גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקה בין נשיאת העליון ללשכת עוה"ד? המציאות בשטח מוכיחה אחרת

לא סביר שנשיאת העליון ויו"ר לשכת עורכי הדין כרתו ביניהם ברית לדחיית הרפורמה בסדר הדין האזרחי, בתמורה להתנגדות הלשכה למהלכים שיפגעו במעמדו של בית המשפט העליון ● תגובה לטורו האחרון של גיל ברינגר

נשיאת העליון אסתר חיות ויו"ר לשכת עורכי הדין אבי חימי / צילום: כדיה לוי
נשיאת העליון אסתר חיות ויו"ר לשכת עורכי הדין אבי חימי / צילום: כדיה לוי

בטורו האחרון ב"גלובס" של גיל ברינגר, הסיק ברינגר כי בשבוע שעבר "נולדה ברית חדשה" בין לשכת עורכי הדין ל"עליונים" - כלומר, שופטי בית המשפט העליון. בהמשך הטור אף מכונה אותה ברית "עסקה".

במסגרת אותה "עסקה" שנרקמה מעל בימת כנס פתיחת שנת המשפט של לשכת עורכי הדין בשבוע שעבר, כתב ברינגר, התחייב יו"ר הלשכה עו"ד אבי חימי להעניק לנשיאת העליון אסתר חיות "שכפ"ץ מושלם מפני יוזמותיו של שר המשפטים אמיר אוחנה והזרם השמרני בכנסת". זאת, לפי הטענה, תמורת דחיית כניסתה לתוקף של הרפורמה הגדולה בתקנות סדר הדין האזרחי, שמדירה שינה מעיניהם של עורכי דין רבים, עד כדי גסיסתה ומותה.

כמי שעוקב מקרוב אחר קרב האיתנים בין לשכת עורכי הדין למערכת המשפט סביב הרפורמה המדוברת, ונוכח מספר אמיתות פשוטות שאפרט כאן, אני סבור שמדובר במסקנה מרחיקת לכת, שקשה למצוא לה אחיזה ממשית במציאות.

1. עסקה על יבש

הרעיון הבסיסי המונח ביסוד המסקנה לפיה נכרתה "עסקה" בין חימי וחיות מושתת על שתי הנחות יסוד מוטעות. אין כל משמעות ל"עסקה" כזאת, מכיוון שחיות לא יכולה לעצור את כניסתה של הרפורמה לתוקף, ומשום שחימי לא מסוגל לסייע לחיות להתגונן מפני יוזמות חקיקה של הכנסת.

במדינת ישראל, מי שמתקין תקנות, דוחה את כניסתן, או מביא לביטולן הוא השר. הוא, ורק הוא.

תקנות סדר הדין האזרחי החדשות נוסחו במשרד המשפטים בתקופתה של שרת המשפטים ציפי לבני. מי שהתקין אותן היא שרת המשפטים לשעבר שקד. מי שדחתה את כניסתן לתוקף, ימים ספורים לפני הבחירות הקודמות בסופן מצאה עצמה מתחת לאחוז החסימה ותוך שהיא מאיימת כי זו "הדחייה האחרונה" - היא שקד. מכאן, שמי שיכול להביא לדחיית או ביטול התקנות הוא שר המשפטים הנוכחי אמיר אוחנה או מי שיבוא בנעליו, אם יבוא, אחרי הבחירות. הסמכות הזאת לא נמצאת בידי נשיאת העליון.

הכי הרבה שיכולה חיות לעשות זה לבקש, להתחנן, ולהסביר מדוע עדיף לדחות את כניסת הרפורמה לתוקף. הסיכוי שהיא תעשה כך שואף לאפס, מכיוון שמערכת המשפט כבר מושקעת עמוק בתוך הרפורמה הזאת ומשוועת אליה.

גם הצד השני של אותה עסקה לא ממש הגיוני. חימי יכול, לכל היותר, לצאת בהצהרות לוחמניות, לקרוא לציבור עורכי הדין להתייצב לימינה של מערכת המשפט, ולהתנגד פומבית ליוזמות לחוקק את חוק החסינות, פסקת ההתגברות וחוק יסודות המשפט. אבל בשום מקרה, הוא לא יכול למנוע מהכנסת "להוביל יוזמות שמרניות".

אמנם בתקופת אפי נוה, יו"ר הלשכה הקודם הנאשם והחשוד בפלילים, הגיעה הלשכה לשיכרון חושים חסר כל פרופורציות, בעיקר בזכות הברית שכרתו שקד ונוה; אבל בכל זאת, חשוב ככל שיהיה, יש לזכור שמדובר בגוף שנעדר כל סמכות אופרטיבית ביחס לאותם מהלכי חקיקה שמרניים. הלשכה לא מרכיבה ממשלה, ולא מצביעה בכנסת.

2. המערכת לא תתקפל

מערכת המשפט כבר מושקעת עד צוואר ברפורמה המדוברת. היא השקיעה שעות מהנדסים יקרות בפיתוחים למערכת "נט המשפט"; ערכה השתלמויות לשופטים ולמזכירויות בתי המשפט; היא יוצאת במכרז לגיוס עוזרים משפטיים הנדרשים כדי לקיים את התקנות החדשות; ועוד. עד כה השקיעה מערכת המשפט מיליוני שקלים ברפורמה, וקשה לראות איך היא נסוגה ממנה כעת.

גם הזמירות שמשמיעים בפומבי במשך החודשים האחרונים שופטי בית המשפט העליון ומנהלי בתי המשפט בעבר ובהווה, מובילים למסקנה שנשיאת העליון אינה חלק מעסקה לביטול הרפורמה. ההיפך: מערכת המשפט היא התומכת הנלהבת ביותר של הרפורמה. גם חיות בעצמה יותר מרמזה לכך בנאומה.

דוגמה אחת מיני רבות: שעתיים בלבד לפני הנאומים של חיות וחימי, התייצבו בוועידת המשפט מנהל בתי המשפט, השופט יגאל מרזל; נשיא העליון בעבר, אשר גרוניס; ושופט העליון יצחק עמית שגם חבר בוועדה שהקים שר המשפטים, אמיר אוחנה, לבחינת הרפורמה. הם השתתפו במושב שעסק בתקנות החדשות, ותמכו ברפורמה בצורה שיהיה קשה עד בלתי אפשרי לסגת ממנה.

בוועדה שהקים אוחנה לבחינת התקנות, זה אפילו יותר ברור. ההתרשמות של משתתפיה היא שמערכת בתי המשפט ממש להוטה שהרפורמה לא תדחה. הצדדים כבר הגיעו למספר הסכמות לגבי שינויים שיש לבצע ברפורמה, מה שרומז כי הכיוון אינו לדחותה, אלא למצוא דרך להוציאה לפועל.

אין בדיוני הוועדה שום זמירות של עסקה, דיל, או ברית. כך יותר מרומזים, למשל, המכתבים הקשים ששיגרו חימי מצד אחד ועמית מצד שני לשר המשפטים מוקדם יותר השבוע, ושאליהם כותבה גם חיות. גורמים בסביבת חימי, נודע ל"גלובס", מדברים על קריאה לציבור עורכי הדין לשבות, אם הרפורמה תאושר כלשונה. הצדדים, כך נראה, רחוקים מאוד מהסכמה.

הביקורת המרכזית על רפורמת סדרי הדין האזרחי נוגעת לכך שהיא צפויה להעניק לבתי המשפט כוח כמעט בלתי מוגבל בניהול ההליך האזרחי. יותר מכל גורם אחר, כמהה מערכת המשפט לכניסתה לתוקף של הרפורמה שהולכת להקל על השופטים, ולהעניק להם כוח רב יותר ממה שיש בידיהם כיום.

3. אין חדש תחת השמש

הצהרותיו של חימי, לפיהן אין לפגוע בסמכויות מערכת המשפט, אינן חדשות. הוא משמיע אותן במשך שנים. כך עשה, למשל, לפני למעלה משנה, בשעה ששימש בתפקיד יו"ר מחוז מרכז, ועוד בטרם הכריז על מועמדתו ליו"ר לשכת עורכי הדין.

גם אם נניח שהתמורה העיקרית שמבטיח חימי לחיות בעסקה הזאת היא שיתוף פעולה בוועדה לבחירת שופטים, הרי שגם בכך אין "חדש". ודאי שלא "עסקה" שנרקמה.

עד שהגיעו שקד וצוותה למשרד המשפטים וכרתו את הברית עם יו"ר הלשכה הקודם אפי נוה, נהגו עורכי הדין לראות עין בעין עם השופטים, כמי שחולקים עמם פרופסיה משותפת. עובדה זו הייתה ידועה לכל, וקיבלה ביטוי בדברים של כמעט כל ראשי הלשכה שקדמו לנוה.

מאז ומעולם פעלו הפוליטיקאים תחת ההנחה הברורה שבוועדה המונה תשעה חברים יש שני מחנות. מחנה המשפטנים - שלושה שופטים ושני נציגי הלשכה - ומחנה הפוליטיקאים - שני שרים ושני ח"כים שרק אחד מהם מהאופוזיציה. כשסברו חברי הכנסת כי יש להגדיל את כוחם בוועדה, הם העבירו את "תיקון סער", לפיו על מנת למנות שופט לעליון יש צורך ברוב של שבעה מתוך תשעה חברי הוועדה, ולא רוב רגיל כפי שהיה טרם התיקון. לו היו חושבים שנציגי הלשכה נמצאים בכיסם, כפי שהיה במינויים לעליון בקדנציה החולפת, לא היה כל טעם לתיקון. הברית המסורתית הזאת ודאי לא רשומה בטאבו, וייתכן שמעוררת שאלות בפני עצמה, אבל היא בטח לא חדשה.

מעל כל אלה, חשוב לזכור שקיימת אפשרות שחימי יפעל למנות כנציג מטעמו לוועדה לבחירת שופטים את שופט העליון בדימוס, יורם דנציגר. הרשו לי לנחש, כי השופט היחיד מבין 10 שזיכה את רומן זדורוב מרצח תאיר ראדה, ומי שנחשב לאורך שנים כשופט עצמאי הנאמן לדרכו, לא ישמש כמריונטה של חיות או של חימי, ככל שאכן ישמש כחבר בוועדה.

4. מי שגר בבית מזכוכית

יש לי הערכה גדולה לברינגר ולכתיבתו, אף שאיני מכיר אותו אישית. ברינגר תורם לגיוון השיח, ועל כך יש לברך, בעיקר כשלא תמיד מסכימים. עם זאת, כיועצה הבכיר לשעבר של שקד, הוא היה לכל הפחות מודע לברית שכרתו נוה ושקד. במסגרת אותה ברית "שנויה במחלוקת" קידמה שקד מינויים של שופטים שתואמים לדעתה את השקפת עולמה השמרני.

אבל העניין הוא, שהתמורה שהעניק נוה לשקד בדמות שיתוף פעולה בוועדה לבחירת שופטים, ממש לא הייתה היחידה שקיבלה במסגרת הברית. "סוד" ידוע היטב הוא שמבחינת לשכת עורכי הדין, הרפורמה בסדרי הדין שנולדה לפני תקופת שקד, היא אסון גדול. גורמים בסביבת הלשכה, מספרים כי התמיכה שהציגה הלשכה לבסוף ברפורמה נבעה בעיקר מהברית שנרקמה בין שקד לנוה. שקד רצתה הישג גדול, ובן הברית נוה, התייצב לימינה.

ברינגר, שהקדיש חלק ניכר מטורו כדי להדגיש שכעת הלשכה מבצעת "סיבוב פרסה", לא ציין זאת. העמדה הניצית שמציגה כעת הלשכה בקשר לתקנות סדר הדין היא הרבה יותר "חזרה למקורות" מאשר "סיבוב פרסה". לא בכדי, כל המועמדים למוסדות הלשכה - כולל אבי חימי ויריבו ציון אמיר, וכל המעומדים לראשי המחוזות - טענו השכם וערב במסגרת קמפיין הבחירות כי בכוונתם לנסות ולבלום את הרפורמה במתכונתה הנוכחית.

עם מסקנה אחת מטורו של ברינגר אני מסכים בהחלט. ככל ששקד לא תחזור למשרד המשפטים, כניסתה של הרפורמה, סביר להניח, תידחה. אף שר חדש לא ייקח על עצמו להוציא לפועל רפורמה כה מרחיקת לכת, עם מתנגדים רבים, מבלי לבצע בדיקה נוספת. 

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות