת תל-אביב כשבנק הפועלים מחזיק בה עתה 33% בלבד שאותם הוא מחויב למכור. בין השתיים ניצבת לה השחקנית השלישית בשוק - חברת כאל, שבבעלות בנק דיסקונט ובנק הבינלאומי, שלפי שעה יכולים לשמור על בעלותם בחברה.

לטבלה המלאה של נתוני המחצית הראשונה של כל חברות כרטיסי האשראי - לחצו כאן

לשינויים אלה השפעה ניכרת גם על הכיוון השני, זה של התחרות. אם בעבר חברות כרטיסי האשראי היו שייכות לבנקים ולא ממש איימו עליהם, הרי שעכשיו מדובר בתמונה שונה מהותית, כשגם בכאל מיישרים קו עם שתי המתחרות ופועלים כחלופה לבנקים ולא רק כשלוחה של הבנקים.

תחרות זו באה ובעיקר תבוא לידי ביטוי בכל מה שקשור להפיכתן של חברות כרטיסי האשראי לספקיות אשראי חוץ-בנקאי - צרכני וגם מסחרי. זאת במקביל למאמצים אדירים של שלושת הבנקים הגדולים לבסס לעצמם מערכי תשלומים מקוונים באמצעות אפליקציות התשלומים שהם מקווים שבעתיד יהוו חלופה לחברות כרטיסי האשראי, וזאת במקביל לקשר ישיר לבתי העסק הקטנים בישראל.

מבחינת התוצאות של החברות מדובר עד כה על שנה לא אחידה, כשברקע גם יש השפעה ניכרת למעבר של מועדון שופרסל ממקס לכאל. אלה הם כמה מהמספרים העיקריים שמספרים את הסיפור של חברות כרטיסי האשראי במחצית:

מחזור העסקאות הכולל של החברות עמד על כ-173 מיליארד שקל. עסקאות אלה נעשו באמצעות 11.27 מיליון כרטיסי אשראי, שמתוכם כ-79% פעילים. מדובר בממוצע שגבוה בהרבה מכרטיס אחד לאדם - לא כולל ילדים שאינם זכאים לכרטיס אשראי - כשהיקף הכרטיסים החוץ-בנקאיים צמח ב-12% ביחס למחצית המקבילה אשתקד, ליותר מ-2.9 מיליון כרטיסים.

בצל הפיכתן השנה לענף מתחרה לבנקים, מתחוללים שינויים בנתחי השוק בענף, כשישראכרט, שבניהולו של רון וקסלר, מחזיקה בנתח של 46.6% מסך העסקאות בכרטיסי אשראי, וזאת לעומת נתח של 47% במחצית המקבילה אשתקד. סך העסקאות של ישראכרט כולל גם את העסקאות שנעשו באמצעות אמריקן אקספרס, שבכרטיסיו נעשה שימוש בכ-7.6% מהעסקאות במחצית הראשונה השנה, קצת פחות מ-7.7% במחצית המקבילה.

החברה השנייה בגודלה היא כאל, בניהולו של לוי הלוי. נתח העסקאות של החברה עמד במחצית הראשונה של השנה על 29.3% מסך העסקאות בשוק וזאת לעומת נתח שוק נמוך בהרבה של כ-27.8% במחצית המקבילה אשתקד. השינוי בפעילות של כאל קורה בין היתר הודות לכך שהיא כבר נמצאת בשלב של "ליהנות" ממעבר מועדון שופרסל אליה, לאחר שהיה בעבר במקס. כך, כאל רשמה במחצית זינוק של 15% במחזור העסקאות שנעשה בכרטיסיה, וזאת לצד גידול של כ-17% במספר הכרטיסים החוץ-בנקאיים שלה. כאל מחזיקה גם במותג דיינרס, שהכרטיסים שלו הניבו כ-5.6% מסך העסקאות, לעומת 5.3% במחצית המקבילה אשתקד.

מי שנפגעה מהעזיבה של מועדון שופרסל היא מקס, שבניהול רון פאינרו, המחזיקה בסיכום המחצית הראשונה של השנה בנתח של 24.1% מסך העסקאות בעוד שבתום יוני 2018 החזיקה בנתח של 25.3%. למעשה, מחזור העסקאות בכרטיסי מקס צמח ב3% בלבד בעוד שמספר הכרטיסים של החברה גדל ב2% בלבד, זאת למרות אובדן כרטיסי שופרסל. 

כמה מגהץ בחודש לקוח ממוצע

שיעור ההכנסות מהכרטיסים בירידה

מהסתכלות כוללת עולה כי מחזור העסקאות החודשי הממוצע לכרטיס אשראי פעיל בישראל עמד במחצית הראשונה של השנה על 3,234 שקל. מחזור העסקאות הגבוה ביותר נעשה בכרטיסי דיינרס של כאל, שעומד על 5,381 שקל לחודש לכרטיס פעיל. הכרטיס בעל היקף השימוש השני בגובהו הוא זה של אמריקן אקספרס של ישראכרט, כשאחריו כרטיסי מקס, ישראכרט (לא כולל אמריקן אקספרס) וכאל (לא כולל דיינרס).

העסקאות באמצעות כרטיסי אשראי מהוות עדיין את הפעילות העיקרית של חברות כרטיסי האשראי, כשההכנסה בגין עסקאות שנעשו בכרטיסים עמדה במחצית הראשונה של השנה על רמה של כ-2.06 מיליארד שקל. עם זאת, המגמה בעניין זה ברורה והיא מגלה כי המרכזיות של ההכנסות מכרטיסי האשראי נשחקת, כשמתחילת השנה נוספה לכך השפעה רגולטורית שהביאה לקיצוץ בעמלה הצולבת.

כך, בסיכום תוצאות שלוש קבוצות כרטיסי האשראי עולה כי ההכנסות מעסקאות בכרטיסי אשראי היוו כ-77.9% מסך ההכנסות של שלוש הקבוצות, וזאת לעומת שיעור של 79.7% במחצית הראשונה אשתקד.

מנוע ההכנסות המרכזי האחר, שכבר פעיל ואינו תוכניות ערטילאיות לעתיד, הוא תחום האשראי. במחצית הראשונה של 2019 הסתכמו תיקי האשראי החוץ-בנקאי של שלוש חברות כרטיסי האשראי בכמעט 16.6 מיליארד שקל. מדובר בגידול של כ-10% ביחס לתיק האשראי שנוהל על ידי שלוש החברות בסוף יוני אשתקד, ובגידול של כ-3% ביחס למצב בסוף 2018.

חברות כרטיסי האשראי, שבעבר עסקו רק במתן פלטפורמה לביצוע תשלומים, מציגות מזה זמן מנוע הכנסות נוסף - הכנסות מריבית, שהיה אחראי במחצית הראשונה השנה ל-21.7% מההכנסות שלהן, לעומת שיעור של 20.1% במחצית המקבילה אשתקד. במספרים מדובר בהכנסות מצרפיות של כ-576 מיליון שקל מריבית, שמהווים כ-3.5% ביחס לתיק האשראי הכולל, כשהשיעור הכי גבוה בהקשר זה הינו בכאל ואחריה בישראכרט כשמקס בקצה השני.

ככלל תיק האשראי הצרכני של כאל, מקס וישראכרט הסתכם בסוף יוני בסך של כ-13.7 מיליארד שקל, גידול של כ-1% בלבד ביחס למחצית המקבילה, כשבמקס חלה ירידה - בצל אובדן מועדון שופרסל וברקע קיטון בתיק האשראי לרכישת רכבים - בעוד שבישראכרט ובכאל מדובר על גידול.

שיעור הריבית על האשראי הצרכני של שלוש החברות עמד בסיכום המחצית על רמות של 10.5%, של 8.7% ושל 7.6%, בכאל, בישראכרט ובמקס בהתאמה, כשסך ההוצאה בגין הפסדי אשראי צמח בכ-3% ביחס למחצית המקבילה, לכ-190 מיליון שקל.

תיק האשראי המסחרי החוץ-בנקאי של חברות כרטיסי האשראי טיפס בכ-11% לכ-2.9 מיליארד שקל. מספרים אלה מעידים על צמיחה עקבית, אך הם עדיין רחוקים מלהיות משמעותיים ביחס לאשראי הבנקאי וגם ביחס לאשראי המוסדי החוץ-בנקאי, שניתן בעיקר לעסקים גדולים. 

הוצאות המכירה והשיווק: 557 מיליון שקל

בצל הצורך האקוטי של שלוש החברות להפוך למותגים עצמאיים כשהם לא נהנים עוד מהגב של הבנקים, ההוצאות מכירה ושיווק טיפסו במחצית בכ-7% לסך מצרפי של 557 מיליון שקל. הגידול בהוצאות שיווק ומכירה היה עסקי בכל החברות, כשנראה שהמגמה לעתיד ברורה וגם היא תצביע על גידול.

בנטרול הוצאות חד פעמיות לתשלום מענק ההנפקה במקס ומענקי ההיפרדות מהפועלים בישראכרט, עולה כי הרווח המצרפי של שלוש קבוצות כרטיסי האשראי עמד במחצית הראשונה של השנה על רמה של 318 מיליון שקל - ירידה של כ-6% ביחס למחצית המקבילה. ברבעון השני בלבד הרוויחו שלוש החברות כ-179 מיליון שקל, ירידה בשיעור דומה ביחס לאשתקד.

הדוחות הטובים ביותר בענף נרשמו אצל כאל, בעוד שישראכרט סבלה לא רק מתשלום מענק ההיפרדות מהפועלים, אלא גם שינתה דרכי הצגה בדוחות, ובכל זאת הציגה קיטון ברווח. גם מקס הציגה ירידה בשורה של פרמטרים חשובים.

במחצית השנייה של השנה יבוא לידי ביטוי בתוצאות כאל החידוש של ההסכם החשוב עם אל על במועדון הפלייקארד, שהוארך השנה ושבתחילה יגרום לפגיעה ברווחיות החברה בשל הוצאות הקשורות בהפעלת המועדון. 

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

סרבני תשלומים: ועד הבית לא חייב להציג קבלות על השיפוץ, אולם הדייר חייב לשלם

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל