גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעד מזרח אירופי חדש: קאונס, ליטא - עיר הענבר שבקצה הנהר

אחד היעדים החדשים במזרח אירופה היא קאונס, הלוא היא קובנה שבליטא, שם שמעורר בישראלים אסוציאציות של יום השואה ולא של תיירות ● אבל לקאונס־קובנה יש היום סיפור חדש שהיא מבקשת שנקשיב לו. היא זוכרת את העבר הטראומטי, אבל יש לה גם דברים אחרים להציע

קאונס קובנה הרובע העתיק/ צילום: לשכת התיירות קובנה - A. Aleksandravi?ius
קאונס קובנה הרובע העתיק/ צילום: לשכת התיירות קובנה - A. Aleksandravi?ius

בשנים האחרונות נפתחים עוד ועוד יעדים, טיסות ישירות ודילים לסופי שבוע בערים מזרח אירופיות, פולניות, רוסיות או בלטיות, שרובן לא מוכרות למטייל הישראלי, ששמות כמו ריגה, טאלין, וילנה או קובנה לא אומרים הרבה, או גרוע מכך - מעוררים אסוציאציות (מוצדקות לא פעם) של יום השואה.
לקובנה, העיר השנייה בגודלה בליטא (אחרי וילנה הבירה), המדינה הסימפטית והשקטה שממוקמת בצפון-מזרח אירופה וגובלת בלטביה, בלארוס, פולין ורוסיה, הגעתי מתוך סקרנות, אחרי שטיילתי בשתי השכנות היפות שלה, לטביה ואסטוניה, והרגשתי שאני חייבת להשלים את הצלע השלישית בטרילוגיה שנקראת המדינות הבלטיות.

כמו הבלטיות האחרות, גם ליטא יושבת על "דרך הענבר", מסלול הסחר העתיק בענבר, אבן חן הנוצרת מהתאבנות שרף עצים במעבה האדמה. הענבר הובל מחופי הים הבלטי והים הצפוני בדרכי יבשה ולאורך נהרות עד לחופי הים השחור, לאיטליה וגם למצרים וליוון העתיקה. בהמשך נפגש הנתיב עם דרך המשי, ועד לסין הגיע.

המסחר בענבר העשיר מאוד את המדינות שלחופי הים הבלטי. לאבן הזו שצבעיה נעים בין צהוב-כתום לזהוב - מיוחסות אנרגיות חיוניות, וגם היום אפשר לקבל בליטא עיסוי בענבר, שילוב של אבקה שנכתשה מהאבן עם שמן ארומתרפי. בסוף חמישים דקות של עיסוי בענבר בחדר חם ללא מזגן, חיכה לי קנקן תה שרף שטעמו היה אנמי למדי. לא חשתי באנרגיות, אבל הזעתי ענבר לרוב.

קאונס קובנה שפע של מים ועצים/ צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

עיר התרבות 2022

קובנה (זה השם הפולני) שנקראת כיום בשמה הליטאי קאונס (Kaunas), ידידותית לתייר. זוהי עיר קומפקטית, שמזמינה ללכת במדרחוב שלה, הנחשב לארוך באירופה (3 ק"מ) ולהתענג על הטיפוח והאסתטיקה. לפנים הצעירות שלה תורמים גם סטודנטים שלומדים ב-12 מוסדות אקדמיים, ביניהם כ-300 ישראלים. תראו אותם מבלים במדשאות לאורך שני הנהרות החוצים את העיר או יושבים מתחת לעצי התרזה עם הפריחות הריחניות, שהיו חלק מתבנית נוף מולדתה של לאה גולדברג, שאליהם היא שוררה את געגועיה.

קובנה חבשה את הכתר הממלכתי של עיר בירה לפרק זמן קצר, בין שתי מלחמות העולם. בין 1940-1919 הפכה מעיר שולית בעלת אופי סובייטי למטרופולין. תהליך דומה מתחולל בה כעת, לכבוד הכתרתה הצפויה לבירת התרבות של אירופה בשנת 2022. הליטאים משוכנעים שזה בדיוק הזמן לגלות את קובנה, רגע לפני שהמוני תיירים יסתערו עליה, לפני שהנדל"ן שבה יתייקר ויזמים יציפו אותה במלונות רשת בינלאומיים.

קובנה מתגאה בעיקר בשלושה דברים: קבוצת הכדורסל ז’לגיריס קובנה, אלופת ליטא, שאוהדי מכבי פוגשים בה לפרקים במסגרת היורוליג, ושאותה מאמן שארונאס יאסיקביצ’יוס, המוכר אצלנו יותר בשם שאראס, שכיכב בשעתו במדי הצהובים.

עוד גאווה מקומית ואטרקציה חביבה היא שני הפוניקלרים (קרוניות), שפועלים בעיר משנת 1930. יש לציין שהם מתוצרת שווייצרית, עובדה שכנראה מסבירה כיצד הם עדיין עושים את דרכם במעלה שתי גבעות תלולות. הגאווה השלישית וגולת הכותרת של לילות הקיץ הנעימים בדרך כלל הוא הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה קלאסית, פסטיבל פזיאליס (ראו מסגרת מידע מעשי).

ליהודים יש היסטוריה ממושכת עם קובנה-קאונס, עיר שבה נולדו וחיו דמויות מפתח כמו אברהם מאפו, לודוויג זמנהוף, לאה גולדברג ואחרים. לצערי הרב לא יכולתי להתחקות אחר עקבותיה של המשוררת והמתרגמת ילידת העיר האהובה עליי מאוד. הבית שבו גרה גולדברג נהרס ומשמש כיום כמגרש חניה. המקום היחיד ששמה של לאה גולדברג מוזכר הוא על גבי לוחית קטנה, בכניסה לגימנסיה העברית שוואבה שבה למדה ורוב תלמידיה נספו בשואה.

במסגרת החשבון הפתוח נזכיר גם שהחודש לפני כמעט 80 שנה הוכנסו 37 אלף מיהודי קובנה לגטו שהפך למחנה ריכוז נאצי; עיר שיהודיה היו עמודי התווך בחברה ובכלכלה המקומית, והכחדתה של "קהילת ליטבק" המפוארת - כך מכונים יהודי ליטא - מכה בה עד ימינו.

אבל לקאונס-קובנה, שמוזכרת בכתובים כבר מהמאה ה-14, יש כיום סיפור חדש שהיא מבקשת שנקשיב לו. לזכותה ייאמר, שהיא בהחלט זוכרת את העבר הטראומטי, אבל גם נושאת פנים אופטימיות לעתיד. ברוח העכשווית שאופפת אותה היא מציעה לתייר להלך במסלול שנקרא "קאונסטיק" - על משקל "פנטסטיק", והוא עוקב אחרי אומנות רחוב, מוזיאונים, גלריות, אירועי תרבות ורפרטואר שכל הזמן מתחדש, ובו גם זכר לעבר היהודי.

כוח הפולקלור ומוזיאון השדים

ליטא הייתה האומה האירופית האחרונה שהתנצרה, במאה ה-14. היא הפכה אז לקתולית והתאחדה עם ממלכת פולין. לאחר קרבות מרובי פרקים על ריבונותה ומעבר מיד ליד בין הפולנים, הגרמנים ולבסוף לרוסים-הסובייטים-קומוניסטים ששלטו בה למשך פרק הזמן הארוך ביותר במאה הקודמת. ליטא השתחררה מחיבוק הדוב הרוסי בשנת 1918, אבל זה היה פרק זמני, ורק ב-1990 היא הצליחה בדרך אנטי-מיליטנטית ולא צפויה לקבל את עצמאותה.

עם התפרקותה של בריה"מ, לפני 30 שנה בדיוק, ב-23 באוגוסט 1989, הרימו הבלטים ראש במה שנודע כ"כמהפכת השירה": לטבים, ליטאים ואסטונים שילבו ידיים ושרו שירי עם פטריוטיים בשרשרת אנושית מהדהדת של כשני מיליון אנשים, לאורך רצועה של 600 ק"מ - מטאלין, אסטוניה, דרך ריגה, לטביה ועד לווילנה (כיום וילניוס) שבליטא. ואת המנגינה הזו אי אפשר היה להפסיק. זה לקח עוד זמן, אבל מסך הברזל נפל ב-1991, והרוסים נסוגו מהמדינות הבלטיות.

ליטא הייתה המדינה הבלטית הראשונה מבין מדינות ברית המועצות לשעבר, שהפכה לעצמאית, כבר ב-1990.
הפולקלור היה אחת הדרכים של תושבי הבלטיות להיבדל מן הרוסים, מה שהוביל בין היתר לרנסנס של המסורות העתיקות. הכת או התנועה שנקראת "ניאו פגאניזם" מונה כמה אלפי חברים, לא מעט באוכלוסייה של פחות משלושה מיליון תושבים.

כך למשל, חוגגים בשלל טקסים את היום הארוך והקצר בשנה, כמקובל בדתות העתיקות. ביקרתי בהתכנסות כזו בקובנה ביוני השנה, וצפיתי בגברים ובנשים רוקדים ושרים בבגדי עם מסורתיים ופרחים קלועים לראשיהם.

ריקודי אמצע הקיץ/ צילום: גילי מצא

כדי להבין טוב יותר את משנתם, ביקרתי גם במוזיאונים שמתכתבים עם העבר הזה. כזה הוא למשל מוזיאון כלי המוזיקה העממית, מוזיאון קטן ומקסים, שיר הלל לכלי המוזיקה שאיפיינו את הפולקלור הליטאי העשיר. מסביב הוצגו חלילי רועים שנעשו מצמחי שדה, משרוקיות מעץ מגולפות באומנותיות בצורת סוס או ציפור, כלי נשיפה מאורכים שחלקם עתיקים. באגף אחר מוצגים אקורדיונים נדירים, אוסף של אורגנים וקלידים. הביקור הוא חוויה אינטראקטיבית שמזמינה להתנסות ולנגן בחלק גדול מהמוצגים.

גם שדים ומכשפות הם חלק מהרפרטואר הפגאני שזוכה לעדנה. אולי לא במקרה מאכסנת ליטא את מוזיאון השדים הגדול בעולם. המוזיאון שהתחיל כתחביב - אוסף של הצייר הליטאי מ.ק קיורליוניס, עם 13 שדים, התגלגל למוזיאון של שלוש קומות, עם 3,000 יצורים שטניים מרחבי העולם.

מנזר פזיאליס/ צילום: גילי מצא

אני חייבת להודות שאלמלא ההדרכה (באנגלית) במוזיאון, לא הייתי מבינה מה אני רואה. מי הם השדים ה"טובים" שגונבים מעשירים כדי לחלק את השלל לעניים, למה וודקה נחשבת לדמעות של שדים, מה הסיבה שהופכת אותם לרקדנים מצטיינים, איך הם הופכים נשים למכשפות ועוד תובנות פולקלוריסטיות מרתקות. הכי אהבתי לגלות שד-קוסמונאוט שאוחז בירח ושותה, וודקה כמובן.

החשבון היהודי פתוח

כאמור, ליהודים יש חשבון משלהם עם ליטא ועם הליטאים, שרבים מהם שיתפו פעולה עם הנאצים בהרג יהודים. חלק משיתוף הפעולה הנלהב היה בגלל שהליטאים היו נתונים תחת שלטון אימים סובייטי-סטליניסטי ותפסו את הגרמנים כמשחרריהם, אבל גם בגלל שאנטישמיות הייתה חלק מהתרבות. גם היום האנטישמיות לא נעלמה. אלא שכיום, בניגוד לעבר, ליטא נלחמת בה.

רק לפני כשבועיים, בעקבות איומים, נסגר בית הכנסת בבירה וילנה. הרקע לצעד הקיצוני הוא ויכוח ציבורי במדינה, סביב שאלת אזכור בכירים ליטאים שהיו מעורבים בשואה. באחרונה הורה ראש העיר של וילנה, רמיגיוס סימסיוס, להסיר לוח זיכרון לבכיר ליטאי ממלחמת העולם השנייה, ג'ונאס נורייקה, משום שתמך בהחלטת הנאצים להקים גטו ליהודים ולבזוז את רכושם. לא כל הליטאים אהבו את ההחלטה הזו.

ובכל זאת, ליטא של היום נמצאת במקום אחר, ומשקיעה תשומת לב ומאמץ לשימור המורשת היהודית. "גלריית החצר" היא אחת הדוגמאות. זהו חלק מפרויקט של אומנות הרחוב, שמפאר את העיר בעשרות גרפיטי. הגלריה נמצאת בחצר משותפת לדירות שברובן חיו בעבר יהודים, והיא הומאז’ מרגש שיצר אחד הדיירים, וויטיאניס יאקס, אמן ידוע, שמצא במקרה תמונות של משפחות יהודיות שהתגוררו במקום במשך כ-130 שנה, ויצר מהן קולאז’ מצמרר. בגלריית החצר גרה גם "שגרירת" קובנה לנושא היהודי, בלה שירין. הוריה שרדו את תלאות הגטו והיו הראשונים שקיבלו היתר לעלות ארצה בשנות ה-60, בזמן הכיבוש הסובייטי.

החצר היהודית / צילום: גילי מצא

שירין חייתה בראשל"צ כל חייה, עד שלפני כמה שנים באה לטייל בקאונס, חיפשה שורשים והתחילה לסלול את דרכה חזרה לעיר הולדתה. כיום היא גרה בדירה קטנה בגלריית החצר, ופועלת ללא לאות כדי להסביר את נושא השואה למקומיים, ובמקביל לשבור את הרתיעה של ישראלים לטייל בקובנה. על פועלה זכתה בתואר "אשת העיר".

עוד שריד לעבר היהודי הוא "בית סוגיהרה", וילה שבה גר קונסול יפן בתקופת מלחמת העולם השנייה, צ’יאונה סוגיהרה, שהעניק אלפי ויזות לפליטים יהודים בתקופת השואה והציל את חייהם. הסיפור ההירואי הזה מתומצת בסרט דוקומנטרי מומלץ שמוקרן במקום. בחדרי הבית ישנם מסמכים רבים, שסוקרים את פועלו של האיש שהוכתר כחסיד אומות עולם, אבל ביפן, לשם הגיעו הפליטים שהנפיק להם ויזות בניגוד להוראת הסגל הבכיר שמעליו, סוגיהרה איבד את משרתו הדיפלומטית והפך לאישיות בלתי רצויה עד מותו. בהחלט שווה לקחת מונית, כדי להגיע למקום בשכונת ז’ליאקלניס.

כך הפכתי לדוכסית הנהר

למרות כל הטבע העירוני שקובנה מציעה והגנים הבוטניים הנפלאים שלה, המקומיים צמאים להרבה יותר אוויר צח, מים זורמים, חיות בר ומרחבים. לכן בסופי שבוע הם מרחיקים בנסיעה של כארבעים דקות דרומה, לכיוון בירשטונס (Birštonas), עיירת מרפא פופולרית שידועה במעיינות המינרליים וביערות שסביבה. בקיץ מתקיימים בעיירה השקטה הזו, שני פסטיבלי "עוגן": האחד מוקדש לבלונים פורחים והשני פסטיבל חתירה בנהר נמונאס.

מעניין היה להיות בירשטונסית לרגע ולמלא ספל בעל פייה צרה מברז מסוגנן, להשרות את הידיים באגני מים מינרליים מצננים, לדשדש עד הברכיים בבריכה ולתת לכפות הרגליים הקפואות לחוש מצעים מחול, עץ, חלוקי נחל ועוד, ברוח תורתו של סבסיטאן קנייפ, מאבות ההידרותרפיה.

ועוד בענייני טבע ומים: מומלץ לשוט בנהר הנמונאס (Nemunas), אחד הגדולים במזרח אירופה. ליד בירשטונס הנהר מתפצל ללולאות מעגליות, שאורכן כ-80 ק"מ, אזור שהוא מעין שמורת טבע (Nemunas Loops Regional Park). דגמתי את התופעה בהפלגה בנהר עם הדייג אובידס, שרצה ללמד אותי לדוג, ללא הצלחה רבה. מומלץ לשכור קיאק, קאנו, או סירה ויקינגית. הדרך הכי טובה להבין את הפלא של הנהר המתפצל היא באמצעות טיסה בכדור פורח לגובה של כ-1,000 מטר, שעשיתי עם הטייס זידרונס זליאוסקס. סצנת הכדורים המעופפים, פורחת בעיירה זה 30 שנה בפסטיבל קיצי.

מבט על העיר מכדור  פורח/ צילום: גילי מצא

בסל צפוף שנראה כמו שק תפוחי אדמה, הצטופפנו חמישה, והוא הפליא לעוף. טסנו במהירות מתונה של חמישה קמ"ש מעל כפרים, שדה תעופה אזורי, טירות, יערות ולולאות של הנהר. הריחוף שנמשך כשעה הסתיים במהירות מפתיעה, דקה לפני שנגענו בגדת הנהר. טקס הטבילה בסיום היה משעשע. זידרונס מרח צואת פרה על מצחי, נתן לי תעודה עם התואר המרשים "דוכסית הנהר" ופתח שמפניה מפצפצת, שעזרה לנו להישאר במצב ריחוף כל אותו הערב. 

 

מידע מעשי

טיסה: חברת "ריינאייר" מקיימת טיסות ישירות מת"א לקובנה, פעמיים בשבוע, במהלך הקיץ עד חודש אוקטובר. הטיסה אורכת רק שעתיים וקצת. הבירה וילנה מרוחקת כשעה וחצי ברכבת או פחות ברכב פרטי וניתן לטוס אליה ישירות בחברות לואו-קוסט. לפרטים: www.ryanair.com/gb/en

התמצאות: בבניין העירייה ההיסטורי, נמצא המוזיאון לתולדות העיר, שכדאי לעצור בכניסה שלו, כי שם נמצא מרכז מידע לתייר, שזכה בפרס הצטיינות על השירות מסביר הפנים והממצה שלו. נעזרתי בו לגלות מופעים בספונטניות ולקבל שלל מפות כיס חינמיות, ידידותיות בעיצוב ומחולקות לנושאים. אחת מהן היא בעברית ומוקדשת למורשת היהודית. במרכז מידע אפשר להזמין סיור מודרך בליטא ובקאונס, בין היתר בעברית וביידיש. טל’ 37061650991, כתובת מייל: info@kaunasin.lt

מומלץ גם לנבור באתר התיירות האון-ליין של העיר שמחולק לפרקים מסודרים לתחומי עניין: visit.kaunas.lt/en
פסטיבל המוזיקה: מתחילת יוני ועד סוף ספטמבר מתקיים בעיר פסטיבל בינלאומי למוזיקה קלאסית, פסטיבל פזיאליס - Pazaislis, שמתקיים זו השנה ה-23, במגוון לוקיישנים כמו כנסיות, חצרות מוזיאונים, טירת העיר ואחוזות. מדובר בכמעט 50 אירועי מוזיקה ומומלץ לעיין בתוכנייה המרשימה באתר התיירות של העיר.

בעקבות העבר היהודי: מדריכים לאיתור העבר: רמונס ז’אניולאיטיס שהוא מנהל מוזאון סוגיהרה, מחזיק בידיו אוצר של ממש. האיש הנדיב הזה שמר על שישה ספרי טלפונים של משפחות יהודיות שגרו בעיר, שלדבריו אין דרך להתחקות על עקבותיהן, כי שמות הרחובות ומספרי הבתים שונו לחלוטין בעידן הסובייטי ולכן הוא עוזר למתעניינים בפענוח החידה.

לורטה פוזרסקיטה, שהדריכה אותי בסיורי בעיר, היא מומחית לאיתור משפחות יהודיות בכפרים ברחבי ליטא והיא נעזרת בסטודנטים, שסרקו ואיתרו קברים, בספרייה ענקית בביתה ובידע רב שצברה בנושא. היא הדריכה לאחרונה גם את הזמר סטינג שהגיע לתת קונצרט בעיר, והצטרף לטיול שורשים של שותף עסקי יהודי. השניים עקבו אחרי המסלול היהודי ופקדו את האנדרטה לזכר קורבנות השואה.

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ״י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע