גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הזכויות שמגיעות לנו בתמ"א 38 או פינוי בינוי

מה הרוב הדרוש כדי להתקדם בפרויקט? מה הזכויות של בעלי הדירות בכל מסלול? יחסי שוכר משכיר בהתחדשות עירונית, חניה, שיפוץ פנים בדירה ועוד נקודות חשובות.

זכויות בהתחדשות עירונית / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock
זכויות בהתחדשות עירונית / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

ראשית יש להבחין בין פרויקט של תמ"א 38/1 במסלול של חיזוק ותוספת בנייה לתמ"א 38/2 במסלול של הריסה ובנייה. מדובר בשתי שיטות עבודה שונות ולכל אחת יתרונות, חסרונות וזכויות משלה. אבל לפני הכול, להלן הדרישה המקדמית להסכמה בבניין כדי שיהיה אפשר לצאת לדרך, כלומר, הרוב הדרוש:

  • תמ"א 38/1 (תוספת בנייה וחיזוק מבנה קיים) - הסכמה של 66% מבעלי הדירות בבניין.
  • תמ"א 38/2 הריסה ובנייה מחדש - הסכמה של 80% מבעלי הדירות בבניין.
  • פינוי בינוי - הסכמה של 80% מבעלי הדירות בבניין, שבבעלותם גם 75% לפחות מהרכוש המשותף.

תמ"א 38/1: זכויות בעלי הדירות בפרויקט במסלול חיזוק בניין קיים ותוספת בינוי בו

במסלול זה מחזקים את הבניין מפני רעידות אדמה. נוסף על כך, זכאים בעלי הדירות לתוספת בנייה בהיקף של עד 25 מ"ר כשטח עיקרי לדירה, הכוללת בניית ממ"ד בשטח של כ-12 מ"ר. עם זאת, יש להביא בחשבון שלא תמיד ניתן לנצל את כל התוספת הזאת של שטח בשל מגבלות תכנוניות ואחרות. כלומר, בעוד זכויות בנייה נוספות לדירה הן זכויות שניתנות במסגרת תמ"א 38, לא פעם ניתן למצוא מקרים שבהם לא יוכלו בעלי הדירות לקבל את המקסימום, 25 מ"ר, וכדי שהפרויקט ייצא אל הפועל הם יצטרכו להסתפק בפחות. כדי להימנע מסכסוכים פנימיים - מומלץ לקבוע במקרה כזה שכל בעלי הדירות יהיו זכאים לתמורה בשווי דומה גם אם התמורה עצמה שונה (למשל: מחסן, חניה, שיפוץ פנימי ועוד), הכול, כמובן, כפוף להסכמות של הוועד המייצג ושל היזם.

תמורות נוספות שבעלי הדירות זכאים לבקש מהיזם הן הקמת מרפסת ומחסן בקומת הקרקע. שתי תמורות אלו ניתן להוסיף לא מכוח התמ"א, אלא מכוח הזכויות בבניין הספציפי. בעלי הדירות בבניין העובר חיזוק זכאים גם לתוספת מעלית ולשדרוג תשתיות הבניין, לרבות צנרת המים, הביוב והגז, כמו גם לשיפוץ חיצוני בבניין, בלובי ובחדר המדרגות ולפיתוח הגינה. מדובר בשיקום ובשיפוץ התשתית המשותפת לכלל בעלי הדירות בבניין, כלומר, עד פתח דירת המגורים ולא בתוכה. במקרים מסוימים בעלי דירות יכולים להתקשר עם הקבלן בפרויקט או עם קבלן אחר, כדי לנצל את ההזדמנות לשיפוץ ולחידוש התשתיות בתוך הדירה הישנה, אולם חשוב להדגיש כי לא מדובר בחלק מהזכויות שניתנות במסגרת תמ"א 38, אלא בתמורה נוספת שבדרך כלל גם תלווה בתשלום נוסף (ראו מטה).

חניה בפרויקט תמ"א 38/1

בפרויקט חיזוק ובינוי היזם אינו מחויב לספק חניות לבעלי הדירות הקיימים - אלא רק לאלו החדשים העתידים להיכנס אליו. ברוב המקרים מצבם של בעלי הדירות הוותיקים נותר כשהיה מבחינה זו. חשוב לשים לב - בבניינים שבהם חניה מקורה בקומת העמודים אינה רשומה בטאבו על שם הבעלים - ייתכן שהם יידרשו לוותר עליה כדי לפנות מקום לחניות עבור הדירות החדשות. במקרים אחרים יידרש מהם לעבור מחניות על פני הקרקע לחניות במתקני חניה אוטומטיים או ב"מכפילי חניה".

שיפוץ פנים הדירה במהלך העבודות

היזם יכול להציע כחלק מעבודותיו באתר גם שיפוצים פנימיים בדירות הבעלים. אפשרות זו תעמוד בעיקר לזכות בעלי דירות שלא התאפשר להם לקבל תמורות מסוימות ביחס לתמורות שיקבלו בעלי דירות אחרים, אך אין מדובר בחובה של היזם כלפי בעל הדירה. לחלופין, בעלי דירות שדירותיהם משופצות והם אינם מעוניינים בשיפוץ יכולים לדרוש זיכויים אחרים מהיזם או שדרוגים במפרט הטכני, כמו החלפה של דלתות עץ, של חלונות, של דודי שמש ועוד. גם כאן חשוב להדגיש כי לא מדובר בזכות מוקנית מכוח תמ"א 38, אלא בסיכום אפשרי עם היזם או עם הקבלן.

במקרים אחרים, בלי קשר לזכויות או לתמורה, יכולים בעלי הדירות הישנות להתקשר עם הקבלן לביצוע עבודות שיפוץ בדירות במהלך בניית הפרויקט, וזאת כדי לנצל את תקופת הבנייה גם לחידוש הדירה כולה ולא רק לתוספת. מכיוון שהקבלן עובד בבניין, שיפוץ הדירות יכול להיות קל יותר בכל הקשור ללוגיסטיקה, לכוח אדם זמין, לפינוי פסולת ועוד, וכך גם מחיר השיפוץ שעליו ניתן להסכים. עם זאת, אין חובה לעשות שימוש באותו קבלן אך כדאי להקפיד שאם מדובר בקבלן אחר יש לדאוג לתיאום עם הקבלן הראשי של הפרויקט ועם קבלני המשנה ולעדכונם.

מה בנוגע לשוכרי דירות בבניינים העוברים חיזוק? האם הם זכאים לפיצוי?

שוכרים המתגוררים בבניין העובר חיזוק - גרים באתר בנייה. בעל הדירה מקבל פיצוי בסוף התהליך, אבל הוא לא מחויב לפצות גם את השוכרים עצמם. ההמלצה היא שבעל הדירה והשוכרים יגיעו להסכמה כמה שיותר מוקדם, הסכמה שתופיע גם בחוזה השכרת הדירה וגם בנוסח החידוש אם יש כזה.

הנה כמה אפשרויות הנהוגות היום:

  • הסכמה על הנחה בשכר הדירה בזמן הבנייה בשיעור שנקבע מראש. במקרה כזה חשוב לכתוב בדיוק מה המועד שבו יופחת שכר הדירה, לכמה זמן הוא יופחת ומה שיעור ההנחה.
  • הודעה ועדכון מצד בעל הדירה על התקדמות תמ"א 38 בבניין וקביעת נקודות יציאה מהחוזה ומועדים מעודכנים להודעה מוקדמת מצד בעל הדירה לשוכרים.
  • המשך תשלום שכר דירה רגיל במהלך הבנייה והמשך תשלום אותו שכר דירה גם לאחר סיום הפרויקט ומגורים בדירה המשודרגת, שבדרך כלל תהיה גדולה יותר בשל תוספת התמ"א.

גם השוכרים וגם המשכירים צריכים לזכור עוד כמה נקודות חשובות:

  • תמ"א 38 בדרך כלל מוסיפה חדר לדירה. המשמעות היא שבמהלך הבנייה בחלק מהזמן העבודות נעשות גם על סף הדירה או בתוכה.
  • דירת 3 חדרים הופכת בדרך כלל אחרי סיום הבנייה לדירת 4 חדרים על כל המשתמע מכך (שכר דירה, רלוונטיות לשוכר, ארנונה ועוד).
  • דמי ועד הבית/ דמי ניהול עשויים להשתנות אחרי סיום הפרויקט.
  • החוק אינו קובע דבר ביחס שבין בעל דירה לשוכר במקרה של תמ"א 38. הכול מבוסס על נכונות של שני הצדדים להגיע להסכמה בנושאים השונים. תמיד חשוב לציין הכול בפירוט בחוזה.

תמ"א 38/2 מסלול הריסה ובנייה מחדש

בתמ"א 38/2 (מסלול הריסה ובנייה מחדש) בעלי הדירות מקבלים דירה חדשה בבניין חדש על כל המשתמע מזאת. במשך כל תקופת הבנייה מפונים בעלי הדירות מדירתם וזכאים למימון של שכר דירה חודשי לדיור החלופי עד מועד האכלוס (גם אם הדירה מושכרת, בעל הדירה יקבל בדרך כלל את דמי השכירות החודשיים כפיצוי על אובדן שכר הדירה). במסלול זה תמיד ייבנו ממ"דים ותמיד תותקן מעלית חדשה. גם התשתיות כולן יהיו חדשות מכיוון שמדובר בבניין חדש לחלוטין וכך גם תקני הבנייה, ערבות חוק המכר והבדק שהקבלן מחויב אליהם.

עוד יתרונות בפרויקט הריסה ובנייה:

  • חניה - הבניין החדש צריך לעמוד בתקן החניה שקובעת הרשות המקומית - המשמעות בדרך כלל תהיה שלכל דירה תהיה חניה.
  • מיקום הדירה בבניין הישן לעומת מיקומה בבניין החדש - לא פעם בעלי הדירות יקבלו דירה חדשה בקומה גבוהה יותר מזו של שבה שכנה הדירה בבניין הישן.
  • תכנון הדירה והשטחים המשותפים בבניין - התכנון והעיצוב גמישים יותר לעומת תמ"א 38/1, שם אילוצי התכנון קשיחים.

פינוי בינוי

זכויות בעלי הדירות בפרויקט פינוי בינוי אינן שונות מהותית מאלו שבפרויקט במסלול תמ"א 38, אולם ניתן למצוא כמה הבדלים:

  • התמורה בפינוי בינוי אינה מוגבלת כמו התמורה בתמ"א 38. בעוד תמ"א 38 יכולה להעניק עד 25 מ"ר תוספת לדירות הישנות , בפינוי בינוי התוספת יכולה להיות גדולה יותר או קטנה יותר בהתאם לאישור ועדות התכנון, למצב בשטח, לאילוצי תכנון ולהסכמים בין היזם לבעלי הדירות.
  • חוק דייר סרבן נוגע בעיקר לפינוי בינוי וכך גם התיקון לחוק הנוגע לזכויות קשישים. 
  • כדי לבחון היתכנות כלכלית במתחם, יכולים בעלי דירות במתחם פינוי בינוי לפנות למשרד הבינוי והשיכון ולרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ולבקש למנות שמאי פינוי בינוי. בעל המקצוע האמור יכול לבחון את הכדאיות של העסקה המוצעת מפי יזם וקבלן לבעלי הדירות. חשוב לציין כי הפנייה לשמאי פינוי בינוי מותנית ברוב של בעלי דירות שרוצים במהלך ובעסקה שהוצעה להם מפי יזם.

עוד דגשים שכדאי לשים אליהם לב בהתחדשות עירונית:

  • בעלי הדירות זכאים להשקיע בסוללת אנשי מקצוע המתמחה בתחום, כמו עו"ד מטעמם שייצג אותם ללא ניגוד אינטרסים, מפקח בנייה מקצועי, שמאי מקרקעין, יועץ ביטוח ועוד. במקביל, זכאים בעלי הדירות להתארגן ולבחור נציגות לקידום הפרויקט בתוך הבניין.
  • תוספת מ"ר לדירה היא זכות בתמ"א 38 וגם בפינוי בינוי, אבל תמיד צריך לזכור שנושא התמורה הוא פועל יוצא של התכנון ושל אילוצי התכנון בכל מגרש ובכל בניין. כלל אצבע בהקשר זה הוא הימנעות מהבטחות ללא כיסוי והשקפה ריאלית.
  • התמורה יכולה להשתנות בין פרויקט תמ"א 38 במסלול חיזוק ותוספות לבניין קיים (תמ"א 38/1) לבין פרויקט במסלול הריסה ובנייה (תמ"א 38/2) לבין פינוי בינוי. במקביל, אם אילוץ תכנוני מאפשר תמורה מסוימת רק לחלק מהדירות, ניתן לקבוע תמורה זהה באופן אחר לדירות האחרות. לדוגמה: אם רק לעורף הבניין אפשר להוסיף ממ"ד, דירות החזית יוכלו לדרוש תמורה שוות ערך בדמות מחסן, חניה מועדפת, שיפוץ פנימי בדירה ועוד. עם זאת, הכול צריך להיות בהסכמה של היזם ושל בעלי הדירות האחרים ואין כל חובה על היזם להסכים.
  • ההדמיה שתראו בתחילת התהליך לא תמיד תשקף את המציאות לאחר סיום הפרויקט. במסגרת קידום הפרויקט ישנו הליך תכנוני, ובמסגרתו דברים יכולים להשתנות. הבטחות בתחילת הדרך הן דבר נחמד, אבל כל עוד הדבר לא מעוגן בחוזה ולא נסמך על תוכנית מאושרת אין ודאות שהוא אכן יקרה.
  • בבניינים לשימור או לשימור מחמיר כללים שונים להתחדשות עירונית, ואם הבניין שלכם נכלל בקטגוריות אלו יש לפנות לרשות המקומית כדי להבין אם קיימות מגבלות ומהן.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו