גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמי לוי: להתמקד במספרים, להתעלם מהרעשים מסביב

קשה לחבר בין שווי השוק של רמי לוי לביצועים שמציגה רשת המזון: ההכנסות צמחו, הרווחיות השתפרה - אבל השמרנות הפיננסית רק מתעצמת ● גם לטענה שלפיה תמחור החסר נובע מרמת סיכון גבוהה אין שחר ● מכל זה עולה מסקנה ברורה: רמי לוי היא הזדמנות ראויה

רמי לוי / צילום: איל יצהר
רמי לוי / צילום: איל יצהר

אני מביט על מניית רמי לוי  זה תקופה לא קצרה, פחות או יותר קרוב לשנה, ומתקשה לחבר בין שווי השוק לביצועים שהיא מציגה. זה לא שאני עומד נדהם ומשתאה מול התופעה, שכן אני חושב שדי ברור מה עומד בבסיסה, אבל נדמה לי שיש כאן יותר מקורטוב של הגזמה.

שווי השוק של החברה מדשדש כמעט שנתיים, והסיבה לכך אינה נעוצה בתמחור ליברלי בנקודת המוצא, שכן זה ביטא כבר אז שמרנות יתרה. קיימות סיטואציות שבהן יש לכך הצדקה, בדרך-כלל כאשר התוצאות הכספיות נמצאות במגמת ירידה, אבל במקרה של רמי לוי התרחשה תופעה הפוכה - ההכנסות צמחו, הרווחיות השתפרה, אבל השמרנות הפיננסית רק התעצמה.

למה הכוונה? לכך שמכפיל הרווח הידרדר עמוק מתחת לממוצע בתעשייה. קשה למצוא לסתירה הזו הצדקה, מה שמוביל אותנו להשתמש במונח החמקמק "סנטימנט" כהסבר לתופעה, כך שהייתי רוצה לגעת בשתי סוגיות שמזינות אותו לאחרונה.

תמחור החסר של המניה סותר ביצועי החברה

■ קופיקס - השפעה שלילית, אבל לא מהותית: ההד התקשורתי שעוררה חברת קופיקס, גם כשהיא הייתה עצמאית, היה הרבה מעבר לגודלה ולמשמעותה העסקית. זה לא השתנה גם לאחר שהיא נמכרה, כך שגם היום, פעילותה הכושלת מהווה מבחינת רמי לוי סוג של עננה.

זה מגוחך, שהרי ההשפעה של קופיקס על הרשת הכוללת זניחה. מעבר לכך, הפסדיה של קופיקס אינם בבחינת "גזרה", שהרי אם רמי לוי לא תצליח להעלותה על פסים של רווחיות, היא פשוט תיסגר - ודי במהירות.

■ בקרה פנימית רופפת: בתחילת שנת 2018 הודיעה רשות ניירות ערך כי בבדיקה שערכה נמצאו ברשת רמי לוי ליקויים בבקרות הפנימיות וטעויות באומדנים חשבונאיים, אשר לא הייתה להם השפעה מהותית - לא על התקופות הקודמות ולא על התקופה השוטפת.

עם זאת, במסגרת הפקת לקחים, רמי לוי עיבתה את מערך הכספים והביקורת, תוך החלפת רואה החשבון לאחת מהפירמות הגדולות. גם רואה החשבון החדש ציין, בדוח השנתי הראשון שביקר, כי קיימת חולשה בבקרה הפנימית, אבל בדומה למה שרשות ניירות ערך אמרה, לא הייתה לכך השפעה על הדוחות הכספיים של החברה.

כל זה לא ממש עזר למניה, שכן באותו היום היא צנחה, ומאז גם לא התאוששה. העניין הוא שאותו רואה חשבון כבר סקר שני דוחות כספיים נוספים, שבהם לא הופיעו הערות והסתייגויות - אז מדוע שוק ההון נותר עם תחושתו הלא נוחה? הרי מלכתחילה לליקויים הללו לא הייתה השפעה מהותית, בוודאי לא צל צלה של הטעיה, כך שאם המשקיעים התייחסו בכובד-ראש להערת רואה החשבון הראשונה, הייתי מצפה שהם ינהגו כך גם כשאין לו שום הערה. נכון, יש הבדל בין דוח מבוקר לבין סקירה, כך שההערה האמורה עלולה לחזור בדוח השנתי הבא, אבל לא ניתן להתעלם מהעובדה שחוות-הדעת האחרונה נקייה.

נראה לי שמיציתי את הניסיון למצוא הסברים לסנטימנט השלילי שממנו סובלת המניה, כך שאעבור למספרים עצמם - כלומר לתמחור ולביצועי החברה.

■ תמחור שמרני באופן קיצוני: מכפיל הרווח הנקי של רמי לוי עומד על 20, כך שעל פניו הוא נראה הגיוני וסביר. הבעיה, או יותר נכון השגיאה, היא שמכפיל הרווח הנקי מייצר במקרה הזה הטיה אלימה - שכן הוא מתעלם מיתרות המזומנים האדירות של החברה. כמה אדירות? למעלה מחצי מיליארד שקל, שהם חמישית משווי החברה.

העיוות האמור בולט ביחס למתחרות, שכן אם בוחנים את התמחור על בסיס השוואה נכונה, מגלים כי רמי לוי נסחרת בחסר מובהק - ובצורה חריפה. הביטו בטבלה, בשורת מכפיל הרווח התפעולי - הפער בין רמי לוי למתחרות עמוק ומשמעותי. תאמרו, אולי זו תוצאה של ביצועים נחותים? להפך, אלה של רמי לוי עדיפים.

■ צמיחה עודפת: כשמתבוננים על השנתיים האחרונות, שזו תקופת הדשדוש של המניה, רואים שהרווח התפעולי של רמי לוי דווקא צמח בצורה מרשימה - והוסיף לעצמו 26%, בהשוואה לנקודת המוצא. מה עשו המתחרות במהלך התקופה? שופרסל דרכה במקום, בעוד שהרווח של ויקטורי רשם נסיגה.

■ הרווחיות השתפרה: ההכנסות של רמי לוי צמחו בצורה דומה למתחרות, כך שמה שהוביל לצמיחה העודפת ברווח התפעולי זו הרווחיות שהשתפרה - ולא בפתאומיות, אלא בהדרגה שמעידה על מגמה.

■ רמת סיכון נמוכה: אם מכפיל הרווח נמוך והצמיחה עדיפה, אז נשארנו עם פתרון אחד אפשרי למשוואה - תמחור החסר נובע מרמת סיכון גבוהה. איך לומר, על דרך השאלה, עם יתרות מזומן ונזילות כמו של רמי לוי, איזה בסיס יש לכזאת טענה? מעבר לאיתנות הפיננסית עצמה, הרי אם תתפתח תחרות חריפה, לרשת של רמי לוי יש הרבה יותר אוויר לנשימה. אומר זאת באופן הבא: אם כבר מדברים על סיכון, אז מניית רמי לוי לא אמורה לקבל קנס - היא ראויה להטבה.

■ שורה תחתונה: כשמתעלמים מהרעשים ומתמקדים במספרים, המסקנה המתבקשת ברורה - מחיר המניה של רמי לוי עושה עוול לביצועי החברה, מה שהופך אותה להזדמנות השקעה. 

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, עובד בנק לאומי. הסקירה בוצעה על בסיס מידע ונתונים ציבוריים, המפורסמים לכלל המשקיעים, ועליהם בלבד. 

עוד כתבות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ