גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כל השחקנים הגדולים מבינים שקהילת הטבעונים היא מנוע צמיחה שאי-אפשר להתעלם ממנו יותר"

השבוע הייתה זו KFC ולפניה מקדונלד'ס שהצטרפו למגמת הטבעונות, אך הן ממש לא לבד ● בזו אחר זו מסמנות רשתות המזון הענקיות את קהל היעד שנחשב לצומח ביותר ● אבל מי באמת מניע את המכירות? מסתבר שאלה בכלל אוכלי הבשר "המפחיתנים"

המבורגר ביג ויגן / צילום: נמרוד גנישר
המבורגר ביג ויגן / צילום: נמרוד גנישר

שיתוף-הפעולה בין חברת KFC (קנטאקי פרייד צ'יקן) וענקית תחליפי הבשר BEYOND שפורסם השבוע - אינו עניין של מה בכך. אומנם במסגרתו נמכרו מוצרים חדשים וייחודים כמו "נאגטס ביונד" בסניף אחד בלבד במדינת ג'ורג'יה בארה"ב, אבל מדובר בדריסת רגל ראשונה.

KFC מצטרפת לרשתות מזון אחרות, שהבינו שאי-אפשר להתעלם מהביקוש למנות טבעוניות גם תחת קורת-גג של רשת מזון מהיר, שבמובן מסוים עשויה להתפרש כאויבת של הטבעונים/צמחונים.

את התובנה הזו הבינו גם יצרניות תחליפי הבשר האמריקאיות המככבות בתחום, Beyond meat - המייצרת את ההמבורגר שכבר נמכר בישראל; וההמבורגרים של Impossible Foods, שעדיין לא הגיעו לישראל, והתפרסמו אחרי שנכנסו לרשת בורגר קינג, שדיווחה שהתקשתה לעמוד בביקוש ל-Impossible whooper שלה.

לטרנד הצטרפה גם רשת Wendy’s, שהכריזה על כוונתה להשיק גרסה משלה להמבורגר טבעוני.

לארץ נכנסו ההמבורגרים של ביונד מיט לפני כשבעה חודשים, וכיום הם נמכרים בפריסה ארצית. עד כה נמכרו כ-60 טון בורגרים. חברת KAYA, יבואנית ביונד מיט, מסרה כי הציפייה היא להכפיל את המכירות תוך שנה - בהתאם לקצב הביקושים ההולך ועולה.

גם רשת ההמבורגרים המיתולוגית מקדונלד'ס הצטרפה למגמת הטבעונות - היא פיתחה בגרמניה יחד עם ענקית המזון נסטלה, המבורגר טבעוני, שהגיע לישראל לפני כחודשיים. בחברה לא חושפים נתונים על הגדלת המכירות, בעקבות הפנייה לקהל היעד החדש גם בארץ, אבל דווחו כי "לאור הצלחת ה'ביג ויגאן', הרשת מרחיבה את השקת ההמבורגר הטבעוני אל מחוץ לגבולות גוש דן". 

המבורגר טבעוני של BBB / צילום: גליה אבירם

"פתאום אנחנו רואים מכירות בכרמיאל ובנהריה" 

לפני חודשיים וחצי השיקה גם הרשת הישראלית בורגראנץ', המבורגר טבעוני משלה, שנה וחצי אחרי תהליך של פיתוח (עם יצרנית המזון הטבעוני טבע דלי). גם בסניפי הרשת סוסו אנד סאנס, ההמבורגרים הטבעוניים הם חלק מהנוף (כולל אלה של ביונד מיט), ורשתות קבוצת BBB שכוללות גם את המותגים בורגרים ומוזס, מציעות כבר מזמן המבורגר טבעוני, כולל זה של ביונד.

המספרים ב-BBB, לדוגמה, מדברים בעד עצמם: בשנת 2018 מכירות ההמבורגרים הטבעוניים תפסו נפח של 3% מכלל מכירות ההמבורגרים בקבוצה; ב-2019 הפלח הזה צמח ל-7.5%. יתרה מכך, אומרת ל"גלובס" אהובה תורג'מן, מבעלי ומנכ"לית קבוצת BBB, "אם בעבר עיקר המכירות של ההמבורגר הטבעוני היו נחלת סניפי המרכז תוך דגש על תל-אביב, פתאום אנחנו רואים מכירות בכרמיאל ובנהריה. זה משהו שלא היה לפני 4-5 שנים".

אהובה תורג'מן, מנכ"לית קבוצת BBB / צילום: שלומית ויזנר

העלייה מסתמנת גם במקומות אחרים. "לא מדובר בסימון 'וי' או בעלה תאנה שיווקי, אלא בחשיבה אסטרטגית לטווח הארוך", אומרת אורי שביט, עיתונאית אוכל וכותבת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר". "רשתות הענק האלה, שלאיש אין ספק באשר ליכולותיהן בתחומי חקר השוק והשיווק, סימנו את קהל היעד הצומח ביותר כיום - זה שמחפש אלטרנטיבה בריאה, אקולוגית ומוסרית יותר למזון מהיר, זול ונגיש.

"לא מדובר דווקא בקהל הטבעוני האדוק, אלא בקהלים כמו צמחונים או "מפחיתנים" (Flexitarians), שמצמצמים את הצריכה של מוצרים מן החי, וזה קהל עצום: בישראל הסקרים מעריכים ש-35% מהצרכנים מגדירים את עצמם כ"מפחיתנים", לעומת כ-5% טבעונים".

לדברי תורג'מן, "כרשת שמונה 95 סניפים את אמורה לתת מענה למגוון קהלים. במשפחה שבאה לארוחה, תמיד יהיה מישהו צמחוני או טבעוני. אם לא יהיה לנו מענה עבורו - כל המשפחה לא תגיע, זה משמעותי. בחצי השנה האחרונה אנחנו מרגישים התחזקות של המגמה: 70% מהמכירות ברשת בורגרים הם 'טייק אוויי', כל הזמנה שנייה כוללת מנה צמחונית. את מוזס ו-BBB פוקדים הרבה צעירים, וגם מהם רואים הזמנות להמבורגר צמחוני או טבעוני - זה משהו שלא היה בעבר".

ואכן הביקוש למנות צמחוניות וטבעוניות במסעדות כבר מזמן אינו טרנד חולף. זו מגמה שמתחזקת והיא חיה ובועטת. סקר שנערך לאחרונה בקרב 1,700 צרכנים בארה"ב, קבע כי 50% מהצרכנים אוכלים מנות טבעוניות/צמחוניות לפחות פעם בחודש. באותה נשימה, מספק הסקר נתון מעניין לא פחות: 27% מהצרכנים סבורים שהמסעדות נכשלות במשימה לייצר מבחר מנות משביע רצון ובעיקר טעים.

את הסקר ביצעה חברת Technomic העוסקת בטרנדים צרכניים. המניעים של הצרכנים למזון טבעוני או צמחוני אינם בהכרח אידיאולוגיים, כשגם אוכלי בשר מחפשים אלטרנטיבות מזון בריאות ומגוונות יותר.

מחקר אחר שפורסם בשבוע שעבר (על-ידי קבוצת המחקר NPD) בארה"ב, קובע כי מתוך סך של 286 מיליון המבורגרים צמחוניים שנמכרו ברשתות מזון מהיר בשנה האחרונה, צרכו אכלני הבשר כמות עצומה של 216 מיליון המבורגרים טבעוניים - 95% מסך המכירות.

היקף המכירות בסגמנט הטבעוני ברשתות ההמבורגרים משקף גידול של 10% לעומת שנה קודמת. ברור שהמבורגר בשרי מהווה עדיין את הרוב המוחלט של ההמבורגרים שנמכרו ברשתות, אלא שלפי המחקר, היקף המכירות בסגמנט הזה לא גדל ביחס לשנה קודמת. המסקנה מהמחקר היא, שמי שמניע בעיקר את המכירות של המוצרים הטבעונים/צמחונים הם אוכלי הבשר שמחפשים אלטרנטיבות.

"על מה שבריא צרכנים מוכנים לשלם"

ההיענות הצרכנית מגיעה למרות המחיר היקר של קציצת הביונד: לשם המחשה - בתפריט של מוזס, מחיר להמבורגר ביונד הוא 69 שקל - בדומה למחיר של ההמבורגרים המיוחדים של הרשת ולעומת 56 שקל להמבורגר קלאסי במשקל 200 גרם. "על מה שבריא צרכנים מוכנים לשלם", אומרת תורג'מן. "הביונד מיט זו קציצה יקרה אפילו ביחס לקציצת הבשר שאנחנו מכינים מבשר טרי יום יום. זה לא מרתיע".

תורג'מן מדגישה עוד, כי "המודעות והביקוש נמצאים בעלייה וברור לי שזה לא טרנד חולף. מה שאני יודעת להגיד בוודאות, זה שיקומו לביונד מיט הרבה מתחרים. אלינו נוהרים ספקים שמנסים להציע המבורגרים טבעוניים שמכינים מכל מיני ירקות וקטניות ואפילו ממולקולה מודפסת".

סמנכ"ל השיווק של בורגראנץ', משה אפרים, מסביר כי הרעיון לשלב המבורגר טבעוני בתפריט בתהליך שנמשך שנה וחצי עד ליישום - הגיע לאור דרישה מהשטח. בפרק זמן הקצר יחסית שההמבורגר הטבעוני משולב בתפריט, אפרים מספר על צמיחה במכירות. "מדי קיץ יש לנו גידול של 5%-10% במכירות, הקיץ הזה מדובר בשיעורים גבוהים יותר, שאנחנו מייחסים למכירות של ההמבורגר הטבעוני.

"כבר היום הוא תופס נפח של 5% מסך מכירות ההמבורגר, וזה שיעור לא מבוטל. חד-משמעית הגענו לפלח שלא היינו רלוונטיים אליו". בורגראנץ' מונה 57 סניפים, כש-25% ממכירות הרשת מתבצעים במשלוחים. "במשלוחים יש לנו קשר ישיר עם הלקוחות", אומר אפרים, "ושם גילינו שלפחות 25% ממי שמזמין טבעוני הם אכלני בשר. ישנם אלה שמתחשבים באחרים שמזמינים טבעוני ומצטרפים אליהם, וישנם אלה שפשוט התעייפו מבשר".

לדברי יוסי יעקובוביץ' מבעלי מנדי, חברת המשווקת מזון טבעוני, "כל השחקנים הגדולים מבינים שזה מנוע צמיחה ושקהילת הטבעונים היא פלח שוק שאי-אפשר להתעלם ממנו יותר". יעקובוביץ' מוסיף כי "עם כל הרצון לתת מענה לטבעונים ולהציע מזון בריא יותר, כדאי לזכור שכל הרשתות הללו הן עסקים שמטרתם להרוויח, והצמיחה בנוכחות של מנות טבעוניות מוכיחה שהן משיגות את המטרה. אם כי קשה לי לראות טבעונים שהם 'הארד קור', שייכנסו וייקנו ברשתות 'בשריות' במהותן".

על הפוטנציאל העסקי אפשר ללמוד מהתקדמות זהירה ומחושבת מצד הרשתות "הבשריות". שביט מציינת, כי מקדונלד'ס הציעה המבורגר מהצומח תחילה בסניפיה בשבדיה, ומשם התקדמה לגרמניה ולישראל. ברגר קינג בדקה את נכונות המהלך בכמה סניפים בודדים בשיקגו, ותוך חודש, לאור ההצלחה ועלייה של כ-30% במכירות, הרחיבה את המהלך לכל סניפיה בארה"ב.

לדברי שביט, "ההצלחה וההשקעה האדירה במהלכים הללו מדברת בפני עצמה. כשבוחנים את המגמות הכלכליות העולמיות, כמו הקפיצה המסחררת בערך המניה של ביונד מיט (זינקה בחודש יוני ב-40%, עם פרסום דוחות החברה, מ' ר'-ח') אין ספק באשר לכיוון שאליו צועד שוק המזון העולמי. רשתות המזון ערות לכך, והן לא רוצות להישאר מאחור.

"בשלב זה הן מרחיבות את ההיצע בתפריט, ועם הזמן הן יבחנו את המשקל שירצו לתת לכך בהמשך, במטרה למקסם רווחים. גם חברות הבשר יודעות שיהיה להן קל, יעיל וזול יותר לייצר המבורגר צמחי מאשר לגדל פרות למאכל. לכן, רבות מהן משקיעות כיום במיזמים של פיתוח מזון מן הצומח או בבשר מתורבת".

לכך אפשר להוסיף את יחסי הציבור הגרועים שלהם זוכה הבשר האדום, שבעקיפין "אשם" בשריפות המשתוללות בשבועות האחרונות ביערות האמזונס בברזיל. השריפה, נזכיר, החלה עם אישור לכלות חלקים מהיערות, הריאה הירוקה של העולם, במטרה להרחיב את שטחי המרעה לגידולי בקר למאכל.

לצד הרשתות הבינלאומית - על אלפי סניפיהן בפריסה העולמית - פועלות מסעדות צמחוניות/טבעוניות מקומיות ועצמאיות בכל העולם, וגם מספרן של אלה הולך ומוסיף לגדול. מעניין שתל-אביב לבדה, זכתה לכינוי "בירת הטבעונות" בזירה התיירותית, ולא במקרה.

האם המסעדות העצמאיות מהוות את עיקר הפעילות או שהרשתות נוגסות מהנתח שלהן?

יעקובוביץ': "לרשתות כמו מקדונלד'ס או KFC יש תקציבים גדולים למהלכים שיווקיים בהיקפים גדולים בהרבה לעומת מסעדה עצמאית, כך שיש לזה משמעות גם בהיקפי המכירות".

ושביט מוסיפה, כי "מכיוון שקהל המפחיתנים הוא קהל היעד הגדול ביותר למוצרים טבעוניים, ומכיוון שרוב הטבעונים אוכלים גם במסעדות ידידותיות לטבעונים, שעדיין מחזיקות במוצרים מן החי, הפלח של המסעדות הטבעוניות מעולם לא היה העיקרי בשוק הזה".

שביט מציינת, כי "המסעדות הטבעוניות חשובות, אך ברור שרוב האוכלוסייה נחשפת לאופציות טבעוניות במסעדות שאינן טבעוניות לחלוטין. ההנגשה הזו מאפשרת לכל אדם להסתקרן, להתנסות ולטעום מנות טבעוניות גם כאשר הוא מגיע למסעדה 'רגילה'. ההתנסות הזו, שהיא חיובית ברוב המקרים, היא מנוע הצמיחה וההצלחה של המנות הללו בקרב קהלים רחבים.

"כשביונד מיט הגיע לישראל, בתחילה הוא נמכר בכמה מסעדות טבעוניות, הקהל הטבעוני נהר בהמוניו, והעלה את רמת המודעות והשיח ברשתות. מהר מאוד אימצו את הבורגר הטבעוני רשתות בשר מובהקות, שהפכו אותו להרבה יותר נגיש לקהלים רחבים". 

הפיצה הטבעונית ממתינה לפריצה

כשיש ביקוש, יש גם היצע יותר מגוון: לא רק המבורגרים, גם רשתות הפיצה מציעות פיצות טבעוניות כחלק אינטגרלי מהתפריט שלהן. לדברי אודי שמאי, מנכ"ל ובעלי פיצה האט, עדיין מדובר בנתח שולי של כ-1.5% מהמכירות "לעומת פיצה ללא גלוטן, סגמנט שמחזיק 4.5% מהמכירות". ייתכן שהסיבה לכך נעוצה בהנחיה בינלאומית בפיצה האט, שלפיה לא משלבים תחליפי גבינה, ולכן הפיצה הטבעונית שונה במהותה ממה שמדמיינים.

פיצה/ צילום: Shutterstock

בדומינוס פיצה, השחקנית הגדולה בענף, הטריגר להכניס פיצה טבעונית, הגיע עוד ב-2013 במסגרת פנייה מהעמותה "ויגן פרנדלי". עידו פרידמן, סמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי בחברה, מספר כי בחברה הרימו גבה לנוכח הפנייה. "אנחנו רשת שידועה במוצרי הבשר שלה בפיצה, ובכל זאת יצאנו לתהליך מתוך מחשבה שאם אנחנו הרשת הגדולה אנחנו צריכים להגיע לכולם.

"אחרי עשרות קבוצות מיקוד הצלחנו להגיע למתכון הנכון. מאז שהשקנו את הפיצה הטבעונית בישראל, עשרות שווקים של דומינוס בעולם (דומינוס פועלת ב-87 מדינות) פנו לקבל את הפורמולה. אנחנו עומדים על מכר של 5% מתוך כלל הפיצות. יצאנו להרפתקה הזו בלי ציפייה. אמרנו, שבמקרה גרוע זה יהיה מוצר שידעך. היום אנחנו מבינים שהגענו לקהלים שלא היו רלוונטיים לנו בעבר ושזה שוק עם צמיחה עקבית". 

עוד כתבות

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה - וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים, הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים: "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● עדכונים שוטפים

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבוצה של החברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף סוף לאור

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת"א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?