גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין החריפה את מלחמת הסחר, טראמפ הפיל את וול סטריט; הנאסד"ק צנח ב-3%

החרפה במלחמת הסחר: סין הודיעה היום כי בכוונתה להטיל מכסים חדשים על סחורות אמריקאיות, בסך 75 מיליארד דולר ● טראמפ הורה לחברות אמריקאיות למצוא אלטרנטיבות לפעילותן בסין ● בעקבות ההודעה, חברות הרכב האמריקאיות, ביניהן טסלה, רשמו ירידות חדות עם תום המסחר

סוחר מודאג בוול סטריט
סוחר מודאג בוול סטריט

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

23:00

שבוע המסחר בוול סטריט ננעל בצניחה של המדדים, לאחר יום סוער בשווקים.

הנאסד"ק הוביל את הירידות החדות בבורסות וול סטריט, כשצנח בנעילת המסחר ב-3%. הדאו ירד ב-600 נקודות, ה-S&P 500 ירד בלמעלה מ-2.5%.

סין הודיעה היום כי בכוונתה להטיל מכסים חדשים על סחורות אמריקאיות, בסך 75 מיליארד דולר. בכך הסלימה שוב את מלחמת הסחר בינה לבין ארה"ב.

לפי מועצת המדינה של סין, המכסים יהיו בשיעור של של 5% עד 10%, והם ייכנסו לתוקף בשני מועדים: הראשון ב-1 בספטמבר, והשני ב-15 בדצמבר.

עוד נמסר כי יוטל מכס בסך 25% על מכוניות תוצרת ארה"ב, ומכס בסך 5% על חלקי חילוף. שני המכסים ייכנסו לתוקף בתאריך 15 בדצמבר. מניית ג'נרל מוטורס  נפלה אתמול 3.22%, מניית טסלה  התרסקה 4.84% ומניית פורד  איבדה כ-3% מערכה.

בתגובה, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יצא בסדרת ציוצים והורה לחברות אמריקאיות למצוא אלטרנטיבות לפעילותן בסין.

טראמפ צייץ בנוסף בטוויטר שלו ביקורת קשה על יו"ר הפד לאחר הנאום שנשא מוקדם יותר היום, וכתב כי "כרגיל הפד לא עושה כלום. יש לנו דולר מאוד חזק, ופד חלש מאוד".

מניית קטרפילר ירדה היום בכ-3.3%, אפל צנחה ב-4.6%.

20:30

מעמיקות הירידות בוול סטריט: הדאו צונח ב-500 נקודות, ה-S&P 500 יורד ב-2%, הנאסד"ק נופל בלמעלה מ-2.5%.

מניית אפל נופלת בלמעלה מ-4%. מניית  הסידני מורנינג הרלד יורדת ב-3.9%, אנבידיה וברודקום צונחות כ-4.5%. קטרפילר יורדת 3.3%.

19:00

המדדים המובילים בוול סטריט נופלים בעקבות סדרת ציוצים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, אשר בתגובה להטלת המכסים מכיוון סין מוקדם יותר היום, מורה לחברות אמריקאיות למצוא אלטרנטיבות לפעילותן בסין.

הנאסד"ק צונח ב-2.2%, בהובלת מניית אפל שצוללת ב-4%.

טראמפ צייץ בנוסף בטוויטר שלו ביקורת קשה על יו"ר הפד לאחר הנאום שנשא מוקדם יותר היום, וכתב כי "כרגיל הפד לא עושה כלום. יש לנו דולר מאוד חזק, ופד חלש מאוד".

 

 

17:25

המדדים המובילים בוול סטריט מתאוששים, לאחר שיו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאואל נשא דבריו בנאום שלא הפתיע איש בכינוס השנתי של הבנקים המרכזיים בג'קסון הול, ויומינג. כך, מדדי הדאו-ג'ונס , הנאסד"ק  וה-S&P 500  מתייצבים.

פאואל אמר כי הפד יעשה כל שביכולתו כדי להמשיך במדיניות ההרחבה הכלכלית הנוכחית. "האתגר שלנו כעת הוא לעשות כל מה שמדיניות מוניטרית יכולה לעשות, כדי להמשיך בהתרחבות כך שהיתרונות של שוק העבודה החזק יתרחבו גם אל אלה שנותרו מאחור בכך שהאינפלציה תתהדק סביב רמה של 2%".

יו"ר הפד, ג'רום פאואל / צילום: KEVIN LAMARQUE, רויטרס

בורסות אירופה נסחרות בעליות של עד 0.5%, מלבד בורסת איטליה שרושמת ירידות.

16:30

למרות שהחוזים העתידיים אותתו על עליות בפתיחת המסחר בוול סטריט, הסינים טרפו את הקלפים ובורסות וול סטריט נפתחו בירידות.

הדאו נופל עם פתיחת המסחר בכ-100 נקודות, הנאסד"ק וה-S&P יורדים בכ-0.5%.

סין הודיעה היום כי בכוונתה להטיל מכסים חדשים על סחורות אמריקאיות, בסך 75 מיליארד דולר. בכך הסלימה שוב את מלחמת הסחר בינה לבין ארה"ב.

לפי מועצת המדינה של סין, המכסים יהיו בשיעור של של 5% עד 10%, והם ייכנסו לתוקף בשני מועדים: הראשון ב-1 בספטמבר, והשני ב-15 בדצמבר.

עוד נמסר כי יוטל מכס בסך 25% על מכוניות תוצרת ארה"ב, ומכס בסך 5% על חלקי חילוף. שני המכסים ייכנסו לתוקף בתאריך 15 בדצמבר.

 

14:30

עלייה נרשמת בחוזים העתידיים על המדדים בארה"ב, אולם זו נחלשה, לאחר שהעורך הראשי של גלובל טיימס, חו שיג'ין, צייץ כי סין תנקוט צעדי נגד נוספים בתגובה למכס של ארה"ב על סחורות בשווי 300 מיליארד דולר. "בייג'ין תחשוף בקרוב תוכנית להטלת מכסים כצעד תגמול, על סחורות אמריקאיות מסוימות. לסין יש תחמושת כדי להשיב מלחמה. הצעד האמריקאי יחוש את הכאב", כתב. 

בגזרת הדוחות, מניית סיילספורס   זינקה אמש לאחר המסחר בעקבות דוחות טובים. מן העבר השני, מניית פוט לוקר  צונחת היום במסחר המוקדם בעקבות דוחות של עמדו בציפיות.

באירופה נמשכות העליות, בשיעורים של כ-0.5% במדדים המרכזיים.  

10:15

שוקי אירופה פתחו את המסחר היום (ו') בעליות, בציפייה לדבריו בהמשך היום של נגיד הפדרל ריזרב האמריקאי ג'רום פאואל. מדד סטוקס אירופה 600  טיפס בפתיחת המסחר ב-0.4%, בהובלת מגזר הטכנולוגיה שמתחזק ביותר מ-1%. כל המגזרים והבורסות הגדולות נסחרים בעליות.

מחר תתחיל פסגת ה-G7 השנתית בצרפת, שבה ייוועדו מנהיגי צרפת, קנדה, בריטניה, גרמניה, איטליה, יפן וארה"ב. הברקזיט יתפוס גם הוא תשומת לב לאחר שראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, נפגש השבוע לשיחות עם מנהיגי צרפת וגרמניה. 

בורסות אסיה נעלו את המסחר בנטייה חיובית עם עליות ברוב הבורסות. מדד קוספי בהונג קונג רשם ירידה של כ-0.1%, לאחר שנע במהלך המסחר בין עליות לירידות. השווקים חיפשו היום כיוון לקראת דבריו בהמשך היום של ג'רום פאואל. 

07:00

שוקי אסיה, שנסחרו בפתיחת היום (ו') במגמה מעורבת, נסחרים בעליות קלות, תוך שהמשקיעים נושאים עיניהם לנאום החשוב שצפוי לשאת מאוחר יותר היום יו"ר הפדרל ריזרב בארה"ב, ג'רום פאואל. פאואל יישא דברים בכינוס השנתי של הבנקים המרכזיים בג'קסון הול, ויומינג. המשקיעים יחפשו רמזים בנוגע לצעדיו הבאים של הפדרל ריזרב. לפי אנליסטים השוק מתמחר הורדת ריבית אפשרית בספטמבר.

בבורסת שנחאי  נרשמות עליות קלות, וכך גם בשנזן. היואן הסיני צנח לשפל של 7.0909 יואן מול הדולר, רמתו הנמוכה מאז 2008. בשוק אומרים כי הבנק המרכזי של סין, כך נראה, "מעביר מסר" לגורמי הסחר הנציים בארה"ב כי הוא יניח ליואן לצנוח כנשק לנטרול ההשפעה של העלאת המכסים על סין.   

גם מדד הנג סנג  בהונג קונג נמצא בטריטוריה החיובית.

עליות נרשמות גם בטוקיו , ואילו מדד קוספי  בסיאול הצליח למחוק ירידות מוקדמות יותר והוא נסחר ביציבות.

ברקע למסחר עומדת ההסלמה במתיחות בין יפן ובין קוריאה הדרומית, לאחר שסיאול הודיעה כי היא מבטלת את הברית לשיתוף מודיעיני עם טוקיו בעקבות סכסוך קשה בתחום הסחר. ההסכם נועד לשיתוף מידע על האיום שמציבה קוריאה הצפונית עם הטילים והפעילות הגרעינית שלה. בתגובה לכך נרשמו זינוקים במניות התעשייה הביטחונית בבורסת סיאול. הוון הקוריאני, עם זאת, המשיך להיחלש לרמה של 1,213.7 מול הדולר, לעומת רמה של כ-1,202 וון באמצע השבוע.

באוסטרליה נרשמות עליות במדד S&P/ASX 200 .

עוד כתבות

5 הערות על השנה ששברה את כל השיאים בשוק הגמל / צילום: Shutterstock

"שוק ההון התנתק מהכלכלה": האם אחרי שנה פנטסטית הגיע הזמן להקטין חשיפה למניות?

2025 הייתה השנה הכי טובה שראו החוסכים בישראל זה 16 שנה, אבל מסלול אחד פופולרי במיוחד אכזב את המשקיעים ● את טבלת התשואות הובילו שתי חברות ביטוח עם אהדה להשקעות בארץ ● ואיפה ממליצים המומחים לשים את הכסף ב־2026?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

באיראן מודים: המשטר נדחק למצב הישרדותי בגלל המחאות

ישראל וסוריה יחדשו מחר את המו"מ על הסכם ביטחוני בגבול ● שני אזרחים ישראלים חצו בשוגג את הגבול לירדן ● בישראל סבורים שהמבצע באמריקה הלטינית יהדהד גם במזרח התיכון ● BBC מפצה ב-120 אלף שקל משפחה ישראלית מהעוטף: "טעות בתום לב" ● צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ ● עדכונים שוטפים

הילה ויסברג והלית ינאי-לויזון בשיחה עם ינקי קוינט / צילום: לע''מ

האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

שיחה עם ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל היוצא ● על העימותים עם האוצר, ההישגים במחיר למשתכן והטענות כלפיו לאפליית ערבים: "חשוב שבקו הגבול יישב ציבור שיודע להגן על היישובים"

תחנת כוח / אילוסטרציה: יוסי וייס

שני מתקני ייצור החשמל שהממשלה אישרה - וזה שלא

לבקשת עיריית בית שמש, הממשלה עיכבה הקמת תחנת כוח של פאוורג'ן ושמיר אנרגיה ● שתי תחנות כוח אחרות - בעמק חפר ובעוטף עזה - יעברו כעת לאישור הוות"ל

סמלי האפליקציות של גרוק, ג'מיני, קלוד וצ'אט GPT / צילום: Shutterstock

העדכון החדש של X מעורר סערה: גרוק אפשר יצירת תוכן מיני של נשים וקטינים

צרפת, הודו ומלזיה פתחו בבדיקות דחופות נגד X (טוויטר לשעבר), לאחר שמודל הבינה המלאכותית גרוק אפשר למשתמשים ליצור תוכן מיני פוגעני ע"י עריכת תמונות של נשים וקטינים בפלטפורמה ● בין היתר על הפרק: סנקציות משפטיות

מסירות כלי רכב / צילום: יח''צ

מי הדגם שהוביל את טבלת מסירות הרכב ב-2025?

דוח מסירות הרכב לשנת 2025 מצביע על שנת שיא לדגמים מסין, עם נתח כולל של מעל שליש מהמסירות ● התופעה הבולטת של השנה היא מספר שיא של רכבי "אפס ק"מ" ● ג'אקו 7 מבית קבוצת צ'רי הוא הדגם שמוביל את המסירות, ומי עוד ברשימה?

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

הפטורים והמסים: כל מה שכדאי לדעת על השכרת דירה

חובת הדיווח החדשה והקפאת תקרת הפטור מאיימות לשחוק את הרווח של בעלי הדירות, אך תכנון מס נכון יכול לחסוך לכם אלפי שקלים ● מניצול ההטבה למשכירים שהם גם שוכרים, ועד לבחירה בין המסלולים - אלו הדרכים לשמור על התשואה גם כשהחוקים משתנים

ניקולס מדורו ודונלד טראמפ / צילום: ap

סופו של עידן בקראקס: המבצע הצבאי והתוכנית של טראמפ ליום שאחרי

לאחר מתיחות ממושכת ארה"ב תקפה אתרים אסטרטגיים בוונצואלה ● המהלך האמריקאי מסמן מעבר מאיומים ולחץ כלכלי לפעולה צבאית גלויה, על רקע ניסיון להכריע את משטר מדורו ולפגוע במקורות המימון שלו - ובראשם הנפט ● אז למה טראמפ תקף ולמה דווקא עכשיו, ומה יעלה בגורלו של מדורו? ● גלובס עושה סדר

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

קרן כספית או פיקדון? הורדת הריבית מסבכת את התשובה

השילוב בין התייקרות הקרנות לירידת הריבית מחייב את חוסכי הקרנות הכספיות לחשב מסלול מחדש ● מהזדמנויות באפיק הצמוד ועד לקרנות "תאריכי יעד": אלו החלופות שעל השולחן

קולות נפץ הבוקר בבירת ונצואלה / צילום: Reuters, REUTERS

המבצע הסודי של כוח דלתא והפרס על ראשו של מדורו: כל הפרטים על הדרמה בוונצואלה

דיווחים התקבלו הבוקר על קולות נפץ חזקים בבירת ונצואלה, קראקס ● נשיא המדינה מדורו הכריז על מצב חירום כללי והורה על גיוס ● ההתפתחויות מגיעות על רקע מתיחות גוברת בין הממשל האמריקאי למשטרו של מדורו ● טראמפ: "הנשיא ניקולס מדורו נלכד יחד עם אשתו. הם הוטסו מחוץ למדינה״ ● ב-CBS דווח כי מדורו נתפס בידי כוח דלתא של צבא ארה"ב כשעל ראשו פרס של 50 מיליון דולר

אתר בנייה במרכז הארץ. מבנייה של שכונות חדשות הדגש עובר להתחדשות עירונית / צילום: Shutterstock

"את העיניים אפשר לעצום, את האוזניים לא": מה עושים עם הרעש מאתרי בנייה

הבנייה המואצת וריבוי פרויקטים של התחדשות עירונית, מובילים לכך שרעשי הבנייה הפכו למטרד חמור לתושבים ● הציבור סובל מבעיות בריאות, לחץ נפשי, שחיקה, חוסר שינה ואובדן ערך כלכלי של נכסיו, ולא תמיד זוכה להגנה מצד הרשויות ● מה אפשר לעשות? "אל תתנו לעיריות שלכם ולקבלנים להרגיש יותר מדי בנוח עם בנייה רועשת"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הממצא המפתיע שיכול לאתר ילדים בסטרס

מחקר של מכבידנט מצביע על קשר בין חיים במתח מתמשך, וספציפית בעוטף עזה, לשינויים בהתפתחות השיניים בקרב ילדים ● ביוביט גייסה 50 מיליון דולר למדידת לחץ דם רציפה באמצעות מדבקה ● מספר בתי חולים יחלו בקרוב להשתתף בתוכנית להכשרת רופאים בחמלה ● וגם: המוצר הישראלי ששימש לטיפול בנפגעי אסון השריפה בשווייץ, ומרכז החדשנות שיוצר סטארט-אפים בסח'נין ● השבוע בביומד

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

פוטנציאל הנפט הלא-ממומש של ונצואלה יכול להתהפך לטובת ארה"ב

ניהול גרוע של מונופול הנפט הממשלתי בידי נשיאי ונצואלה, הוגו צ'אבס וניקולס מדורו, וסנקציות אמריקאיות חסמו את "הזהב השחור" מלבוא לכדי מימוש ● כעת, בשל הפלת השלטון בוונצואלה, מזקקות הנפט בחוף הדרומי של ארה"ב יכולות להפוך לגורם מרכזי בעיבוד הנפט הזה לכדי מוצרי דלק לרחבי העולם

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק / צילום: איל יצהר

האזהרה החריפה של אהרן ברק: "אנחנו כבר לא דמוקרטיה ליברלית"

בנאום מצולם ששודר בהפגנה לציון 3 שנים לנאום השר יריב לוין בהכרזה על המהפכה המשפטית - תקף נשיא העליון לשעבר אהרן ברק את רה"מ בפרט ואת הממשלה בכלל: "זכויותינו כאזרחים מופרות יום-יום - מפעל החיים של כולנו בסכנה" • הוא מתח ביקורת על המשטרה: "מפעילה את כוחה בצורה לא שוויונית ולא מרוסנת" • וקרא למפלגות שעתידות להתמודד בבחירות: "שיתחייבו שיעצרו את ההפיכה המשטרית"

ההגבלות על משפיעני ההשקעות יצרו סערה ברשת

סערת רשת בעקבות החוק להגבלת משפיעני השקעות: ״צעד דורסני״

הרשת סערה בסוף השבוע כאשר משפיענים דוגמת "הסולידית" ו"הגורו" מתחו ביקורת על הדיון המתוכנן בכנסת לגבי ההצעה לחייב אותם להזדהות בשמם או להצטייד ברישיון השקעות ● למרות הסערה, ועדת הכספים לא צפויה לדון השבוע במהלך - אך הנושא עשוי לעלות על שולחנה בשבועות הקרובים

מייסדי KOI, עמית אסרף, עידן דרדיקמן ואיתי קרוק / צילום: עומר הכהן

פאלו אלטו במגעים לרכוש את KOI הישראלית בכ־400 מיליון דולר

לגלובס נודע כי החברה מנהלת מו"מ עם סטארט-אפ הסייבר הצעיר KOI, לקראת רכישה ראשונה בישראל בעידן שאחרי עזיבתו של המייסד ניר צוק ● KOI גייסה כ־48 מיליון דולר בלבד במהלך שני סבבים, ובין לקוחותיה נמנות הענקיות מיקרוסופט וגוגל

מי הן קרנות הגידור המצטיינות של השנה? / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות של המיליונרים שהיכו את ת"א כשרוב תעשיית הגידור נשארה מאחור

בשנה החולפת השאיר מדד הדגל של ת"א אבק לרוב קרנות הגידור המנייתיות - למעט 3: ורטיקל לונג, ואר אקוויטי וספרה וואליו ● מנהל הקרן המצטיינת מסביר את סוד ההצלחה: "חשיפה גבוהה לסקטורים הביטחוני והפיננסי" ● במבט ל–3 שנים בין קרנות הגידור, בלטו לטובה גם נוקד וטוטאל

איך 2025 עמדה במבחן העובדות? / צילום: AI ננו בננה

המשרוקית מסכמת שנה: איך 2025 עמדה במבחן העובדות?

כלכלה, משפט וביטחון: מתברר שהפוליטיקאים אוהבים לזרוק נתונים בנושאים האלה, אבל אי־אפשר להסתמך עליהם באופן עיוור ● ואפשר גם בכלל לברוח משיח עובדתי - מתברר שמי שסיגלה לעצמה את המנהג הזה המשיכה איתו גם השנה ● ואיפה אנחנו צריכים להשתפר? ● המשרוקית של גלובס

תעשיית הקרנות בשיא / אילוסטרציה: Shutterstock

מהפך שלא נראה 4 שנים: זה האפיק הכי פופולרי ל־2025 בשוק הקרנות

בצל הזינוקים במדדי המניות המקומיים תעשיית הקרנות המקומית מסכמת שנת שיא, במהלכה זרמו אליה כ-73 מיליארד שקל ● אחרי 3 שנים קשות הקרנות המנוהלות חוזרות למרכז הבמה ● וגם: איזה אפיק זכה לאמון מחודש מצד המשקיעים?

השופט בני שגיא / צילום: דוברות הרשות השופטת

בני שגיא, נשיא ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע, נהרג בתאונת אופנוע

שגיא, בן 54 במותו, היה הצעיר מבין נשיאי בתי המשפט המחוזיים בישראל ● בהנהלת הרשות השופטת הוא זכה להערכה רבה, בין היתר בשל יכולתו להביא לסיומם של תיקים פליליים מורכבים באמצעות הסדרי טיעון יעילים ● שר המשפטים לוין ספד לו: "הוא יחסר מאוד למערכת המשפט"