גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האויב הגדול ביותר של טראמפ? מתקפת הציוצים הביכה את הבנקאים הבכירים

בכירי הבנקאים בעולם נפגשו בכנס הפדרל ריזרב בג'קסון הול לדון באתגרים למדיניות המוניטרית בצל מלחמת הסחר - ונתקלו במתקפה חסרת תקדים של טראמפ על יו"ר הפד ● האם הריבית הנמוכה אומרת שהממשלות יכולות להגדיל את החוב ללא עלות? נגיד בנק ישראל גילה ספקנות ● אמיר ירון יהיה אורח ועידת הנגידים של "גלובס" שתתקיים ביום ראשון הבא, 1.9, בת"א ● ניתוח "גלובס"

יו"ר הפד ג'רום פאואל והנגיד הבריטי מרק קרני, בסופ"ש בג'קסון הול / צילום: רויטרס
יו"ר הפד ג'רום פאואל והנגיד הבריטי מרק קרני, בסופ"ש בג'קסון הול / צילום: רויטרס

הכותרת הגדולה ביותר בכנס השנתי שקיים הפדרל ריזרב בג'קסון הול בסוף השבוע הגיעה דווקא ממי שלא נכח בכנס. נשיא ארצות-הברית, דונלד טראמפ, שבחר להכתיר את יו"ר הפד, ג'רום פאואל, מינוי שלו עצמו, ל"אויב". זו השתלחות חריגה, גם עבור טראמפ, שלא סייעה להרגיע את השווקים ביום ו'. היא עוד עלולה להיזכר כנקודת ציון בדרך להאטה כלכלית, בוודאי כשהיא מלווה בהסלמה במכסים שארה"ב וסין מטילות זו על זו, או ב"הוראה" של הנשיא טראמפ לחברות אמריקאיות לחפש אלטרנטיבות לסין.

ההתפרצות של טראמפ הגיעה לא הרבה אחרי הנאום של פאואל, וקרוב לוודאי שהנשיא זעם על שני אלמנטים בו. מצד אחד, פאואל חזר על מחויבות הפד לתמוך בהמשך ההתאוששות של המשק האמריקאי, אבל לא התחייב להורדת ריבית דרמטית ומהירה, כפי שטראמפ היה רוצה לראות. מצד שני, הוא הזכיר בנאום את "אי הוודאות בנושא הסחר" - כלומר את מלחמת הסחר שבה פתח טראמפ - בתור אחד הגורמים להאטה הגלובלית ולחולשה במגזר הייצור בארצות-הברית, והסביר שאין תקדים שיכול לסייע לפד להחליט איך לנהוג במצב הנוכחי.

התגובה של טראמפ, בטוויטר כמובן, הייתה לשאול "מיהו האויב הגדול ביותר שלנו, ג'יי פאואל או (נשיא סין) היו"ר שי?". כאמור, חסר תקדים.

הבעיה של פאואל, מעבר לעובדה שטראמפ הפך אותו לשק חבטות, היא שלא ברור מה הוא יכול לעשות בנסיבות הנוכחיות. כפי שהסביר בנאום, לפד אין בהכרח כלים להתמודד עם אי הוודאות שיוצרת מלחמת הסחר. "בעוד שמדיניות מוניטרית היא כלי רב עוצמה, שפועל כדי לתמוך בהוצאה הצרכנית, בהשקעה עסקית ובביטחון הציבור, היא לא יכול לספק סט כללים מוסכם לסחר בינלאומי".

הורדות ריבית יכולות לתמוך בביקושים, אבל הן לא יכולות לייצב את המערכת במציאות שבה הנשיא האמריקאי מכריז על העלאות מכסים בטוויטר, כפי שעשה ביום שישי.

פאואל בחר בטון מדוד להציג את המציאות הניצבת בפני הפד. מי שניסח את הדברים באופן בוטה יותר הוא נגיד בנק ישראל לשעבר, סטנלי פישר, שבדיון אחרי נאומו של נגיד הבנק המרכזי הבריטי (BOE), מרק קרני, הבהיר כי הקושי הניצב בפני המערכת הכלכלית העולמית מונח לפיתחו של הבית הלבן והנשיא טראמפ, ש"מנסה להרוס את מערכת הסחר העולמית".

מסר דומה הגיע ל"ניו יורק טיימס" ו"לוושינגטון פוסט" מכיוונו של פרופ' גרג מנקיו מהרווארד, אולי בכיר הכלכלנים המזוהים עם המפלגה הרפובליקנית, ומי שכיהן כראש מועצת הכלכלנים בבית הלבן של ג'ורג' וו. בוש. מנקיו הטיל ספק ביכולתו של טראמפ לנווט כהלכה את הכלכלה, והסביר גם שלבנקים המרכזיים אין כלים להתמודד עם שיבוש שרשראות האספקה העולמיות.

יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, ונגיד בנק ישראל, אמיר ירון  / צילום: דוברות בנק ישראל

האם התשובה בידי הממשלה?

אבל גם אם נשים את מלחמת הסחר בצד, עדיין לא לגמרי ברור מה הבנקים המרכזיים יכולים לעשות בימינו, אם תגיע ההאטה: הריביות גם ככה נמוכות בארצות-הברית ועוד יותר בשאר העולם. אין הרבה לאן לרדת, ובשווקים גם לא מצפים שהריבית תעלה בעתיד הנראה לעין.

ואכן, סביב הכנס בג'קסון הול נשמעה מקהלת קולות, שהסבירה שהמדיניות המוניטרית מתקרבת לקצה גבול היכולת שלה. למשל הלורד אדייר טרנר, בעברו אחד הרגולטורים הבכירים בבריטניה ומי שנחשב בזמנו למועמד מוביל לתפקיד נגיד הבנק במרכזי הבריטי, שקבע במאמר דעה ש"האמת היא שכשהם פועלים לבד, הבנקאים המרכזיים כבר לא כאלה חשובים".

מסר קיצוני יותר הגיע בסוף השבוע מכיוונו של פרופ' לארי סאמרס, שכיהן כיועצו הכלכלי הבכיר של ברק אובמה, שהזהיר מסכנה של "חור שחור" של ריביות נמוכות, שכלכלת המערב עלולה לא להיחלץ ממנו, והטיל ספק בהנחות היסוד שמנחות את הבנקים המרכזיים (גם סאמרס בחר להעביר את המסר שלו בטוויטר).

אם לא הבנקים המרכזיים, מי שמסוגל אולי להיכנס לתמונה הן הממשלות, שיכולות לנצל את הריבית הנמוכה, לגייס כסף בשווקים ולהשתמש בו כדי להמריץ את הכלכלה. זאת, גם אם זה כרוך בהגדלת החוב הציבורי. למעשה, כשהריביות כל כך נמוכות, גם נטל החוב הופך לקל יותר - וייתכן שאפשר פשוט לגלגל אותו, ללא עלות תקציבית.

זו רוח הנאום המדובר שהשמיע פרופ' אוליבייה בלנשאר, לשעבר הכלכלן הראשי של קרן המטבע, וכיום נשיא האגודה האמריקאית לכלכלה, בכנס של האגודה בתחילת השנה.

בלנשאר השמיע מסר ברוח דומה בראיון ל"פייננשל טיימס" בשבוע שעבר: "אם זול יותר ללוות, כנראה שצריך לעשות את זה יותר", הוא הסביר. "אם שערי הריבית שלך מאוד נמוכים, כבר לא ניתן להשתמש במדיניות המוניטרית כמו בעבר - ואז אתה צריך לעשות יותר עם מדיניות תקציבית". כלומר, לשקול את הגדלת החוב הציבורי כדי לממן תקציבים שימריצו את הכלכלה (בתנאי שמשתמשים בכסף למטרות מועילות, בלנשאר מדגיש).

האם ישראל צריכה לאמץ את העצה הזאת? לא בטוח. כך אפשר להתרשם מנאומו של פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל, בפאנל שחתם את הדיונים בג'קסון הול. ירון נגע בנאום שלו בשלל סוגיות המעסיקות משקים קטנים ופתוחים כמו ישראל, ושילב בנאום מסקנות של חוקרי בנק ישראל, ממצאים מהמחקרים האקדמיים שלו עצמו, וגם נתונים היסטוריים.

בין היתר, הנגיד ירון הביע סקפטיות לגבי ההמלצות של בלנשאר: הכותרת של נאומו הייתה 'אין ארוחות חינם בחוב הממשלתי'. בין השיקולים אותם הציג הייתה הגדלת שיעורי הריבית אותן יידרשו לשלם תאגידים בשווקים כתוצאה מגידול בחוב הציבורי, והעובדה שמשקים קטנים ופתוחים (כמו ישראל), ניצבים בפני אילוצים אחרים מאשר ענקיות כמו ארה"ב. בנוסף, ירון הזכיר שהריבית הנמוכה בשווקים מבטאת ציפייה לצמיחה נמוכה בעתיד - ומכאן שלא בטוח שאפשר לצפות לצמיחה שתכסה את עלות הגדלת החוב.

כל זה מוביל את ירון להטיל ספק בכך שלחוב הציבורי אין עלות: כאמור, אין ארוחות חינם. באותה נשימה, הוא גם מבהיר שבטווח הקצר, יכולות להיות נסיבות שבהן העלות הזאת משתלמת.

הדיון הזה, שנועד לקהל בינלאומי, הוא תיאורטי במידה רבה, ומעוגן לפחות בחלקו בטיעונים אקדמיים. עם זאת, כאמור, אפשר לזהות שינוי ביחס לחוב הממשלתי בקרב כלכלנים בכירים בעולם, שקוראים לממשלות לעשות יותר, והדיון על שימוש נרחב יותר בחוב עשוי להתגלגל גם אל ישראל. אם לשפוט לפי נאומו של ירון, הוא לא תומך נלהב - לפחות לא בנסיבות הנוכחיות.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם