גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש שכר לאתגר: מנכ"ל אי.די.בי החדש עשוי להרוויח עד 5 מיליון שקל בשנה

לדברי קבוצת אי.די.בי-דסק"ש, מינויו של ערן סער מהווה צעד מהותי למיצוב פעילותה העסקית ואיתנותה הפיננסית של הקבוצה ● בין השאר הוא יידרש להוביל את ההתנהלות מול מחזיקי האג"ח של אי.די.בי, שלהם חייבת החברה 2.5 מיליארד שקל

אחרי חודשים ארוכים של משבר הנהגתי וחוסר וודאות, הודיעה ביום חמישי האחרון קבוצת אי.די.בי-דסק"ש (דיסקונט השקעות), שנמצאת בשליטת אדוארדו אלשטיין, על מינויו של ערן סער למנכ"ל שתי החברות - תפקיד שאותו מילא באחרונה מי שנחשב למקורבו של אלשטיין, שולם לפידות, עד למאי האחרון.

סער (47) כיהן במהלך השנים בשורת תפקידים בכירים בסקטור הפרטי והציבורי, ובתפקידו האחרון שימש מנכ"ל קבוצת ההחזקות הציבורית אקויטל, הפועלת בענפי הנדל"ן והאנרגיה, והוביל את שינוי מבנה ההחזקות של הקבוצה באמצעות צעדי מיזוג ורכישות בישראל ובעולם, לצד הובלת הפיתוח העסקי של מאגר הגז הטבעי "תמר" כמנכ"ל ישראמקו.

עוד קודם לתפקידו כמנכ"ל אקויטל, כיהן סער במשך כשנתיים כסמנכ"ל הכספים של הקבוצה והיה אמון על פעילותן הפיננסית של כלל החברות בקבוצה. בסקטור הציבורי, סער כיהן בתפקיד סגן מנהל אגף התאגידים ברשות ניירות ערך. סער, עורך דין ורואה חשבון מוסמך, הוא בוגר הפקולטה למשפטים, בעל תואר שני במימון ובעל תואר ראשון בחשבונאות ומשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים.

לדברי קבוצת אי.די.בי-דסק"ש, הבחירה בסער מהווה צעד מהותי ביישום האסטרטגיה של הקבוצה למינוי דמות בכירה בעלת ניסיון עשיר בפעילות דומה של ניהול קבוצת החזקות, במטרה למצב את פעילותה העסקית ואיתנותה הפיננסית של הקבוצה במגוון ענפי הפעילות.

סער יידרש להוביל מכירת נכסים

אי.די.בי ודסק"ש הן שתי חברות החזקה שהופרדו לפני כשנתיים בצורה מלאכותית. עד לאותה תקופה נחשבה דסק"ש לחברה בת של אי.די.בי, אבל לנוכח דרישות חוק הריכוזיות, מכרה אי.די.בי את מניות השליטה בדסק"ש לידי חברה מקבוצת אלשטיין באמצעות הלוואת מוכר, וכעת אי.די.בי ודסק"ש מוגדרות פורמלית כחברות אחיות. 

עם זאת, בעוד דסק"ש אמורה להמשיך ולרכז את פעילויותיו של אלשטיין בישראל, הרי שבאי.די.בי נותרו נכסים בודדים שעתידים להימכר בשנים הקרובות. נכסים אלה כוללים את יתר ההחזקה בכלל ביטוח, ההחזקה בפרויקט הנדל"ן המניב בלאס וגאס (טיבולי) והבעלות על חברת התעופה ישראייר.

סער בתפקידו החדש יידרש להוביל את מכירת שלושת הנכסים האלה, ובמקביל להוביל את ההתנהלות מול מחזיקי האג"ח של אי.די.בי, שלהם חייבת החברה כ-2.5 מיליארד שקל. עד לסוף נובמבר 2019 אמורה אי.די.בי לפרוע תשלומי קרן וריבית של 541 מיליון שקל למחזיקי האג"ח שלה, שלאחריהן תישאר עם שתי סדרות בלבד, ט' ו-י"ד.

על פי הערכת דירקטוריון אי.די.בי, תגיע החברה ליוני 2021 כשברשותה 181 מיליון שקל, לאחר שהשלימה את מכירת החזקותיה בכלל ביטוח ובישראייר. עם זאת, בפני אי.די.בי יעמדו אז התחייבויות עתידיות בהיקף של כ-2 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח, שלצורך פירעונן תידרש החברה להסתמך בעיקר על פירעון הלוואת המוכר, שמבוסס על דיבידנדים שתידרש דסק"ש לחלק.

אם תצלח אי.די.בי את הפירעונות בנובמבר הקרוב, הרי שבפניה יעמדו שנתיים שבהן היא תידרש לפרוע מדי שנה סכום נמוך יותר, של 280-300 מיליון שקל בשנה. המשוכה הגבוהה הבאה תגיע בסוף 2022, אז תידרש אי.די.בי לפרוע כ-935 מיליון שקל למחזיקי אג"ח י"ד.

החברות של אלשטיין הזרימו סכום עתק

נכון למועד פרסום הדוחות הכספיים לרבעון השני של 2019, מציגה אי.די.בי הון עצמי שלילי בהיקף של 418 מיליון שקל, לצד שווי נכסי נקי (NAV) שלילי של 245 מיליון שקל ורמת מינוף גבוהה ביותר, בשיעור של 123%. נתונים אלה, יש להזכיר, מגיעים לאחר שהחברות שבשליטת אלשטיין, ובראשן החברה הציבורית אירסה, כבר הזרימו לאי.די.בי סכום עתק של כ-2.7 מיליארד שקל.

בתחילת ספטמבר הזרימה אירסה עוד 70 מיליון שקל לאי.די.בי, והיא אמורה להזרים עוד שני סכומים שנתיים זהים בספטמבר 2020 ובספטמבר 2021. דסק"ש הציגה בסוף יוני הון עצמי חיובי של 1.2 מיליארד שקל, NAV של 1.2 מיליארד שקל ורמת מינוף של 69%. 

רשימת הנכסים של דסק"ש כוללת כיום שלוש החזקות מרכזיות: 26% ממניות שופרסל בשווי של כ-1.5 מיליארד שקל, 69% ממניות קבוצת הנדל"ן נכסים ובניין בשווי כ-1.5 מיליארד שקל, וכן 44% ממניות סלקום בשווי כ-400 מיליון שקל.

הצלחה תזכה את סער בהגדלת התמלוגים

סער מצדו מכיר את האתגרים היטב, וינסה לשפר את המצב בזכות היכרותו העמוקה עם שוק ההון המקומי ועם מרבית השחקנים בו. נוסף על כך, יזכה אותו המעבר הזה בשכר בסיס גבוה יותר ובאפשרות להגדלת התגמולים, אם אכן יצליח במשימתו. 

אם בקבוצת אקויטל זכה סער לשכר ותנאים נלווים בהיקף של כ-930 אלף שקל בשנה, הרי שאצל אלשטיין הוא יזכה לשכר בעלות שנתית של עד 9 מיליון שקל. עלות זו כוללת שכר בסיס של 160 אלף שקל בחודש (צמוד למדד המחירים לצרכן) בתוספת תנאים נלווים. נוסף על כך, יקבל סער 2.5 מיליון אופציות של דסק"ש (1.7% מהחברה) "מחוץ לכסף", בעלות שווי חשבונאי של 6 מיליון שקל. האופציות יתחלקו לחמש מנות שוות, ובתום כל שנת עבודה יוכל סער לממש מנה אחת של אופציות. מחיר המימוש למנה הראשונה נקבע על 6.9 שקלים, ומשקף פרמיה של כ-25% על מחיר המניה הנוכחי בשוק, כשמחיר מימוש המנה השנייה והשלישית הוא 8.05 שקלים, ואילו מחיר שתי המנות האחרונות 8.63 שקלים.

נוסף על כך, יהיה סער זכאי לבונוס מותנה ביעדים של עד שש משכורות מדסק"ש ומאי.די.בי, וכן לבונוס נוסף אם יצליח להביא לשיפור ב-NAV של אי.די.בי. העלות השנתית (בהנחת זכאות למענק מקסימלי) תסתכם ב-3.96 מיליון שקל בדסק"ש ועוד 0.915 מיליון שקל באי.די.בי.

"עשרות שנות ניסיון במגזר ציבורי"

לאחר הבחירה בסער אמר יו"ר הדירקטוריון של אי.די.בי ושל דסק"ש, אדוארדו אלשטיין, כי "סער מביא עמו עשרות שנים של ניסיון במגזר הפרטי והציבורי. אנו מאמינים כי יכולת הניהול שהוכיח במהלך תפקידיו הרבים והניסיון שצבר, יסייעו לקבוצה לעמוד בפני האתגרים ולמנף את פעילותה העסקית בכלל החברות בקבוצה". 

עוד קודם להודעת המינוי, דיווחו אקויטל והחברות הבנות, נפט וישראמקו, כי סער הודיע להן על רצונו לסיים את תפקידו כמנכ"ל הקבוצה. לפי הודעת החברות בקבוצה, יסיים סער את תפקידו בעוד שלושה חודשים. סער כיהן כמנכ"ל אקויטל ב-7 השנים האחרונות, והיה שותף בכיר בניהולן של חברות בנות וקשורות בקבוצה במשך 9 שנים. אקויטל נשלטת באופן רשמי בידי חיים צוף, אבל מי שנתפס כבעל השליטה שלה בפועל, הוא איש העסקים קובי מימון.

צוף, המכהן בתפקיד יו״ר אקויטל, אמר: "אני מכבד את החלטתו של ערן לפרוש מתפקידו, ומודה לו על שנים של פעילות משותפת ופורייה ועל הישגיו בהובלת תהליכים משמעותיים בפיתוח נכסי הקבוצה". סער אמר על תפקידיו באקויטל כי "היו אלה שנות עשייה מרתקות ואינטנסיביות, וכעת החלטתי לצאת לדרך חדשה ופניי מועדות לאתגרים מקצועיים חדשים". 

עוד כתבות

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי מאיים על טראמפ: נושאת מטוסים? נוכל להטביע

וויטקוף וקושנר ייפגשו היום בזנ'ווה עם נציגים איראניים, בניסיון אחרון להגיע להסכם שיימנע מלחמה ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצונחת וגוררת איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נופלות היום בבורסה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה מזנקת

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור