גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסטארט-אפ שיעזור לכם לשמור על הבריאות בעזרת בדיקה גנטית

אייג'נטיפי מציעה ייעוץ גנטי דיגיטלי במקום או בנוסף לייעוץ מפי הרופא, שיאפשר לפרש ולפשט את הבדיקות הגנטיות שאתם צפויים לעבור

ד"ר דורון בהר, מייסד ומנכ"ל חברת igentify / צילום: יפית שקרלו
ד"ר דורון בהר, מייסד ומנכ"ל חברת igentify / צילום: יפית שקרלו

בישראל לבדה ישנם כ-6,000 מרפאים בעיסוק. לעומת זאת, בעולם כולו ישנם 7,000 יועצים גנטיים. זהו הנתון שבו משתמש ד"ר דורון בהר, מייסד ומנכ"ל חברת igentify, כדי להדגים את המחסור המשמעותי של יועצים גנטיים בשוק, אשר רק הולך ומחריף ככל שמהפכת הגנום מתממשת. החברה שלו מפתחת את הבינה המלאכותית שתעזור ליועצים הגנטיים לקבל החלטות מהר יותר ולמטופלים להבין את המידע הגנטי טוב יותר. אייג’נטיפי מאמינה כי באמצעות הטכנולוגיה שלה, יוכל כל יועץ גנטי לטפל ב-500 מקרים ביום, לעומת כעשרה מקרים ביום במקרה הטוב.

החברה סיימה בימים אלה גיוס של 10.5 מיליון דולר בהובלת קרן aMoon וקבוצת מימון ההמונים בהייטק OurCrowd, בנוסף ל־5 מיליון דולר שכבר גויסו. בהר החל את דרכו כרופא, והתמחה כחוקר בתחום הגנטיקה. ב-2004 הקים בארה"ב את gene by Gene, שעסקה במיפוי גנטי לצורך אשרור עצי משפחה. "מי ידע אז שיום אחד בדיקה מלאה של הגנום תעלה פחות מאלף דולר ותהיה כל כך נגישה", הוא אומר.

אבל אחרי שהבדיקה עצמה הוזלה, נשארנו עם מצוקת הביו אינפורמטיקה, הוא אומר. "הצורה שבה אנחנו מרצפים היום את הגנום, מניבה לנו שישה ג’יגה בייט של מידע עבור כל נבדק. עכשיו השאלה המובילה של התחום היא איך בכלל אוגרים את המידע הזה, ואיך מנהלים אותו באופן שיאפשר באמת לעשות בו שימוש. איך מקשרים את מה שקורה בגנום לתסמינים הקליניים הרלוונטיים באוכלוסייה כדי ליצור רפואה מותאמת אישית. הצעדים הבאים לפתרון בעיית הביג דאטה הזו הם יחסית ברורים ברמה העקרונית. אבל עכשיו דרוש כסף ומאמץ פיתוחי".

התהליך הזה, המתרחש היום סביבנו במאמץ משולב של מאות מכוני מחקר, בתי חולים וחברות, הוא בעצם המהפכה הגנומית, אומר בהר. "אנחנו לא יודעים לקרוא למהפכות בשם זה תוך כדי שאנחנו חיים אותן", הוא אומר.

אבל, כאמור, אחד החלקים המשמעותיים בפאזל נמצא במחסור - היועץ. אפילו אם המדע יודע היום לומר כי גן מסוים מקושר לסיכוי מסוים לתוצאה מסוימת בחיים עצמם, חסר אותו גורם שיסביר לנבדק, מה הוא בכלל אמור לעשות עם המידע הזה.

"המשמעות של המהפכה היא שכל אחד מאיתנו יצטרך ייעוץ גנטי מתי שהוא בחייו, לפחות פעם אחת", אומר בהר. "ואולי יותר מפעם אחת, אלא בכל שלבי מעגל החיים - טרום לידה, אצל ילודים, כרפואה מונעת, ולבסוף כחלק מהתאמת טיפול".

ואם זה נראה לכם מדע בדיוני עדיין, הנה דוגמה לאופן שבו המערכת יכולה לפעול כבר היום. נשים שמעוניינות בבדיקת נשאות למוטציה בגן ה-BRCA עלולות לחכות לייעוץ גנטי במשך שנה. תפקידו של היועץ לבחון אם ישנה עילה לבדיקה וכן להכין את האישה לבדיקה עצמה ולתוצאותיה האפשריות. "אנחנו מתכננים מערכת שתיתן את הייעוץ באמצעים דיגיטליים, באמצעות איורים או סרטונים שיסבירו לה את המצב באופן שמותאם לנתונים שלה וגם לרמת הפירוט שהיא מעדיפה. נוכל להפנות לה שאלונים כדי לראות מה היא הבינה. אם הבדיקה הדיגיטלית אומרת ‘היא הבינה’, יכול להיות שהיועץ הגנטי יוכל לאשר לה את הבדיקה בלי פגישה פנים אל פנים". בהר מציין כי אם מערכות הבריאות ימשיכו "לייבש" את החולים בתורים ארוכים, עלול להתפתח שירות בדיקות גנטיות פיראטי, שיאפשר בדיקות גנטיות מסוימות באופן פרטי, ללא ייעוץ כלל. המצב של הייעוץ הדיגיטלי, כנראה עדיף.

ומה לגבי התוצאות? נראה שכאשר התוצאה שלילית ומשמעותית לחיי המטופלת, חשוב לפגוש בן אנוש. לעומת זאת את המשמעות של ממצא שלילי אפשר גם כן להעביר באמצעים דיגיטליים, אשר ידגישו בפני הנבדקת, למשל, כי גם ללא מוטציה בגן ה-BRCA, היא עדיין בסיכון לסרטן השד מסיבות אחרות, ולכן חייבת להמשיך להתמיד בבדיקות התקופתיות. אם המידע הזה יועבר ללא נוכחות רופא, הוא יוכל להתפנות לשוחח מהר יותר עם הנשים שקיבלו את התוצאה הבעייתית. "הדור הצעיר בכלל מעדיף מולטימדיה על פני הסבר בעל פה, וידוע שגם ההבנה של מידה כזה היא יותר טובה אצלם", אומר בהר.

העתיד הוא שהמערכת תלווה את האדם כל חייו. "יש הבדל במה אתה רוצה ללמוד מהגנום שלך לאורך שלבים שונים של החיים", אומר בהר. בנעורים אין טעם ללמוד על מחלות שיכולות להשפיע על הריון, וגם לא סיכוי ללקות במחלת אלצהיימר.

"השאיפה היא שהמערכת גם תבחן כל הזמן את הגנטיקה של המטופל מול הבדיקות התקופתיות שלו, ואם יש איזשהו שינוי במצבו, היא תוכל אוטומטית להציף את המידע הגנטי הרלוונטי למצבו החדש".

היום הספרות המדעית יודעת לקשר בין יחסית מעט הבדלים גנטיים בין בני אדם, לעומת הפוטנציאל הגלום בהבנת כל הגנום האנושי. הבדיקות הקיימות הן בעיקר בדיקות סקר גנטיות לפני הריון, בדיקות חלופיות למי שפיר ובדיקות "צ’יפ גנטי’", שבוחנות מידע גנטי רב ממי השפיר של העובר. כמו כן ישנן בדיקות נשאות לסרטן, כמו ה-BRCA, אך בסוגי סרטן נוספים ישנן בדיקות אשר מנבאות את תגובת הגוף לתרופות, וכן בדיקות גנטיות להתאמת טיפול לסרטן. בנוסף, ישנן בדיקות המעידות על סיכון לחלות במחלה מסוימת, כמו פרקינסון או סוכרת.

התקווה היא כי מאגר מידע "חי" כזה יעניק לא רק ייעוץ לפי מה שכבר ידוע, אלא גם יאפשר כרייה של מידע חדש מן החיבור בין כל הגנומים של הנבדקים שהמידע עליהם נשמר במאגר, ובין הנתונים לגבי הסימפטומים, תוצאות הבדיקות ואורח החיים שלהם.

רוב המידע הגנטי ככל הנראה לא יוכל לנבא לאנשים את גורלם במדויק, אלא יצביע על סיכון מסוים. איך בעצם מסבירים סיכון למטופל?

"המשמעות של סיכון תלויה מאוד במטופל עצמו. ישנה השפעה רבה לאופן שבו מציגים את הנתונים. אופן ההצגה יכול לגרום לאותה שכיחות סטטיסטית להיראות מאוד מאיימת או מאוד נדירה".

נשמע שאתם צריכים להעסיק בחברה בעיקר פסיכולוגים, וגם אנשי תוכן שיפיקו סרטונים.

"היום יש לנו רופאים וגנטיקאים שאחראים לפן של העברת המידע באופן הכי בהיר ואמפתי. מעבר לכך יש לנו גם מתכנתים ואנשי ממשק משתמש".

המוצר כבר נמצא בניסוי בתל השומר, לתחום של בדיקות סקר גנטיות לפני הריון וכן לתחום של בדיקת מוטציות בסרטני שד. המוצר משולב גם קפלן, ובמכון הגנטי AMG בהרצליה. בארה"ב המוצר משולב בבית חולים Northwell Health בניו יורק ובמעבדה הגנטית Gene by Gene ביוסטון טקסס. 

ת"ז: Igentify

הקמה: 2016
מייסדים: דורון בהר, גלית דלמר (סמנכל מוצר), אליוט גרינספן
גיוסי הון עד היום: כ-15.5 מיליון דולר
עובדים: כ-40, רובם בפארק כרמל של טירת הכרמל

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?