גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפשרויות נוספות לפני תמ"א 38 או פינוי בינוי

רגע לפני שהולכים בכיוון של פינוי בינוי או תמ"א 38 הביאו בחשבון שיש עוד כמה אפשרויות לשדרוג הבניין ואיכות החיים. בין היתר מדובר באפשרות של חיזוק בלבד, תוספת ממ"ד ועוד.

רגע לפני ההתחדשות העירונית – אילו עוד אפשרויות יש / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock
רגע לפני ההתחדשות העירונית – אילו עוד אפשרויות יש / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

רגע לפני שאתם רצים להתחיל ולבחון את אפשרויות ההתחדשות העירונית, אם בתמ"א 38 אם בפינוי בינוי,הביאו בחשבון שיש עוד כמה אפשרויות לשדרוג הבניין ואיכות החיים בקנה מידה מצומצם במעט מפרויקטים כמו תמ"א 38 או פינוי בינוי.

  • חיזוק היסודות בלבד - אם הבניין ישן ואינו עומד בתקן "עמידות בפני רעידות אדמה" (אם הוא נבנה לפני 1980 הוא כנראה לא עומד בו, מהנדס הוא פונקציה מקצועית ויידע להגיד לכם את זה במדויק), אבל אתם לא רוצים להיכנס לתוך התהליך הארוך של תמ"א 38, יש אפשרות של חיזוק יסודות הבניין בלבד. היתרון - מהלך קצר יותר ונקודתי. החיסרון - זה יעלה לכם כסף, כי היזם או הקבלן לא מקבלים תמורה בדמות דירות שיוכלו למכור כמו בתמ"א 38 או הקלות מיסוי אחרות. בבניין המיועד לשימור מחמיר לא תמיד יש ברירה אחרת.
  • תוספת ממ"ד - תוספת זו היא אפשרות נוספת שעשויה לתרום לחיזוק הבניין וגם להעניק לבעלי הדירות חדרים מוגנים במקום המקלט המשותף. יתרון נוסף הוא הגדלת הדירה, הרי הממ"ד משמש גם כחדר נוסף לכל מטרה. גם במקרה הזה, ללא תמ"א 38, התוספת תעלה לבעלי הדירות כסף. עוד נקודה שצריך להביא בחשבון היא שממ"ד חייב להיבנות מעל ממ"ד אחר, וזאת בלי קשר להיקף ההסכמה בבניין למהלך. במקרה הזה ההסכמה של הקומות הראשונות והלאה חיונית. למידע נוסף על הוספת ממ"ד או מיגון באתר פיקוד העורף, וטלפונים ליצירת קשר, לחץ כאן.
  • תוספת מעלית לבניין - גם התוספת הזאת אפשרית לבדה, ללא כניסה לתהליך של תמ"א 38 או פינוי בינוי. גם כאן נדרש רוב של בעלי הדירות בבניין להסכמה. יש מקרים שבהם רק חלק מבעלי הדירות שילמו על הקמת המעלית, ובסופו של יום, על פי הסכם, רק הם השתמשו בה, והיא ננעלה במפתח בפני מי שלא נכלל בהסכם המקורי. הביאו בחשבון שתוספת מעלית דורשת תשלום מצד בעלי הדירות.
  • תוספת מרפסת לדירות - קיימות כמה אפשרויות לתוספת מרפסת לבניין קיים, מרפסת מחומרים שונים וגם בשיטות בנייה שונות. גם כאן נדרשת הסכמה של השכנים, וההליך יעלה כסף לבעלי הדירות שיבחרו לעשות כן. מדובר במהלך גמיש יחסית, אבל גם הוא נתון לאילוצי תכנון במגרש. ייתכן מצב שבו חלק מהדירות ישתתפו בהליך וחלק לא, תלוי בשיטת הבנייה. כמובן, גם מהלך כזה אינו תורם לחיזוק המבנה.
  • שיפוץ חזיתות - שיפץ החזיתות הוא אפשרות זמינה ופשוטה יחסית לשדרוג מראה הבניין הישן, בעיקר מההיבט הקוסמטי. מדובר בחידוש חזית הבניין, שלעתים יכול להיעשות בעזרה מהרשות המקומית ואף במימון חלקי או בהלוואה ממנה. גם כאן לא מדובר באלמנט חיזוק, והמהלך דורש הוצאת כספים מצד בעלי הדירות.
  • שיפור מיגון בדירה - אם אין אפשרות לתוספת ממ"ד עדיין אפשר ליצור מרחב מוגן בדירת המגורים ללא בנייה חדשה אלא בשיפור מיגון, הכולל התקנת דלת וחלון ממ"ד ועוד פעולות. מדובר במהלך זריז יחסית, שאינו דורש היתר בנייה, ופיקוד העורף מאשר אותו. עם זאת, כמו כל המהלכים הנ"ל, שיפור המיגון דורש הוצאה כספית של בעל הדירה.
  • שיפוץ הדירה - אם המטרה היא השבחת הנכס, לעתים גם שדרוג הדירה מבפנים יכול לעשות את העבודה. במקרה הזה לא נדרשת הסכמה רחבה של בעלי הדירות בבניין וגם לא היתר מיוחד מצד העירייה. עם זאת, מדובר בהוצאה העלולה להיות לא מבוטלת ושאינה תורמת לחיזוק הבניין או למראה החיצוני שלו.

הרוב הנדרש בכל אחד מהמסלולים  / אינפוגרפיק: טלי בוגדנובסקי

חוק המקרקעין קובע מה שיעור הרוב הנדרש בכל אחת מהפעולות שניתן לעשות בבניין המשותף:

  • חיזוק היסודות - רוב של 51% מבעלי הדירות.
  • תוספת ממ"ד - רוב של 60% מבעלי הדירות.
  • תוספת מעלית - רוב של ⅔ מבעלי הדירות (חשוב לציין שהחוק פוטר את בעלי הדירות במפלס הקרקע מעלות ההתקנה אך לא מעלות התחזוקה השוטפת).
  • תוספת מרפסת - 100% הסכמה של בעלי הדירות.
  • שיפוץ חזיתות - רוב של 51% מבעלי הדירות.
  • שיפוץ פנימי של הדירה כמו גם שיפור מיגון - לא דורש את הסכמת השכנים.

כמה דגשים חשובים לנושא הרוב הנדרש

כלל אצבע קובע כי מהלכים של שמירה על נורמה או של שמירה על הקיים דורשים 51% הסכמה, בעוד מהלכים שבהם מוסיפים בנייה יש מאין (למשל: חדר, מרפסת וכד') ידרשו על פי חוק הסכמה של כל בעלי הדירות. אולם, עם השנים התפתחה פרקטיקה משפטית וניתנו פסקי דין שלעתים משנים את הדרישה הקיימת בחוק. כך, למשל, לפעמים במקרים כמו תוספת מרפסות לדירות, שדורשת על פי החוק 100% הסכמה, הרשות המקומית תסתפק גם ב-75% או אפילו בפחות.

משמעות הדבר היא שלפני כל פעולה כדאי לברר מהו הרוב הנדרש הרלוונטי באחת מהכתובות האלו:

  • האגודה לתרבות הדיור.
  • מחלקת ההנדסה ברשות המקומית.
  • עו"ד פרטי הבקיא בדיני הבית המשותף.

עוד סייג שחשוב להביא בחשבון הוא זה: במקרה שמתקיימת אספה, לא כל בעלי הדירות מגיעים, והאספה נדחית ומתקיימת שוב, שיעור הרוב הנדרש יירד בהתאם למספר המשתתפים.

לטפסים רלוונטיים לניהול אסיפה בבניין (האגודה לתרבות הדיור) לחץ כאן  

למידע נוסף בפורום שאלות ותשובות על ניהול אסיפה (האגודה לתרבות הדיור) לחץ כאן 

עוד כמה דברים שכדאי להביא בחשבון אם בוחרים בנתיב שאינו תמ"א 38 או פינוי בינוי

  • מלבד ההוצאה הכספית בכל אחת מהאפשרויות, צריך לזכור שבדרך כלל התהליך כולו מנוהל בידי בעלי הדירות משלב בירור הפרטים, בירור בנוגע להיצע הקיים, לשוק המחירים ולביורוקרטיה ועד לפיקוח על העבודה. כלומר - אתם היזמים.
  • בחלק מהרשויות המקומיות ניתן לקבל הדרכה או סיוע מחברות כלכליות או עירוניות בתהליכים כמו תוספת ממ"ד או שיפוץ חזיתות, וכדאי לברר את הנושא בעירייה (מינהל ההנדסה) עוד לפני שיוצאים לדרך.
  • גם בתהליכים שאינם תמ"א 38 או פינוי בינוי כדאי להקים ועד מייצג בבניין, שיפעל לקידום הנושא (ראה מדריך "הקמת וועד מייצג"). אין חובה שהוועד המייצג יורכב מאותם אנשים המכהנים כוועד הבית.
  • בכל תהליך של תוספת בנייה יש לדאוג לאישורים המתאימים מול הרשות המקומית ולהוצאת היתר בנייה כחוק.
  • כל אחת מהאפשרויות כוללת גם אחריות מסוג זה או אחר של בעלי המקצוע, ויש לדאוג להבין מה היא כוללת מהרגע הראשון.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

החברה הפסידה 9 סנט למניה, לעומת צפי לרווח של 14 סנט למניה ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון