גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת מתנגדי החיסונים: המחוזי בת"א דחה בקשת אם לבטל החלטה המורה לה לחסן את בנה ב"חיסון המחומש"

שופטי ביהמ"ש לענייני משפחה משרטטים מזה תקופה את גבולות התערבות המשפט בטיפול של הורים בילדיהם בתחום החיסונים, על רקע הסירוב של הורים רבים לחסן את ילדיהם ● כעת מתקבל גיבוי להכרעותיהם גם מביהמ"ש המחוזי

חיסונים / צילום: שאטרסטוק
חיסונים / צילום: שאטרסטוק

שופטי בית המשפט לענייני משפחה משרטטים מזה תקופה את גבולות התערבות המשפט בטיפול של הורים בילדיהם בתחום החיסונים, על רקע הסירוב של הורים רבים לחסן את ילדיהם. כעת מתקבל גיבוי להכרעותיהם גם מבית המשפט המחוזי: בית המשפט המחוזי בתל-אביב דחה בקשתה של אם לערער על החלטת בית המשפט לענייני משפחה מהחודש שעבר, במסגרתה הורה על ביצוע חיסונים לבנה בן השלוש ותשעה חודשים.

השופט נפתלי שילה ציין בפסק דינו כי מפרוטוקול הדיון בבית המשפט לענייני משפחה עולה כי האם לא הביעה התנגדות כי בנה יעבור את החיסון המחומש לבקשת אביו, והיא מנועה מלטעון כך כעת בערכאת הערעור. עוד ציין השופט כי יש לדחות את טענת האם כי האב לא הגיש לבית המשפט חוות-דעת רפואית באשר לנחיצות החיסון.

"בכל הנוגע למתן חיסונים שגרתיים בהתאם להנחיות משרד הבריאות, אין כל צורך לצרף חוות-דעת רפואית בתמיכה לבקשה למתן החיסונים, שעה שההורה השני מתנגד", קבע השופט והוסיף כי "המלצת משרד הבריאות באשר למתן חיסוני השגרה, קרי, אותם חיסונים הניתנים במרכזי טיפת חלב ובבתי הספר, ללא תשלום, נבחנו ונקבעו על-ידי גורמים מקצועיים ומדובר בהמלצה גורפת וחד-משמעית לכלל הילדים בישראל. היוצאים מן הכלל הם המקרים בהם ישנו טעם שבגינו יומלץ שלא לבצע חיסון זה או אחר מבין חיסוני השגרה (כגון שקיימים ביחס לאותו ילד ספציפי ליקויים ידועים במערכת החיסונית)".

לכן, ציין השופט, "ככל שמי מההורים סבור כי החיסון השגרתי יגרום נזק לקטין, עליו להצטייד בחוות-דעת הקובעת כי אין לבצע את החיסון".

במקרה שהגיע לבית המשפט המחוזי, האם לא הציגה חוות-דעת מטעמה באשר לנזקים שעלולים להיגרם לבנה מביצוע החיסון. המקרה סבב סביב שאלת חיסונו של קטין, יליד 16.1.16. בנובמבר אשתקד חתמו הוריו על הסכם גירושים שאושר וקיבל תוקף של פסק דין, ובמסגרתו נקבע כי המשמורת על הקטין תהיה בידי האם, ואם האם תחליט על מעבר למקום מגורים אחר, יהיה עליה להודיע על כך לאב חודשיים מראש.

ביולי השנה הגיש האב תביעה בעניינו של הקטין לבית המשפט לענייני משפחה, במסגרתה עתר, בין היתר, לכך שבית המשפט יורה לאם להודיע לו היכן היא מתגוררת עם הקטין ולקבל את אישורו ביחס למוסד החינוכי שבו ילמד הקטין. בנוסף, עתר האב "לאשר את חיסון הקטין לחיסון המחומש או להורות על חיסונו ללא חתימת הנתבעת".

החיסון המחומש ("מחומשת") ניתן נגד המחלות דיפטריה, טטנוס, שעלת, פוליו והמופילוס. החיסונים ניתנים בשנה הראשונה לחיי התינוק (בגיל חודשיים, ארבעה חודשים, חצי שנה ושנה), בכיתה ב' ובכיתה ח'.

בחודש שעבר התקיים דיון בבית המשפט לענייני משפחה שבו נדונה שאלת מקום מגורי הקטין וחיסונו, ובמסגרתו נקבע, ביחס לבקשת האב לחסן את הקטין, כי יש לחסן את הבן הקטין. הדיון נקבע בדחיפות לאור העובדה שניתן נגד האם צו מניעה האוסר עליה להעתיק את מקום מגוריה, והאם הגישה בקשה דחופה לביטולו.

השופט ארז שני מבית המשפט לענייני משפחה ציין בהחלטה כי "מסבירה לי האם כי אין עורר על כך שהקטין, למרות גילו, ינק עד לאחרונה, וכי מטעמים מצפוניים כאלה ואחרים, אין היא מוכנה לקחת על עצמה את חיסונו של הקטין, בין בחיסוני חובה ובין בחיסוני רשות. בין השאר אמרה לי האם כי דורשת היא שהאב יתייצב עמה לחיסונים אם ייעשו, אחר-כך אמרה שייקח הוא עצמו את הקטין לחיסון, אחר-כך חזרה בה ואמרה ששני הצדדים צריכים ללכת יחדיו לחיסון. ברור לי שהאם אינה מתכוונת באמת לבצע את החיסון במהירות וביעילות".

עוד ציין שופט בית המשפט לענייני משפחה כי "חיסונו של קטין הוא חלק מטובתו, שלמות גופו והבטחת שלומו, ולא אחת פסקו בתי המשפט כי באין הסכמה בין ההורים אודות דרך הטיפול הרפואי הניתן לקטין ובכלל זאת טיפול מונע, יכריעו בתי המשפט בחייבם מתן טיפול רפואי כפי המקובל במרבית האוכלוסייה ובהמלצות כעולה מהוראות משרד הבריאות.

"אינטרס זה של הקטין מחייב אפוא להגביל את משך הזמן שיינתן לאם לבוא בדברים עם האב, שכן שנת הלימודים בפתח, וחפצים אנו שהקטין, באותו גן בו יבקר, יהא מחוסן כשאר הילדים וכמתחייב בהמלצות משרד הבריאות. משכך, באין הסכמה של האב, ואם לא יחוסן הקטין עד ליום 28.8.19, יהא האב רשאי ליטול את הקטין ולחסנו בכל חיסון המומלץ על-ידי משרד הבריאות".

פגיעה באוטונומיה

האם לא השלימה עם ההחלטה והגישה על כך בקשת רשות ערעור ובקשה לעיכוב ביצוע ההחלטה לבית המשפט המחוזי. לטענת האם, הדיון בבית המשפט קמא נקבע לדיון בנושא העתקת מקום המגורים ולא בנושא החיסונים, ובית המשפט טעה כאשר קיבל החלטה כה גורלית ללא נוכחות האב ובלא שניתן היה לחקור אותו. לטענתה, האב קיבל פטור מהתייצבות לדיון בנושא צו המניעה, ולא בכל הנוגע לבקשתו לערוך חיסונים לקטין בלא הסכמתה. עוד טענה האם כי האב הוא זה ששכנע אותה שלא לתת חיסונים לקטין עקב הסיכונים הכרוכים בכך, וכי מתן חיסון מנוגד להשקפת עולמו של האב.

האם טענה עוד כי בית המשפט טעה כאשר נמנע מלהורות על קבלת חוות-דעת רפואית לפני שהורה על ביצוע החיסון. לטענתה, היה צורך בהתייחסות רפואית ספציפית לקטין ולמצבו.

עוד טענה האם כי החיסון טומן בחובו סיכון, וכי אין לכפות עליה ביצוע פעולה רפואית בניגוד לדעתה. לטענתה, חיסון מהווה פגיעה "במרחב האוטונומיה האישית", ולא קיים כל צורך קונקרטי לבצע את החיסונים.

לטענתה, מאחר שככלל לא ייגרם נזק לקטין שלא חוסן, יש לכבד את שיקול-דעתה של האם המתנגדת לחיסון.

מנגד טען האב כי האם הסכימה במפורש, במהלך הדיון בבית המשפט לענייני משפחה, למתן החיסונים לקטין; היא רק ביקשה שהחיסונים יבוצעו על-ידי שני ההורים יחדיו.

עוד טען האב כי הקטין אינו מחוסן כלל, וזו סכנה מידית עבורו, וכי הדרישה למינוי מומחה רפואי היא מקוממת, "שכן ברור שהיא נועדה למשוך ולעכב את ההליך וכך למנוע את החיסון".

לטענתו, עמדת משרד הבריאות היא חד-משמעית, ואין כל צורך בחוות-דעת רפואית נוספת. מדובר בטיפול מניעתי, וקיימת אף הצעת חוק שתעגן את חובת החיסונים.

עוד הוסיף האב כי אם הקטין לא יחוסן, הוא יסכן גם את שאר ילדי הגן ואף את הוריו. האב מעוניין לבצע את החיסונים, והוא פנה בבקשה בכתב לאם עוד בטרם שהגיש את התביעה, על-מנת שהחיסונים יבוצעו.

השופט נפתלי שילה מבית המשפט המחוזי קיבל את טענות האב, תוך שהוא מציין, בין היתר, כי מעיון בפרוטוקול הדיון בבית המשפט לענייני משפחה עולה כי האם לא התנגדה לביצוע החיסונים. "אדרבא, מהפרוטוקול עולה כי קיימת הסכמה של האם", ציין השופט. לפיכך, קבע, "האם מנועה ומושתקת לטעון כיום בבית משפט של ערעור שהיא כלל לא הסכימה לבצע חיסונים. מדובר בטענה הסותרת באופן מובהק את עמדתה בבית המשפט קמא. טענתה בדיון היום כי 'הופעל עליה לחץ', נטענה בעלמא וללא כל ביסוס והטענה תמוהה, שעה שהיא הייתה מיוצגת".

עוד צוין בהחלטה כי לאחר שניתנה ההחלטה על עריכת החיסון, הגישה האם תגובה לבקשה להתיר לקטין לנסוע לצרפת, שבמסגרתה היא טענה כי "בכפוף לשינוי מועד החיסונים, לא תתנגד האם לנסיעת הקטין לצרפת", וכי "חרף האמור, האם לא נותנת הסכמתה לחיסון הקטין בצרפת, חרף היות שסביו מצד אביו אנשי רפואה אשר חיסנו את ילדיהם בבית".

מכאן, כותב השופט בהחלטתו, "משמע בבירור שההסתייגות של המבקשת היא רק מעריכת החיסונים בבית הסבים של הקטין, ואולם לא קיימת מצידה התנגדות לערוך את החיסונים בקופת החולים או במרפאה של רופא בארץ".

עוד ציין השופט כי האם לא ביקשה מינוי מומחה רפואי בבית המשפט לענייני משפחה, והיא אף לא ביקשה את חקירת האב, וכן לא טענה שהיא לא מוכנה לדיון בנושא החיסונים ולא ביקשה לדחות את הדיון בנושא זה. לכן, נקבע, האם לא יכולה להעלות טענות אלה בערכאת הערעור.

למעלה מן הצורך ציין השופט שילה כי בכל הנוגע למתן חיסונים שגרתיים בהתאם להנחיות משרד הבריאות, אין כל צורך לצרף חוות-דעת רפואית בתמיכה לבקשה למתן החיסונים, אלא כאמור במקרה שההורה המתנגד לחיסון טוען כי יש מניעה רפואית או אחרת לעריכתו. במקרה זה, נקבע, האם לא טענה כי לקטין יש בעיה ספציפית שבגינה אין לבצע את החיסונים, ו"לפיכך, לא היה כל צורך שבית המשפט קמא יורה על הגשת חוות-דעת רפואית".

"אי-חיסון הקטין מהווה סכנה בריאותית עבורו"

האם ביססה את טענתה, בין היתר, על פסק הדין שבו דחה בית המשפט לענייני משפחה בחיפה בקשת אב למתן צו לביצוע חיסון פוליו לבנו, במסגרת מבצע חיסון כללי, לאחר שהאם סירבה למתן החיסון, אך השופט שילה דחה גם טענה זו, תוך שהוא מציין כי "מעבר לעובדה שמדובר בפסק דין שאינו מנחה, וניתן בהחלט לסבור גם אחרת - מדובר במקרה שונה לגמרי. באותו מקרה תכלית אותו חיסון הייתה לטובת ההגנה על הציבור שאינו מחוסן, שכן הקטין שם היה מחוסן מפני נגיף הפוליו. בענייננו שונים פני הדברים, מאחר שהקטין אינו מחוסן כלל, והצורך במתן החיסון הוא על-מנת להגן על הקטין עצמו ולא על אוכלוסיית הלא מחוסנים".

השופט הוסיף כי "החיסון המבוקש במקרה דנן נועד לטובת בריאותו ושלמות גופו של הקטין. אי-חיסון הקטין מהווה סכנה בריאותית עבורו (וגם עבור הסובבים אותו), ולכן ברירת המחדל, המגובה בהמלצת משרד הבריאות, ובהינתן שאין כל מניעה קונקרטית, היא ביצוע חיסוני השגרה.

פסק דין זה מצטרף לפסקי דין נוספים בהם חייבו בתי המשפט הורים לחסן את ילדיהם, ובהם פסק דינו של השופט טל פפרני מבית המשפט לענייני משפחה בחדרה מיולי השנה, אשר חייב זוג הורים מתנגדי חיסונים לחסן את בנם בחיסון סביל נגד חיידק הטטנוס, בעקבות פציעה שספג; וכן פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב מפברואר השנה, שהורה לחסן קטינה בת 12 נגד חצבת חרף התנגדותו של אביה, לאחר שנקבע כי "מניעת חיסון מפני מחלה קשה כחצבת, יש בה להעמיד בסיכון בלתי סביר את שלומו של האדם".

עוד כתבות

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול