גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפשרויות נוספות לפני תמ"א 38 או פינוי בינוי

רגע לפני שהולכים בכיוון של פינוי בינוי או תמ"א 38 הביאו בחשבון שיש עוד כמה אפשרויות לשדרוג הבניין ואיכות החיים. בין היתר מדובר באפשרות של חיזוק בלבד, תוספת ממ"ד ועוד.

רגע לפני ההתחדשות העירונית – אילו עוד אפשרויות יש / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock
רגע לפני ההתחדשות העירונית – אילו עוד אפשרויות יש / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

רגע לפני שאתם רצים להתחיל ולבחון את אפשרויות ההתחדשות העירונית, אם בתמ"א 38 אם בפינוי בינוי,הביאו בחשבון שיש עוד כמה אפשרויות לשדרוג הבניין ואיכות החיים בקנה מידה מצומצם במעט מפרויקטים כמו תמ"א 38 או פינוי בינוי.

  • חיזוק היסודות בלבד - אם הבניין ישן ואינו עומד בתקן "עמידות בפני רעידות אדמה" (אם הוא נבנה לפני 1980 הוא כנראה לא עומד בו, מהנדס הוא פונקציה מקצועית ויידע להגיד לכם את זה במדויק), אבל אתם לא רוצים להיכנס לתוך התהליך הארוך של תמ"א 38, יש אפשרות של חיזוק יסודות הבניין בלבד. היתרון - מהלך קצר יותר ונקודתי. החיסרון - זה יעלה לכם כסף, כי היזם או הקבלן לא מקבלים תמורה בדמות דירות שיוכלו למכור כמו בתמ"א 38 או הקלות מיסוי אחרות. בבניין המיועד לשימור מחמיר לא תמיד יש ברירה אחרת.
  • תוספת ממ"ד - תוספת זו היא אפשרות נוספת שעשויה לתרום לחיזוק הבניין וגם להעניק לבעלי הדירות חדרים מוגנים במקום המקלט המשותף. יתרון נוסף הוא הגדלת הדירה, הרי הממ"ד משמש גם כחדר נוסף לכל מטרה. גם במקרה הזה, ללא תמ"א 38, התוספת תעלה לבעלי הדירות כסף. עוד נקודה שצריך להביא בחשבון היא שממ"ד חייב להיבנות מעל ממ"ד אחר, וזאת בלי קשר להיקף ההסכמה בבניין למהלך. במקרה הזה ההסכמה של הקומות הראשונות והלאה חיונית. למידע נוסף על הוספת ממ"ד או מיגון באתר פיקוד העורף, וטלפונים ליצירת קשר, לחץ כאן.
  • תוספת מעלית לבניין - גם התוספת הזאת אפשרית לבדה, ללא כניסה לתהליך של תמ"א 38 או פינוי בינוי. גם כאן נדרש רוב של בעלי הדירות בבניין להסכמה. יש מקרים שבהם רק חלק מבעלי הדירות שילמו על הקמת המעלית, ובסופו של יום, על פי הסכם, רק הם השתמשו בה, והיא ננעלה במפתח בפני מי שלא נכלל בהסכם המקורי. הביאו בחשבון שתוספת מעלית דורשת תשלום מצד בעלי הדירות.
  • תוספת מרפסת לדירות - קיימות כמה אפשרויות לתוספת מרפסת לבניין קיים, מרפסת מחומרים שונים וגם בשיטות בנייה שונות. גם כאן נדרשת הסכמה של השכנים, וההליך יעלה כסף לבעלי הדירות שיבחרו לעשות כן. מדובר במהלך גמיש יחסית, אבל גם הוא נתון לאילוצי תכנון במגרש. ייתכן מצב שבו חלק מהדירות ישתתפו בהליך וחלק לא, תלוי בשיטת הבנייה. כמובן, גם מהלך כזה אינו תורם לחיזוק המבנה.
  • שיפוץ חזיתות - שיפץ החזיתות הוא אפשרות זמינה ופשוטה יחסית לשדרוג מראה הבניין הישן, בעיקר מההיבט הקוסמטי. מדובר בחידוש חזית הבניין, שלעתים יכול להיעשות בעזרה מהרשות המקומית ואף במימון חלקי או בהלוואה ממנה. גם כאן לא מדובר באלמנט חיזוק, והמהלך דורש הוצאת כספים מצד בעלי הדירות.
  • שיפור מיגון בדירה - אם אין אפשרות לתוספת ממ"ד עדיין אפשר ליצור מרחב מוגן בדירת המגורים ללא בנייה חדשה אלא בשיפור מיגון, הכולל התקנת דלת וחלון ממ"ד ועוד פעולות. מדובר במהלך זריז יחסית, שאינו דורש היתר בנייה, ופיקוד העורף מאשר אותו. עם זאת, כמו כל המהלכים הנ"ל, שיפור המיגון דורש הוצאה כספית של בעל הדירה.
  • שיפוץ הדירה - אם המטרה היא השבחת הנכס, לעתים גם שדרוג הדירה מבפנים יכול לעשות את העבודה. במקרה הזה לא נדרשת הסכמה רחבה של בעלי הדירות בבניין וגם לא היתר מיוחד מצד העירייה. עם זאת, מדובר בהוצאה העלולה להיות לא מבוטלת ושאינה תורמת לחיזוק הבניין או למראה החיצוני שלו.

הרוב הנדרש בכל אחד מהמסלולים  / אינפוגרפיק: טלי בוגדנובסקי

חוק המקרקעין קובע מה שיעור הרוב הנדרש בכל אחת מהפעולות שניתן לעשות בבניין המשותף:

  • חיזוק היסודות - רוב של 51% מבעלי הדירות.
  • תוספת ממ"ד - רוב של 60% מבעלי הדירות.
  • תוספת מעלית - רוב של ⅔ מבעלי הדירות (חשוב לציין שהחוק פוטר את בעלי הדירות במפלס הקרקע מעלות ההתקנה אך לא מעלות התחזוקה השוטפת).
  • תוספת מרפסת - 100% הסכמה של בעלי הדירות.
  • שיפוץ חזיתות - רוב של 51% מבעלי הדירות.
  • שיפוץ פנימי של הדירה כמו גם שיפור מיגון - לא דורש את הסכמת השכנים.

כמה דגשים חשובים לנושא הרוב הנדרש

כלל אצבע קובע כי מהלכים של שמירה על נורמה או של שמירה על הקיים דורשים 51% הסכמה, בעוד מהלכים שבהם מוסיפים בנייה יש מאין (למשל: חדר, מרפסת וכד') ידרשו על פי חוק הסכמה של כל בעלי הדירות. אולם, עם השנים התפתחה פרקטיקה משפטית וניתנו פסקי דין שלעתים משנים את הדרישה הקיימת בחוק. כך, למשל, לפעמים במקרים כמו תוספת מרפסות לדירות, שדורשת על פי החוק 100% הסכמה, הרשות המקומית תסתפק גם ב-75% או אפילו בפחות.

משמעות הדבר היא שלפני כל פעולה כדאי לברר מהו הרוב הנדרש הרלוונטי באחת מהכתובות האלו:

  • האגודה לתרבות הדיור.
  • מחלקת ההנדסה ברשות המקומית.
  • עו"ד פרטי הבקיא בדיני הבית המשותף.

עוד סייג שחשוב להביא בחשבון הוא זה: במקרה שמתקיימת אספה, לא כל בעלי הדירות מגיעים, והאספה נדחית ומתקיימת שוב, שיעור הרוב הנדרש יירד בהתאם למספר המשתתפים.

לטפסים רלוונטיים לניהול אסיפה בבניין (האגודה לתרבות הדיור) לחץ כאן  

למידע נוסף בפורום שאלות ותשובות על ניהול אסיפה (האגודה לתרבות הדיור) לחץ כאן 

עוד כמה דברים שכדאי להביא בחשבון אם בוחרים בנתיב שאינו תמ"א 38 או פינוי בינוי

  • מלבד ההוצאה הכספית בכל אחת מהאפשרויות, צריך לזכור שבדרך כלל התהליך כולו מנוהל בידי בעלי הדירות משלב בירור הפרטים, בירור בנוגע להיצע הקיים, לשוק המחירים ולביורוקרטיה ועד לפיקוח על העבודה. כלומר - אתם היזמים.
  • בחלק מהרשויות המקומיות ניתן לקבל הדרכה או סיוע מחברות כלכליות או עירוניות בתהליכים כמו תוספת ממ"ד או שיפוץ חזיתות, וכדאי לברר את הנושא בעירייה (מינהל ההנדסה) עוד לפני שיוצאים לדרך.
  • גם בתהליכים שאינם תמ"א 38 או פינוי בינוי כדאי להקים ועד מייצג בבניין, שיפעל לקידום הנושא (ראה מדריך "הקמת וועד מייצג"). אין חובה שהוועד המייצג יורכב מאותם אנשים המכהנים כוועד הבית.
  • בכל תהליך של תוספת בנייה יש לדאוג לאישורים המתאימים מול הרשות המקומית ולהוצאת היתר בנייה כחוק.
  • כל אחת מהאפשרויות כוללת גם אחריות מסוג זה או אחר של בעלי המקצוע, ויש לדאוג להבין מה היא כוללת מהרגע הראשון.

עוד כתבות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: מצפים להפסקת אש בשבוע הבא, רוצים להשיב את החטופים

גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם