גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא עסק משפחתי: גד פרופר תובע מנסטלה 39 מיליון שקל על מניותיו באסם

בעלי אסם לשעבר, שמכר את מניותיו לנסטלה ב–2012, דורש מענקית המזון כי תשווה את התמורה שקיבל לתמורה שקיבלו בעלי המניות מהציבור על מכירת החזקותיהם לנסטלה ארבע שנים מאוחר יותר ● במכתב שצורף לתביעה, דוחה נסטלה את הטענות

גד פרופר / צילום: איל יצהר, גלובס
גד פרופר / צילום: איל יצהר, גלובס

התעשיין גד פרופר, מבעלי אסם לשעבר, יוצא למאבק נגד קבוצת נסטלה, שרכשה את מניותיו בחברה המשפחתית (אסם) ב-2012. פרופר דורש מענקית המזון השווייצרית כי תשווה את התמורה שקיבל עבור מניותיו לתמורה שקיבלו בעלי המניות מהציבור שמכרו את מניותיהם לנסטלה, ארבע שנים מאוחר יותר.

בכתב התביעה שהגיש לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, טוען פרופר (באמצעות חברת גד-פרו, שבה מחזיקים גם רעייתו וילדיו) כי התמורה שקיבל בעבור מכירת מניותיו לנסטלה נמוכה בסכום של 39 מיליון שקל.

לטענת התעשיין הוותיק, הוא זכאי לסכום הזה בשל העובדה שב-2016, ארבע שנים לאחר שרכשה את מניותיו, רכשה נסטלה גם את כל מניות אסם שהוחזקו על-ידי הציבור, בתוספת פרמיה של כ-30%. זאת, בעוד שעבור המניות שהיו בבעלותו שילמה נסטלה פרמיה של 12.5%-19% בלבד. לטענת פרופר, החוזה שכרתה עימו נסטלה מספר שנים לפני המכירה, מקנה לו זכות לקבל את ההפרש בין המחיר ששילמה נסטלה לציבור לבין המחיר שבו מכר את מניותיו.

פרמיה גם על עסקה עתידית

לפי כתב התביעה, ב-2004 ערכו נסטלה, גד פרופר ואחיו דן פרופר הסכם המסדיר את מכירתן העתידית של מניותיהם באסם לנסטלה. לטענת גד פרופר, בהסכם נקבע כי מחיר רכישת המניות על-ידי נסטלה ייקבע בהתאם למחיר המניה הממוצע בבורסה ב-30 הימים שלאחר הודעת האחים כי בכוונתם למכור את המניות, בתוספת פרמיה של 12.5%. עוד נקבע בהסכם כי לאחים עומדת "אופציית PUT", שבאמצעותה יכולים האחים לחייב את נסטלה לרכוש מהם חלק או מלוא יתרת החזקותיהם במניות אסם.

ב-2012 הפעיל גד פרופר את האופציה ומכר את כל מניותיו באסם (5%) לנסטלה תמורת 372 מיליון שקל, במחיר ששיקף גם פרמיה של 12.5-19%. שנה מאוחר יותר מכר גם אחיו, דן, את מניותיו באסם (6.1%), תמורת 504 מיליון שקל. עם זאת, דן פרופר, המשמש כיום כיו"ר דירקטוריון אסם הנמצאת בבעולה המלאה של נסטלה, אינו צד להליך שנקט גד.

הוויכוח בין נסטלה לפרופר נוגע לתמורה שהייתה צריכה נסטלה לשלם בעבור הפעלת האופציה על-ידי האחים. פרופר טוען כי בהסכם נקבעו שלוש חלופות למחיר רכישת מניות אסם על-ידי נסטלה, כשהאחים זכאים ליהנות מהחלופה הגבוהה מביניהן. החלופה השלישית שנקבעה בהסכם, שהיא הרלוונטית לתביעה, קבעה כי אם נסטלה תרכוש מניות נוספות של אסם גם מצדדים שלישיים עד לשנת 2026 - יעמוד המחיר של כל מניה על מחירה הממוצע בבורסה ב-30 הימים שלאחר הודעת האחים על כוונתם למכור את מניותיהם, בתוספת הפרמיה שתשלם נסטלה לאותו צד שלישי שמכר לה את מניותיו באסם.

לטענת פרופר, בכך התכוונו הצדדים שאם צד שלישי כלשהו ייהנה מפרמיה גבוהה יותר ממחיר השוק של המניות עד ליולי 2026, גם האחים ייהנו מכך - אפילו אם הרכישה של מניות הצד השלישי תיעשה בעסקה עתידית, ואפילו אם זה יקרה רק אחרי שכבר מכרו האחים את חלקם לנסטלה. עוד טוען פרופר כי כך פעלה נסטלה גם בעסקות אחרות שביצעה לפני שנחתם ביניהם ההסכם.

עוד ציין פרופר בתביעה כי הוא ואחיו לא היו מיוצגים על-ידי עורך דין במשא-ומתן לכריתת ההסכם שמסדיר את האופציה, וכי עורכי הדין של נסטלה היו מודעים היטב למשמעות הסעיף ואף ערכו בו שינויים רבים, "שרק חידדו את כוונת הצדדים לגבי זכותם של האחים ליהנות מהפרמיה הגבוהה ביותר שתשולם בכל עסקה שתיעשה עם צד שלישי עד ליולי 2026".

הציבור שהחזיק במניות קיבל פרמיה של 30% 

לטענת פרופר, כשהגיע המועד לקיום התחייבויותיה, נמנעה נסטלה מלעשות כן. לדבריו, ב-2016, בזמן שאסם התמזגה לתוך נסטלה והפכה לחברה פרטית בבעלות מלאה של ענקית המזון השווייצרית, שילמה נסטלה לציבור שהחזיק במניות אסם מחיר מניה המגלם בתוכו פרמיה של כ-30% על מחיר המניה הממוצע ב-30 הימים שקדמו לרכישה - זאת בעוד שבעבור מניותיו באסם זכה פרופר לפרמיה של 12.5%-19% בלבד.

בתביעה נטען כי "הסכם רכישת המניות ולשונו הברורה מחייבים את נסטלה לשלם את ההפרש שבין התמורה ששולמה לגד פרופר על מכירת מניותיו באסם לבין התמורה שהייתה משולמת לו בתוספת הפרמיה לציבור". 

פרופר מציין בתביעתו כי הוא פנה עם דרישתו לנסטלה לקבל את ההפרש בין הפרמיה ששולמה לבעלי מניות אסם מהציבור כי הוא מנוע מלהגיש את התביעה, מכיוון שב-2012, כשמכר את מניותיו, הוא חתם על כתב ויתור המשתיק אותו מלטעון טענות נגד נסטלה.

לטענת פרופר, "ברור שאין ממש בטענה זו, שכן כתב הוויתור בין פרופר עצמו לבין נסטלה לא התייחס ולא יכול היה להתייחס לזכויותיו שבאו לעולם לאחר חתימתו, ב-2016" - כלומר, לאחר שנסטלה השלימה את רכישת כל מניות אסם שהוחזקו על-ידי הציבור בפרמיה של 30%.

נסטלה במכתב: פרשנות שגויה

מהמכתב ששלחה נסטלה לפרופר, וצורף לכתב התביעה, עולה כי נסטלה אכן סבורה כי קיים כתב ויתור המשתיק את פרופר מלהגיש את תביעתו; וכי בנוסף היא מבקשת לדחות את כל טענותיו של פרופר גם לגופן.

במכתב טענה נסטלה כי דרישתו של פרופר מבוססת על פרשנות שגויה של ההסכם. כך למשל, טוענת נסטלה, לא ניתן לפרש את האופציה שמכוחה בחר פרופר למכור מניותיו ככזאת שנועדה לספק לו "רשת ביטחון" או "מצנח זהב" לקבל את המחיר הגבוה ביותר מבין שלוש החלופות שצוינו בהסכם. זאת, לדבריה, משום שפרשנות כזאת משוללת כל יסוד וממילא נעדרת היגיון מסחרי.

עוד ציינה נסטלה במכתבה לפרופר כי "נראה שפרופר מנסה לעשות שימוש לא הולם בתביעה הייצוגית שהוגשה נגד נסטלה (בקשר לרכישת מניות הציבור על-ידי ענקית המזון, מ' ב'), בזמן שהוא מניח שהיא תעדיף לשלם לו כספים שלהם הוא אינו זכאי, כדי להימנע מחזית נוספת. פרופר טועה כשהוא מניח כך".

גד פרופר מיוצג בהליך על-ידי עורכי הדין ראובן בכר וטלי מיכלין ממשרד פישר-בכר; את נסטלה מייצגים עורכי הדיו אהרן מיכאלי ויהודה רוזנטל ממשרד גולדפרב-זליגמן.

הערכה: דן פרופר לא יצטרף לתביעת אחיו נגד נסטלה

החיבור בין אסם, חברת המזון המקומית, לנסטלה, ענקית המזון השווייצרית, החל כבר ב-1996, אז חתמו החברות על הסכם שיתוף-פעולה שבמסגרתו הוחלט על יבוא מוצרי נסטלה לישראל באמצעות אסם.

שנה מאוחר יותר רכשה נסטלה 10% ממניות אסם. החברה השווייצרית המשיכה ברכישת מניות אסם באופן מדורג לאורך 20 שנה עד להשתלטות מלאה ב-2016, עם מחיקת אסם מהבורסה ורכישת מניותיה שהוחזקו בידי הציבור.

במסגרת התהליך ההדרגתי של רכישת המניות, מכר גד פרופר ב-2012 את מניותיו באסם (5%) תמורת 372 מיליון שקל, ושנה לאחר מכן מכר גם אחיו דן פרופר את החזקותיו בחברה (6.1%) עבור 504 מיליון שקל.

על אף שהאחים מכרו את מניותיהם מכוח אותה אופציה שנקבעה בהסכם שכרתו עם נסטלה - דן פרופר, המכהן כיום כיו"ר דירקטוריון אסם, אינו צד להליך שנקט גד נגד נסטלה בתחילת השבוע, וככל הידוע הוא אינו מתכוון לתבוע או לפעול בהקשר זה בהמשך.

אסם הונפקה בבורסה בתל-אביב ב-1992 לפי שווי של 178 מיליון שקל, ומאז הייתה אחת המניות הבולטות והחשובות. התקופה הזו באה לקיצה באפריל 2016, אז הפכה החברה לפרטית ונמחקה מהבורסה בצעד מתוקשר, שבמסגרתו רכשה נסטלה את מניות הציבור ועברה להחזקה של 100% ממניות אסם. אסם נסחרה אז לפי שווי של יותר מ-9 מיליארד שקל, והייתה מהמניות הגדולות בשוק.

משפחת פרופר הייתה ממייסדיה של אסם. אביהם של גד ודן פרופר היה ממקימי מפעל ייצור אטריות קטן שבהמשך התאחד עם שני מפעלים נוספים לחברה שלימים הפכה להיות אסם. מי שהיה לאורך השנים המוח והרוח החיה מאחורי השתלבותה של נסטלה באסם היה דן פרופר, שגם שימש במרבית התקופה הרלוונטית להתבססות נסטלה באסם כמנכ"ל החברה.

לאורך שנים, דן פרופר, שכיהן בעבר גם כנשיא התאחדות התעשיינים, היה הדמות המזוהה עם אסם ומי שהוביל את צמיחתה, באמצעות קביעת האסטרגיה של מיזוגים ורכישות, בהם עסקאות צבר וטבעול. גד פרופר, לעומתו, ניהל את הפעילות הבינלאומית של אסם שהייתה קטנה יחסית לפעילות בישראל.

דן פרופר היה אמור לסיים את כהונתו כיו"ר דירקטוריון אסם במרץ האחרון, אולם ככל הידוע לפני מספר חודשים הוארכה כהונתו בשנה נוספת, לבקשת נסטלה.

עוד כתבות

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

"מה עושים עם ההשקעות? בגדול - כלום": בשוק ההון מנסים לצפות כיצד ייפתח שבוע המסחר החדש

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו , הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה