גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמי לוי: להתמקד במספרים, להתעלם מהרעשים מסביב

קשה לחבר בין שווי השוק של רמי לוי לביצועים שמציגה רשת המזון: ההכנסות צמחו, הרווחיות השתפרה - אבל השמרנות הפיננסית רק מתעצמת ● גם לטענה שלפיה תמחור החסר נובע מרמת סיכון גבוהה אין שחר ● מכל זה עולה מסקנה ברורה: רמי לוי היא הזדמנות ראויה

רמי לוי / צילום: איל יצהר
רמי לוי / צילום: איל יצהר

אני מביט על מניית רמי לוי  זה תקופה לא קצרה, פחות או יותר קרוב לשנה, ומתקשה לחבר בין שווי השוק לביצועים שהיא מציגה. זה לא שאני עומד נדהם ומשתאה מול התופעה, שכן אני חושב שדי ברור מה עומד בבסיסה, אבל נדמה לי שיש כאן יותר מקורטוב של הגזמה.

שווי השוק של החברה מדשדש כמעט שנתיים, והסיבה לכך אינה נעוצה בתמחור ליברלי בנקודת המוצא, שכן זה ביטא כבר אז שמרנות יתרה. קיימות סיטואציות שבהן יש לכך הצדקה, בדרך-כלל כאשר התוצאות הכספיות נמצאות במגמת ירידה, אבל במקרה של רמי לוי התרחשה תופעה הפוכה - ההכנסות צמחו, הרווחיות השתפרה, אבל השמרנות הפיננסית רק התעצמה.

למה הכוונה? לכך שמכפיל הרווח הידרדר עמוק מתחת לממוצע בתעשייה. קשה למצוא לסתירה הזו הצדקה, מה שמוביל אותנו להשתמש במונח החמקמק "סנטימנט" כהסבר לתופעה, כך שהייתי רוצה לגעת בשתי סוגיות שמזינות אותו לאחרונה.

תמחור החסר של המניה סותר ביצועי החברה

■ קופיקס - השפעה שלילית, אבל לא מהותית: ההד התקשורתי שעוררה חברת קופיקס, גם כשהיא הייתה עצמאית, היה הרבה מעבר לגודלה ולמשמעותה העסקית. זה לא השתנה גם לאחר שהיא נמכרה, כך שגם היום, פעילותה הכושלת מהווה מבחינת רמי לוי סוג של עננה.

זה מגוחך, שהרי ההשפעה של קופיקס על הרשת הכוללת זניחה. מעבר לכך, הפסדיה של קופיקס אינם בבחינת "גזרה", שהרי אם רמי לוי לא תצליח להעלותה על פסים של רווחיות, היא פשוט תיסגר - ודי במהירות.

■ בקרה פנימית רופפת: בתחילת שנת 2018 הודיעה רשות ניירות ערך כי בבדיקה שערכה נמצאו ברשת רמי לוי ליקויים בבקרות הפנימיות וטעויות באומדנים חשבונאיים, אשר לא הייתה להם השפעה מהותית - לא על התקופות הקודמות ולא על התקופה השוטפת.

עם זאת, במסגרת הפקת לקחים, רמי לוי עיבתה את מערך הכספים והביקורת, תוך החלפת רואה החשבון לאחת מהפירמות הגדולות. גם רואה החשבון החדש ציין, בדוח השנתי הראשון שביקר, כי קיימת חולשה בבקרה הפנימית, אבל בדומה למה שרשות ניירות ערך אמרה, לא הייתה לכך השפעה על הדוחות הכספיים של החברה.

כל זה לא ממש עזר למניה, שכן באותו היום היא צנחה, ומאז גם לא התאוששה. העניין הוא שאותו רואה חשבון כבר סקר שני דוחות כספיים נוספים, שבהם לא הופיעו הערות והסתייגויות - אז מדוע שוק ההון נותר עם תחושתו הלא נוחה? הרי מלכתחילה לליקויים הללו לא הייתה השפעה מהותית, בוודאי לא צל צלה של הטעיה, כך שאם המשקיעים התייחסו בכובד-ראש להערת רואה החשבון הראשונה, הייתי מצפה שהם ינהגו כך גם כשאין לו שום הערה. נכון, יש הבדל בין דוח מבוקר לבין סקירה, כך שההערה האמורה עלולה לחזור בדוח השנתי הבא, אבל לא ניתן להתעלם מהעובדה שחוות-הדעת האחרונה נקייה.

נראה לי שמיציתי את הניסיון למצוא הסברים לסנטימנט השלילי שממנו סובלת המניה, כך שאעבור למספרים עצמם - כלומר לתמחור ולביצועי החברה.

■ תמחור שמרני באופן קיצוני: מכפיל הרווח הנקי של רמי לוי עומד על 20, כך שעל פניו הוא נראה הגיוני וסביר. הבעיה, או יותר נכון השגיאה, היא שמכפיל הרווח הנקי מייצר במקרה הזה הטיה אלימה - שכן הוא מתעלם מיתרות המזומנים האדירות של החברה. כמה אדירות? למעלה מחצי מיליארד שקל, שהם חמישית משווי החברה.

העיוות האמור בולט ביחס למתחרות, שכן אם בוחנים את התמחור על בסיס השוואה נכונה, מגלים כי רמי לוי נסחרת בחסר מובהק - ובצורה חריפה. הביטו בטבלה, בשורת מכפיל הרווח התפעולי - הפער בין רמי לוי למתחרות עמוק ומשמעותי. תאמרו, אולי זו תוצאה של ביצועים נחותים? להפך, אלה של רמי לוי עדיפים.

■ צמיחה עודפת: כשמתבוננים על השנתיים האחרונות, שזו תקופת הדשדוש של המניה, רואים שהרווח התפעולי של רמי לוי דווקא צמח בצורה מרשימה - והוסיף לעצמו 26%, בהשוואה לנקודת המוצא. מה עשו המתחרות במהלך התקופה? שופרסל דרכה במקום, בעוד שהרווח של ויקטורי רשם נסיגה.

■ הרווחיות השתפרה: ההכנסות של רמי לוי צמחו בצורה דומה למתחרות, כך שמה שהוביל לצמיחה העודפת ברווח התפעולי זו הרווחיות שהשתפרה - ולא בפתאומיות, אלא בהדרגה שמעידה על מגמה.

■ רמת סיכון נמוכה: אם מכפיל הרווח נמוך והצמיחה עדיפה, אז נשארנו עם פתרון אחד אפשרי למשוואה - תמחור החסר נובע מרמת סיכון גבוהה. איך לומר, על דרך השאלה, עם יתרות מזומן ונזילות כמו של רמי לוי, איזה בסיס יש לכזאת טענה? מעבר לאיתנות הפיננסית עצמה, הרי אם תתפתח תחרות חריפה, לרשת של רמי לוי יש הרבה יותר אוויר לנשימה. אומר זאת באופן הבא: אם כבר מדברים על סיכון, אז מניית רמי לוי לא אמורה לקבל קנס - היא ראויה להטבה.

■ שורה תחתונה: כשמתעלמים מהרעשים ומתמקדים במספרים, המסקנה המתבקשת ברורה - מחיר המניה של רמי לוי עושה עוול לביצועי החברה, מה שהופך אותה להזדמנות השקעה. 

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, עובד בנק לאומי. הסקירה בוצעה על בסיס מידע ונתונים ציבוריים, המפורסמים לכלל המשקיעים, ועליהם בלבד. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים