גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא עסק משפחתי: גד פרופר תובע מנסטלה 39 מיליון שקל על מניותיו באסם

בעלי אסם לשעבר, שמכר את מניותיו לנסטלה ב–2012, דורש מענקית המזון כי תשווה את התמורה שקיבל לתמורה שקיבלו בעלי המניות מהציבור על מכירת החזקותיהם לנסטלה ארבע שנים מאוחר יותר ● במכתב שצורף לתביעה, דוחה נסטלה את הטענות

גד פרופר / צילום: איל יצהר, גלובס
גד פרופר / צילום: איל יצהר, גלובס

התעשיין גד פרופר, מבעלי אסם לשעבר, יוצא למאבק נגד קבוצת נסטלה, שרכשה את מניותיו בחברה המשפחתית (אסם) ב-2012. פרופר דורש מענקית המזון השווייצרית כי תשווה את התמורה שקיבל עבור מניותיו לתמורה שקיבלו בעלי המניות מהציבור שמכרו את מניותיהם לנסטלה, ארבע שנים מאוחר יותר.

בכתב התביעה שהגיש לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, טוען פרופר (באמצעות חברת גד-פרו, שבה מחזיקים גם רעייתו וילדיו) כי התמורה שקיבל בעבור מכירת מניותיו לנסטלה נמוכה בסכום של 39 מיליון שקל.

לטענת התעשיין הוותיק, הוא זכאי לסכום הזה בשל העובדה שב-2016, ארבע שנים לאחר שרכשה את מניותיו, רכשה נסטלה גם את כל מניות אסם שהוחזקו על-ידי הציבור, בתוספת פרמיה של כ-30%. זאת, בעוד שעבור המניות שהיו בבעלותו שילמה נסטלה פרמיה של 12.5%-19% בלבד. לטענת פרופר, החוזה שכרתה עימו נסטלה מספר שנים לפני המכירה, מקנה לו זכות לקבל את ההפרש בין המחיר ששילמה נסטלה לציבור לבין המחיר שבו מכר את מניותיו.

פרמיה גם על עסקה עתידית

לפי כתב התביעה, ב-2004 ערכו נסטלה, גד פרופר ואחיו דן פרופר הסכם המסדיר את מכירתן העתידית של מניותיהם באסם לנסטלה. לטענת גד פרופר, בהסכם נקבע כי מחיר רכישת המניות על-ידי נסטלה ייקבע בהתאם למחיר המניה הממוצע בבורסה ב-30 הימים שלאחר הודעת האחים כי בכוונתם למכור את המניות, בתוספת פרמיה של 12.5%. עוד נקבע בהסכם כי לאחים עומדת "אופציית PUT", שבאמצעותה יכולים האחים לחייב את נסטלה לרכוש מהם חלק או מלוא יתרת החזקותיהם במניות אסם.

ב-2012 הפעיל גד פרופר את האופציה ומכר את כל מניותיו באסם (5%) לנסטלה תמורת 372 מיליון שקל, במחיר ששיקף גם פרמיה של 12.5-19%. שנה מאוחר יותר מכר גם אחיו, דן, את מניותיו באסם (6.1%), תמורת 504 מיליון שקל. עם זאת, דן פרופר, המשמש כיום כיו"ר דירקטוריון אסם הנמצאת בבעולה המלאה של נסטלה, אינו צד להליך שנקט גד.

הוויכוח בין נסטלה לפרופר נוגע לתמורה שהייתה צריכה נסטלה לשלם בעבור הפעלת האופציה על-ידי האחים. פרופר טוען כי בהסכם נקבעו שלוש חלופות למחיר רכישת מניות אסם על-ידי נסטלה, כשהאחים זכאים ליהנות מהחלופה הגבוהה מביניהן. החלופה השלישית שנקבעה בהסכם, שהיא הרלוונטית לתביעה, קבעה כי אם נסטלה תרכוש מניות נוספות של אסם גם מצדדים שלישיים עד לשנת 2026 - יעמוד המחיר של כל מניה על מחירה הממוצע בבורסה ב-30 הימים שלאחר הודעת האחים על כוונתם למכור את מניותיהם, בתוספת הפרמיה שתשלם נסטלה לאותו צד שלישי שמכר לה את מניותיו באסם.

לטענת פרופר, בכך התכוונו הצדדים שאם צד שלישי כלשהו ייהנה מפרמיה גבוהה יותר ממחיר השוק של המניות עד ליולי 2026, גם האחים ייהנו מכך - אפילו אם הרכישה של מניות הצד השלישי תיעשה בעסקה עתידית, ואפילו אם זה יקרה רק אחרי שכבר מכרו האחים את חלקם לנסטלה. עוד טוען פרופר כי כך פעלה נסטלה גם בעסקות אחרות שביצעה לפני שנחתם ביניהם ההסכם.

עוד ציין פרופר בתביעה כי הוא ואחיו לא היו מיוצגים על-ידי עורך דין במשא-ומתן לכריתת ההסכם שמסדיר את האופציה, וכי עורכי הדין של נסטלה היו מודעים היטב למשמעות הסעיף ואף ערכו בו שינויים רבים, "שרק חידדו את כוונת הצדדים לגבי זכותם של האחים ליהנות מהפרמיה הגבוהה ביותר שתשולם בכל עסקה שתיעשה עם צד שלישי עד ליולי 2026".

הציבור שהחזיק במניות קיבל פרמיה של 30% 

לטענת פרופר, כשהגיע המועד לקיום התחייבויותיה, נמנעה נסטלה מלעשות כן. לדבריו, ב-2016, בזמן שאסם התמזגה לתוך נסטלה והפכה לחברה פרטית בבעלות מלאה של ענקית המזון השווייצרית, שילמה נסטלה לציבור שהחזיק במניות אסם מחיר מניה המגלם בתוכו פרמיה של כ-30% על מחיר המניה הממוצע ב-30 הימים שקדמו לרכישה - זאת בעוד שבעבור מניותיו באסם זכה פרופר לפרמיה של 12.5%-19% בלבד.

בתביעה נטען כי "הסכם רכישת המניות ולשונו הברורה מחייבים את נסטלה לשלם את ההפרש שבין התמורה ששולמה לגד פרופר על מכירת מניותיו באסם לבין התמורה שהייתה משולמת לו בתוספת הפרמיה לציבור". 

פרופר מציין בתביעתו כי הוא פנה עם דרישתו לנסטלה לקבל את ההפרש בין הפרמיה ששולמה לבעלי מניות אסם מהציבור כי הוא מנוע מלהגיש את התביעה, מכיוון שב-2012, כשמכר את מניותיו, הוא חתם על כתב ויתור המשתיק אותו מלטעון טענות נגד נסטלה.

לטענת פרופר, "ברור שאין ממש בטענה זו, שכן כתב הוויתור בין פרופר עצמו לבין נסטלה לא התייחס ולא יכול היה להתייחס לזכויותיו שבאו לעולם לאחר חתימתו, ב-2016" - כלומר, לאחר שנסטלה השלימה את רכישת כל מניות אסם שהוחזקו על-ידי הציבור בפרמיה של 30%.

נסטלה במכתב: פרשנות שגויה

מהמכתב ששלחה נסטלה לפרופר, וצורף לכתב התביעה, עולה כי נסטלה אכן סבורה כי קיים כתב ויתור המשתיק את פרופר מלהגיש את תביעתו; וכי בנוסף היא מבקשת לדחות את כל טענותיו של פרופר גם לגופן.

במכתב טענה נסטלה כי דרישתו של פרופר מבוססת על פרשנות שגויה של ההסכם. כך למשל, טוענת נסטלה, לא ניתן לפרש את האופציה שמכוחה בחר פרופר למכור מניותיו ככזאת שנועדה לספק לו "רשת ביטחון" או "מצנח זהב" לקבל את המחיר הגבוה ביותר מבין שלוש החלופות שצוינו בהסכם. זאת, לדבריה, משום שפרשנות כזאת משוללת כל יסוד וממילא נעדרת היגיון מסחרי.

עוד ציינה נסטלה במכתבה לפרופר כי "נראה שפרופר מנסה לעשות שימוש לא הולם בתביעה הייצוגית שהוגשה נגד נסטלה (בקשר לרכישת מניות הציבור על-ידי ענקית המזון, מ' ב'), בזמן שהוא מניח שהיא תעדיף לשלם לו כספים שלהם הוא אינו זכאי, כדי להימנע מחזית נוספת. פרופר טועה כשהוא מניח כך".

גד פרופר מיוצג בהליך על-ידי עורכי הדין ראובן בכר וטלי מיכלין ממשרד פישר-בכר; את נסטלה מייצגים עורכי הדיו אהרן מיכאלי ויהודה רוזנטל ממשרד גולדפרב-זליגמן.

הערכה: דן פרופר לא יצטרף לתביעת אחיו נגד נסטלה

החיבור בין אסם, חברת המזון המקומית, לנסטלה, ענקית המזון השווייצרית, החל כבר ב-1996, אז חתמו החברות על הסכם שיתוף-פעולה שבמסגרתו הוחלט על יבוא מוצרי נסטלה לישראל באמצעות אסם.

שנה מאוחר יותר רכשה נסטלה 10% ממניות אסם. החברה השווייצרית המשיכה ברכישת מניות אסם באופן מדורג לאורך 20 שנה עד להשתלטות מלאה ב-2016, עם מחיקת אסם מהבורסה ורכישת מניותיה שהוחזקו בידי הציבור.

במסגרת התהליך ההדרגתי של רכישת המניות, מכר גד פרופר ב-2012 את מניותיו באסם (5%) תמורת 372 מיליון שקל, ושנה לאחר מכן מכר גם אחיו דן פרופר את החזקותיו בחברה (6.1%) עבור 504 מיליון שקל.

על אף שהאחים מכרו את מניותיהם מכוח אותה אופציה שנקבעה בהסכם שכרתו עם נסטלה - דן פרופר, המכהן כיום כיו"ר דירקטוריון אסם, אינו צד להליך שנקט גד נגד נסטלה בתחילת השבוע, וככל הידוע הוא אינו מתכוון לתבוע או לפעול בהקשר זה בהמשך.

אסם הונפקה בבורסה בתל-אביב ב-1992 לפי שווי של 178 מיליון שקל, ומאז הייתה אחת המניות הבולטות והחשובות. התקופה הזו באה לקיצה באפריל 2016, אז הפכה החברה לפרטית ונמחקה מהבורסה בצעד מתוקשר, שבמסגרתו רכשה נסטלה את מניות הציבור ועברה להחזקה של 100% ממניות אסם. אסם נסחרה אז לפי שווי של יותר מ-9 מיליארד שקל, והייתה מהמניות הגדולות בשוק.

משפחת פרופר הייתה ממייסדיה של אסם. אביהם של גד ודן פרופר היה ממקימי מפעל ייצור אטריות קטן שבהמשך התאחד עם שני מפעלים נוספים לחברה שלימים הפכה להיות אסם. מי שהיה לאורך השנים המוח והרוח החיה מאחורי השתלבותה של נסטלה באסם היה דן פרופר, שגם שימש במרבית התקופה הרלוונטית להתבססות נסטלה באסם כמנכ"ל החברה.

לאורך שנים, דן פרופר, שכיהן בעבר גם כנשיא התאחדות התעשיינים, היה הדמות המזוהה עם אסם ומי שהוביל את צמיחתה, באמצעות קביעת האסטרגיה של מיזוגים ורכישות, בהם עסקאות צבר וטבעול. גד פרופר, לעומתו, ניהל את הפעילות הבינלאומית של אסם שהייתה קטנה יחסית לפעילות בישראל.

דן פרופר היה אמור לסיים את כהונתו כיו"ר דירקטוריון אסם במרץ האחרון, אולם ככל הידוע לפני מספר חודשים הוארכה כהונתו בשנה נוספת, לבקשת נסטלה.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט