גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה המשקיע הישראלי יכול להרגיש טוב יותר מאחרים?

על רקע ירידת ריביות בכל העולם וריבוי השווקים שבהם תשואות האג"ח שליליות, מתעוררת השאלה מה יכול בנק ישראל לעשות - אם הוא בכלל צריך לעשות - וכיצד יושפע המשקיע הישראלי מהצעדים האלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון./ צילום: רפי קוץ
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון./ צילום: רפי קוץ

כשהריבית בעולם משנה כיוון, ורוב הבנקים המרכזיים כבר נערכים לשימוש בכלים מונטריים מרחיבים, תוהים משקיעים רבים עד כמה אגרסיבי יידרש להיות בנק ישראל, ועד כמה נרחבים הכלים שלו. בניגוד למדינות רבות, בישראל הריבית עדיין חיובית, אם כי נמוכה; אך בניגוד לעולם, בנק ישראל נדרש עד היום להשתמש בכלים פחות אגרסיביים מאלה שבהם נעזרו כמה מהבנקים המרכזיים הגדולים. לנוכח מלחמת המטבעות הגלובלית והתחזקות השקל, סימני האטה בכלכלה העולמית והמקומית וחזרת השימוש בהרחבות מונטריות - ייתכן שהבנק יידרש לבחון שימוש בכלים כאלה בקרוב.

בסוף השבוע החולף ירדו התשואות ל-10 שנים בארה"ב לשפל של 1.56%, ושוק האג"ח עבר לתמחר צפי לארבע הורדות ריבית בשנה הקרובה, ולשש הורדות ריבית עד סוף 2020 - תרחיש אגרסיבי במיוחד, שמשמעותו שהשווקים צופים מיתון עמוק. לפני סוף השבוע פורסם גם כי כלכלת גרמניה התכווצה ברבעון האחרון, והיא על סף מיתון, וכך גם כלכלת בריטניה. כלכלת איטליה לא צמחה ברבעון החולף, וכך גם לא מעט כלכלות נוספות בעולם. בסין נרשמה הצמיחה הנמוכה ביותר בעשורים האחרונים.

למה חוששים ממיתון בארה"ב?

הדיבורים על מיתון בארה"ב באים למרות נתוני מקרו סבירים - עלייה במכירות הקמעוניות ואפילו עלייה באינפלציה. הגורם המרכזי לחששות הגדולים קשור בעיקר במלחמת הסחר עם סין. מצד אחד ברור כי מאבק הסחר כבר מאיים לפגוע בצריכה הפרטית בארה"ב, וזו הסיבה שטראמפ דחה את המכסים האחרונים שתכנן להטיל לדצמבר, כדי לא לפגוע בצרכנים ולהביא להתייקרות מוצרי צריכה רבים רגע לפני עונת הקניות לחגים.

במקביל, החשש הגדול הוא מעצירה בהשקעות של חברות, לנוכח חוסר הוודאות, בלימה של העסקת עובדים נוספים ופגיעה בפעילות שלהן. זאת על רקע דיווחים של כמה חברות בימים האחרונים על ירידה חדה במכירות, בשל צניחה במספר התיירים הסינים בארה"ב. כך, למשל, דיווחה רשת התכשיטים טיפאני על צניחה דו-ספרתית בהיקף התיירים הסינים בחנויות, ורשת בתי הכלבו מייסיס דיווחה על ירידה של 9% במכירות לתיירים זרים ברבעון השני, רובם סינים. רשת הספרים והעיתונים הדסון, שמפעילה 1,000 סניפים, בעיקר בשדות תעופה, בתחנות רכבת ובבתי מלון, דיווחה כי הירידה בתיירות מסין הובילה לירידה של מעל 5% במכירות הדיוטי פרי ברבעון השני.

נוסף על מלחמת הסחר, נראה כי גם הבנק המרכזי האמריקאי נחרץ פחות מבעבר במסרים שהוא מעביר לשווקים, ונראה כי הוא מתקשה להתמודד גם עם הלחצים הפוליטיים. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נראה נחוש מאוד להוביל למספר רב של הורדות ריבית, והוא ממשיך להפעיל על הפד לחץ מתמשך באמצעות ציוצים בלתי פוסקים בטוויטר.

עקומי התשואה בשווקים מרכזיים

אז מה בכל זאת שונה בישראל?

בישראל, נתוני הצמיחה לרבעון השני אמנם היו נמוכים מאוד, והצביעו על עלייה של 1%, אך הנתון הזה משקר, כי הוא הושפע לשלילה מהיבוא החריג של רכבים ברבעון הראשון - כחלק מהניסיון של היבואנים להקדים תרופה לשינוי שיטת המיסוי על הרכב הירוק, כך שאם מנטרלים זאת, הרי שהנתון לא נמוך עד כדי כך. בסיכום המחצית הראשונה עומדת הצמיחה על 3.6% - קצב צמיחה נאה ומהמהירים בעולם המערבי.

מדד המחירים ליולי אמנם הפתיע וירד, אך המשמעות היא בעיקר שבנק ישראל לא יוכל להעלות את הריבית כפי שניסה לשדר לשווקים, למרות שלפי רוב הנתונים, ועל רקע השינוי באווירה העולמית עוד לפני הפרסום הזה, נראה היה שהבנק לא יוכל לממש את האיום ולהעלות את הריבית.

אחרי שארה"ב הורידה ריבית בחודש שעבר, לראשונה זה 11 שנים, הורידו בנקים מרכזיים נוספים בעולם ריבית במספר רב של מדינות, כולל תאילנד, הודו וניו זילנד. הבא שצפוי להודיע על צעדים ברוח זו הוא הבנק המרכזי האירופי. לנוכח הריבית השלילית באירופה כבר כיום (ריבית הפיקדונות שם עומדת על מינוס 0.4%), עשוי הבנק לנקוט מדיניות אגרסיבית יותר של הרחבה כמותית. גם ביפן שוב מדברים על הרחבה כמותית, אף שגם שם הריבית כבר נמוכה מאפס.

על רקע מגמת ירידת הריבית בעולם, נסחרים כיום בעולם כבר מעל 16.5 טריליון דולר של אג"ח (ממשלתיות וקונצרניות) בתשואה שלילית, ובתקופה האחרונה המספר הזה עולה בקצב מהיר; לפני שבעה חודשים, באמצע ינואר, היה היקף האג"ח בתשואה שלילית בעולם כמחצית מכך, כ-8 טריליון דולר.

האם ריבית שלילית צפויה גם אצלנו?

בחלק מהשווקים בעולם, במיוחד במשקים שבהם הדמוגרפיה שלילית, תשואות האג"ח נמוכות מאפס לאורך טווחי פדיון ארוכים. כך, לדוגמה, בגרמניה כל עקום התשואות הממשלתי נמוך מאפס (ראו גרף) וביפן הוא שלילי עד לטווח פדיון של 15 שנה. מעניין לשים לב כי כל העקומים בשווקים המובילים בעולם הם הפוכים, לפחות בחלק הקצר-בינוני שלהם, מה שמשקף את הצפי להורדת ריבית.

יוצא דופן מבין המדינות המפותחות הוא העקום הישראלי, שבניגוד לעקומים האחרים נשאר תלול יחסית - מה שתומך בשמירה על מח"מ בינוני למשקיעים בשוק האג"ח המקומי, בניגוד לכדאיות קיצור המח"מ בחלק גדול מהשווקים האחרים בעולם. העובדה שעקום התשואות הישראלי תלול וגבוה משמעותית מאפס, מעידה כי המרחק של ישראל מהאפשרות של ריבית שלילית עדיין גדול לעומת שווקים אחרים, ונראה כי למשקיעים שווה לנצל זאת לפי שעה.

נתוני הכלכלה הישראלית בשלב זה לא מצדיקים ריבית שלילית, אך בעולם של התפתחויות מהירות שווה לחשוב האם זה תרחיש ריאלי. היתרונות של ריבית שלילית הן עידוד צריכה, מתן הלוואות והיחלשות המטבע המקומי, אבל החיסרון הגדול של המדיניות הזו היא ההשפעה על הבנקים.

הבנקים בישראל אינם ערוכים להתמודד עם ריבית שלילית, כפי שגילה גם בנק ישראל כשגישש בעבר בקרב הבנקים עצמם. באירופה, כשהריבית ירדה מתחת לאפס, נדרשו הבנקים להשקעות IT עצומות, ומבט מהיר על הדוחות שלהם כיום מלמד עד כמה הדבר פגע במערכת עצמה ובבנקים, שלא לדבר על מניותיהם הסובלות מביצועי חסר משמעותיים בהשוואה עולמית, וגם בהשוואה לסקטורים אחרים באירופה. לא נראה כי בנק ישראל, שבשנים האחרונות קידש מאוד את השמירה על יציבות הבנקים, יבצע בטווח הנראה לעין צעד קיצוני כזה, שמחירו עלול להיות כבד עבור הבנקים.

מה בכל זאת יכול בנק ישראל לעשות מעבר להורדת ריבית? על אחד הצעדים נרמז בשבוע שעבר, כשדווח בתקשורת כי הבנק בוחן אפשרות לחידוש רכישות המט"ח, ובניגוד לעבר הוא לא יפעל לעיקור הרכישות באמצעות הנפקת המק"מ, אלא אף יקטין את היקפי ההנפקות - מה שיביא לגידול בהיצע הכסף, להיחלשות השקל ולעלייה באינפלציה. הדיווחים האלה הובילו להיחלשות השקל ולירידה בתשואות המק"מ - בדומה לתוצאות שאמורה להניב הורדת ריבית.

לפי שעה, נראה כי בנק ישראל מעדיף לשמור על עמימות בכל הקשור בצעדים האפשריים שבכוונתו לנקוט. כמשק קטן, ברור כי ההשפעה של הבנק על השקל במסגרת מלחמת המטבעות העולמית היא מוגבלת. עולה כמובן גם השאלה האם לנוכח העובדה שיצוא השירותים עולה, ויצוא הסחורות יציב, יש בכלל צורך שבנק ישראל יתערב בשוק המט"ח.

מה יכול לעשות בינתיים המשקיע הישראלי? להרוויח מתשואות אג"ח חיוביות, מעקום תלול יחסית, שמאפשר חשיפה לאג"ח במח"מ בינוני-ארוך בתשואות נאות, ומשוק אטרקטיבי יותר מחלק גדול משוקי האג"ח בעולם. כל עוד השקל ממשיך להתחזק מול מטבעות אחרים, הרווח שלו גדל עוד יותר. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים