גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוטציות, פיצולים, איחודים או ויתור על 61 ממליצים: ארבעה תרחישים להרכבת קואליציה

לאחר סיום פרסום תוצאות האמת, נתניהו יצטרך להתמודד עם העובדה שחלק גדול מהציבור הישראלי מאס בו כראש ממשלה ● הוא עוד לא ויתר על ממשלה בראשותו וינסה לרתום אליה את כל מי שרק יסכים, אבל זה לא קל כשההכרעה נמצאת לבסוף בידיו של יריבו המושבע - הנשיא ראובן ריבלין

בנימין נתניהו / צילום: מאיר אמירי
בנימין נתניהו / צילום: מאיר אמירי

תוצאות הבחירות מועד ב' עדיין לא סופיות והמדינה מסתכלת קדימה, לנסות ולהבין את הנתונים המורכבים והסבך הפוליטי שישראל נקלעה אליו במהלך השנה. מערכת הבחירות מועד ב' יצאה לדרך לאחר שנתניהו הימר על כל הקופה והוביל את פיזור הכנסת ה-21 שאך נבחרה, במקום להשיב את המנדט לנשיא המדינה ולאפשר לחבר כנסת אחר לנסות להרכיב ממשלה, בהתאם לחוק. הוא דרס את החוקים הקיימים באמצעות שימוש בסעיף חוק מקביל והדבר זכה לאישרור בדיעבד של בג"ץ והיועץ המשפטי לממשלה. אבל הציבור לא היה סלחן. מהלך פוליטי ציני, של בזבוז כספי ציבור, התקבל בביקורת רבה.

אתמול שילם על כך נתניהו מחיר משמעותי בקלפי. הציבור הישראלי לא חיבב, בלשון המעטה, את השימוש בטריקים רק כדי להציל את עורו של המנהיג החשוד בשלושה תיקים פליליים. "הגיע הזמן להחליף", חזרו ואמרו לנו אנשים במהלך יום הבחירות.

אם חברי מרכז הליכוד מוכנים לסלוח לנתניהו על כל דבר ועניין, הרי שהציבור הכללי העביר לנתניהו מסר. עד כאן, יש גבול לכל תעלול. מפלגת הליכוד היא חזקה ומשמעותית בקרב הציבוריות הישראלית ונחשבת לעמוד תווך, אך הלכו ורבו האנשים אשר ביקשו מן הליכוד לעצור את הדהירה ימינה, לחדול מלתקוף ערבים, שמאלנים וליברלים, ולהפנים שגם פוליטיקאי חזק ומבריק צריך להיות שווה בפני החוק. והדברים נכתבים כיוון שכמעט בכל תרחיש, רווחת הסברה שמפלגת הליכוד צריכה להיות חלק מן השלטון הבא של המדינה.

כיצד יבואו תוצאות אלה לידי ביטוי במלאכת הרכבת הממשלה? ארבעה תרחישים.

1. תרחיש א' - נתניהו מכניס את העבודה ו"חוסן לישראל" לקואליציה שלו

סיכוי: נמוך

נתניהו יתעקש על תמיכה ציבורית בו וינסה לפצל את כחול לבן, לפתות את העבודה ולהוביל למספר ממליצים גדול משל בני גנץ. לפי תרחיש זה, כפי שגם עלה ברמיזות בנאומו של נתניהו ב-3:00 לפנות בוקר בגני התערוכה, הליכוד ינסה לספח סיעות נוספות מעבר לשותפים הטבעיים - ש"ס, יהדות התורה וימינה. הרעיון הוא לשכנע את מפלגת העבודה, עם ששת המנדטים שלה, לחבור לליכוד, כפי שנתניהו כמעט הצליח לעשות עם אבי גבאי בבחירות מועד א'. אפשרות אחרת היא למשוך אליו את הפלג של "חוסן לישראל" בראשות בני גנץ מתוך כחול לבן ולחלק לאנשיו תפקידים באופן נדיב.

במפלגת העבודה אומרים היום ל"גלובס" שאין שום היתכנות לתרחיש מן הסוג הזה. יו"ר המפלגה עמיר פרץ לא יישב בשום מצב עם נתניהו, עם אישום ובלי אישום, שפם או לא, זהו תרחיש לא קיים עבורם. גם מבחינת חוסן לישראל נדמה כי מדובר במהלך לא סביר. אם כחול לבן יצאה ממועד א' שלמה ועל הרגליים, הרי שכעת אין להם שום אינטרס לפרק אותה.

2. תרחיש ב' - ריבלין מטיל את הרכבת הממשלה על ח"כ מהליכוד או על גנץ, ללא 61 ממליצים

סיכוי: בינוני

מאחר שלאף אחד מן הצדדים אין 61 ממליצים בפני הנשיא, שיקול הדעת שלו מתרחב ולכן נתונה לו האפשרות לחזור ל-29 במאי 2019, היום שבו פיזר נתניהו את הכנסת. הנשיא עשוי לומר כי התהליך הטבעי של החזרת המנדט לידי הנשיא והטלתו על ח"כ אחר כחוק, לא קרה ב-29 במאי 2019 ולפיכך הוא רואה עצמו כעת כמי שחוזר "רעיונית" לאותה נקודה לפני ארבעה חודשים. כלומר, אחרי שנתניהו נכשל בתפקיד הרכבת הממשלה במועד א', הרי שעם פרסום התוצאות והובלה של כחול לבן, הנשיא עשוי להיות רשאי להטיל את התפקיד על ח"כ גנץ, ללא 61 ממליצים. הוא יכול לא לבחור בגנץ ולא בביבי אלא בחבר כנסת אחר מהליכוד. 

אז במי יבחר? בח"כ גנץ או בח"כ מהליכוד? הטלת הרכבת הממשלה על חבר כנסת מהליכוד שאינו נתניהו עלולה להיות מסובכת. הנשיא ירצה לנמק את החלטתו ובין השיקולים שיעלו על השולחן יהיה גם מספר המנדטים שהשיג כל צד: כרגע מדובר על 32:31 לטובת כחול לבן, והמספר הסופי תלוי בקולות המעטפות הכחולות: החיילים, האסירים, בתי החולים והדיפלומטים. 

השיקול הנוסף הוא מספר הממליצים לכל צד. לנתניהו מסתמנים כ-55 ממליצים. לגנץ מסתמנים כ-44 ממליצים. המשותפת (13 מנדטים) לא ציינו כי ימליצו על גנץ, וכך גם ליברמן (9 מנדטים), שלא התחייב על המלצה לגנץ. טענתו של נתניהו תהיה כי מי שיש לו מספר גבוה יותר של ממליצים הוא בעל הסיכויים הגבוהים יותר - אך הדבר אינו נעוץ בכללים ובחוקים.

3. תרחיש ג' - רוטציה בין גנץ לנתניהו - גנץ ראשון ונתניהו ממשיך לאחר שיזוכה

סיכוי: בלתי ישים

יו"ר כחול לבן בני גנץ מדבר בשבועות האחרונים על ממשלת אחדות עם הליכוד. אך התנאי הבסיסי שלו, של יאיר לפיד (יש עתיד) ושל משה יעלון (תלם) הוא שנתניהו יזוז מתפקיד ראש הממשלה וייתן לגנץ להיות ראשון בתפקיד ראש הממשלה, במסגרת הרוטציה. בחלק הראשון של הרוטציה, לפי תרחיש זה, נתניהו יוכל לכהן כשר בממשלה עד היום שבו יוגש נגדו כתב אישום. תקדים פנחסי בבג"ץ קובע כי שר לא יכול לכהן תחת כתב אישום ולפיכך נתניהו יידרש להתפטר מתפקיד שר אם יבחר לנהל את המשפט תוך כדי כהונתו כחבר כנסת. אם יזוכה, יוכל לחזור לתפקיד שר ו/או ראש הממשלה.

תרחיש זה נראה בשלב זה כבלתי ישים. מעטים השרים הליכודניקים שיהיו מוכנים להודות בפה מלא שעל נתניהו לזוז הצידה. כל עוד נתניהו ידרוש לכהן ראשון כראש ממשלה, התרחיש נראה בלתי אפשרי.

4. תרחיש ד' - הליכוד מתפצל ומצטרף לממשלת גנץ 

סיכוי: אפסי

הליכוד מנסה להחליף את נתניהו ולהצטרף ללא המנהיג לממשלה של גנץ. בחוקי הכנסת מצוי סעיף המאפשר לסיעה להתפצל. אם אחד מן האגפים המתפצלים מורכב ממספר העולה על שני שלישים מן הסיעה, אותו אגף זוכה לקחת עימו את שם המפלגה.

כך למשל, במצב של 31 מנדטים לליכוד, 21 ח"כים רשאים לפרוש מן השאר ולשמור על שם המפלגה. מהלך כזה יהיה קשה ליישום, שכן בקרב הצמרת הליכודית אין כיום סולידריות ושיתופי פעולה. כל אחד שיעז לצאת ראשון נגד נתניהו יחטוף מחבריו הבכירים ויואשם בידי מתפקדי הליכוד ב"בגידה". אין בנמצא פוליטיקאי המעוניין להיות הראשון שנוקט מהלך שכזה, מפאת החשש שישלם על כך מחיר פוליטי אישי. 

האם הפיצול של ימינה נועד לאפשר לשקד ובנט לחבור לליכוד?

איילת שקד ונפתלי בנט בגוש עציון / צילום: מפלגת ימינה

תוצאות הבחירות של מפלגת ימינה איכזבו את ראשיה. החלום של איילת שקד לחזור לתפקיד שרת המשפטים הלך והתרחק אתמול בלילה, ככל שנודעו המספרים. בימינה מקווים שעם ספירת קולות החיילים המפלגה אולי תשיג מנדט שמיני, אך גם אם כך יקרה, העובדה שגוש הימין ירד מ-60 מנדטים ל-55-56 מנדטים , מרחיקה מראשי ימינה את הישיבה בממשלה ה-35.

ימינה, בין אם בראשות שקד או אחרים, היא שבויה של הליכוד. הם הכפיפו את עצמם, הן אידיאולוגית והן בהיבטי משמעת סיעתית, לכל גחמותיו של נתניהו ושילמו מחיר יקר על כך. הם הבריחו בוחרי ציוני דתית מתונים, שהתקשו להכיל את החיפוי על ראש ממשלה החשוד בשלל עבירות, המעקם את כללי הדמוקרטיה לצרכיו הפרטיים.

האשמה המיידית על התוצאה המאכזבת תיפול על כתפיה של שקד. באפריל 2019 מועד א', בנט והיא לא חצו את אחוז החסימה. זה היה כישלון גדול שהגיע אחרי המהלך הפוגעני של נטישת הבית היהודי כמה חודשים קודם לכן.

במועד ב', הם מסתמנים כמפלגה פחות משפיעה. רפי פרץ עשוי להפוך לשר חינוך בדימוס וכך גם שר התחבורה בצלאל סמוטריץ'. ככל שנוקפות השעות הסיכויים שלהם להיות חברי קבינט מתפוגגים.

בליל הבחירות הפתיעו ראשי המפלגה עם הודעת פיצול המפלגה לסיעות. מה הייתה הבהילות להגיש את הדרישה לפיצול - הבית היהודי ואיחוד לאומי מצד אחד והימין החדש של בנט ושקד מנגד? בקשת הפיצול הוכנה ב-16 בספטמבר ופורסמה בשעה קריטית במקביל למדגמים, כאילו מישהו ניסה לומר דבר מה. האם ייתכן ששקד ובנט מבקשים להתפצל ולחבור לליכוד, ובכך להפוך את הליכוד למפלגה הגדולה ביותר בכנסת ה-22, כזו שתחייב את נשיא המדינה ריבלין להטיל על נתניהו את תפקיד הרכבת הממשלה. גם אם זה עומד בבסיס המהלך, צד ימין לא מגיע ל-61 ממליצים. 

עוד כתבות

ניתוח חברה | אל על / צילום: יח''צ

אל תתנו לאחוזים לבלבל אתכם - השווי של אל על משקף תמחור נמוך מאי פעם

המשקיעים חוששים שסיום המלחמה יוביל לתחרות שתפגע בתוצאות של חברת התעופה, אך ספק אם זו תגיע בקרוב ● השווי בבורסה אמנם גבוה היסטורית, אלא שבשקלול קופת המזומנים הגדולה ושווי הנכסים, מדובר בתמחור הפעילות הנמוך בתולדות אל על ● האם הוא מוצדק? ● מדור חדש

תקיפות צה''ל ברצועת עזה / אילוסטרציה: ap, Leo Correa

חיל האוויר תקף במרכז הרצועה מחבל שתכנן פיגוע מיידי נגד כוחות צה"ל

צה"ל מאשר: הותקף מחבל במרכז הרצועה שתכנן לבצע פיגוע טרור נגד כוחות צה"ל בטווח הזמן המיידי ● לפי הצעת חוק שעליה יצביע הקונגרס השבוע, ארה"ב תבחן את השעיית הסיוע הצבאי ללבנון ● הדרישה של חמאס לאנשי מיליציות: תסגירו את עצמכם ותקבלו חנינה ● דיווחים בעזה: חמאס והצלב האדום נערכים לחידוש החיפושים אחר החלל החטוף רס"ל רן גואילי ● עדכונים שוטפים

מחיר ביטוח הרכב / צילום: Shutterstock

לפני הדיון בוועדת הכלכלה: רשות שוק ההון קנסה שתי חברות ביטוח על מחירי ביטוחי הרכב

רשות שוק ההון הטילה קנס של 125 אלף שקל לביטוח ישיר והפניקס בעקבות חוסר בפרטים שביקשה מחברות הביטוח כדי להבין האם הן העלו את פרמיות ביטוחי הרכב יותר מדי ● הרשות ספגה ביקורת על כך שפעלה לאט מדי, כאשר בזמן שפעלה מחירי הביטוח כבר ירדו בשנה האחרונה בכ-10%

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

תאונת דרכים / צילום: Shutterstock

"כאוס": האם בקרוב לא יהיה אפשר לתקן בישראל כלי רכב אחרי תאונה?

משרד התחבורה מתעכב בחתימה על תקנות חדשות, ויותיר 800 שמאים ללא רישיון החל מינואר ● המשמעות: הם לא יתנו חוות דעת, חברות הביטוח לא ישלמו - ומוסכים לא יתקנו את כלי הרכב

מגדל / צילום: טלי בוגדנובסקי

לראשונה בישראל: מגדל גייסה 100 מיליון דולר לאג"ח כהגנה מפני רעידות אדמה

בעקבות חשש מרעידת אדמה בישראל בשנים הקרובות, חברת הביטוח "מגדל" ביצעה מהלך יוצא דופן כשהנפיקה בבורסת ברמודה בחו"ל אג"ח לא סחירות, כהגנה מפני מקרי קטסטרופה ● זהו הגיוס הראשון מסוגו על ידי חברת ביטוח ישראלית, שמוסיף שכבת הגנה נוספת מעבר לביטוחי המשנה המסורתיים

ולדימיר טנב, מנכ''ל רובינהוד / צילום: ap, Mark Lennihan

"הוא הקים מעין כת": הכירו את הגורו העולה של ההשקעות המסוכנות בוול סטריט

ולאד טנב, שמוביל את פלטפורמת המסחר המקוון אותה ייסד עם שותף לפני 13 שנה, בגיל 25, מקפיד להפוך את מצגות החברה לשואו ואת לקוחותיה לחוד החנית של המסחר האקזוטי ● עם מועדון מעריצים הולך ומתרחב, טנב הבין את הפוטנציאל בסוחרים פעילים ואגרסיביים, בדרך להכניס את האקסטרים להשקעות המיינסטרים

מירן פחמן / צילום: טרלן בן אבי

איזה משרדים שיגרו הכי הרבה פיינליסטים לתחרות הפרסום גרנות?

תחרות גרנות חושפת את מפת הפיינליסטים עם הובלה למנצ’, ליאו ברנט ובלאנקו ● וגם: יניב סנה מצטרף כשותף בחברת OMD , הנציגה הישראלית של תאגיד הפרסום הגדול בעולם, אומניקום ● אירועים ומינויים

משגר רקטות של חברת אלביט בתערוכת נשק ביוון, מאי 2025 / צילום: Reuters, Louiza Vradi

וול סטריט ג'ורנל: מדינות שהטילו סנקציות על ישראל - רוכשות ממנה נשק כעת

משלחות אירופאיות, אמריקאיות ואסיאתיות הגיעו לכנס במימון משרד הביטחון ● מערכות שנוסו בלבנון, עזה ואיראן הוצגו לבכירים, שהתרועעו לצד גנרלים ישראלים במדים והצטלמו ליד "קרן הברזל" ● זאת, על אף הביקורת הרבה נגד ישראל במהלך המלחמה עצמה ואמברגו הנשק

דירה למכירה / צילום: תמר מצפי

מס היסף יוחל גם על משקיעי נדל"ן: האם כדאי למכור את הדירה לפני שייכנס לתוקף?

בשינויים שמציע תקציב המדינה לשנת 2026 נכלל סעיף לפיו דירות מגורים להשקעה ייכללו בחישוב ההכנסה החייבת במס היסף, דבר שעשוי להשפיע על רבים ● מדוע זה קורה עכשיו, עד כמה זה משמעותי ואיך אפשר להפחית מרוע הגזרה? ● גלובס עושה סדר

טראמפ לוחץ את ידו של אמיר קטאר, השייח' תמים בן חמד אאל ת'אני / אילוסטרציה: ap, Alex Brandon

ישראל, קטאר וארה"ב מקיימות פסגה משולשת בניו יורק

על הפרק: שיקום היחסים אחרי התקיפה הכושלת ● צה"ל והשב"כ חשפו רשת חלפנות חשאית שחמאס מפעיל בלב טורקיה, בהכוונה איראנית ● גורם ישראלי מאשר: חודשו החיפושים אחר החטוף האחרון רן גואילי בשכונת זייתון ● השיחות הליליות של בכירי צה"ל ב-7.10 - גילויים חדשים, וההנחיות שלא בוצעו ● מסוק קרב פגע ב-7.10 ברכב מחבלים שהיו בו גם חטופות, שנפצעו מהתקיפה ● עדכונים שוטפים

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

מנורה נכנסת לעסקי הנדל"ן של לוזון: "הבת שלי כעסה, 'ממתי אנחנו מוכרים מניות'"

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

סופר פארם. מפרסם ענק במונחי דיגיטל / צילום: אייל טואג

מבצעי נובמבר הקפיצו את ביצועי האתרים הישראליים, הרבה יותר מהבינלאומיים

מספר ההזמנות באתרים המקומיים זינק ב־32% לעומת עלייה של 18% באתרים הבינלאומיים במהלך נובמבר ● כחמישית מהישראלים פיצלו את ההזמנות מחו"ל כדי ליהנות מהפטור ממע"מ, שאמור להכפיל עצמו בחודש הבא ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי מפטרת כ-200 עובדים, הרוב מישראל

החברה מפטרת כ-5% מכח האדם שלה, רוב המפוטרים יהיו בישראל, ויגיעו מחלקים שונים בחברה ● מובילאיי: "החברה תפעל לתמוך בעובדים המושפעים ובמקביל תמשיך לגייס למשרות הנדרשות למימוש תוכניותיה ארוכות הטווח"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ חושש מרכישת הענק של נטפליקס. האם הוא יתערב?

בסוף השבוע נטפליקס הכריזה על רכישת חטיבת האולפנים והסטרימינג של וורנר ברדרס, וכעת דונלד טראמפ מביע חששות: "גודלן המשותף יכול להוות בעיה" ● הנשיא האמריקאי אף ציין כי הוא יהיה מעורב באופן אישי בהחלטה אם לאשר את העסקה

רכישת הענק של נטפליקס (בעיגול: טד סרנדוס, מנכ''ל נטפליקס) / צילום: Reuters, USA TODAY Network

רכישת הענק של נטפליקס: החשש בשוק, המתחרה הגדולה ואיך זה יעבוד

נטפליקס הודיעה על כוונתה לרכוש את אולפני וורנר ברדרס תמורת 72 מיליארד דולר ● בדרך היא תיקח על עצמה חוב של כמעט 11 מיליארד דולר, תצטרך לשכנע את הרגולטור, ולהחליט כיצד יעבוד השירות המשולב

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

בפה אחד: ועדת ה-FDA הצביעה נגד אישור המוצר של החברה הישראלית

ועדת ה-FDA הצביעה נגד אישור המוצר של V-Wave הישראלית, שרק לפני כשנה עשתה אקזיט ● רק לפני כחודש מונה ראש תחום תרופות ב-FDA אך הוא סיים את תפקידו לאחר חילוקי דעות עם בכירים בארגון ● החברה הישראלית שפיתחה מערכת לשיקום ממשיכה בגל הרכישות ● הפיתוח שיאפשר לנטר באופן לא פולשני צהבת יילודים ● וזו הזוכה בתחרות איתור טכנולוגיות להתמודדות עם סרטן השד ● השבוע בביומד

מתחם הנרקיס, בית שמש - הדמיה / צילום: קסם הדמיות

אושר פרויקט פינוי־בינוי מבין הגדולים בארץ: 3,500 יחידות דיור חדשות בבית שמש

הוועדה המחוזית לתכנון ובניה במחוז ירושלים אישרה את פרויקט הפינוי-בינוי הגדול ביותר בתולדות העיר בית שמש ● יוקמו כ־3,500 דירות חדשות, לצד מוסדות חינוך ותשתיות ציבוריות משודרגות ● המודל שאושר מאפשר לדיירים לעבור ישירות לדירות החדשות במגרש החלוץ, ללא מעבר ביניים

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שיפור בנתוני הגירעון של חודש נובמבר: עמד על כ-4.5% תוצר

הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים עמד על כ-4.5% תוצר, המשקף "מינוס" של 93.5 מיליארד שקל

מושגים לאזרחות מיודעת. סקר כוח אדם / צילום: Shutterstock

אתה גר בדירה בבעלותך? כך השאלה הזאת משפיעה על כל המדינה

מצב שוק העבודה משפיע על קבלת ההחלטות הכלכליות החשובות ביותר • כיצד הוא משתקף בפני קובעי המדיניות? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים